Pet slatkih božićnih priča

Božićno nas vrijeme svojom čarolijom makar na kratko uvijek povede u prohujalo bezbrižno vrijeme djetinjstva te nam iz arhiva sjećanja vrati mirise i okuse koji utjelovljuju ovo čudesno vrijeme godine. Donosimo priče o pet nadaleko poznatih blagdanskih slastica starog kontinenta od kojih su neke od davnina, ali i danas neizostavni dio i domaćih adventskih trpeza

event 23.12.2020.
shutterstock_230999854
Shutterstock

Kuglof

Vjeruje se da kuglof, neodoljiv kolač prstenastog oblika svoje porijeklo vuče još od starih Rimljana o čemu svjedoče rimske posude za pečenje pronađene na području današnjeg Beča u kojima se pripremala njegova preteča. Okrugli oblik koji simbolizira sunce, kolač je zadržao do 17. stoljeća kada je kršten kao „kugelhopf“ i „gugelhupf“. Naziv potječe od njemačke riječi „kugel“ što znači kugla, i „hopfen“ što znači rasti pod utjecajem kvasca. Može sadržavati grožđice, kandirano voće, ali i bademe te sjemenke maka, a peče se u okruglim metalnim kalupima sa šupljinom u sredini. Prema jednoj od priča, ovaj su kolač oblika turbana osmislili bečki pekari 1683. godine kako bi obilježili poraz nad turskom vojskom. Francuskim aristokratskim krugovima predstavila ga je austrijska nadvojvotkinja koja je udajom postala francuska kraljica Marie Antoinette. No romantični predznak i svjetsku slavu dala je druga priča. Austrijski se car Franjo Josip I poslije tragične smrti svoje supruge carice Elisabethe, snažnije zbližio sa svojom intimnom prijateljicom bečkom glumicom Katharinom Schratt. Slastičar Zauner is Bad Ischla, gdje ju je car posjećivao, običavao je pripremati kuglof prema glumičinom receptu što je slastici donijelo pridjev „carski“. Legendama unatoč, prema službenoj priči, carski je kuglof osmislio dvorski kuhar Friedrich Hampel 1914. godine.
Jedna od inačica kuglofa je baba koju je navodno u 17. stoljeću osmislio Nicolas Stohrer, kuhar svrgnutog poljskog kralja Stanisława Leszczyńskog, koji je varijantu poljskog briochea koji se osušio natopio rumom. Oduševljeni ga je kralj nazvao „Ali Baba“ prema junaku omiljene knjige „Tisuću i jedna noć“. Stohrer je kasnije usavršio tijesto dodavši mu grožđice, a kolač se od tada zove „Baba“. Peče se u kalupu bez šupljine u sredini.
Savarin je još jedna varijanta koju je pariški slastičar Julien osmislio u prvoj polovici 19. stoljeća. Izbacio je grožđice, počeo koristiti prstenasti kalup, te promijenio sirup kojim ga je natapao. Nazvao ga prema Brillat-Savarinu, velikom francuskom gastronomu 18. i 19. stoljeća.
Kako bilo, kuglofu je svaki kutak bivšeg carstva dao vlastiti potpis, gdje je i danas, ali i šire, rado uživan izdanak austrijske slastičarske tradicije.

Shutterstock

Stollen

Ukusni stollen, njemački adventski kolač izduljenog ovalnog oblika, koji podsjeća na kruh poznat je od doba renesanse. Obogaćen je suhim ili kandiranim voćem poput grožđica i korica citrusa, orašastim plodovima, začinima poput kardamona i cimeta, često marcipanom, te posut šećerom u prahu. Još su poganska germanska plemena svojim bogovima u čast pripremala različite vrste kolača posebne simbolike. Naziv „stollen“ podsjeća na riječ „Stulo“, što je stup posvećen glavnim bogovima. No kršćanska nas tradicija stollena vodi u 1329. godinu kada je prema legendi pripremljen za biskupa grada Naumburg u Thuringiji, koji je odredio da se određena količina žita čuva samo za njegovu pripremu. Počeo se pripremati da oblikom i izgledom podsjeća na malog Isusa omotanog u plahtu. No tadašnji stollen nije bio ukusan kao danas, već manje bogat i jeo se tijekom adventskog posta. Iako poznat pod mnoštvom imena ovaj se kolač najčešće povezuje s Dresdenom čiji se stollen prvi puta spominje 1474. godine u dokumentu jedne kršćanske bolnice. Tada mu se počeo dodavati maslac, a pekar Heinrich Drasdo iz grada Torgau mu je dodao nekoliko ukusnih sastojaka poput suhog voća. Kao božićna slastica stollen je prvi puta poslužen za vrijeme Tridentskog Sabora 1545. godine. No tek 15 godina kasnije stollen će postati kraljevskom slasticom kada su dresdenski pekari svome vladaru darovali blagdanski stollen težak 18 kg kojeg je ceremonijalno u palaču nosilo osam glavnih pekara i osam pomoćnika. Najslavniji saksonski izborni knez i poljski kralj August II, Jaki, u povodu jedne svečanosti naložio je drezdenskom pekarskom cehu da načine divovski stollen kako bi zadivio goste. Pod budnim okom dvorskog pekara Zachariasa načinjen je stollen težak 1.8 tona koji je sadržavao i jaja, i taj se kolač smatra pretečom dresdenskom „Christollenu“. Na tom se događaju bazira i današnji „Stollenfest“ koji se održava u subotu prije druge adventske nedjelje, a prihod od prodaje gigantskog stollena donira se u dobrotvorne svrhe. Prema tradiciji, prvi se komad stollena čuvao kako bi obitelj kolač mogla priuštiti i sljedeću godinu, a posljednji se čuvao kako bi se tijekom cijele godine imalo dovoljno hrane. U današnje vrijeme, slatki je stollen širom svijeta omiljeni njemački blagdanski ambasador.

