Dajte nam mentalne igrice, šampanjac, kavijar i šljokice

Budući da nam je socijalizacija ograničena, pribjegavamo onoj imaginarnoj. Baš kao u filmu “Beskrajan dan”, svakog jutra slijedi isti scenarij. Ipak, utješno je to što u tom filmu možemo vidjeti da je čovjek u stanju čak i u takvoj situaciji učiniti sebe sretnim i zadovoljnim. Pitanje je, dakle, kako samoizolaciju, lockdown i općenito situaciju okrenuti u svoju korist

event 22.03.2021.
Profimedia

Kad te činjenica da si već pogledao sve kvalitetne serije na Netflixu i HBO-u pogađa više od toga što su zatvorili legendarni klub u kojem si se družio i zabavljao možda i nekoliko desetljeća, valjda je vrijeme da se malo zamisliš. Ne samo što se promijenilo sve oko nas, nego ni mi nismo ono što smo nekad bili. Stoga se ne treba čuditi da nas u omraženom novom nenormalnom uspijevaju zabaviti i zaintrigirati pomalo drugačiji sadržaji. Budući da nam je socijalizacija na sve moguće načine ograničena, pribjegavamo onoj imaginarnoj. Baš kao u filmu “Beskrajan dan”, svakog jutra nakon zvuka budilice slijedi isti scenarij. Bili u lockdownu ili ne, dani su nam postali poprilično slični. Ipak, utješno je što u tom filmu možemo vidjeti da je čovjek u stanju čak i u takvoj situaciji učiniti sebe sretnim i zadovoljnim. Već je poznato da novac ne donosi sreću, a socijalni psiholog Philip Brickman dokazao je da su veliki dobitnici na lotu često manje sretni od prosječnih ljudi. Otac pozitivne psihologije Martin Seligman, pak, tvrdi da je način na koji znatno unapređujemo svoj život pod našom voljnom kontrolom. Stoga bez obzira na okolnosti u kojima se nalazimo čovjek ima mogućnost učiniti sebe sretnim. Pitanje je, dakle, kako samoizolaciju, lockdown i općenito situaciju okrenuti u svoju korist.

Iako se televiziju, društvene mreže i medije zbog psihičkog zdravlja ne preporučuje konzumirati u velikoj mjeri, treba napomenuti, što i psiholog dr. Sheldon Solomon naglašava, da ljudi često koriste televiziju kao sredstvo za bijeg od svakodnevice jer im to pomaže nositi se s anksioznošću, što je takozvano Kierkegaardovo “umirivanje trivijom”.

Ako se odlučite smiriti živce i nahraniti dušu feel good sadržajima, modom, glamurom i drugim stvarima koje vam trenutačno nedostaju, važno je to raditi bez grižnje savjesti. Osjećati se loše jer ste u komadu pogledali cijelu sezonu serije naprosto nije opcija pa je u tom slučaju bolje da se držite dalje od HBO-a i Netflixa.

Profimedia


Poprilično je razumljivo da su serije trenutačno najdraže sredstvo za tješenje i umirivanje. Umorni smo za čitanje knjiga, na spomen webinara lagano se već diže kosa na glavi, a serije su dostupna i legalna razbibriga koja uključuje tulumarenje i šopingiranje bez maski, pa čak i putovanja.
Kad smo kod putovanja, kao supstitucija dobro nam je došla Netflixova “Emily in Paris”. Mlada Amerikanka koja ne zna zucnuti francuski stiže u parišku marketinšku agenciju sa svježim idejama. U svijetu Netflix fantazije u parišku marketinšku agenciju na posao se dolazi tek u 11 sati, a potom uživa u ručkovima, kavama i ispijanju vina na legendarnim mjestima kao što su Café de Flore i Les Deux Magots, gdje su to isto radili Pablo Picasso, Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir i Albert Camus.

Gladnima kulture i putovanja, ne samo po egzotičnim lokacijama nego i po Europi, i ne smeta nam što bi se Emily sadržajno moglo staviti u intelektualno manje zahtjevnu ladicu. S druge strane, iako mnogi to neće priznati, ova serija ima moć da prikuje uz ekran i ne pušta sve dok ne odgledate cijelu sezonu i tako napojite dušu modom, pariškim lokacijama i životom iz snova ili barem influencerskog Instagram profila.

