Pet slatkih božićnih priča

Božićno nas vrijeme svojom čarolijom makar na kratko uvijek povede u prohujalo bezbrižno vrijeme djetinjstva te nam iz arhiva sjećanja vrati mirise i okuse koji utjelovljuju ovo čudesno vrijeme godine. Donosimo priče o pet nadaleko poznatih blagdanskih slastica starog kontinenta od kojih su neke od davnina, ali i danas neizostavni dio i domaćih adventskih trpeza

event 23.12.2020.
shutterstock_230999854
Shutterstock

Kuglof

Vjeruje se da kuglof, neodoljiv kolač prstenastog oblika svoje porijeklo vuče još od starih Rimljana o čemu svjedoče rimske posude za pečenje pronađene na području današnjeg Beča u kojima se pripremala njegova preteča. Okrugli oblik koji simbolizira sunce, kolač je zadržao do 17. stoljeća kada je kršten kao „kugelhopf“ i „gugelhupf“. Naziv potječe od njemačke riječi „kugel“ što znači kugla, i „hopfen“ što znači rasti pod utjecajem kvasca. Može sadržavati grožđice, kandirano voće, ali i bademe te sjemenke maka, a peče se u okruglim metalnim kalupima sa šupljinom u sredini. Prema jednoj od priča, ovaj su kolač oblika turbana osmislili bečki pekari 1683. godine kako bi obilježili poraz nad turskom vojskom. Francuskim aristokratskim krugovima predstavila ga je austrijska nadvojvotkinja koja je udajom postala francuska kraljica Marie Antoinette. No romantični predznak i svjetsku slavu dala je druga priča. Austrijski se car Franjo Josip I poslije tragične smrti svoje supruge carice Elisabethe, snažnije zbližio sa svojom intimnom prijateljicom bečkom glumicom Katharinom Schratt. Slastičar Zauner is Bad Ischla, gdje ju je car posjećivao, običavao je pripremati kuglof prema glumičinom receptu što je slastici donijelo pridjev „carski“. Legendama unatoč, prema službenoj priči, carski je kuglof osmislio dvorski kuhar Friedrich Hampel 1914. godine.
Jedna od inačica kuglofa je baba koju je navodno u 17. stoljeću osmislio Nicolas Stohrer, kuhar svrgnutog poljskog kralja Stanisława Leszczyńskog, koji je varijantu poljskog briochea koji se osušio natopio rumom. Oduševljeni ga je kralj nazvao „Ali Baba“ prema junaku omiljene knjige „Tisuću i jedna noć“. Stohrer je kasnije usavršio tijesto dodavši mu grožđice, a kolač se od tada zove „Baba“. Peče se u kalupu bez šupljine u sredini.
Savarin je još jedna varijanta koju je pariški slastičar Julien osmislio u prvoj polovici 19. stoljeća. Izbacio je grožđice, počeo koristiti prstenasti kalup, te promijenio sirup kojim ga je natapao. Nazvao ga prema Brillat-Savarinu, velikom francuskom gastronomu 18. i 19. stoljeća.
Kako bilo, kuglofu je svaki kutak bivšeg carstva dao vlastiti potpis, gdje je i danas, ali i šire, rado uživan izdanak austrijske slastičarske tradicije.

Shutterstock

Stollen

Ukusni stollen, njemački adventski kolač izduljenog ovalnog oblika, koji podsjeća na kruh poznat je od doba renesanse. Obogaćen je suhim ili kandiranim voćem poput grožđica i korica citrusa, orašastim plodovima, začinima poput kardamona i cimeta, često marcipanom, te posut šećerom u prahu. Još su poganska germanska plemena svojim bogovima u čast pripremala različite vrste kolača posebne simbolike. Naziv „stollen“ podsjeća na riječ „Stulo“, što je stup posvećen glavnim bogovima. No kršćanska nas tradicija stollena vodi u 1329. godinu kada je prema legendi pripremljen za biskupa grada Naumburg u Thuringiji, koji je odredio da se određena količina žita čuva samo za njegovu pripremu. Počeo se pripremati da oblikom i izgledom podsjeća na malog Isusa omotanog u plahtu. No tadašnji stollen nije bio ukusan kao danas, već manje bogat i jeo se tijekom adventskog posta. Iako poznat pod mnoštvom imena ovaj se kolač najčešće povezuje s Dresdenom čiji se stollen prvi puta spominje 1474. godine u dokumentu jedne kršćanske bolnice. Tada mu se počeo dodavati maslac, a pekar Heinrich Drasdo iz grada Torgau mu je dodao nekoliko ukusnih sastojaka poput suhog voća. Kao božićna slastica stollen je prvi puta poslužen za vrijeme Tridentskog Sabora 1545. godine. No tek 15 godina kasnije stollen će postati kraljevskom slasticom kada su dresdenski pekari svome vladaru darovali blagdanski stollen težak 18 kg kojeg je ceremonijalno u palaču nosilo osam glavnih pekara i osam pomoćnika. Najslavniji saksonski izborni knez i poljski kralj August II, Jaki, u povodu jedne svečanosti naložio je drezdenskom pekarskom cehu da načine divovski stollen kako bi zadivio goste. Pod budnim okom dvorskog pekara Zachariasa načinjen je stollen težak 1.8 tona koji je sadržavao i jaja, i taj se kolač smatra pretečom dresdenskom „Christollenu“. Na tom se događaju bazira i današnji „Stollenfest“ koji se održava u subotu prije druge adventske nedjelje, a prihod od prodaje gigantskog stollena donira se u dobrotvorne svrhe. Prema tradiciji, prvi se komad stollena čuvao kako bi obitelj kolač mogla priuštiti i sljedeću godinu, a posljednji se čuvao kako bi se tijekom cijele godine imalo dovoljno hrane. U današnje vrijeme, slatki je stollen širom svijeta omiljeni njemački blagdanski ambasador.

