Nestvarna razglednica: Znate li kojoj zemlji pripadaju ovi pejzaži koji oduzimaju dah?

Kad je ove godine objavila pjesmu “Nešto sam ti htjela reći”, Sabina Herman, u glazbenim krugovima poznata kao Queen of Sabe, novim spotom zaintrigirala je i mnoge ljubitelje prirode i putovanja. Nestvarni pejzaži koji oduzimaju dah pripadaju veličanstvenoj zemlji vatre, leda i vilenjaka – Islandu – u koju se ova talentirana glazbenica zaljubila već pri prvom od ukupno tri susreta

event 30.06.2021.
pogled na Reynisfjaru

Koliko je god bila privlačna, misao o odlasku na Island u isto se vrijeme činila i pomalo zastrašujućom. Hladna kišovita zemlja “na rubu svijeta”, negostoljubiva, surova priroda, prostranstva bez gradova, ledeni vjetar, vulkani… štošta da se zamislite, ako još uzmete u obzir da dotad baš i nismo previše putovali. No radoznalost je učinila svoje pa smo muž i ja 2013. ipak odlučili otići, vođeni omiljenim islandskim sloganom “petta reddast” ili u slobodnom prijevodu “nema brige, sve će biti u redu”. I stvarno je bilo. Našli smo se u svijetu koji je potpuno drugačiji od našeg, ali svejedno se nije činio ni toliko stran ni grub. Kao da upravo u tim tamnim krajolicima, u tim pustopoljinama leži tajna njegove ljepote i mističnosti. Doživjeli smo prekrasno putovanje koje nas je zauvijek vezalo uz ovu zemlju velikih krajnosti, zemlju vatre i leda.

PETTA REDDAST

Prvi smo se put susreli s rent-a-carom, otvorenom cestom i istraživanjem zemlje bez nekog posebno zacrtanog plana. Bili smo neumorni i nije nas obeshrabrila ni kiša koja je lijevala doslovce svaki dan. Vrijeme je na Islandu nepredvidivo i vrlo promjenjivo ili kako bi oni rekli: “Ne sviđa ti se vrijeme? Pričekaj pet minuta”. Istražili smo neke poznate i manje poznate atrakcije iz kojih bih izdvojila nacionalni park Thingvellir, gejzire, slapove Gullfoss i Hjálparfoss te južne bisere – slapove Seljalandsfoss i Skógafoss i crne plaže Reynisfjaru i Vík. No mjesta na kojima smo posebno uživali bila su baš ona u koja smo zalutali. Ako uzmemo u obzir da je turizam na Islandu planuo u posljednjih šest godina, na poznatim turističkim destinacijama teško da ćete biti sami. Osamljena su mjesta baš ono u čemu smo vidjeli posebnu čar i iz tog razloga zavoljeli road trip tip putovanja i slobodu koju ona nose. Službeno je: zaljubljeni smo u Island i moramo se vratiti!

