STORYBOOK #STORYTELLERS: KONTRA JE DOBITNIK NAGRADE SPEKTAR ZA NAJBOLJI RAP ALBUM U 2020. GODINI

2020. godine Kontra je svojim riječima ”na loš rap stavio veto” te izdao svoj drugi solo album Nikad zauvijek isti – najuspješnije izdanje u Spektar rap kategoriji. Zlatan Hajlovac umjetničkog imena Kontra (ili kako ga publika zove ”King Kontra”) u 8 pjesama predstavlja vješto napisane tekstove, vrhunsku produkciju te pokriva mnoštvo podžanrova rap glazbe

event 10.02.2021.
Adnan Lingo

Kontra je sarajevski reper koji je član FM Jam ekipe, DJ dua Insani u Membrani i kreativnog kolektiva Disco Kliker. Iza sebe ima dva solo albuma (Igra riječi i Nikad zauvijek isti), jedan album s kolegom Shtukom (Pogled u prazno) te tri albuma sa Frenkiem i Indigom (Putanja, Egzil i 2020). Pored albuma u svojoj diskografiji ima nekoliko mixtape izdanja, potpisuje muziku na mnoštvu numera za druge izvođače kao producent i često je za miks pultom kao DJ u klubovima širom BiH. Mnogi kritičari naglašavaju njegove tekstove i dikciju kao najjače adute, a koncerti sa Frenkiem i Indigom su među najenergičnijima u regiji.

Koja je tajna uspješnog snalaženja u različitim podstilovima rap glazbe i zašto je važno biti raznovrstan?

Mislim da to nije tajna, već to prirodno dođe ako dugo pratite Rap muziku i pomalo analizirate. Ja sam pažljiv slušalac, slušam i dikciju i flow kod izvođača i onda elemente toga primjenim na svoju muziku. Pravim muziku onako kako je volim slušati – najraznovrsnije moguće. Rap je toliko bogat podžanrovima da skoro pa ne morate zaći u druge žanrove. Uvijek sam se dokazivao sebi a onda i drugima i ne bih mogao dopustiti da prođe jedan podžanr Rap-a koji mi se sviđa a da se nisam okušao u njemu. Recimo, sad radim drill.

Sam naslov Vašeg drugog albuma ”Nikad zauvijek isti” ukazuje na tematiku promjene. Što se ponajviše promijenilo u Vašem pristupu radu od prvijenca ”Igra riječi” iz 2014.?

Najviše sam se promijenio ja, jer sam „Igra riječi“ radio sa 24 godine, neke pjesme i sa 21. čak. Sada mi je 30 pa je velika razlika u godinama između prvog solo albuma i drugog. Mislim da se čovjek uvijek treba barem malo mijenjati, i što je najvažnije, ne bojati se promjena jer one neminovno dolaze. O tome ima govora i na samom albumu. Način života mi je drugačiji nego sa 24 – razumniji sam i staloženiji i imam drugačije ciljeve na kojima aktivnije radim. Ukratko, manje furam neozbiljne furke, ne mislim da je ponos biti „ulica“ i da je super da ti ambicije dosežu do prve prodavnice u mahali.

Album predvode dva netipična singla; ”Na svoj način” i ”Sergej”. Sergej je odao počast mostarskoj legendi nogometa Sergeju Barbarezu. Što Vas je inspiriralo na pisanje o ovom velikom sportašu i gdje točno se po Vama nalazi poveznica između sporta i rap glazbe?

Želio sam predstaviti svoju ideologiju u Rapu kroz nešto razumljivije običnom slušaocu, a to je definitivno fudbal. Pjesma jeste posvećena Sergeju Barbarezu naravno, ali koristi njegov lik i djelo kao alegoriju za timski rad, posvećenost i strast. Njegova karijera je nevjerojatna priča, a on mi je kao dječaku bio idol.

Na naslovnoj slici albuma stojite ispred crvene pahulje – sarajevskog simbola Zimskih olimpijskih igara iz 1984. godine, a tu je i ilustracija dječaka koja se pojavljuje i u videospotovima. Koja je priča iza koncepta omota?