Shutterstock

Božićni puding

Tradicionalni Božićni puding, engleska blagdanska delicija načinjena od suhog voća, smeđeg šećera, jaja, brandyja, itd. najslavniji je jestivi blagdanski izdanak Otočkog kraljevstva. Unatoč nazivu, slastica nema nimalo sličnosti s uobičajenim poimanjem pudinga, jer „pudding“ je generički engleski naziv za desert. Poznat je i kao „Plum pudding“ zbog suhog voća (plum tj. šljiva, bio je naziv i za grožđice, ali rijetko je sastojak Božićnog pudinga). Preteču mu treba tražiti u Rimskog carstvu kada se u velikom kotlu kuhala mješavina mesa, povrća suhog voća i začina. No britansko jelo porijeklo vuče iz 15. stoljeća. Meso se tada čuvalo sa suhim voćem kako se ne bi kvarilo, a u božićno se vrijeme pripremala „frumentry“, kaša s govedinom, ovčetinom, grožđicama, ribizlima, suhim šljivama, vinom i začinima. Do kraja sljedećeg stoljeća dodavala su se jaja, brašno i krušne mrvice kako bi se smjesa učinila gušćom, a dodavalo se pivo, ali i drugi alkohol. No meso je uskoro nestalo iz tog jela. Iako su „Plum porridge“ (kaša sa suhim voćem) puritanski sljedbenici Olivera Cromwella smatrali grešno bogatim, ostao je dijelom trpeza, a 1714. godine kralj George I je zatražio da se posluži tijekom kraljevskog božićnog banketa što je jelu zapečatilo sudbinu, a kralju donijelo titulu „Kralj pudinga“. U sljedećem stoljeću „Plum porridge“ postaje znan kao „Plum pudding“, a Eliza Acton s početka 1830-ih godina u svojoj kuharici spominje naziv „Christmas pudding“. Puding najsličniji današnjem uživao se u Viktorijansko vrijeme kada se uz oblik kugle posluživao i u različitim oblicima ukrašen grančicom božikovine, proliven brandyjem i flambiran. Pripremao se prvu nedjelju prije Adventa na tzv. „Stir-up Sunday“. Svi članovi kućanstva pojedinačno bi promiješali puding, od istoka prema zapadu, u smjeru putovanja tri kralja. Svatko bi zaželio želju, a u mješavinu su se često ubacivali različiti predmeti poput srebrnih novčića za sreću i zdravlje, naprstka za štedljivost, prstena za ženidbu, sidra za siguran put, itd.. Većinom se radio od 13 sastojaka koji simboliziraju Krista i 12 apostola, grančica božikovine kojom se ukrašava simbolizira Kristovu krunu, a brandy koji se flambira njegovu muku. Ova blagdanska delicija, često opisivana u literaturi, ponovo se vraća na trpeze.

Shutterstock

Bûche de Noël

Bûche de Noël ili Božićni panj, desert je koji se tradicionalno poslužuje oko Božića, posebno u Francuskoj i njenim bivšim kolonijama. Svoj put je našao i do domaćih blagdanskih trpeza. Porijeklo ove ukusne slastice nalazimo još u keltskoj tradiciji slavljenja zimskog solsticija kada se na najkraći dan u godini spaljivalo deblo. Tako se slavilo ponovo rođenje sunca, a taj ritual bio je žrtva iz zahvalnosti suncu što se ponovo vraća. S vremenom se ovaj običaj infiltrirao i u kršćanstvo pa se u srednjem vijeku palio panj ukrašen vrpcama i zelenilom. Kada su ognjišta zamijenila male peći, i panj je zamijenjen sa manjom granom – stavila bi se u sredinu stola i okružila sa tzv. friandises, šarenim slatkišima i delicijama koji su se darivali gostima. Upravo se ova grana s vremenom pretvorila u slatku roladu od biskvita poznatu kao Bûche de Noël, a da li je riječ o pariškoj ili lijonskoj kreaciji još je predmetom rasprava. Unatoč maglovitom porijeklu, možda je najzanimljivija legenda prema kojoj je car Napoleon I zabranio korištenje kamina uvjeren da je hladni zrak iz dimnjaka štetan sa zdravlje. Obitelji su stoga osmislile Bûche de Noël da simbolizira kamin, toplo mjesto okupljanja tijekom hladnih zimskih mjeseci. Najraniji pisani spomen slastice nalazimo u djelu „La cuisine anglaise et la pâtiserrie“ iz pera Alfreda Suzannea. No prema Stephaneu Bonnatu, njegov je pradjed čokolatijer imao zbirku recepata iz 1884. godine među kojima je bio i jedan za roladu sa čokoladnim ganacheom. Najraniji pisani recept je u knjizi „Le Mémorial Historique et Géographique de la Pâtisserie“ francuskog slastičara Pierrea Lacama iz 1898. godine. Prvi recept koji podsjeća na današnji Bûche de Noël zapisao je Joseph Favre 1903. godine objavljen u „Dictionnaire universal de cuisine practique“. Tradicionalno panj se radi od biskvita, a peče se u plitkom limu za pečenje te kasnije nadjeva i rola. Najčešće recepti traže žuti biskvit, glaziran i punjen čokoladnom „buttercream“ kremom. Kolač oblikom podsjeća na panj, a glazura se dekorira vilicom da podsjeća na koru. Može se posuti šećerom u prahu da nalikuje na snijeg, ukrasiti grančicama, svježim bobičastim voćem i gljvama načinjenim od merenge.