AKO SE HEKLA PROBUDI, SAMO TREBA ODVRNUTI VENTILE U KUĆI

Ljeti 2016. ponovno smo otišli s kćeri i doživjeli izrazito zelen i sunčan Island. Noćili smo kod poznanika koji sa svojom obitelji drži pansion podno vulkana Hekla. Island je dom 130 vulkana od kojih je 30 aktivno, što ga čini idealnim mjestom za iskorištavanje geotermalnih potencijala. Hekla je poznata kao jedan od razornijih vulkana i baš tih mjeseci pokazivala je pojačanu aktivnost pa smo na trenutke gutali knedlu, na što se Haraldur (naš domaćin) samo osmjehnuo i rekao: “Ako se probudi, samo moramo odvrnuti ventile u kući… petta reddast”. A samo se prisjetite 2010. kada je bijesni vulkan Eyjafjallajökull zaustavio zračni promet u svijetu. Možda se to čini čudno, čak i pomalo ludo, no Islanđani su se naučili nositi s time. Iznimno vole prirodu i odnose se prema njoj sa strahopoštovanjem. Tako smo i mi nekoliko dana poslije gotovo smireno, ali na sigurnoj udaljenosti, prošli kraj vulkana Bárðarbunge koji je izbacivao lavu. Takav stav morate imati i kada se nalazite na jednoj od najljepših i najopasnijih plaža na svijetu, Reynisfjari. To je crna vulkanska plaža s opasnim valovima i strujama, nad kojom se uzdižu masivne stijene s bazaltnim stupovima, a iz vode izviru neobične kamene formacije. Prema legendi, to su trolovi okamenjeni pri izlasku Sunca (navodno trolovi ne znaju na sat pa su zakasnili). Općenito, štovanje vilenjaka duboko je ukorijenjeno u dušu islandske nacije. Mnogi stanovnici ove zemlje išli su toliko daleko u svojim uvjerenjima da su obustavljali radove na cesti kako ne bi uznemiravali ta mala skrivena bića.

Nizale su se slike s prelijepim motivima: planine, vulkani, silni vodopadi, polja lave, crne pustinje, vulkanske plaže, glečeri, gejziri i lagune, živopisne kućice s travnatim krovićima (turf houses) i nebrojeno mnogo iznenađujuće hrabrih ovčica i druželjubivih islandskih konja koji u toj zemlji žive slobodni u divljini. Na putu smo svjedočili i jednoj zanimljivoj pojavi – polarnom danu. U to vrijeme Sunce gotovo uopće ne zalazi, što rezultira lijepim kasnonoćnim izletima, ali i velikim podočnjacima i teško se toliko brzo naviknuti na danje svjetlo u ponoć. Posebno su nam se urezali u sjećanje nacionalni parkovi Snæfellsnes i Vatnajökull, kanjon Fjaðrárgljúfur, planina Vestrahorn te Fjallsárlón i Jökulsárlón, lagune ledenjaka koje ni ljeti ne gube svoju ledeno plavu boju.
Još prije ovog putovanja odlučila sam dokumentirati dijelove naših malih avantura, a snimke upotrijebiti za svoju buduću pjesmu. U svojoj sam viziji već tada vidjela neka sjenovita divlja mjesta koja bi se idealno uklopila. Iako je ovo vedro ruho Islanda bilo baš nekako romantično, snimke za spot nisu nam uspjele, barem ne što se tiče atmosfere koju sam htjela prikazati. Kao da je nedostajalo malo sumornosti. Od 200-tinjak njih u finalnu verziju ubacili smo tek jednu, uhvaćenu za samo jednog kišnog popodneva. Izgleda da nam je baš nedostajala ona dosadna kiša koja nas je pratila na prvom putovanju, ona nekako više opisuje Island. Okupani suncem i oduševljeni zelenim svijetom, shvatili smo da se želimo vratiti na zimu i upoznati “onaj pravi” Island.

CILJ: OBIĆI ZEMLJU U KRUG I UHVATITI POLARNU SVJETLOST

Treći put odlučili smo zaintrigirati svoje prijatelje pitanjem: “Želite li s nama zimi na Island plivati u procijepu između tektonskih ploča u vodi od 0°?” Dobili smo kratki odgovor: “Možemo li roniti?” Pokazalo se da znamo koga treba pitati. Za nekoliko mjeseci našli smo se na ledenom Islandu u kamperu, našoj “kući na kotačima”, s jasnim ciljem: obići zemlju u krug i uhvatiti polarnu svjetlost. Sve je završilo tako da smo obišli zemlju u krug jedan i pol put i da, konačno smo bili nagrađeni. To je bilo iskustvo koje je teško opisati riječima i ostat će nam jedna od omiljenih avantura.
Putovanje kamperom preporučila bih svakome, ako mu se pruži mogućnost. Opremljen je udobnim krevetima (bilo nas je četvero), kuhinjom, tušem i WC-om, a najbolje je što u potpunosti ne ovisite ni o čemu. Samo zamislite buđenje uz slap ili večeru s pogledom na ledenjake na kojima se lijeno izležavaju tuljani – upravo je tako i izgledalo.