Drago mi je da primjećujete to, ja vodim računa o simboličnim detaljima i oni su bitan dio moje muzike. Dječak na mom logotipu ide u kontra smjeru dok hoda pod mjesečinom, simbolizira sanjarenje i ostvarivanje dječačkih snova. Pahulja je općepoznati simbol Sarajeva ali je ova konkretno na omotu oronula, zahrđala i kao takva simbolizira kako prošlost ustvari blijedi. Nikad zauvijek isti. I Sarajevo, i ja.

Adnan Lingo

Glazbu za dio albuma radio je prerano preminuli talentirani producent Rijad Fazlić Kolateral, a studio u kojemu je Vaš album snimljen nosi i njegovo ime. Kakav je trag Kolateral ostavio na Vaš cjelokupni rad?

Mislim da ste u pitanju već naveli koliko je ustvari bio bitan. Kolateral je odmalena sa mnom u muzici, radili smo skupa više od 10 godina. Na Kolaterala sam mogao računati u svakom trenutku, kad god bi zapelo oko bitova ili produkcije, njemu sam se mogao obratiti i više puta me je izvukao iz belaja. Radio je i na mom prvom albumu. Neke od mojih najpopularnijih pjesama su njegove. Cijela ekipa ga je voljela kao mlađeg brata. Moje kompletno muzičko djelovanje ne bi bilo isto bez njega, i zato ću čuvati sjećanje na njega dok sam živ. To je minimum koji mogu da mu vratim.

Rap glazba popularnija je više nego ikad, a ponajviše među mladima. Iz mase repera izdvajate se svojom vještinom, stavom, raznovrsnošću i kvalitetnim tekstovima koji mogu oplemeniti slušatelje. Mislite li da bi današnji reperi trebali biti više odgovorni u pisanju svojih tekstova?

Ne mislim da bi trebali biti odgovorniji, ali mi je žao što nema više publike koja cijeni repere koji su posvećeniji svom tekstu, odnosno koji su odgovorni. Volim slušati i ja bezbrižnu muziku koja me samo zabavi, i sam pravim nekad takvu muziku, ali je Rap puno više od toga. Nekad dobijem dojam da su ljudi u Rapu samo da bi bili popularni i pravili to što većini odgovara. Nemam ništa ni protiv toga, ali to nije ono što je mene privuklo ovoj muzici. Imaš savršenu platformu da kažeš nešto o sebi, da izneseš stav, da budeš kreativan, da ostaviš svoj trag – a ti to svedeš na nevješto rimovanje i kopiranje američkog ili njemačkog hita, ne bi li nabio preglede. Meni je ovo više od toga.

Uzimajući u obzir sveopći nedostatak nastupa uživo, planirate li objaviti još koji videospot za pjesme s albuma ili pak planirate snimanje novog materijala?

Uvijek imam u planu nešto za snimanje, tako da možete očekivati neke singlove ove godine. Što se tiče spotova, i na tome radimo i sigurno će biti jedan ili dva s albuma.

Adnan Lingo

https://www.instagram.com/spektarmusic/

https://www.facebook.com/spektarmusic

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Za razliku od ženske mode o kojoj se najčešće piše i koju se strastveno prati, muška je moda oduvijek bila pomalo zapostavljena. No, to nipošto ne znači da ona nije vrijedna proučavanja i da je nevažna. Upravo zato, legendarni je londonski muzej Victoria and Albert odlučio posvetiti svoju iduću veliku izložbu upravo toj temi – […]

Za sebe volim vjerovati da sam najbliže Freudovoj teoriji koju je postavio na početku stoljeća, a koja kaže da su fotografije zapravo najbliže onom što je on nazivao nesvjesnim, ulaz u naše želje, strahove, snove, iluzije te da na nekoj nesvjesnoj razini odaberemo okinuti fotku baš u trenu kada se slika donekle poklopi s našom unutarnjom ili je pak na neki način oživi, pokrene, potakne nas na neko posve drugo gledanje…, otkriva nam naša svestrana novinarka, spisateljica, fotografkinja te glavna urednica Cosmopolitana Aleksandra Orlić uoči izložbe fotografija – ANIMA, Druga lica Rovinja i Zagreba – koju možete pogledati od 21. listopada do 28. studenog u Muzeju grada Zagreba