Shutterstock

Božićni puding

Tradicionalni Božićni puding, engleska blagdanska delicija načinjena od suhog voća, smeđeg šećera, jaja, brandyja, itd. najslavniji je jestivi blagdanski izdanak Otočkog kraljevstva. Unatoč nazivu, slastica nema nimalo sličnosti s uobičajenim poimanjem pudinga, jer „pudding“ je generički engleski naziv za desert. Poznat je i kao „Plum pudding“ zbog suhog voća (plum tj. šljiva, bio je naziv i za grožđice, ali rijetko je sastojak Božićnog pudinga). Preteču mu treba tražiti u Rimskog carstvu kada se u velikom kotlu kuhala mješavina mesa, povrća suhog voća i začina. No britansko jelo porijeklo vuče iz 15. stoljeća. Meso se tada čuvalo sa suhim voćem kako se ne bi kvarilo, a u božićno se vrijeme pripremala „frumentry“, kaša s govedinom, ovčetinom, grožđicama, ribizlima, suhim šljivama, vinom i začinima. Do kraja sljedećeg stoljeća dodavala su se jaja, brašno i krušne mrvice kako bi se smjesa učinila gušćom, a dodavalo se pivo, ali i drugi alkohol. No meso je uskoro nestalo iz tog jela. Iako su „Plum porridge“ (kaša sa suhim voćem) puritanski sljedbenici Olivera Cromwella smatrali grešno bogatim, ostao je dijelom trpeza, a 1714. godine kralj George I je zatražio da se posluži tijekom kraljevskog božićnog banketa što je jelu zapečatilo sudbinu, a kralju donijelo titulu „Kralj pudinga“. U sljedećem stoljeću „Plum porridge“ postaje znan kao „Plum pudding“, a Eliza Acton s početka 1830-ih godina u svojoj kuharici spominje naziv „Christmas pudding“. Puding najsličniji današnjem uživao se u Viktorijansko vrijeme kada se uz oblik kugle posluživao i u različitim oblicima ukrašen grančicom božikovine, proliven brandyjem i flambiran. Pripremao se prvu nedjelju prije Adventa na tzv. „Stir-up Sunday“. Svi članovi kućanstva pojedinačno bi promiješali puding, od istoka prema zapadu, u smjeru putovanja tri kralja. Svatko bi zaželio želju, a u mješavinu su se često ubacivali različiti predmeti poput srebrnih novčića za sreću i zdravlje, naprstka za štedljivost, prstena za ženidbu, sidra za siguran put, itd.. Većinom se radio od 13 sastojaka koji simboliziraju Krista i 12 apostola, grančica božikovine kojom se ukrašava simbolizira Kristovu krunu, a brandy koji se flambira njegovu muku. Ova blagdanska delicija, često opisivana u literaturi, ponovo se vraća na trpeze.

Shutterstock

Bûche de Noël

Bûche de Noël ili Božićni panj, desert je koji se tradicionalno poslužuje oko Božića, posebno u Francuskoj i njenim bivšim kolonijama. Svoj put je našao i do domaćih blagdanskih trpeza. Porijeklo ove ukusne slastice nalazimo još u keltskoj tradiciji slavljenja zimskog solsticija kada se na najkraći dan u godini spaljivalo deblo. Tako se slavilo ponovo rođenje sunca, a taj ritual bio je žrtva iz zahvalnosti suncu što se ponovo vraća. S vremenom se ovaj običaj infiltrirao i u kršćanstvo pa se u srednjem vijeku palio panj ukrašen vrpcama i zelenilom. Kada su ognjišta zamijenila male peći, i panj je zamijenjen sa manjom granom – stavila bi se u sredinu stola i okružila sa tzv. friandises, šarenim slatkišima i delicijama koji su se darivali gostima. Upravo se ova grana s vremenom pretvorila u slatku roladu od biskvita poznatu kao Bûche de Noël, a da li je riječ o pariškoj ili lijonskoj kreaciji još je predmetom rasprava. Unatoč maglovitom porijeklu, možda je najzanimljivija legenda prema kojoj je car Napoleon I zabranio korištenje kamina uvjeren da je hladni zrak iz dimnjaka štetan sa zdravlje. Obitelji su stoga osmislile Bûche de Noël da simbolizira kamin, toplo mjesto okupljanja tijekom hladnih zimskih mjeseci. Najraniji pisani spomen slastice nalazimo u djelu „La cuisine anglaise et la pâtiserrie“ iz pera Alfreda Suzannea. No prema Stephaneu Bonnatu, njegov je pradjed čokolatijer imao zbirku recepata iz 1884. godine među kojima je bio i jedan za roladu sa čokoladnim ganacheom. Najraniji pisani recept je u knjizi „Le Mémorial Historique et Géographique de la Pâtisserie“ francuskog slastičara Pierrea Lacama iz 1898. godine. Prvi recept koji podsjeća na današnji Bûche de Noël zapisao je Joseph Favre 1903. godine objavljen u „Dictionnaire universal de cuisine practique“. Tradicionalno panj se radi od biskvita, a peče se u plitkom limu za pečenje te kasnije nadjeva i rola. Najčešće recepti traže žuti biskvit, glaziran i punjen čokoladnom „buttercream“ kremom. Kolač oblikom podsjeća na panj, a glazura se dekorira vilicom da podsjeća na koru. Može se posuti šećerom u prahu da nalikuje na snijeg, ukrasiti grančicama, svježim bobičastim voćem i gljvama načinjenim od merenge.