Profimedia

Emily je na neki način Netflixov pandan, ali i antipod junakinji HBO-ove “Killing Eve” koja dok ne odrađuje posao plaćenog ubojice također Parizom plahuta u ekstravagantnim modnim ostvarenjima. Sve to dosta podsjeća na “Seks i grad”, koji svoje brojne obožavateljice može zahvaliti čuvenim lokacijama i dizajnerskoj odjeći kojom smo posljednja dva desetljeća napasali oči. Upravo tu formulu primjenjuju danas i brojne influencerice. Kad smo kod odjeće, tu je i serija “The Duchess” čijoj je glavnoj junakinji dana moć da gledateljima užasno ide na živce poprilično nesuvislim odgojem kćeri i još nesuvislijim životnim odabirima, no to sve nadoknađuje izborom odjeće. Bez obzira na to što je i odjeća često podjednako nesuvisla, no definitivno ne i jeftina.

Profimedia


Emily uz to u naše mentalne prostore donosi i sukob starog i novog. Sukob prpošne influencerice koja zna malo o svijetu i životu te iskusne seksi šefice Sylvie, koja američki način doživljava odbojnim. Taj sukob na određeni način oslikava i ono što nam se trenutačno svima događa – strah od novog i nepoznatog, odnosno svijeta kakav nas čeka jednom kad se zauzda pandemija koronavirusa.

Profimedia


Utjehu i potvrdu ideje da je u pitanju sasvim prirodan proces daje serija “Mrs Amerika” koja sukob novog i starog temelji na stvarnim događajima i vodi nas u vrijeme drugoga vala feminizma, odnosno pokreta za ratifikaciju Amandmana o jednakim pravima 1970-ih godina. Za ljubitelje retro mode i estetike 50-ih i 60-ih tu je i Beth, genijalna igračica šaha u seriji “The Queen’s Gambit”. Ovaj lik i serija izazivaju ljubav na prvi pogled, što zbog osobne povijesti, što zbog sposobnosti, a što zbog stila glavne junakinje. Kad je retro stil u pitanju, tu je i jedna dosta suluda priča puna psiholoških dijagnoza i kontroverznih metoda liječenja, a to je “Ratched”. Ona pak sa sobom nosi dozu umobolničke zloslutnosti, koja može uz ekran zadržati ljubitelje mračnijih žanrova a da ih pritom na bilo koji način istinski ne uplaši ili deprimira.

Generacijski sukob ide i uz bezbrojne zaplete nove verzije serije “Dinastija”. Mlađa generacija koju predvodi Fallon pokušava preuzeti posao na suvremen način, koji u velikoj mjeri podrazumijeva brendiranje vlastite osobe i bavljenje medijskom slikom o sebi.
Za razliku od drugih, u seriji “Valeria” nema glamura i razbacivanja skupom odjećom, no strukturom neodoljivo podsjeća na “Seks i grad” s obzirom na to da su glavni likovi mlada spisateljica i njezine tri najbolje prijateljice. Razvoj serije možete dalje zamisliti i sami jer odgledali ste ga već dosta puta u posljednje 22 godine. Valeria je svojevrsna Carrie Bradshaw za siromašne i nikako da joj krene ono što se Carrie ne znamo odakle stvorilo – uspješna spisateljska karijera. Možda baš zato niste ni čuli za seriju. Iako je serija mnogo realističnija od drugih serija u anksioznoj novonenormalnoj svakodnevici, vjerojatno rijetko tko želi slobodno vrijeme provoditi gledajući još jedan život koji nikako da se sastavi. Moguće je da bi serija bila privlačnija gledateljicama da je upakirana u glamuroznu odjeću i grandiozno snimane legendarne lokacije zbog kojih vam srce puca od tuge što istog trena ne možete onamo doletjeti Carringtonovim mlažnjakom.
Dok Titanic tone, radije bismo da violine ne prestaju svirati. Kad je bal, nek je maskenbal. Dajte nam raskošne pink haljine, šampanjac, kavijar i šljokice. Prvu sezonu Emily koja je u Parizu upravo smo zato odgledali u jednom dahu, dok za Valerijino egzistencijalno grčenje u Madridu nekako ipak nemamo vremena.