Panettone

Panettone je nesumnjivo najpoznatija talijanska blagdanska delicija koja je osvojila svijet. Svojevrsni je tip slatkog kruha oblika kupole, a obično je punjen grožđicama ili kandiranim koricama citrusa, ili ostalim voćem. Naziv dolazi od talijanske riječi panetto što znači mali kruh, štruca. No sufiksom „one“ postaje „veliki kruh“. Nekoliko je legendi o nastanku slavne delicije. Najpoznatija je priča o milanskom plemiću Ughettu iz 15. stoljeća, sokolaru na dvoru vojvode Ludovica Marie Sforza. Ughetto se zaljubio u Adalgisu, kćerku lokalnog pekara Tonija. Kako se ženidbi protivila plemićeva obitelj, zaljubljeni se par kriomice nalazio noću pod svjetlošću zvijezda. Uslijed iznenadne bolesti oca, Adalgisa se više morala posvetiti poslu u pekari te više nije imala vremena za noćne susrete. Ughetto je tome doskočio tako što joj je odlučio pomoći i sam radeći kao pekar. Ne samo što su i dalje provodili vrijeme zajedno, već je poboljšao i kruh dodavši mu maslac. Uskoro ga je dodatno oplemenio šećerom, potom kandiranim komadićima kore citrusa i jajima. Za Božić je dodao i grožđice. Kruh je postigao veliki uspjeh, a Tonijeva pekara bogatstvo pa je Ughettu obitelj dala blagoslov da oženi sada imućnu Adalgisu.
Druga nas legenda također vraća na dvor vojvode Ludovica. Na Božić se trebao održati veliki banket no pripremljeni je desert izgorio. Kako očajni chef nije imao što poslužiti uzvanicima, mladi sluga Toni mu je ponudio kruh koji je za obitelj i prijatelje napravio od ostataka, jaja i korica citrusa. Chef je jelo poslužio, a prisutni su se oduševili. Kada je vojvoda pozvao chefa da mu čestita, priznao je da zasluga pripada Toniju pa je stoga njemu u čast novi kolač kršten imenom „Pan di Toni“ (Tonijev kruh), koji je danas znan kao Panettone.
Početkom 20. stoljeća, točnije 1919. godine, Angelo Motta započeo je sa masovnom proizvodnjom panettonea. I upravo je tvrtka Motta revolucionizirala tradicionalni kolač davši mu visoki oblik kupole zbog činjenice što se tijesto prije pečenja dizalo tri puta, gotovo 20 sati, što mu je dalo dobro poznatu laganu teksturu.
Poslužen sa čašom šampanjca ili prosecca, Panettone je možda najtalijanskiji način za zasladiti blagdansko vrijeme, a darovati slavnu deliciju, gesta je ogrnuta tradicijom.

Autor: Ante Carić

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Iz Indije već danima pristižu potresne vijesti. U Delhiju svakih šest minuta od covida umre jedan čovjek. Situacija je dubinski uznemirujuća i svima je jasno da Indija treba pomoć, a kao odgovor na ovu krizu konzultantica Heta Fell, fotograf Vivek Vadoliya i osnivačica časopisa Riposte Danielle Pender udružili su se u projektu Art for India. U sklopu projekta se prodaju djela Indijskih umjetnika, a zarada odlazi u Mission Oxygen, grupu od 250 poduzetnika koji rade na tome da se nabave koncentratori kisika i distribuiraju tamo gdje je potrebno

Četvero splitskih studenata osmislilo je uređaj za čišćenje mikroplastike iz mora koji se, za razliku od drugih takvih, kreće i daljinski upravlja. Antonija Buzov, Petra Kundid, Matej Radić i Andro Rudan dizajnirali su sustav koji bi filtrirao morsku vodu i pročišćavao od mikroplastike, a imao bi i mogućnost kretanja na daljinsko upravljanje, što ga čini boljim i posebnijim od drugih sličnih pokušaja izrade ovakvih pročišćivača

Koristeći Picassa kao svjetlo vodilju, Barzilay dijeli svoje uvjerenje: ‘Umjetnost je uklanjanje nepotrebnog.’ Njezini aktovi toliko su savršeni u svojoj jednostavnosti da su postali jedni od najviralnijih radova na Instagrmu posljednjih tjedana i mjeseci. Nema te osobe koja ih je vidjela, oduševila se i da ih nije repostala