Panettone

Panettone je nesumnjivo najpoznatija talijanska blagdanska delicija koja je osvojila svijet. Svojevrsni je tip slatkog kruha oblika kupole, a obično je punjen grožđicama ili kandiranim koricama citrusa, ili ostalim voćem. Naziv dolazi od talijanske riječi panetto što znači mali kruh, štruca. No sufiksom „one“ postaje „veliki kruh“. Nekoliko je legendi o nastanku slavne delicije. Najpoznatija je priča o milanskom plemiću Ughettu iz 15. stoljeća, sokolaru na dvoru vojvode Ludovica Marie Sforza. Ughetto se zaljubio u Adalgisu, kćerku lokalnog pekara Tonija. Kako se ženidbi protivila plemićeva obitelj, zaljubljeni se par kriomice nalazio noću pod svjetlošću zvijezda. Uslijed iznenadne bolesti oca, Adalgisa se više morala posvetiti poslu u pekari te više nije imala vremena za noćne susrete. Ughetto je tome doskočio tako što joj je odlučio pomoći i sam radeći kao pekar. Ne samo što su i dalje provodili vrijeme zajedno, već je poboljšao i kruh dodavši mu maslac. Uskoro ga je dodatno oplemenio šećerom, potom kandiranim komadićima kore citrusa i jajima. Za Božić je dodao i grožđice. Kruh je postigao veliki uspjeh, a Tonijeva pekara bogatstvo pa je Ughettu obitelj dala blagoslov da oženi sada imućnu Adalgisu.
Druga nas legenda također vraća na dvor vojvode Ludovica. Na Božić se trebao održati veliki banket no pripremljeni je desert izgorio. Kako očajni chef nije imao što poslužiti uzvanicima, mladi sluga Toni mu je ponudio kruh koji je za obitelj i prijatelje napravio od ostataka, jaja i korica citrusa. Chef je jelo poslužio, a prisutni su se oduševili. Kada je vojvoda pozvao chefa da mu čestita, priznao je da zasluga pripada Toniju pa je stoga njemu u čast novi kolač kršten imenom „Pan di Toni“ (Tonijev kruh), koji je danas znan kao Panettone.
Početkom 20. stoljeća, točnije 1919. godine, Angelo Motta započeo je sa masovnom proizvodnjom panettonea. I upravo je tvrtka Motta revolucionizirala tradicionalni kolač davši mu visoki oblik kupole zbog činjenice što se tijesto prije pečenja dizalo tri puta, gotovo 20 sati, što mu je dalo dobro poznatu laganu teksturu.
Poslužen sa čašom šampanjca ili prosecca, Panettone je možda najtalijanskiji način za zasladiti blagdansko vrijeme, a darovati slavnu deliciju, gesta je ogrnuta tradicijom.

Autor: Ante Carić

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Popularna serija knjiga ‘Catwalk’ potkraj listopada dobiva novo pojačanje – tom posvećen bogatoj povijesti talijanske modne kuće Versace. Knjiga sa zlatnim koricama nosi naziv ‘Versace Catwalk: The Complete Collections’ i sastoji se od impozantnih 1200 fotografija s modnih revija i kratkim tekstovima koji prate vizuale dajući temeljiti uvid u svaku Versace kolekciju, ali i u […]

Djelo je napravljeno posebno za umjetničinu retrospektivnu izložbu Yayoi Kusama koja je održana u Reini Sofiji, u Madridu, Centru Pompidou, u Parizu, Tate Modern, u Londonu i Muzeju američke umjetnosti Whitney, u New Yorku, 2011. i 2012. To je bila najveća instalacija koju je napravila do tada. Kao što drugi dio naslova djela sugerira, djelo nastoji vizualizirati život kao ‘briljantno’ iskustvo. Djelo postoji u tri izdanja od kojih je ova verzija (koja je opsjela Instagram!) u vlasništvu Tatea

Magazin StoryBOOK s novim brojem slavi umijeće življenja na umjetnički način, izdvojite vrijeme i uživajte u istraživanju imaginarija zanimljivih umjetnika, svjetski poznatog ilustratora i dizajnera Mirka Ilića, koji je prije 35 godina preselio u SAD i postao umjetnički direktor časopisa Time te ilustrator za New York Times, razgovarali smo o angažiranoj umjetnosti i toleranciji. Naučite […]

Začarana šuma – zaboravljen svijet mitskih bića Hrvatske zajednički je umjetnički projekt Ive Lulić i Zdenka Bašića koji predstavlja priču o staroslavenskim božanstvima kroz medij režirane fotografije snimljene u prirodnim krajolicima Hrvatske. Oboje autora već dugo crpe inspiraciju iz tema hrvatske mitologije, a sada su zajedno realizirali umjetnički projekt na temu slavenske mitologije s ciljem očuvanja navedenog dijela kulture i povijesti

Dvije briljantne serije fotografija koje datiraju iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, a tematiziraju noćni život u Parizu i New Yorku spajajući tako nostalgiju i izlaske za kojima smo toliko dugo čeznuti, zovu nas na partijanje. Zavirite!