Dalibor Matanić možda je domaći najplodniji režiser, a koji posljednjim svojim radovima niže nagradu za nagradom. Iako nas je isprva iznenadila, ne možemo reći da nije bila očekivana nagrada Grand Prix koju je njegova nova serija ‘Područje bez signala’ osvojila na prestižnom festivalu Series Mania koji se održao od 26. kolovoza do 2. rujna ove godine. Na festivalu je prikazano više od 60 ekskluzivnih premijera serija iz cijeloga svijeta, a u natjecateljskom programu Panorama International u kojem je ‘Područje bez signala’ nagrađeno titulom najbolje serije, u konkurenciji je bilo 15 serija

Dvije prijateljice, Sabina Rešić i Azra Salkanović, autorice su novog zanimljivog hrvatskog brenda NUUIT. Ovi trenutačno poprilično popularni modni dodatci su izrađeni od dva sloja vrlo mekane kože te ugodni za nošenje. Namijenjeni su prvenstveno ženama koje prate modu i uvijek su u potrazi za novim stvarima i idejama. To su osobe koje teže autentičnom modnom izričaj i ne nedostaje im hrabrost nositi neobične odjevne komade kao što su NUUIT harnessi

Psihijatar Robert Torre autor je nekoliko knjiga s područja psihologije ovisnosti te kritičkog pamfleta ‘Prava istina o psihijatriji’. Donosimo isječak iz njegove posljednje knjige ‘Ludilo uzvraća udarac’ u kojoj je izložio više od dva stoljeća dugu priču o monopolu psihijatrije nad ludilom

Glitch art neki uspoređuju s punkom. On je sustavna pogreška koja mijenja vizualni dojam i pandan je našoj osobnoj ranjivosti. Jer u svijetu koji strogo teži savršenstvu biti greška postalo je vrijednost po sebi, a veliki revival glitch arta dogodio se dijelom i zbog izazivanja medija koji su se mnogima činili izvan dosega te su smatrani ekskluzivnim, glossy, nerealističnim i bez mane. Glitch art postao je više od pokreta koji veliča nesavršenosti i komentira suvremenu kulturu, ušao je u naše osobne datoteke, ali i u mainstream medije, što je zanimljivo s obzirom na to da je kritika pop kulture i njezinih trendova, otkriva Vedrana Sunko

Popularna serija knjiga ‘Catwalk’ potkraj listopada dobiva novo pojačanje – tom posvećen bogatoj povijesti talijanske modne kuće Versace. Knjiga sa zlatnim koricama nosi naziv ‘Versace Catwalk: The Complete Collections’ i sastoji se od impozantnih 1200 fotografija s modnih revija i kratkim tekstovima koji prate vizuale dajući temeljiti uvid u svaku Versace kolekciju, ali i u […]

Djelo je napravljeno posebno za umjetničinu retrospektivnu izložbu Yayoi Kusama koja je održana u Reini Sofiji, u Madridu, Centru Pompidou, u Parizu, Tate Modern, u Londonu i Muzeju američke umjetnosti Whitney, u New Yorku, 2011. i 2012. To je bila najveća instalacija koju je napravila do tada. Kao što drugi dio naslova djela sugerira, djelo nastoji vizualizirati život kao ‘briljantno’ iskustvo. Djelo postoji u tri izdanja od kojih je ova verzija (koja je opsjela Instagram!) u vlasništvu Tatea

Magazin StoryBOOK s novim brojem slavi umijeće življenja na umjetnički način, izdvojite vrijeme i uživajte u istraživanju imaginarija zanimljivih umjetnika, svjetski poznatog ilustratora i dizajnera Mirka Ilića, koji je prije 35 godina preselio u SAD i postao umjetnički direktor časopisa Time te ilustrator za New York Times, razgovarali smo o angažiranoj umjetnosti i toleranciji. Naučite […]

Začarana šuma – zaboravljen svijet mitskih bića Hrvatske zajednički je umjetnički projekt Ive Lulić i Zdenka Bašića koji predstavlja priču o staroslavenskim božanstvima kroz medij režirane fotografije snimljene u prirodnim krajolicima Hrvatske. Oboje autora već dugo crpe inspiraciju iz tema hrvatske mitologije, a sada su zajedno realizirali umjetnički projekt na temu slavenske mitologije s ciljem očuvanja navedenog dijela kulture i povijesti

Dvije briljantne serije fotografija koje datiraju iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, a tematiziraju noćni život u Parizu i New Yorku spajajući tako nostalgiju i izlaske za kojima smo toliko dugo čeznuti, zovu nas na partijanje. Zavirite!