Znamo da će duge ljetne šetnje imati obrise minimalizma i pastelne nijanse s potpisom obožavanog brenda među milenijalkama – Mansur Gavriel

Iako smo treću sezonu gledali prije točno dvije godine, nakon svega par minuta prve epizode, nove, četvrte sezone, kao da smo bezbolno nastavili gdje smo stali 2019., kao da nije prošlo niti tjedan dana od posljednje epizode. Ako ste poklonik serije, nova sezona instantno će vas ‘usisati’. Trenutno je dostupno četiri epizoda za gledanje, dok će sve ostale sljedeće ‘izlaziti’ u tjednom ritmu

Kada učite, učite od najboljih – poručuje novi video format ‘Meet the Leader’ u produkciji platforme Adria Luxury Society koja okuplja business community Adria regije s naglaskom na luxury segment

Podcasti nisu više nikakva novost, od početka 2000.-ih slušamo i gledamo razne podcaste, vezano uz svakojake teme i sadržaje. No, danas donosimo popis onih zbog kojih ćete često imati upalu trbušnih mišića. Čim ih krenete slušati, izmamit će vam osmijeh (a neki i zadovoljni sarkastični cer!) na lice – smijeh na glas je zagarantiran!

Nakon 80-ih dočekali smo povratak 90-ih, a trendovi nas sada konačno bacaju u eklektične 70-te. Nakon pedeset godina groovy stil je ponovo u modi i srcu, a to se može primijetiti već letimičnim pogledom na izloge high street brendova. A ako zavirite dublje u ormare, možda još uvijek imate neke naslijeđene originalne komade koje su 70-ih nosile vaše majke ili bake. Prekopajte ormare jer ono što donose najnovije kolekcije malo se razlikuje od originala

HIR Studio iz Hong Konga dizajnirao je seriju javnih klupa u vijećnici koristeći reciklirani plastični otpad iz domaćinstava s područja uz rijeku Shing Mun. Inspirirali su se konceptom da ono što je uzeto iz zajednici se može zajednici i vratiti te su koristili reciklirane plastične boce i njihovom preradom napravili nove moderne klupe

Odabrati nijansu ruža za usne u trgovini danas je dosta nemoguće zbog obaveznog nošenje maski. Situacija traje već dovoljno dugo da su i oni najopskrbljeniji sada već iscrpili zalihe ruževa. Iako smo se već i naviknuli na kupnju online, najčešće to nije idealna opcija kada je u pitanju odabir novog ruža jer nijansa na ekranu jer se nijansa na ekranu rijetko kada podudara s onom na koži. U Chanelu su uspješno doskočili i tom problemu

Luksuzna talijanska kuća Gucci već nekoliko godina slovi kao modna adresa iz koje izlaze nebrojena kreativna rješenja, bilo da je riječ o neobičnim modnim revijama s fantastičnim scenografijama, ekscentričnim kolekcijama, zanimljivim i često angažiranim kampanjama koje pomiču granice ili pak – o ‘običnim’ pozivnicama. No, za sudjelovanje u predstavljanju posljednje kolekcije Alessandra Michelea odabrani su morali rješavati rebuse i zaigrati kviz… a onda je osvanula Gucci Aria

sh.es.na je dizajnerski brend kojeg je 2017. godine u Zagrebu pokrenula povjesničarka umjetnosti Marija Borovičkić. Kao mali lokalni brend ručnih radova nastoji se približiti održivoj ekonomiji i ekologiji kroz kvalitetu i izdržljivost proizvoda i materijala. Simboličko značenje riječi „šesno“ – lijepo, uredno, posloženo ili dobro odrađeno – temeljni je vodič i svojevrsni moto sh.es.na brenda

Ako se volite opuštati uz svijeće, sigurno vam dosta često ostane voska i praznih staklenki. Većina svijeća uglavnom ne izgori do kraja, no vosak bez fitilja se ne može dalje koristiti. Naravno, to nije razlog da sve to bacite u smeće jer ostatke voska kao i zdjelice u kojima ste ga dobili se mogu reciklirati na mnoge kreativne načine. Osim što se mogu koristiti dalje kao spremnici i vazice, staklenke mogu poslužiti za vaše nove reciklirane voštanice

Sezona jagoda podsjetila nas je na božanstveni desert, savršen za svaku prigodu

Seriju je jedna kritika u stranom časopisu opisala kao sudar stilova i žanrova serija ‘Desperate Housewives’, ‘Gilmore Girls’ i ‘Buffy’, i to točno tim redoslijedom. Ovo je jednostavno kategorija sama za sebe. I zato nas veseli što uskoro dolazi i druga sezona

StoryBOOK na svojim raskošnim stranicama slavi vrijeme koje tek dolazi, kroz nostalgiju, hedonizam i aktivizam, nadu, heroine novog doba i zarazni plesni optimizam. Uživajte

Kako bi proslavio generaciju mladih glazbenika koji su nastavili stvarati iako je svijet (kreative) u posljednjih godinu dana stao, Spotify je kreirao playlistu naziva ‘Our Generation’ i izvrsno ju povezao s vizualnom umjetnošću. Ilustratorica Eliza Williams ‘oslikala’ je glazbene žanrove ukrasivši ih različitim ilustracijama tako da slušatelji, ovisno o žanru koji odaberu, mogu istovremeno uživati i u sjajnim vizualima koji ih transportiraju u neke ljepše, paralelne svjetove, daleko od svega što nas trenutno okružuje