Zadivljujući zamci i dvorci iz bajke nisu samo izmaštana mjesta. Da takve arhitektonske povijesne građevine doista postoje, lako se možete uvjeriti i sami. Zbog njihove zapanjujuće ljepote poslužili su kao inspiracija kreatorima poznatih animiranih filmova. Evo nekoliko njih koje možete i posjetiti

Na izboru The Best Chef Awards 2021. Ana Roš, glavni chef slovenskog te svjetski poznatog restorana Hiša Franko, u kojem isključivo s namirnicama iz regije utjelovljuje svoju viziju stvarajući osebujnu kulinarsku čaroliju, zauzela je sedmo mjesto. O veličini uspjeha dodatno govori i činjenica da je Ana jedina žena u top 10! Donosimo ekskluzivni intervju koji je Ana dala za StoryBOOK, a u kojem priča o strasti prema kuhanju koja ju je, zahvaljujući predanom radu, dovela u vrh gastronomskog svijeta

Volite li modnu fotografiju starih majstora kao što su Irving Penn ili Richard Avedon, tada ćete zasigurno obožavati studijske fotografije koje su nastale kao vizuali za novu kolekciju modne kuće Schiaparelli. Premda je dio fotografija u boji, a dio u crno-bijeloj tehnici, kako bi se predočila dualnost Else Schiaparelli koja je poslužila kao nadahnuće za […]

Mattel je čuvenu Barbie lutku lansirao sad već davne 1959. godine i tada nitko nije vjerovao da će postati neizostavni dio skoro svakog domaćinstva, ali i simbol mode, uspjeha pa i kontroverzi. Dizajnerica Ruth Handler željela je dizajnirati lutku koja može donositi vlastite odluke, probiti staklen strop uspješnom karijerom, bilo da je astronautkinja ili direktorica tvrtke i tako inspirirati djevojke. No do 1970. njezine nerealistične tjelesne proporcije i manjak različitosti izazvali su brojne kritike. Mattel je odgovorio prvo s hispano i tamnoputom lutkom u 80-ima, a nedavno i s jednim punašnijim modelom, lutkom koja ima vitiligo, te onom u invalidskim kolicima. Danas je Barbie lutka popularnija no ikada, a prodaja joj je dostigla 1.34 milijarde dolara

180 Studios 14. listopada ove godine javnosti predstavlja izložbu originalnih setova, rekvizita, kostima i umjetničkih djela koja osvjetljavaju jedinstvenu estetiku djela, filma ‘The French Dispatch’ Wesa Andersona

Kada je legendarni britanski glazbenik David Bowie preminuo u siječnju 2016. godine, njegovi obožavatelji su se, premda nevoljko, pomirili s time da je došao kraj jednoj plodnoj karijeri, te da im ne preostaje ništa drugo nego iznova preslušavati neke od njegovih brojnih albuma ili pak gledati neki od nebrojenih filmova koje je tijekom svoje karijere […]

Netflix je napokon objavio prvi službeni teaser trailer za željno iščekivani novi film ‘Don’t Look Up’ redatelja Adama McKayja, dobitnika Oskara za najbolji scenarij za film ‘The Big Short’

Dalibor Matanić možda je domaći najplodniji režiser, a koji posljednjim svojim radovima niže nagradu za nagradom. Iako nas je isprva iznenadila, ne možemo reći da nije bila očekivana nagrada Grand Prix koju je njegova nova serija ‘Područje bez signala’ osvojila na prestižnom festivalu Series Mania koji se održao od 26. kolovoza do 2. rujna ove godine. Na festivalu je prikazano više od 60 ekskluzivnih premijera serija iz cijeloga svijeta, a u natjecateljskom programu Panorama International u kojem je ‘Područje bez signala’ nagrađeno titulom najbolje serije, u konkurenciji je bilo 15 serija

Red Hot Chili Peppers najavili su svoju prvu turneju otkad se gitarist John Frusciante vratio u grupu! Turneju su najavili u satiričnom videu, televizijskim vijestima, postaje KHOT. Naravno da tv postaja ne postoji, izmišljena je!

Svega godinu dana nakon svog prvog, talijanskog izdanja 1986. godine, Dylan Dog se pojavio na našim prostorima i odmah stvorio publiku koja ga vjerno prati već 35 godina. U povodu obilježavanja ove obljetnice otvorena je izložba 35 godina Dylana Doga u Hrvatskoj u organizaciji Udruge Crtani Romani Šou uz podršku Talijanskog instituta za kulturu gdje je izložba i postavljena. Izložba će biti otvorena do 15. listopada, a posjetitelji će moći vidjeti odabrane ilustracije i vrijedna hrvatska izdanja

Dan otvorenog trga koji osmu godinu zaredom organizira Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu gledateljima će u subotu 2. listopada ponuditi kulturni program u izvedbi ansambla Opere i Baleta, već tradicionalno ispred kazališta na Trgu Republike Hrvatske. Program počinje u 16 sati izvedbom dijelova iz opere Nikola Šubić Zrinjski na pozornici ispred kazališta

Prije sedam godina Nikola Škorić osnovao je Electrocoin, prvu bitcoin mjenjačnicu za posredovanje u trgovanju kriptovalutama, ubrzo mu se pridružio i današnji partner, ravnopravni direktor tvrtke Marin Maržić, a nakon toga tvrtka je razvila i PayCek sustav za procesiranje kriptouplata te s Hrvatskom poštom i uslugu za otkup kriptovaluta u HP poslovnicama. Zahvaljujući tome ove su godine zauzeli šesto mjesto Deloitteove liste najbrže rastućih tehnoloških tvrtki srednje Europe, što je ujedno najbolji rezultat hrvatske tvrtke. Da bi te činjenice zvučale još impresivnije, dovoljno je reći da su prošle godine ostvarili promet od 44 milijuna eura, što su ove godine dosegli već u prvih šest mjeseci