Na izboru The Best Chef Awards 2021. Ana Roš, glavni chef slovenskog te svjetski poznatog restorana Hiša Franko, u kojem isključivo s namirnicama iz regije utjelovljuje svoju viziju stvarajući osebujnu kulinarsku čaroliju, zauzela je sedmo mjesto. O veličini uspjeha dodatno govori i činjenica da je Ana jedina žena u top 10! Donosimo ekskluzivni intervju koji je Ana dala za StoryBOOK, a u kojem priča o strasti prema kuhanju koja ju je, zahvaljujući predanom radu, dovela u vrh gastronomskog svijeta

Volite li modnu fotografiju starih majstora kao što su Irving Penn ili Richard Avedon, tada ćete zasigurno obožavati studijske fotografije koje su nastale kao vizuali za novu kolekciju modne kuće Schiaparelli. Premda je dio fotografija u boji, a dio u crno-bijeloj tehnici, kako bi se predočila dualnost Else Schiaparelli koja je poslužila kao nadahnuće za […]

180 Studios 14. listopada ove godine javnosti predstavlja izložbu originalnih setova, rekvizita, kostima i umjetničkih djela koja osvjetljavaju jedinstvenu estetiku djela, filma ‘The French Dispatch’ Wesa Andersona

Kada je legendarni britanski glazbenik David Bowie preminuo u siječnju 2016. godine, njegovi obožavatelji su se, premda nevoljko, pomirili s time da je došao kraj jednoj plodnoj karijeri, te da im ne preostaje ništa drugo nego iznova preslušavati neke od njegovih brojnih albuma ili pak gledati neki od nebrojenih filmova koje je tijekom svoje karijere […]

Red Hot Chili Peppers najavili su svoju prvu turneju otkad se gitarist John Frusciante vratio u grupu! Turneju su najavili u satiričnom videu, televizijskim vijestima, postaje KHOT. Naravno da tv postaja ne postoji, izmišljena je!

Prije sedam godina Nikola Škorić osnovao je Electrocoin, prvu bitcoin mjenjačnicu za posredovanje u trgovanju kriptovalutama, ubrzo mu se pridružio i današnji partner, ravnopravni direktor tvrtke Marin Maržić, a nakon toga tvrtka je razvila i PayCek sustav za procesiranje kriptouplata te s Hrvatskom poštom i uslugu za otkup kriptovaluta u HP poslovnicama. Zahvaljujući tome ove su godine zauzeli šesto mjesto Deloitteove liste najbrže rastućih tehnoloških tvrtki srednje Europe, što je ujedno najbolji rezultat hrvatske tvrtke. Da bi te činjenice zvučale još impresivnije, dovoljno je reći da su prošle godine ostvarili promet od 44 milijuna eura, što su ove godine dosegli već u prvih šest mjeseci

Sjećate li se onih zlatnih vremena u kojima je cvjetala popularnost ‘Prijatelja’, a ravna i stepenasta frizura boje meda koju je nosila Rachel Green bila je sveti gral u domeni najljepših celebrity frizura?

Prošlo je nešto više od mjesec dana otkako su Talibani preuzeli vlast u Afganistanu, što je, očekivano, prouzrokovalo humanitarnu krizu zabrinjavajućih razmjera. Kao što su mnogi mediji dosad izvještavali, ženska su prava i slobode posebno ugrožena, a na meti nove vlasti našle su se i afganistanske novinarke. Sudeći po izvještavanju Reporters Sans Frontièresa, od 700 novinarki koje su donedavno radile u Kabulu, svoja radna mjesta zadržalo je njih tek 39. Evo kako im možemo barem simbolično pomoći