‘Fashion is broken, let’s fix it together’ slogan je nove platforme Fixing Fashion. Ideja koja stoji iza platforme oslanja se na činjenicu da modna industrija proizvodi ogromnu količinu nove odjeće, a kupci, zbog njezine cjenovne pristupačnosti i trendova koji prebrzo cirkuliraju, ogromne količine odjeće bacaju već kad se na njoj odšije i samo jedan šav. Ili kad samo ‘izađu’ iz mode. Zbog takvog odnosa prema modi pati naš eko-sustav koji već godinama jedva diše pod hrpama tekstilnog otpada

Tri romana dolaze iz Južne Koreje i osvajaju književne top liste: ‘Molim te, pazi na mamu’, ‘Vegetarijanka’ i ‘Ljudska djela’. Južnokorejska književnost živi između dvije krajnosti; tople obiteljske priče i poetika nasilja

Film „Sound of Metal“ obilježen je prepoznatljivim stilom i snažnom, glasnom izvedbom, dok istovremeno gradi most i napetost između tišine i buke. Režiser Darius Marder s ovim filmom je napravio jako dobru stvar. Na 93. dodjeli Oscara film je bio nominiran u šest kategorija, a osvojio je dva prestižna kipića – za najbolji zvuk i najbolju montažu

Gladni putovanja, kako onih egzotičnih, tako i city breakova, sve više maštamo o njima i pomno ih planiramo. No zanimljivo je da je istraživanje, koje je proveo Booking.com, pokazalo da je pauza u međunarodnim putovanjima nadahnula 84% putnika iz Hrvatske da na prvo mjesto stave ipak održiva putovanja. To je optimističan pokazatelj da će putnici u budućnosti donositi promišljenije odluke vezane za putovanja

Glavobolju, pad imuniteta, umor, probleme sa snom, koncentracijom ili libidom od sada možete rješavati digitalnim zvučnim tabletama. Njihova posebnost, osim što su izmišljene i kreirane u Hrvatskoj, je ta što im je glavna supstanca zvuk. Sonic Pills možete kupiti online ili u fizičkom obliku, a s njima ćete dobiti kod kojim ćete otključati online zvučno-terapijsku seansu posebno kreiranu za neki problem. Ovaj zanimljiv multimedijalni proizvod osmislila je zvučna terapeutkinja Petra Crnetić, a projekt je već pobrao brojne nagrade diljem svijeta

Kreativni direktori, modni urednici, kolekcionari, artisti… Insajderi koji kreativnu industriju poznaju bolje od ikoga pa tako imaju i osjećaj za najzanimljivije ideje, često su pokretači novih projekata i kolaboracija u tom zatvorenom svijetu koji konstantno intrigira javnost. Tako se rodila ideja i za seriju knjiga u limitiranim izdanjima, a koje su posvećene kreativcima iz različitih domena djelovanja

Yayoi Kusama je jedna od najznačajnijih svjetskih suvremenih umjetnica i od 23. travnja njezina velika retrospektiva moći će se pogledati u Gropius Bau u Berlinu i to pod nazivom ‘A Bouquet of Love I Saw in the Universe’!

U trokut preklopljenu maramu vezanu preko glave posljednji put su ponosno nosile naše majke i bake negdje 60-ih. No i ovaj retro trend je dočekao svojih pet minuta. Moda se trudi održati duh kontinuiranog optimizma pa nam ne dostaje bubblegum roza nijansi, šarenih topića, majica, suknjica i torbice iz 90-ih. Već smo se navikli da moda, kada joj zatreba, inspiraciju sve više umjesto iz maštanja o budućnosti, crpi iz prošlosti

Avant Arte digitalnu platformu 2015. godine osnovao je Christian Luiten zajedno s Curtisom Penningom, prijateljem iz djetinjstva. Njihov projekt je, kako sami kažu, nešto kao Tinder za umjetnost, a zanimljivo je i to što je Christianov interes za umjetnost krenuo iz njegove ljubavi prema rapu i zvijezdama kao što su Jay-Z i Kanye West. Avant Arte Instagram profil ima 2,3 milijuna pratitelja, što samo po sebi govori o važnosti projekta, ali i o tome da je način na koji plasira umjetnost u korak s vremenom

Kriptovalute imaju brojne obožavatelje, ali sve je više onih koji im nalaze mane. Tu se posebno ističu zaštitnici okoliša, koji upozoravaju na to koliko energije bitcoin troši. Zastrašujuće!

Prije nekoliko dana je britanska medijska kuća BBC javnost razveselila s odličnom viješću! Naime, zbog pandemijskih mjera, Record Store Day ove će se godine održati 12. lipnja i 17. srpnja te donosi odlične vijesti – Amy Winehouse, Ariana Grande, bend Madness i Bjork samo su neka od zvučnih imena čija će raritetna i do sada neobjavljena izdanja ugledati svjetlo dana – na vinylu!