Za gladne luksuza tu je i nepresušno bogatstvo Carringtonovih koje funkcionira kao magnet prestrašenom COVID umu. Dok najčešće bez frizure i šminke lelujamo stanovima u pidžamama i trenirkama, zahvaljujući ovoj seriji možemo do mile volje uživati u skupocjenoj odjeći, glamuroznim eventima i gala večerama Carringtonovih, kao i Emilynim šarenim brendiranim kombinacijama. Za razliku od većine situacija u stvarnom životu, kad je Emily u pitanju, vrata se samo otvaraju. Baš kao i Fallon u Dinastiji, svaki problem, odnosno izazov ona vrlo vješto pretvori u prednost. To je vještina koje u ovo vrijeme rijetko tko ima dovoljno pa baš zato rado uživamo u uspjesima takvih likova i tješimo se da će se nešto od toga i nama primiti. Uz to ide i osjećaj ovlaštenosti da se ima pravo jednim potezom srušiti cijeli svijet i nametnuti svoja pravila. Nažalost, to zna završiti i tako da situaciju moraju spašavati oni nešto zreliji, kao što su iskusni Blake Carrington i šefica Sylvie. Budući da toliko sposobne i imućne persone u stvarnom životu najčešće nemamo, bez grižnje savjesti nastavit ćemo hladne zimske dane provoditi u zaštiti njihova često ne baš toplog zagrljaja i uživati u bogatstvu, raskoši, ekskluzivnim eventima, kuharskim delicijama, pjenušcima i visokoj modi koje nam nude preko ekrana.

Autor: Vedrana Sunko

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Bivša kreativna direktorica brenda Celine, Phoebe Philo vraća se u industriju i to s vlastitim modnim brendom. Kako je najavio portal Business of Fashion, Philo će sljedeće godine predstaviti prvu kolekciju još neimenovanog brenda čije vlasništvo dizajnerica dijeli s grupacijom LVMH

S novim ljetnim izdanjem slavimo KULTURU HEDONIZMA I DOKOLIČARENJA. Digitalne nomade, tajne uvale i chefove na jahtama, imamo fetiš na torbe, istražujemo prikrivene identitete čija nas djela uzbuđuju, umjetnike, individualce… i donosimo ekskluzivne doživljaje – NEW YORK, PARIZ, UK i FRANCUSKA POLINEZIJA dali su posebnu nijansu i impuls ljeta stranicama našeg novog broja. Uživajte!

Ikea u kolovozu otvara svoju novu trgovinu u Beču, no to ne bi bilo ništa posebno da u pitanju nije jedan poprilično progresivan način promišljanja konzumerizma, urbanizma i arhitekture

Uzgoj biljaka i vrtlarenje, zahvaljujući lockdownu, postao je jako trendi hobi. Nemogućnost putovanja na egzotične destinacije posebno je cijenu podigla egzotičnim ukrasima, naročito biljkama. Kod nas je prilično teško nabaviti neuobičajene biljke, a njihovo naručivanje iz inozemstva nije siguran način jer dostava često traje predugo za živu biljku. No od nedavno ni to nije problem jer online trgovina Džungla Plants prodaje i sigurno dostavlja zanimljiv izbor egzotičnih biljaka i sve ono što je potrebno za njihov uspješan uzgoj

Kaubojske ili biker boots možda nisu za plažu, ali u ljetnoj varijanti izgledaju odlično u paru s kratkim jeans hlačicama, minicama, ali i lepršavim haljinama u boho stilu, kao zanimljiv večernji element

Ako ste do sada zbog nesnosnih gužvi zaobilazili Veneciju, ove sezone imate jedinstvenu priliku za proučavanje raskošnih palača podignutih na pješčanom i nesigurnom tlu, na rešetki satkanoj od balvana i drvenih stupova koji postepeno tonu u lagunu. Dakle, amblemska mjesta koja su zbog gužve najčešće nepodnošljiva, ove godine skoro da zjape prazna. Bizantska arhitektura Bazilike svetog Marka, Trga svetog Marka, gotika Duždeve palače, Bazilika svete Marije od Zdravlja, gondole u Canalu Grande ove godine se čine kao raskošna kulisa za neki romantični film, koji tek treba snimiti