JEDINO MJESTO NA SVIJETU GDJE MOŽETE PLIVATI U PROCIJEPU IZMEĐU DVIJE TEKTONSKE PLOČE

Onako ugrubo rečeno, posjećene lokacije činio je atraktivni jug (koji je ujedno i najposjećeniji dio), manje napučeni istočni fjordovi, nepredvidivi sjever te mistični poluotok Snæfellsnes, još jedno od nama omiljenih područja koje iz nekog razloga mnogi zaobilaze. Spomenula bih samo mjesta kao što su vulkanski park Djúpalónssandur, stijene Lóndrangar, selo Arnarstapi, planina Kirkjufell, pukotina Rauðfeldsgjá i crkvica Búðir.
Thingvellir je jedno od najvećih geoloških čuda prirode i jedino je mjesto na svijetu u kojem možete prošetati kroz rascijep između dvije tektonske ploče, sjevernoameričke i euroazijske – ili zaplivati! Bili smo hrabri i sat i pol plivali u ledenoj vodi od 2 stupnja, u dubokom procijepu u kojem je voda toliko čista da je vidljivost 70-80 metara. Prekrasno iskustvo! Na sjeveru smo prošli kroz geotermalno područje Hverir, obišli jezero Mývatn, vulkanski park Dimmuborgir, gradove Húsavík i Akureyri, krater Hverfjall, slapove Goðafoss i špilju Grjótagju.
Za sam kraj puta, kao i inače, ostavili smo Reykjavík. Takozvani “noćni grad na sjeveru” zrači nevjerojatnim šarmom, može se pohvaliti veselim ljudima, živopisnim starim kućama raznobojnih pročelja i krovova, zanimljivim detaljima u prozorima, šaljivim hidrantima i brojnim grafitima. Kao kontrast tu su suvremene gradske četvrti s prostranim zelenim površinama.
Što se tiče islandske gastronomije, moram napomenuti da neka njihova tradicionalna jela nisu za svačiji želudac, poput fermentiranog morskog psa kojeg možete nanjušiti na kilometar ili kuhane ovčje glave kod koje prvo morate pojesti obraščiće jer su, kažu Islanđani, najukusniji. Nismo im vjerovali na riječ. Sigurna sam da ni ovnovi testisi ne zvuče ništa bolje. Ali zato nipošto ne propustite kušati njihovu sušenu ribu, legendarni hot-dog ili vikinšku superhranu – skyr jogurt.

KAD LEDENI RAJ POKAŽE SVOJE ZUBE

Naravno da nije sve idilično i bez prepreka. Doživjeli smo hladne dane, još hladnije noći, izrazito jak vjetar, kameleonsko vrijeme, no to je nešto na što ćete se ondje jednostavno morati priviknuti. Zapravo, lakše je to reći nego učiniti jer priznajemo da smo u jednom trenutku prošli najgoru hladnoću u svojem životu. Na samom početku, zbog kašnjenja aviona, izgubljenih (pa nađenih) kofera, a poslije i prejakog vjetra, bili smo primorani prenoćiti na aerodromu. Umjesto zamišljenog buđenja kraj romantičnog slapa Seljalandsfossa, snašlo nas je zbunjujuće buđenje uz buku aviona, s obzirom na to da smo bili smješteni odmah do piste. Ništa prestrašno, ali posjet Seljalandsfossu koji sam najavljivala kao vrlo uzbudljiv završio je šetnjom iza slapa tijekom koje nas je dvaput zapljusnula tolika silina vode da nepropusna odjeća nije nimalo pomogla.
Put dalje prema sjeveru na trenutke je bio zastrašujući, Island nam je pokazivao zube. Noćna vožnja po uskim makadamskim cestama, usred snježne mećave dok nam vjetar silovito udara u vozilo. Nakon toga konačno smo pronašli kamp za noćenje, no u mraku smo se s kućicom slučajno spustili na livadu s koje više nismo mogli izići. Po groznoj hladnoći izvlačili smo opasno nagnuti kamper. Možda da spomenem i onu mećavu koja nas je uhvatila dok smo vozili prema krateru Víti?! Cesta se odjednom zaledila, morali smo stati i parkirati sa strane. I danas se pitam zašto, ali odlučili smo dalje pješice. Plan je bio snimiti nekoliko kadrova u tom ledenom raju i vidjeti krater s izrazito plavim jezerom. Kad smo stigli gore, mećava se opasno pojačala, a krater je bio potpuno prekriven snijegom, ništa nismo vidjeli. Smrznuli smo se do bola – od kadrova ništa. Izgubljeni koferi s početka putovanja sad su se činili kao mali problem.