S prepoznatljivim šiškama, plavim očima i vrckastim osmijehom, Bettie Page postala je i ostala simbolom seksualne revolucije šezdesetih

Iako možda niste čuli za Grece Ghanem, najvjerojatnije ste joj vidjeli lice i outfite. Ona je 56-godišnja bivša laborantica s pola milijuna Instagram pratitelja, koju obožavaju modni brendovi i fotografi. Na društvenim mrežama postala je sinonim za bezvremenski stil, a njezin profil je najbolji odgovor na pretpostavku da se žene nakon pedesete odijevaju konzervativno i dosadno

Hrana nas oduvijek zbližava, ona nas uvijek vraća u najtopliju prostoriju u kući – kuhinju. Prosječan čovjek s prosječnim primanjima tu činjenicu uzima zdravo za gotovo, no na svjetskoj razini hrana, a pogotovo ona nepotrebno bačena, postaje jedan od gorućih globalnih problema

Iako nije u istoj ligi kao vlasnik Amazona Jeff Bezos, Tatyana Bakalchuk ima bogatstvo kojim je nadmašila mnoge od nje slavnije i poznatije ličnosti. Forbes ju procjenjuje na 12.7 milijardi dolara, što ju čini bogatijom od osnivača Richemonta, Farfetcha i Urban Outfittersa zajedno

Održivost je jedan od trenutno najpopularnijih termina u modernom rječniku, a princip održivosti proteže se kroz sve aspekte našeg djelovanja, od modne i beauty industrije, preko prehrane, transporta pa sve do načina stanovanja i dizajna doma. Imajući u vidu stanje našeg eko sustava i činjenicu da do sada nismo osobito marili za okoliš, bilo je i vrijeme da ekološka osviještenost postane – važna

O negativnim posljedicama koje modna industrija ima na okoliš čitamo na dnevnoj bazi, stoga je jedno od ključnih pitanja današnjice kako istovremeno biti modno i ekološki osviješten. Da li je budućnost u zanimljivim pop-up trgovinama s luksuzno prezentiranom second-hand odjećom ili majicama od morske trave koje same sebe čiste i zimskim jaknama punjenim divljim cvijećem – odlučite sami, no nama ovo više ne zvuči kao nekakva suluda SF budućnost

U proljetnom izdanju magazina StoryBOOK naša kolumnistica Mia Kovačić donosi priču o predivnoj i samoodrživoj oazi na osami kojoj je bilo potrebno šest godina da se od prenoćišta pretvori u stvaran turistički dragulj. Nekadašnji austrougarski put koji je vezao Dalmaciju s Biokovom sada je it lokacija

O potencijalima kulturnog i kreativnog sektora, važnosti medija, angažiranim umjetnicima i art kolektivima čije su ideje u posljednje vrijeme posebno zanimljive razgovarali smo s Moranom Bigač Leš i Anerom Stopfer, voditeljicama Deska Kreativne Europe

Zavirite u sjajnu Louis Vuitton izložbu u Hong Kongu i u mislima odlutajte u svijet ekscentričnih dizajnerskih rješenja. Jer inspiracija za kreiranje LV interijera uvijek su bila i ostala – putovanja, te nomadski život i istraživanje koji prate uzbudljive putničke pohode

Nismo još sigurni hoće li 2021. donijeti toliko željeno oslobođenje i opuštanje mjera, no za sada možemo maštati, možda čak i planirati. U tu svrhu evo inspirirajućih retrospektivnih izložbi suvremene umjetnosti koje bi mogli donijeti dašak boje, vedrine pa i revolucionarnog žara u našu dušu

Frajeri koje volimo, tema Moderan tip, kolumna o barber sceni, Giorgio Armani life story, Tajna društva, Highlander… uniseks teme su zavladale novim proljetnim brojem

Kada se začinjenom soku od rajčice i votki pridoda kultni pariški te njujorški bar, slavni barmen, jedan ruski princ te holivudski glumac, nastaje barski klasik imena Bloody Mary, čija priča mami osmijeh kroničarima miksologije, a okus oplemenjuje svaki otmjeni brunch

Gua sha i roleri od poludragih kamenja beauty trend su koji već nekoliko godina ne izlazi iz mode. Najpoznatiji su oni izrađeni od žada i rozenkvarca, no može ih se naći i od drugih vrsta poludragih kamenja. Iako roleri izgledaju zanimljivije i moćnije, kamena gua sha pločica možda je čak i jednostavnija za korištenje, a daje izvrsne rezultate

Godinama prije nego što je svijet upoznao njegove radove s limenkama juhe marke Campbell, osebujni pop art umjetnik Andy Warhol objavio je satiričnu kuharicu naziva “Wild Raspberries”. Prvi put objavljena davne 1959. godine, kuharica sada ide na aukciju, a bit će dostupna na online dražbi u organizaciji aukcijske kuće Bonhams New York

Beauty industrija posljednje vrijeme u trend uvodi novi sastojak, a svi tvrde da taj još bolje vraća sjaj i zdravi izgled lica. Nazivaju ga novom hijaluronskom kiselinom, no u pitanju je PGA- poliglutaminska kiselina. Prirodno derivirani sastojak nastao iz fermentirane soje trebao bi biti odgovor na potrebe onih koji pate zbog suhe, dehidrirane kože

Žedni egzotičnih destinacija, mode i interijera neki bi se ovog proljeća mogli uputiti do jedne od ne toliko dalekih oaza. A ove sezone Maroko je turistički posebno interesantan, jer nakon ulaska u državu nije potrebno biti u karanteni. S druge strane šoping u Marakešu je nedosanjani san svih onih urbanih nomada koji žive da bi putovali ili samo njeguju boho stil

Prošla su vremena kada su mirisni štapići podsjećali na indie shopove, ako ne već i na daleka putovanja. Danas su se ovi mirisni osvježivači prostora infiltrirali čak i u ponude luksuznih brendova, a njihov miris sve manje u sebi sadrži sandalovine i pačulija, a sve više je nalik suvremenim luksuznim parfemima.