Ljubitelji vintage odjeće s uzbuđenjem prate profile Divne Ivić na društvenim mrežama. Deee_Vintage i Deee_Vintage_Selection izlozi su pasionirane kolekcionarke modne vintage odjeće, koja svoje dragulje nabavlja i prodaje diljem svijeta, a posebno je veseli što su Zagrepčanke sve više zainteresirane za komade koje pričaju povijest samim svojim postojanjem

Da se make up artiste na smatra uzalud umjetnicima dobar je primjer TikTokerska make up zvijezda Mimi Choi iz Vancouvera. Njezini nadrealni 3D make up lookovi ne ostavljaju ravnodušnim. Često koristi i vlastito lice kao umjetničko platno. Svoj prvi TikTok post je objavila u siječnju, a danas ima više od 880 tisuća pratitelja

Sjećate li se onih zlatnih vremena u kojima je cvjetala popularnost ‘Prijatelja’, a ravna i stepenasta frizura boje meda koju je nosila Rachel Green bila je sveti gral u domeni najljepših celebrity frizura?

Venecijanski filmski festival tj. tzv Mostra, ove je godine donijela mnogo pamtljivih i upečatljivih trenutaka, a jedan od njih svakako je bio prilikom predstavljanja tv serije ‘Scenes from a Marriage’. Ako teško podnosite čekanje i napetost iz tjedna u tjedan, predlažem da pričekate 10. listopada kada izlazi posljednja, peta epizoda. Bit će to jedno prilično intenzivno bingeanje!

Prošlo je nešto više od mjesec dana otkako su Talibani preuzeli vlast u Afganistanu, što je, očekivano, prouzrokovalo humanitarnu krizu zabrinjavajućih razmjera. Kao što su mnogi mediji dosad izvještavali, ženska su prava i slobode posebno ugrožena, a na meti nove vlasti našle su se i afganistanske novinarke. Sudeći po izvještavanju Reporters Sans Frontièresa, od 700 novinarki koje su donedavno radile u Kabulu, svoja radna mjesta zadržalo je njih tek 39. Evo kako im možemo barem simbolično pomoći

Ruska kazališna senzacija Tri sestre teatra Red Torch iz Novosibirska redatelja Timofeja Kuljabina odigrat će predstavu na znakovnom jeziku 27., 28. i 29. rujna u zagrebačkom HNK u sklopu Festivala svjetskog kazališta

Nakon što je snimio svoju posljednju scenu kao James Bond u ‘No Time to Die’, Daniel Craig emotivno se obratio cijeloj ekipi na setu

“Hrvatski prirodoslovni muzej u vremenima izazova 1846. do 2023.” naslov je serije izložbi kojom će se promovirati dosezi u prirodoslovlju matične muzejske institucije za prirodoslovlje u Hrvatskoj tijekom gotovo 180 godina postojanja. Serija obuhvaća nekoliko fotodokumentarnih izložbenih projekata, a koji će rezultirati reprezentativnom Fotomonografijom istog imena. Prva izložba moći će se razgledati od 29. rujna do 8. listopada 2021. na Europskom trgu

U zagrebačkoj Uraniji-prostoru kreacije se prije nekoliko dana za javnost otvorila zanimljiva izložba pjesništva. Radi se o nestalnom, stalno promjenjivom djelu koje (u trenutku potrebe za definicijom) definiramo kao poeziju, a zapravo može biti – bilo što; umjetničko djelo koje gledamo, slušamo, osjećamo…

Uprizorenjem dječje opere BRUNDIBÁR, češkog skladatelja Hansa Krása u režiji Hrvoja Korbara i Krešimira Dolenčića i u izvedbi dječjeg zbora Zvjezdice, žele se komemorirati jasenovačke žrtve te podsjetiti na zločine logora Jasenovac

Sve više sadržaja queer tematike ulazi u mainstream medije. Predstavljamo nove queer umjetnike, glazbene nade raznih žanrova, a koji talentom i kvalitetom osvajaju platforme i kanale svojim djelima

Priča inspirirana kultnim londonskim hotelom Savoy u kojem je osnivač kuće, Guccio Gucci, radio kao mladić i gdje je, gledajući glamurozne goste hotela kako hodaju lobijem, uživao u njihovim modnim izdanjima pronalazeći inspiraciju za svoj budući rad, poslužila je keativnom dvojcu Alas i Piggott kao temelj priče za moćnu kampanju. Zavirite u čudesan Gucci svijet

Na 365 stranica Mate Škugor kroz osobnu, neposrednu i razigranu priču priča kako su ljubav i strast prema glazbi prerasli u ozbiljan posao i kako je heroje s omiljenih mu albuma dovodio na pozornice želeći sa što je više ljudi moguće podijeliti ono isto ushićenje koje je osjetio kada ih je prvi puta čuo

Pjevačica Lana Del Rey, dosljedna imidžu old school američke dive, platila je dvadeset posto više od tražene cijene za ovu pomalo nostalgičnu povijesnu nekretninu. Koliba s dvije spavaće sobe i kupaonicom koju obožava, u trendovskom predjelu Los Angelesa ‘Echo Park’, korespondira s njezinim autentičnim stilom