Usprkos svemu tome, za nas su ova putovanja bila naprosto čarobna. Svaki djelić ove zemlje izgleda kao s nekog drugog planeta i nerijetko ostanete iznenađeni novootkrivenim mjestima. Krajolici kojima smo prolazili bili su nezaboravni i nadam se da smo snimkama barem dijelom uspjeli predočiti koliko su veličanstveni. To je neka sasvim druga dimenzija. Dimenzija koju sam htjela dočarati u svojoj pjesmi jer me asocira na bijeg iz svakidašnjice ili od nečeg što nas tišti. Za mene je taj bijeg putovanje, za drugog nešto sasvim drugo. Ovo je moja oaza mira, svijet kojem se zauvijek imam potrebu vraćati.

Fotografije: Privatni album

Pripremila: Ana Herceg

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Za razliku od ženske mode o kojoj se najčešće piše i koju se strastveno prati, muška je moda oduvijek bila pomalo zapostavljena. No, to nipošto ne znači da ona nije vrijedna proučavanja i da je nevažna. Upravo zato, legendarni je londonski muzej Victoria and Albert odlučio posvetiti svoju iduću veliku izložbu upravo toj temi – […]

Za sebe volim vjerovati da sam najbliže Freudovoj teoriji koju je postavio na početku stoljeća, a koja kaže da su fotografije zapravo najbliže onom što je on nazivao nesvjesnim, ulaz u naše želje, strahove, snove, iluzije te da na nekoj nesvjesnoj razini odaberemo okinuti fotku baš u trenu kada se slika donekle poklopi s našom unutarnjom ili je pak na neki način oživi, pokrene, potakne nas na neko posve drugo gledanje…, otkriva nam naša svestrana novinarka, spisateljica, fotografkinja te glavna urednica Cosmopolitana Aleksandra Orlić uoči izložbe fotografija – ANIMA, Druga lica Rovinja i Zagreba – koju možete pogledati od 21. listopada do 28. studenog u Muzeju grada Zagreba

Dalibor Matanić možda je domaći najplodniji režiser, a koji posljednjim svojim radovima niže nagradu za nagradom. Iako nas je isprva iznenadila, ne možemo reći da nije bila očekivana nagrada Grand Prix koju je njegova nova serija ‘Područje bez signala’ osvojila na prestižnom festivalu Series Mania koji se održao od 26. kolovoza do 2. rujna ove godine. Na festivalu je prikazano više od 60 ekskluzivnih premijera serija iz cijeloga svijeta, a u natjecateljskom programu Panorama International u kojem je ‘Područje bez signala’ nagrađeno titulom najbolje serije, u konkurenciji je bilo 15 serija