Bivša osnivačica i voditeljica nekadašnjeg epicentra zagrebačke DIY kulture, udruge i galerije Prostor manufakturne slobode (PMS) Marta Grbešić oduševljava novim projektom Luda baba

Iako se zima privodi kraju to ne znači da ćemo se ovog proljeća prestati družiti s ledom. Takozvani „skin icing“ je najnoviji beauty trend, kojeg je trenutačno pun Instagram i TikTok. Brojne su i poznate osobe koje možete gledati kako u sklopu svoje beauty rutine masiraju lice kockicom leda, a jedna od njih je i Irina Shayk

Tony Conigliaro, jedan od najpoznatijih barmena svijeta, unio je revoluciju u barsku umjetnost, kombiniravši je s parfumerstvom, davši joj tako čarobnu dimenziju. Ovaj nagrađivani autor i poduzetnik s londonskom adresom, još je prije nekoliko godina našem autoru Anti Cariću ispričao crtice o svojem profesionalnom putu koji ga je, zahvaljujući talentu i inovativnosti, doveo gdje je i danas – do svjetskog miksološkog vrha

Ne postoji građevina koja je bila veći sinonim za kreativnost, raskalašan život, boemštinu i destrukciju: Chelsea Hotel bio je utočište piscima, slikarima, glazbenicima i neprilagođenim individualcima koji nisu imali novca ili ih zbog njihovog osebujnog karaktera nitko drugi nije htio “udomiti”. Gitarističke protuhe i omamljene ljepotice u viktorijanskim haljama, pjesnici – narkići, dramski pisci, propali filmaši i francuski glumci… Svi su ovdje postajali netko

Kada je pandemija u (modnom) svijetu zaključala vrata društvenih i kulturnih događanja, mnogi su u modnoj industriji pomislili kako je došao kraj klasičnim modnim revijama i pitali se što će se u novim okolnostima dogoditi s modom. No, moda se u restriktivnim uvjetima pokazala vrlo prilagodljivom, pa su kreativni umovi brzo pronašli način da prikažu svoje kolekcije publici. Možda nismo očekivali toliki pomak u prezentaciji, no premium moda sve smjelije uplovljava u svijet cyber umjetnosti

U povijesti su umjetnička djela često bila ušutkavana, no svijet umjetnosti uobičajeno ide protiv standarda pristojnosti u borbi
za slobodu izražavanja. Cenzura zatire slobodu govora i umjetničko izražavanje, a u umjetničkom djelu svaki je djelić baš onakav kakav i treba biti – bilo slučajno, bilo namjerno. Ovo su najpoznatija djela moderne umjetnosti koja su, prema mišljenju nekih, šokantna, ali promijenila su naš pogled na umjetnost

Što praćenje života poznatih govori o nama i našim vrijednostima? Ima li sveprisutna celebrifikacija društva ikakvu drugu funkciju od isprazne zabave? I koja je uopće razlika između slavne i celebrity osobe? Početkom 20. stoljeća bogati i utjecajni ljudi, poput Johna D. Rockefellera, plaćali su stručnjacima da im spriječe objavljivanje imena u novinama jer su više od svega cijenili svoju – privatnost. Pa zašto je se danas tako olako odričemo? Otkriva Mihaela Batinić

Od 1999. do 2014. glazbena industrija izgubila je 43 posto prihoda. Tek se 2016. zarada od glazbe počela povećavati. Razlog tom rastu krije se u sve većoj popularnosti streaming platformi, kao što su Apple Music, Google Play, Tidal te najveća Spotify koja danas ima više od 40 milijuna pretplatnika

Nedavno istraživanje otkrilo je male i velike želje zaljubljenika u putovanja. Nekad su uživali u urbanim ekspedicijama modnim, kulturnim i shopping metropolama, a danas ponajviše maštaju o neobičnim, lijepo namještenim i luksuznim interijerima okruženima fantastičnom prirodom poput snježne šume ili morske obale. A gdje se vi vidite?

Prema novijim istraživanjima ispada da su žene mnogo bolje menadžerice, šefice, pa i vlasnice tvrtki. Ispada i da za uspjeh tvrtke nije važna samo jurnjava za profitom, nego i sposobnost prenošenja svojih ideja na druge zaposlenike, pa i dobra komunikacija – u čemu su žene, eto, bolje. No svijet (biznisa) ipak nikad nije bio naklonjen ženama…

Istraživanja su pokazala da ljude koje upoznamo procjenjujemo za samo sedam do trideset sekundi, i to najviše na osnovi izgleda i stava. Zato uvijek imajte na umu staru izreku da ne postoji druga šansa za ostavljanje prvog dojma.