‘Reservation Dogs’ je serija snimljena u Oklahomi, gdje su svi članovi televizijske ekipe, od glumaca do scenarista pripadnici starosjedilačkog naroda tj. ‘Indigineus people’. Serija prati priču o rezervatu, ruralnom mjestu, iz kojeg svi zapravo žele i planiraju pobjeći u Kaliforniju. Otkrit ćemo vam još samo da na Rotten Tomatoes serija ima ocjenu 100/100

Festival Ljetne večeri HNK u Zagrebu nastavlja se i tijekom rujna. Ususret novoj sezoni u subotu 4. rujna u 18 sati na Trgu Republike Hrvatske 15 nastupit će Opera i Drama Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Umjetnica i spisateljica Tisja Kljaković Braić prilično je obradovala sve svoje obožavatelje kada je ovih dana iznenada objavila da u prodaju dolazi njezina knjiga ‘Oni 2’, svojevrsni nastavak bestselera ‘Oni’. I – u knjizi je ugostila Vojka V.!

Ovog ljeta u Meksiku svoja je vrata otvorio dugo očekivani, all-inclusive hotel Nickelodeon Hotels & Resorts Riviera Maya s pet zvjezdica, predstavljajući idealnu destinaciju za obitelji s djecom u potrazi za nesvakidašnjim i nezaboravnim odmorom. Razigranost i šarenilo jednog od najpoznatijih TV kanala za djecu susreli su se s besprijekornim gostoprimstvom i udobnošću koje nude Karisma Hotels & Resorts i Grupo Lomas, kreirajući fenomenalni swim-up resort na obali oceana, s ogromnim vodenim parkom, tematskim sobama i apartmanima, vrhunskim restoranima inspiriranim crtanim filmovima i cjelodnevnom zabavom.

Paolo Sorrentino, majstor prekrasnih filmova, ove jeseni donosi još jedno (ako je suditi prema traileru) isto takvo prekrasno ostvarenje – film ‘The Hand of God’. Sorrentino se ovim filmom vraća u rodni grad kako bi ispričao svoju najosobniju priču, priču o sudbini i obitelji, sportu i kinu, ljubavi i gubitku.

Možda na prvu djeluje neobično i nekonvencionalno, no u suradnji s umjetnicima mlađe i srednje generacije realizirano je jedanaest umjetničkih intervencija u Kaznionici u Turopolju i Odgojnom zavodu u Turopolju. Projekt Sloboda stvaranja, uključit će još oslikavanje Zatvora u Rijeci, Probacijskog ureda u Zagrebu, Zatvora u Bjelovaru i Zatvora u Zagrebu

Međunarodni filmski festival u Karlovym Varyma izgleda da nikada prije nije okupio toliko filmskih zvijezda kao na svome zatvaranju prije dva dana. Jedna od njih bio je i pisac i režiser Ethan Hawke koji je na ovom uglednom svjetskom festivalu ovjenčan Predsjedničkom nagradom koja se dodjeljuje za izniman doprinos suvremenoj svjetskoj kinematografiji. Dva velika priznanja dodijeljena su i hrvatskom filmu ‘Zbornica’!

Paolo Roversi talijanski je modni fotograf s pariškom adresom poznat po dramatičnim fotografijama nabijenima emocijom, pomalo subverzivnima i s ‘filmskom’ notom. Teško je moguće da Roversi, sa svojim sentimentom, može snimiti ‘običnu’ fotografiju, a to je, naime, i dokazao svojom posljednjom suradnjom s modnom kućom McQueen

Globalno zatopljenje (koliko god neki nijekali ovu pojavu ili bolje rečeno ljudski uzrokovani poremećaj Zemljinog života) uzima svoj danak i osjeća se u svakodnevnom životu ‘malog’ čovjeka. Naše ponašanje prema Zemlji je bešćutno, krajnje okrutno i iznimno sebično. Osim biljaka, ove katastrofe uzrokuju neizmjernu patnju i u životinjskom svijetu. I svatko tko odmahne rukom na tu činjenicu, čak i onaj koji je svjestan katastrofe koju čovjek uzrokuje, uz opravdanje da je opasnost za čovjeka veća, trebao bi pogledati bar jedan od ova četiri filma. Promijenit će mu pogled na životinjski svijet, ekologiju, okoliš koji ga okružuje, ma cijeli svijet!

Tiffany & Co. je objavio novu kampanju naslova ‘About Love’ u kojoj glavnu ulogu igraju njegovi novi ambasadori – jedan od najpopularnijih parova današnjice, Beyoncé i Jay Z. No, obožavatelje (pop)kulture čak i više od slavnog para impresionirao je nikad viđeni rad Jean-Michel Basquiata

Počelo je trinaesto izdanje Monoplaya, jedinstvenog festivala plesnog sola! Do 28. kolovoza Monoplay u Zadar dovodi vrhunske međunarodne i domaće izvođače, predstavlja brojne novitete te nagovještava velike promjene koje se događaju na zadarskoj plesnoj sceni

Na RAFF 2021. – Rab Film Festival, filmskom festivalu istraživačkog filma, a boutique karaktera i atmosfere, posebnu pažnju privukao je film ‘Žica’ mlade hrvatske režiserke, scenaristice i producentice Tihe K. Gudac. Ovaj film obrađuje osjetljivu temu; postavljanje žilet-žice na slovensko-hrvatskoj granici kako bi se spriječio dolazak ilegalnih migranata. Kako je film nastajao, posebno zbog rada u periodu prvog lockdowna, s kojim izazovima se sve Tiha susretala i kako pristupa temi te ju približava publici (i onoj boutique festivala) pročitajte niže u razgovoru