Dvije prijateljice, Sabina Rešić i Azra Salkanović, autorice su novog zanimljivog hrvatskog brenda NUUIT. Ovi trenutačno poprilično popularni modni dodatci su izrađeni od dva sloja vrlo mekane kože te ugodni za nošenje. Namijenjeni su prvenstveno ženama koje prate modu i uvijek su u potrazi za novim stvarima i idejama. To su osobe koje teže autentičnom modnom izričaj i ne nedostaje im hrabrost nositi neobične odjevne komade kao što su NUUIT harnessi

Psihijatar Robert Torre autor je nekoliko knjiga s područja psihologije ovisnosti te kritičkog pamfleta ‘Prava istina o psihijatriji’. Donosimo isječak iz njegove posljednje knjige ‘Ludilo uzvraća udarac’ u kojoj je izložio više od dva stoljeća dugu priču o monopolu psihijatrije nad ludilom

Glitch art neki uspoređuju s punkom. On je sustavna pogreška koja mijenja vizualni dojam i pandan je našoj osobnoj ranjivosti. Jer u svijetu koji strogo teži savršenstvu biti greška postalo je vrijednost po sebi, a veliki revival glitch arta dogodio se dijelom i zbog izazivanja medija koji su se mnogima činili izvan dosega te su smatrani ekskluzivnim, glossy, nerealističnim i bez mane. Glitch art postao je više od pokreta koji veliča nesavršenosti i komentira suvremenu kulturu, ušao je u naše osobne datoteke, ali i u mainstream medije, što je zanimljivo s obzirom na to da je kritika pop kulture i njezinih trendova, otkriva Vedrana Sunko

Popularna serija knjiga ‘Catwalk’ potkraj listopada dobiva novo pojačanje – tom posvećen bogatoj povijesti talijanske modne kuće Versace. Knjiga sa zlatnim koricama nosi naziv ‘Versace Catwalk: The Complete Collections’ i sastoji se od impozantnih 1200 fotografija s modnih revija i kratkim tekstovima koji prate vizuale dajući temeljiti uvid u svaku Versace kolekciju, ali i u […]

Djelo je napravljeno posebno za umjetničinu retrospektivnu izložbu Yayoi Kusama koja je održana u Reini Sofiji, u Madridu, Centru Pompidou, u Parizu, Tate Modern, u Londonu i Muzeju američke umjetnosti Whitney, u New Yorku, 2011. i 2012. To je bila najveća instalacija koju je napravila do tada. Kao što drugi dio naslova djela sugerira, djelo nastoji vizualizirati život kao ‘briljantno’ iskustvo. Djelo postoji u tri izdanja od kojih je ova verzija (koja je opsjela Instagram!) u vlasništvu Tatea

Magazin StoryBOOK s novim brojem slavi umijeće življenja na umjetnički način, izdvojite vrijeme i uživajte u istraživanju imaginarija zanimljivih umjetnika, svjetski poznatog ilustratora i dizajnera Mirka Ilića, koji je prije 35 godina preselio u SAD i postao umjetnički direktor časopisa Time te ilustrator za New York Times, razgovarali smo o angažiranoj umjetnosti i toleranciji. Naučite […]

Začarana šuma – zaboravljen svijet mitskih bića Hrvatske zajednički je umjetnički projekt Ive Lulić i Zdenka Bašića koji predstavlja priču o staroslavenskim božanstvima kroz medij režirane fotografije snimljene u prirodnim krajolicima Hrvatske. Oboje autora već dugo crpe inspiraciju iz tema hrvatske mitologije, a sada su zajedno realizirali umjetnički projekt na temu slavenske mitologije s ciljem očuvanja navedenog dijela kulture i povijesti

Dvije briljantne serije fotografija koje datiraju iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, a tematiziraju noćni život u Parizu i New Yorku spajajući tako nostalgiju i izlaske za kojima smo toliko dugo čeznuti, zovu nas na partijanje. Zavirite!