Prije više od dvjesto godina šarlota je stupila na gastro pozornicu kao engleski desert, no početkom 19. stoljeća chef Marie-Antoine Careme uveo ju je u glasovitu francusku kuhinju i dao joj novo, otmjenije ruho

Američki filmski redatelj Wes Anderson nadaleko je poznat po svojoj neobičnoj estetici koja, odmičući se od realnosti i uranjajući u svijet mašte, kreira posebne, vrhunski stilizirane svjetove. Sanjiva estetika Andersenovih filmova privukla je dosad čete obožavatelja, a jedan od njih, Wally Koval, odlučio joj je posvetiti posebnu pažnju

Luksuzna modna kuća Louis Vuitton objavila je svoju najnoviju kampanju za mušku kolekciju namijenjenu sezoni jesen/zima 2020. Kampanja je nazvana “Raj na Zemlji”, a u fokusu kolekcije, baš kao i vizuala s potpisom fantastičnog Tima Walkera, nalaze se oblaci koji simboliziraju slobodu, jedinstvo i mir

Kao što je pojam K-1 svojedobno probio granice “rodnog” Japana i zaludio cijeli svijet domišljatom idejom mješovitih borilačkih sportova, slično se dogodilo i u kozmetičkoj sferi pojavom termina “K-10”. Pojam korejskih korijena zaslužan je za globalnu popularnost novog pristupa njezi lica. Riječ je o nanošenju različitih preparata u deset koraka koji su, navodno, najzaslužniji za tako poželjan izgled Korejki, ponosnih vlasnica najljepšeg tena na svijetu

Pandemija je minimalizirala utjecaj celebrity kulture, redefinirala pojam influencera, vratila na scenu stručnjake te donijela podršku “običnim” ljudima – svakodnevnim junacima, tako da će ova kriza uz mnoge probleme donijeti i nešto dobra – bolje i odgovornije društvo.

Primamljivog mirisa, zadivljujućeg okusa – lagan, sočan, osvježavajući, extra sirupasti – posve nam je jasno zašto je ovaj tradicionalni grčki kolač koji savršeno paše uz sočno voće, desert požude tijekom ljetnih vrućina

Nevjerojatno je koliko jedan tako jednostavan objekt tijekom stoljeća fascinira i žene i muškarce, vizažiste, make-up dizajnere, kozmetičke mogule, glumice, pjevačice, čistačice, ljubavnice, kućanice i manekenke. Baš kao ni mala crna haljina, ni crveni ruž nikada nije izašao iz mode i nikada neće. On je jednostavno puno više od obične šminke!

Manje poznata ili gotovo potpuno nepoznata pića u zaborav padaju zbog mnoštva različitih razloga. No među njima niti jedno nije toliko obavijeno velom tajne kao Dubonnet. I dok će sam spomen ovog aperitivnog pića izazvati čuđenje većine ovovjekih barmena, samo najpotkovaniji znaju priču koja se krije iza ovog za mnoge tajanstvenog eliksira koji je od svog nastanka u Francuskoj 19. stoljeća dospio na britanski kraljevski dvor

Profimedia/Copenhagen Fashion Week

Već godinama se oduševljavamo skandinavskom uličnom modom i influencericama koje su po popularnosti odmah uz bok Francuskinjama. Kolovoški Copenhagen Fashion Week, osim digitalnih sadržaja imao je i one u fizičkom prostoru pa su sve oči modne i beauty industrije bile uprte prema skandinavskim influencericama. Kada je skandinavska ljepota u pitanju jedan od glavnih područja interesa su preparati i rutine kojima mogu zahvaliti svoj uvijek svjež i zdrav izgled

Za slučaj da je korona pandemija isisala i posljednji tračak glamura iz vaših života, dobro će vam doći doza kvalitetnog razgovora o modi. Ovo je pet podcasta koji svakom ljubitelju mode mogu popraviti dan. Uživajte #YourStoryMatters

Naš dom je trenutno naša gastro, glazbena, wellbeing, popkulturna, hedonistička i art oaza. Nekad mjesto susreta, ove osebujne zime mjesto posebnih doživljaja. Neki će zbog toga postati samostalniji u vlastitoj kreaciji, neki zahvalniji i zadovoljniji, a StoryBOOK će vam pomoći premostiti taj put od izolacije do inspiracije, svečano intoniranih misli i trenutaka, svijeta ikona, business ideja, uz dozu ironije i lude imaginacije. Jer SHOW MUST GO ON. Na kioscima smo!

STORYBOOK, zima 2020.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.

Newsletter

StoryBOOK je suvremen lifestyle magazin, koji se na hrvatskom tržištu nametnuo kao lider u ‘slow journalism’ pokretu. Njegova uspješna formula na jedinstven način spaja umjetnost, žensku snagu, pop-kulturu, modu, ljepotu, fenomenološke teme, svijet businessa, društvenu scenu, gastronomiju, aktivizam i hedonizam. Prijavite se na naš NEWSLETTER jer … StoryBOOK je priča za sebe.

    [acceptance* acceptance-718]Prihvaćam da se moja email adresa koristi u reklamne svrhe. Saznajte više na Pravila privatnosti[/acceptance]