Odavno smo navikli da nas francuski modni dizajner Simon Porte Jacquemus časti estetikom od koje zastaje dah, a osim svojom modom redovno oduševljava i modnim prezentacijama, bilo da je riječ o revijama u čudesnim poljima lavande ili romantičnim kampanjama

Proces starenja je neizbježan, što ne znači da na njega ne možemo utjecati. Dovoljno je upoznati “mehaniku’” starenja kože, početi osluškivati njezine potrebe, a svoj beauty režim prilagoditi njezinim zahtjevima. Imali 20 ili 60 godina, jedno se nikad ne mijenja – zaštitite kožu od vanjskih oštećenja, UV zračenja, onečišćenog zraka i duhanskog dima. klonite se loše prehrane, neaktivnosti i stresa

Donosimo vam recept za slatki zalogaj koji nikog neće ostaviti ravnodušnim

Svi s nestrpljenjem čekaju najnovije Seks i grad izdanje, ne samo da bi vidjeli glavne glumice u nešto zrelijoj verziji, već jer je u pitanju neobično važan modni događaj

Peptidi su kratki lanci aminokiselina, neke od kojih su poznate po sposobnosti ponovnog pokretanja proizvodnje kolagena, a time i usporavanja starenja. S vremenom se metabolizam kože usporava, odnosno koža se manje učinkovito obnavlja i sporije proizvodi kolagen, glavno vlakno u dermi, što dovodi do gubitka čvrstoće i elastičnosti. Uz prekomjerno provođenje vremena na suncu i izlaganje ultraljubičastim zrakama ovaj se proces i ubrzava. Kako starimo, kožu je potrebno stimulirati kako bi se obnovila

Održiva moda je veliki trend, no to ne znači da je lako kupiti komad koji je uistinu održiv. Odnosno proces nije jednostavan, a ono što pomaže su definitivno certifikati koji jamče neke od elemenata održivosti

Nevjerojatno je koliko jedan tako jednostavan objekt tijekom stoljeća fascinira i žene i muškarce, vizažiste, make-up dizajnere, kozmetičke mogule, glumice, pjevačice, čistačice, ljubavnice, kućanice i manekenke. Baš kao ni mala crna haljina, ni crveni ruž nikada nije izašao iz mode i nikada neće. On je jednostavno puno više od obične šminke!

Nakon posljednjeg, kratkog filma ‘The Human Voice’ gdje smo uživali u izvedbi Tilde Swinton i Almodóvarovoj estetici, sada s nestrpljenjem čekamo novi film Madres Paralelas koji 10. rujna dolazi u kina. Glavne uloge imaju Penélope Cruz, Aitana Sánchez-Gijón i njegova vječna filmska muza Rossy de Palma

Kokteli su stil života, a ne trend ili snobizam, kako ih mnogi manje informirani prikazuju ili doživljavaju. Utjelovljuju urbanu kulturu i tradiciju i pravi su lakmus papir za umijeće življenja, opću kulturu i životne navike pojedinca. Klasični i vječni, svaki sa svojom pričom, načinjeni od najboljih sastojaka, uljepšat će vrijeme odmora, samoće ili društva. Životu su potrebni rituali, a ispijanje pića ritual je koji zbližava ljude.

Vremena u kojima živimo uvelike podsjećaju na postapokaliptične scenarije. Novonormalno možda još uvijek ne izgleda kao u Mad Maxu, no ta estetika je definitivno u modi.
Jedan od takvih projekata je bangkoški retoran Na-Oh u kreativnom bohu hubu Chang Chui koji vrvi recikliranim elementima i eksperimetalnim pristupima. Ono što ga čini prepoznatljivim među ostalim je prizemljeni avion Lockheed L-1011 Tristar. No to nije kraj jer upravo je ova letjelica nedavno otvoreni restoran Na-Oh, koji je vizija svojevrsne leteće Noine arke

Bivša kreativna direktorica brenda Celine, Phoebe Philo vraća se u industriju i to s vlastitim modnim brendom. Kako je najavio portal Business of Fashion, Philo će sljedeće godine predstaviti prvu kolekciju još neimenovanog brenda čije vlasništvo dizajnerica dijeli s grupacijom LVMH

Iako među mlađim kreacijama talijanske gastronomske tradicije, tiramisu je zasigurno njezin najpoznatiji slatki izdanak. Ovaj desert porijeklom iz regije Veneto, kao trijumfalni spoj piškota u kavi, mascarponea s jajima i šećerom, te kakaoa, u posljednjih je tridesetak godina među najomiljenijima, kako u domovini tako i u svijetu

Uzgoj biljaka i vrtlarenje, zahvaljujući lockdownu, postao je jako trendi hobi. Nemogućnost putovanja na egzotične destinacije posebno je cijenu podigla egzotičnim ukrasima, naročito biljkama. Kod nas je prilično teško nabaviti neuobičajene biljke, a njihovo naručivanje iz inozemstva nije siguran način jer dostava često traje predugo za živu biljku. No od nedavno ni to nije problem jer online trgovina Džungla Plants prodaje i sigurno dostavlja zanimljiv izbor egzotičnih biljaka i sve ono što je potrebno za njihov uspješan uzgoj