Priča inspirirana kultnim londonskim hotelom Savoy u kojem je osnivač kuće, Guccio Gucci, radio kao mladić i gdje je, gledajući glamurozne goste hotela kako hodaju lobijem, uživao u njihovim modnim izdanjima pronalazeći inspiraciju za svoj budući rad, poslužila je keativnom dvojcu Alas i Piggott kao temelj priče za moćnu kampanju. Zavirite u čudesan Gucci svijet

Paolo Sorrentino, majstor prekrasnih filmova, ove jeseni donosi još jedno (ako je suditi prema traileru) isto takvo prekrasno ostvarenje – film ‘The Hand of God’. Sorrentino se ovim filmom vraća u rodni grad kako bi ispričao svoju najosobniju priču, priču o sudbini i obitelji, sportu i kinu, ljubavi i gubitku.

Možda na prvu djeluje neobično i nekonvencionalno, no u suradnji s umjetnicima mlađe i srednje generacije realizirano je jedanaest umjetničkih intervencija u Kaznionici u Turopolju i Odgojnom zavodu u Turopolju. Projekt Sloboda stvaranja, uključit će još oslikavanje Zatvora u Rijeci, Probacijskog ureda u Zagrebu, Zatvora u Bjelovaru i Zatvora u Zagrebu

Proces starenja je neizbježan, što ne znači da na njega ne možemo utjecati. Dovoljno je upoznati “mehaniku’” starenja kože, početi osluškivati njezine potrebe, a svoj beauty režim prilagoditi njezinim zahtjevima. Imali 20 ili 60 godina, jedno se nikad ne mijenja – zaštitite kožu od vanjskih oštećenja, UV zračenja, onečišćenog zraka i duhanskog dima. klonite se loše prehrane, neaktivnosti i stresa

Donosimo vam recept za slatki zalogaj koji nikog neće ostaviti ravnodušnim

Održiva moda je veliki trend, no to ne znači da je lako kupiti komad koji je uistinu održiv. Odnosno proces nije jednostavan, a ono što pomaže su definitivno certifikati koji jamče neke od elemenata održivosti

Nakon posljednjeg, kratkog filma ‘The Human Voice’ gdje smo uživali u izvedbi Tilde Swinton i Almodóvarovoj estetici, sada s nestrpljenjem čekamo novi film Madres Paralelas koji 10. rujna dolazi u kina. Glavne uloge imaju Penélope Cruz, Aitana Sánchez-Gijón i njegova vječna filmska muza Rossy de Palma

Uzgoj biljaka i vrtlarenje, zahvaljujući lockdownu, postao je jako trendi hobi. Nemogućnost putovanja na egzotične destinacije posebno je cijenu podigla egzotičnim ukrasima, naročito biljkama. Kod nas je prilično teško nabaviti neuobičajene biljke, a njihovo naručivanje iz inozemstva nije siguran način jer dostava često traje predugo za živu biljku. No od nedavno ni to nije problem jer online trgovina Džungla Plants prodaje i sigurno dostavlja zanimljiv izbor egzotičnih biljaka i sve ono što je potrebno za njihov uspješan uzgoj

Nove generacije žele slobodu punog spektra izražavanja vlastitog identiteta i nipošto ne pristaju na to da ih se smješta u kućice ili ladice pa ni kad je riječ o rodnom identitetu. Istraživanja su pokazala da oko 50 posto milenijalaca smatra da je rod pitanje koje se može definirati – spektrom. Činjenica je da su otkad je svijeta novi naraštaji donosili svjetonazore kakvih se njihovi roditelji najčešće nisu mogli ni domisliti, stoga i na ovaj “trend” možemo gledati kao na svojevrstan simptom zdravlja društva, otkriva Vedrana Sunko

Fotograf iz Bruxellesa već pet godina krstari svijetom pronalazeći i snimajući najzanimljivija mjesta za život, od nebodera do izoliranih skrovišta, a proputovao je preko 20 zemalja na šest kontinenata. Osim zanimljivih lokacija, fotografirao je i nekoliko osebujnih i ultranaprednih nebodera. Otkrijte svoje tajno virtualno, a jednom možda i stvarno, mjesto za bijeg

Ovaj grčki kolač od naranče sočan je i osvježavajući desert za ove tople dane

STORYBOOK, jesen 2021.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.