Ako vas većina moderne umjetnosti ne oduševljava i često se pitate što ljudi vide u tri šare na platnu, te pritom konstatirate kako ipak želite vidjeti “vještinu”, tada vas trebamo uvjeriti da postoji mnogo suvremenih autora koji bi vas upravo vještinom mogli razoružati

Postoje oni neki posebni komadi koji brišu obrise stilova i sezona, ovo je naš izbor

Više od stoljeća čvrsto utkan u američku gastro tradiciju kao najomiljeniji sendvič neformalnih okupljanja i obiteljskih roštilja, hamburger je s vremenom postao i nedjeljiva asocijacija za fast food restorane. Ovaj ukusni sendvič po završetku Drugog svjetskog rata otisnuo se na uspješan kulinarski pohod svijetom kojim i danas vlada u bezbroj varijanti. U novije vrijeme, gurmanskim inačicama uvrstio se i u „haute cuisine“

Nove generacije žele slobodu punog spektra izražavanja vlastitog identiteta i nipošto ne pristaju na to da ih se smješta u kućice ili ladice pa ni kad je riječ o rodnom identitetu. Istraživanja su pokazala da oko 50 posto milenijalaca smatra da je rod pitanje koje se može definirati – spektrom. Činjenica je da su otkad je svijeta novi naraštaji donosili svjetonazore kakvih se njihovi roditelji najčešće nisu mogli ni domisliti, stoga i na ovaj “trend” možemo gledati kao na svojevrstan simptom zdravlja društva, otkriva Vedrana Sunko

Studio iz Kopenhagena osmislio je mjesto iz mašte koje “nadilazi vrijeme, prostor i limite realnosti i gdje se prošlost, sadašnjost i budućnost stapaju u digitalnom scenariju”, opustite se, odlutajte, a neke elemente iz interijera možete i kupiti te tako djelić imaginarnog hotela ponijeti u vlastiti dom

Fotograf iz Bruxellesa već pet godina krstari svijetom pronalazeći i snimajući najzanimljivija mjesta za život, od nebodera do izoliranih skrovišta, a proputovao je preko 20 zemalja na šest kontinenata. Osim zanimljivih lokacija, fotografirao je i nekoliko osebujnih i ultranaprednih nebodera. Otkrijte svoje tajno virtualno, a jednom možda i stvarno, mjesto za bijeg

Magazin StoryBOOK oduvijek je bio ozbiljno uronjen u kulturu, posebno u popkulturne sadržaje koji su i nama i našim čitateljima služili kao mjesto za bijeg u neku ljepšu i uzbudljiviju stvarnost. Ovo ljeto vas, kroz rubriku Kul-tura, na web stranici storybook.story.hr vodimo u najposebniju turu kroz kulturna događanja koja uključuju sve one opuštajuće doživljaje s elementima – SLUŠAJ, GLEDAJ i UŽIVAJ

Kad je ove godine objavila pjesmu “Nešto sam ti htjela reći”, Sabina Herman, u glazbenim krugovima poznata kao Queen of Sabe, novim spotom zaintrigirala je i mnoge ljubitelje prirode i putovanja. Nestvarni pejzaži koji oduzimaju dah pripadaju veličanstvenoj zemlji vatre, leda i vilenjaka – Islandu – u koju se ova talentirana glazbenica zaljubila već pri prvom od ukupno tri susreta

Alessandro Michele reinterpretirao je kodove Guccija na neki sebi svojstven način. Za talijansku modnu kuću bila je to nova renesansa, a brend je u stotu obljetnicu ušao kao jedna od najvažnijih modnih adresa današnjice. Evo kako je sve počelo još te davne 1921. godine u Firenci, kada je Guccio Gucci otvorio malenu trgovinu s kožnatim modnim dodacima

Nakon završene glumačke akademije u Zagrebu Marija je ostvarila zapažene uloge, bila je i stalna članica ansambla HNK Ivan pl. Zajc, no zbog jasne vizije što zapravo želi napustila je tu sigurnost i otisnula se u životnu pustolovinu. Ovu zanimljivu životnu priču u cijelosti potražite u raskošnom ljetnom izdanju magazina StoryBOOK. Razgovarala Ana Herceg