Na izboru The Best Chef Awards 2021. Ana Roš, glavni chef slovenskog te svjetski poznatog restorana Hiša Franko, u kojem isključivo s namirnicama iz regije utjelovljuje svoju viziju stvarajući osebujnu kulinarsku čaroliju, zauzela je sedmo mjesto. O veličini uspjeha dodatno govori i činjenica da je Ana jedina žena u top 10! Donosimo ekskluzivni intervju koji je Ana dala za StoryBOOK, a u kojem priča o strasti prema kuhanju koja ju je, zahvaljujući predanom radu, dovela u vrh gastronomskog svijeta

Volite li modnu fotografiju starih majstora kao što su Irving Penn ili Richard Avedon, tada ćete zasigurno obožavati studijske fotografije koje su nastale kao vizuali za novu kolekciju modne kuće Schiaparelli. Premda je dio fotografija u boji, a dio u crno-bijeloj tehnici, kako bi se predočila dualnost Else Schiaparelli koja je poslužila kao nadahnuće za […]

180 Studios 14. listopada ove godine javnosti predstavlja izložbu originalnih setova, rekvizita, kostima i umjetničkih djela koja osvjetljavaju jedinstvenu estetiku djela, filma ‘The French Dispatch’ Wesa Andersona

Kada je legendarni britanski glazbenik David Bowie preminuo u siječnju 2016. godine, njegovi obožavatelji su se, premda nevoljko, pomirili s time da je došao kraj jednoj plodnoj karijeri, te da im ne preostaje ništa drugo nego iznova preslušavati neke od njegovih brojnih albuma ili pak gledati neki od nebrojenih filmova koje je tijekom svoje karijere […]

Red Hot Chili Peppers najavili su svoju prvu turneju otkad se gitarist John Frusciante vratio u grupu! Turneju su najavili u satiričnom videu, televizijskim vijestima, postaje KHOT. Naravno da tv postaja ne postoji, izmišljena je!

Prije sedam godina Nikola Škorić osnovao je Electrocoin, prvu bitcoin mjenjačnicu za posredovanje u trgovanju kriptovalutama, ubrzo mu se pridružio i današnji partner, ravnopravni direktor tvrtke Marin Maržić, a nakon toga tvrtka je razvila i PayCek sustav za procesiranje kriptouplata te s Hrvatskom poštom i uslugu za otkup kriptovaluta u HP poslovnicama. Zahvaljujući tome ove su godine zauzeli šesto mjesto Deloitteove liste najbrže rastućih tehnoloških tvrtki srednje Europe, što je ujedno najbolji rezultat hrvatske tvrtke. Da bi te činjenice zvučale još impresivnije, dovoljno je reći da su prošle godine ostvarili promet od 44 milijuna eura, što su ove godine dosegli već u prvih šest mjeseci

Sjećate li se onih zlatnih vremena u kojima je cvjetala popularnost ‘Prijatelja’, a ravna i stepenasta frizura boje meda koju je nosila Rachel Green bila je sveti gral u domeni najljepših celebrity frizura?

Prošlo je nešto više od mjesec dana otkako su Talibani preuzeli vlast u Afganistanu, što je, očekivano, prouzrokovalo humanitarnu krizu zabrinjavajućih razmjera. Kao što su mnogi mediji dosad izvještavali, ženska su prava i slobode posebno ugrožena, a na meti nove vlasti našle su se i afganistanske novinarke. Sudeći po izvještavanju Reporters Sans Frontièresa, od 700 novinarki koje su donedavno radile u Kabulu, svoja radna mjesta zadržalo je njih tek 39. Evo kako im možemo barem simbolično pomoći

Priča inspirirana kultnim londonskim hotelom Savoy u kojem je osnivač kuće, Guccio Gucci, radio kao mladić i gdje je, gledajući glamurozne goste hotela kako hodaju lobijem, uživao u njihovim modnim izdanjima pronalazeći inspiraciju za svoj budući rad, poslužila je keativnom dvojcu Alas i Piggott kao temelj priče za moćnu kampanju. Zavirite u čudesan Gucci svijet

Paolo Sorrentino, majstor prekrasnih filmova, ove jeseni donosi još jedno (ako je suditi prema traileru) isto takvo prekrasno ostvarenje – film ‘The Hand of God’. Sorrentino se ovim filmom vraća u rodni grad kako bi ispričao svoju najosobniju priču, priču o sudbini i obitelji, sportu i kinu, ljubavi i gubitku.