Ako ste do sada zbog nesnosnih gužvi zaobilazili Veneciju, ove sezone imate jedinstvenu priliku za proučavanje raskošnih palača podignutih na pješčanom i nesigurnom tlu, na rešetki satkanoj od balvana i drvenih stupova koji postepeno tonu u lagunu. Dakle, amblemska mjesta koja su zbog gužve najčešće nepodnošljiva, ove godine skoro da zjape prazna. Bizantska arhitektura Bazilike svetog Marka, Trga svetog Marka, gotika Duždeve palače, Bazilika svete Marije od Zdravlja, gondole u Canalu Grande ove godine se čine kao raskošna kulisa za neki romantični film, koji tek treba snimiti

Ako vas većina moderne umjetnosti ne oduševljava i često se pitate što ljudi vide u tri šare na platnu, te pritom konstatirate kako ipak želite vidjeti “vještinu”, tada vas trebamo uvjeriti da postoji mnogo suvremenih autora koji bi vas upravo vještinom mogli razoružati

Nove generacije žele slobodu punog spektra izražavanja vlastitog identiteta i nipošto ne pristaju na to da ih se smješta u kućice ili ladice pa ni kad je riječ o rodnom identitetu. Istraživanja su pokazala da oko 50 posto milenijalaca smatra da je rod pitanje koje se može definirati – spektrom. Činjenica je da su otkad je svijeta novi naraštaji donosili svjetonazore kakvih se njihovi roditelji najčešće nisu mogli ni domisliti, stoga i na ovaj “trend” možemo gledati kao na svojevrstan simptom zdravlja društva, otkriva Vedrana Sunko

Studio iz Kopenhagena osmislio je mjesto iz mašte koje “nadilazi vrijeme, prostor i limite realnosti i gdje se prošlost, sadašnjost i budućnost stapaju u digitalnom scenariju”, opustite se, odlutajte, a neke elemente iz interijera možete i kupiti te tako djelić imaginarnog hotela ponijeti u vlastiti dom

Fotograf iz Bruxellesa već pet godina krstari svijetom pronalazeći i snimajući najzanimljivija mjesta za život, od nebodera do izoliranih skrovišta, a proputovao je preko 20 zemalja na šest kontinenata. Osim zanimljivih lokacija, fotografirao je i nekoliko osebujnih i ultranaprednih nebodera. Otkrijte svoje tajno virtualno, a jednom možda i stvarno, mjesto za bijeg

Alessandro Michele reinterpretirao je kodove Guccija na neki sebi svojstven način. Za talijansku modnu kuću bila je to nova renesansa, a brend je u stotu obljetnicu ušao kao jedna od najvažnijih modnih adresa današnjice. Evo kako je sve počelo još te davne 1921. godine u Firenci, kada je Guccio Gucci otvorio malenu trgovinu s kožnatim modnim dodacima

Ovaj grčki kolač od naranče sočan je i osvježavajući desert za ove tople dane

Čak i prije pandemije koronavirusa u trend se počelo vraćati sporo putovanje. To znači putovati manje, no mudrije birati destinacije i više uživati u procesu, umjesto mahnito pratiti svoje često ambiciozne “to do” liste

Kate Elizabeth Winslet već u jedanaestoj godini počinje studirati dramu na prestižnim institucijama. Formalno obrazovanje napustila je sa šesnaest godina i u potpunosti se posvetila glumi. Do sada je ostvarila preko šezdeset uloga i osvojila niz prestižnih nagrada

Design studio Mireldy na čelu s art direktoricom, dizajnericom i ilustratoricom Imeldom Ramović osvojio je prvo mjesto na prestižnom američkom natjecanju Dieline Awards 2021 Presented by Adobe u kategoriji Beers, Ciders, Hard Seltzer & Malt za dizajn etiketa berlinske craft pivovare Fuerst Wiacek. Dieline Awards jedno je od najvećih dizajnerskih natjecanja koje svake godine dodjeljuje priznanja za najbolju ambalažu na globalnoj razini

Kada bolje razmislim, logično je da novi poslovni potez glazbenika Pharella Williamsa nosi ime sa sintagmom ‘good time’ u sebi. Glazbenik koji je u jednom trenutku dominirao glazbenim ljestvicama hitom Happy sada se bacio u hotelijerske poslovne vode. Otvorio je hotel naziva The Goodtime Hotel u Palm Beachu. No, ono što me je privuklo jest njegovo uređenje; pravi hommage art decou, no na jedan neopterećen, lagan, čak pastelni način

Podcasti nisu više nikakva novost, od početka 2000.-ih slušamo i gledamo razne podcaste, vezano uz svakojake teme i sadržaje. No, danas donosimo popis onih zbog kojih ćete često imati upalu trbušnih mišića. Čim ih krenete slušati, izmamit će vam osmijeh (a neki i zadovoljni sarkastični cer!) na lice – smijeh na glas je zagarantiran!

Glavobolju, pad imuniteta, umor, probleme sa snom, koncentracijom ili libidom od sada možete rješavati digitalnim zvučnim tabletama. Njihova posebnost, osim što su izmišljene i kreirane u Hrvatskoj, je ta što im je glavna supstanca zvuk. Sonic Pills možete kupiti online ili u fizičkom obliku, a s njima ćete dobiti kod kojim ćete otključati online zvučno-terapijsku seansu posebno kreiranu za neki problem. Ovaj zanimljiv multimedijalni proizvod osmislila je zvučna terapeutkinja Petra Crnetić, a projekt je već pobrao brojne nagrade diljem svijeta

STORYBOOK, jesen 2021.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.