Ovaj grčki kolač od naranče sočan je i osvježavajući desert za ove tople dane

O uspjehu brenda inspiriranog slow living filozofijom kao istinskom dozom luksuza Ana Herceg razgovarala je s Ivom Bravic Millereau, suosnivačicom i predsjednicom svjetskog wellness brenda RE.VITYL

Čak i prije pandemije koronavirusa u trend se počelo vraćati sporo putovanje. To znači putovati manje, no mudrije birati destinacije i više uživati u procesu, umjesto mahnito pratiti svoje često ambiciozne “to do” liste

Kate Elizabeth Winslet već u jedanaestoj godini počinje studirati dramu na prestižnim institucijama. Formalno obrazovanje napustila je sa šesnaest godina i u potpunosti se posvetila glumi. Do sada je ostvarila preko šezdeset uloga i osvojila niz prestižnih nagrada

Design studio Mireldy na čelu s art direktoricom, dizajnericom i ilustratoricom Imeldom Ramović osvojio je prvo mjesto na prestižnom američkom natjecanju Dieline Awards 2021 Presented by Adobe u kategoriji Beers, Ciders, Hard Seltzer & Malt za dizajn etiketa berlinske craft pivovare Fuerst Wiacek. Dieline Awards jedno je od najvećih dizajnerskih natjecanja koje svake godine dodjeljuje priznanja za najbolju ambalažu na globalnoj razini

Kada bolje razmislim, logično je da novi poslovni potez glazbenika Pharella Williamsa nosi ime sa sintagmom ‘good time’ u sebi. Glazbenik koji je u jednom trenutku dominirao glazbenim ljestvicama hitom Happy sada se bacio u hotelijerske poslovne vode. Otvorio je hotel naziva The Goodtime Hotel u Palm Beachu. No, ono što me je privuklo jest njegovo uređenje; pravi hommage art decou, no na jedan neopterećen, lagan, čak pastelni način

Iako smo treću sezonu gledali prije točno dvije godine, nakon svega par minuta prve epizode, nove, četvrte sezone, kao da smo bezbolno nastavili gdje smo stali 2019., kao da nije prošlo niti tjedan dana od posljednje epizode. Ako ste poklonik serije, nova sezona instantno će vas ‘usisati’. Trenutno je dostupno četiri epizoda za gledanje, dok će sve ostale sljedeće ‘izlaziti’ u tjednom ritmu

Podcasti nisu više nikakva novost, od početka 2000.-ih slušamo i gledamo razne podcaste, vezano uz svakojake teme i sadržaje. No, danas donosimo popis onih zbog kojih ćete često imati upalu trbušnih mišića. Čim ih krenete slušati, izmamit će vam osmijeh (a neki i zadovoljni sarkastični cer!) na lice – smijeh na glas je zagarantiran!

Glavobolju, pad imuniteta, umor, probleme sa snom, koncentracijom ili libidom od sada možete rješavati digitalnim zvučnim tabletama. Njihova posebnost, osim što su izmišljene i kreirane u Hrvatskoj, je ta što im je glavna supstanca zvuk. Sonic Pills možete kupiti online ili u fizičkom obliku, a s njima ćete dobiti kod kojim ćete otključati online zvučno-terapijsku seansu posebno kreiranu za neki problem. Ovaj zanimljiv multimedijalni proizvod osmislila je zvučna terapeutkinja Petra Crnetić, a projekt je već pobrao brojne nagrade diljem svijeta

One koji žive u neiscrpnom obilju teško je dojmiti još većim luksuzom. No umota li ga se u nešto vanzemaljsko, puno će lakše privući i njihovu pozornost. Putovanja u svemir ono je što golica maštu i budi strast najimućnijih ljudi svijeta, a čini se da će uskoro u prostranstvima svemira moći uživati i zavaljeni u luksuznom svemirskom hotelu.

Za sparnih kalifornijskih noći holivudska diva Marilyn Monroe u krevet je išla gola, noseći na sebi samo nekoliko kapi već tada kultnog parfema Chanel 5, a znate li po čemu je mirisao njezin mr. Big, američki predsjednik John F. Kennedy? Tajna šifra glasi: Eight & Bob.Može li se buteljirati ljetni hedonizam?

STORYBOOK, ljeto 2021.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.