Možda na prvu djeluje neobično i nekonvencionalno, no u suradnji s umjetnicima mlađe i srednje generacije realizirano je jedanaest umjetničkih intervencija u Kaznionici u Turopolju i Odgojnom zavodu u Turopolju. Projekt Sloboda stvaranja, uključit će još oslikavanje Zatvora u Rijeci, Probacijskog ureda u Zagrebu, Zatvora u Bjelovaru i Zatvora u Zagrebu

Proces starenja je neizbježan, što ne znači da na njega ne možemo utjecati. Dovoljno je upoznati “mehaniku’” starenja kože, početi osluškivati njezine potrebe, a svoj beauty režim prilagoditi njezinim zahtjevima. Imali 20 ili 60 godina, jedno se nikad ne mijenja – zaštitite kožu od vanjskih oštećenja, UV zračenja, onečišćenog zraka i duhanskog dima. klonite se loše prehrane, neaktivnosti i stresa

Donosimo vam recept za slatki zalogaj koji nikog neće ostaviti ravnodušnim

Održiva moda je veliki trend, no to ne znači da je lako kupiti komad koji je uistinu održiv. Odnosno proces nije jednostavan, a ono što pomaže su definitivno certifikati koji jamče neke od elemenata održivosti

Nakon posljednjeg, kratkog filma ‘The Human Voice’ gdje smo uživali u izvedbi Tilde Swinton i Almodóvarovoj estetici, sada s nestrpljenjem čekamo novi film Madres Paralelas koji 10. rujna dolazi u kina. Glavne uloge imaju Penélope Cruz, Aitana Sánchez-Gijón i njegova vječna filmska muza Rossy de Palma

Uzgoj biljaka i vrtlarenje, zahvaljujući lockdownu, postao je jako trendi hobi. Nemogućnost putovanja na egzotične destinacije posebno je cijenu podigla egzotičnim ukrasima, naročito biljkama. Kod nas je prilično teško nabaviti neuobičajene biljke, a njihovo naručivanje iz inozemstva nije siguran način jer dostava često traje predugo za živu biljku. No od nedavno ni to nije problem jer online trgovina Džungla Plants prodaje i sigurno dostavlja zanimljiv izbor egzotičnih biljaka i sve ono što je potrebno za njihov uspješan uzgoj

Nove generacije žele slobodu punog spektra izražavanja vlastitog identiteta i nipošto ne pristaju na to da ih se smješta u kućice ili ladice pa ni kad je riječ o rodnom identitetu. Istraživanja su pokazala da oko 50 posto milenijalaca smatra da je rod pitanje koje se može definirati – spektrom. Činjenica je da su otkad je svijeta novi naraštaji donosili svjetonazore kakvih se njihovi roditelji najčešće nisu mogli ni domisliti, stoga i na ovaj “trend” možemo gledati kao na svojevrstan simptom zdravlja društva, otkriva Vedrana Sunko

Fotograf iz Bruxellesa već pet godina krstari svijetom pronalazeći i snimajući najzanimljivija mjesta za život, od nebodera do izoliranih skrovišta, a proputovao je preko 20 zemalja na šest kontinenata. Osim zanimljivih lokacija, fotografirao je i nekoliko osebujnih i ultranaprednih nebodera. Otkrijte svoje tajno virtualno, a jednom možda i stvarno, mjesto za bijeg

Ovaj grčki kolač od naranče sočan je i osvježavajući desert za ove tople dane

STORYBOOK, jesen 2021.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.