Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama, a njega je sve više

O obiteljskom nasilju razgovarali smo u nedavnom izdanju Storybooka s mr. sc. Željkom Barić, ravnateljicom doma za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja “Duga – Zagreb”, a ovom prilikom prenosimo razgovor u cijelosti

event 22.09.2020.

Tijekom karantene doslovno nije bilo zemlje u kojoj nije bio zabilježen porast obiteljskog nasilja. U Francuskoj je prijavljeno 36 posto više slučajeva, u Kini se taj broj utrostručio, a patile su i brojne žrtve u Hrvatskoj.

Svaka treća žena u Hrvatskoj, odnosno svaka četvrta u Europi, žrtva je nasilja u obitelji

Zbog obiteljskog zlostavljanja policija u Hrvatskoj intervenira 45 puta na dan, a vikendom čak 60

U posljednjih deset godina u Hrvatskoj je više od 300 žena ubijeno od strane svojih partnera

Prema podacima istraživanja Agencije Europske unije za temeljna prava (FRA) svakog tjedna u Europi od posljedica nasilja u obitelji koje prakticiraju muškarci umre 50 žena

95 posto ukupnog nasilja u obitelji usmjereno je na žene, jedna od tri žene doživi fizičko ili seksualno zlostavljanje od 15. godine, a jedna od četiri tijekom trudnoće

Istraživanje Agencije za ljudska prava iz Austrije pokazalo je da je gotovo svaka treća žena na razini Europe suočena s nekim oblikom nasilja ili seksualnog uznemiravanja, a njih samo 14 posto prijavi policiji nasilje od strane partnera

O obiteljskom nasilju razgovarali smo u jednom broju Storybooka s mr. sc. Željkom Barić, ravnateljicom doma za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja “Duga – Zagreb”, a ovom prilikom prenosimo razgovor u cijelosti.

Book: Ravnateljica ste doma “Duga – Zagreb” koji pruža stručnu pomoć žrtvama obiteljskog nasilja. Što žrtve nasilja mogu očekivati kod vas?

Smještaj je moguće dobiti bez obzira na spol žrtve, prema tome se ova ustanova izdvaja u Hrvatskoj. Važno je znati, bez obzira na to naziva li se ustanova sklonište, prihvatilište, sigurna kuća, autonomna kuća – jedno im je zajedničko: pružiti žrtvi pomoć i sigurnost u akutnoj kriznoj situaciji eskalacije nasilja u obitelji. Pritom nastojimo vrijeme koje žrtva provede u skloništu što kvalitetnije iskoristiti za poboljšanje žrtvine konkretne životne situacije u cilju ostvarenja različitih prava te psihološkog osnaživanja i planiranja pozitivnih promjena.

U skloništu pružamo psihosocijalnu pomoć i pravnu podršku. Nastojimo pomoći žrtvi da u sebi pronađe snagu za izlazak iz nasilnog odnosa te točno definira što može pravno-formalno i logistički poduzeti kako bi se osamostalila i samopouzdano krenula u nov i humaniji način življenja za sebe i svoju djecu! To nije lako postići i često se spotičemo na tom putu jer izlazak iz emocionalne veze nije tako jednostavan kako se čini onome tko takav odnos promatra “sa strane”.

Tijekom smještaja provodimo i karijerno savjetovanje, što uključuje intenzivno i ciljano traženje posla za žrtvu ako je došla kao nezaposlena osoba. To podrazumijeva našu uhodanu mrežu kontakata s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje te poslodavcima s kojima imamo zajedničkih ranijih iskustava zapošljavanja naših korisnica.

Boravak u našem skloništu za žrtve je u cijelosti besplatan pa žene koje rade mogu uštedjeti više plaća kako bi imale novčanu zalihu kada budu unajmljivale stambeni prostor i za druge životne potrebe.

U našem skloništu žrtve mogu očekivati kvalitetnu psihološku potporu u cilju podizanja samopouzdanja i, što je najvažnije, samopoštovanja koje je kod njih prilično narušeno uslijed višegodišnjeg uvjeravanja koliko su loše osobe, majke, supruge… Posredujemo zatim u ostvarenju različitih prava iz sustava socijalne skrbi, pomažemo kod upisa u novi vrtić ili osnovnu školu na našem terenu, pružamo pravne savjete i pratimo ženu u svim njezinim konkretnim potrebama za pravnom zaštitom: od tužbi za razvod braka, podjele bračne stečevine, prava na skrb o djetetu, pomoć u sudskim sporovima dokazivanja nasilnog ponašanja za koje je partner procesuiran…

Važno je znati da imamo i odvjetničku pomoć koja je za žrtve besplatna pa u kompliciranim situacijama koje se mogu razviti tijekom sudovanja naš odvjetnik prati žene kao opunomoćenik u tim postupcima.

Book: Tko najčešće zatraži pomoć?

Postoje istraživanja koja pokazuju da i žrtve i nasilnici imaju “poteškoće” u nekim područjima ljudske spoznaje ili ponašanja. Primjerice, ustanovljeno je da velik broj nasilnika, ali i žrtava ima tradicionalne stavove o muškoj superiornosti u obitelji. No češće se radi o dijametralno suprotnim “poteškoćama”. Na primjer, nasilnici narušavaju tuđe osobne granice i ne preuzimaju odgovornost za to, dok žrtve polako gube osjećaj vlastitih osobnih granica te prihvaćaju dio odgovornosti i za tuđe nasilničko ponašanje. Upravo zato vidimo taj moment “ostajanja u odnosu”. Žrtva samu sebe uvjerava da ona snosi dio odgovornosti za nasilnikovo ponašanje jer je “brbljava, neuredna, lijena, ružna, nesposobna i sl.”. No prava istina jest da je svatko odgovoran za svoje ponašanje u odnosu te da za nasilno ponašanje nema opravdanja i nije nam kriv nitko drugi! Žrtve kažu: “On je divan muž i otac. Samo kada popije poludi, a onda mu se djeca i ja moramo maknuti s puta jer ujutro će opet biti dobar muž i otac!” To je strašno zavaravanje i preuzimanje odgovornosti za tuđu ovisnost zbog koje pati cijela obitelj. Žrtva i njezina djeca razvijaju zbog toga različite, uglavnom loše mehanizme obrane kako bi uspjeli opstati u takvom disfunkcionalnom okruženju.

Stoga je čvrsta odluka o izlasku iz nasilnog odnosa uvijek proces, i to dugotrajan. Podaci o korisnicima naše sigurne kuće govore da ih je približno 30 posto trpjelo nasilje više od deset godina prije nego su odlučili tražiti pomoć. Puno je manji broj onih koji su nasilje prijavili odmah ili u roku od nekoliko mjeseci.

Često se žrtve nasilja odlučuju prijaviti nasilje i napustiti nasilnika nakon zadnje epizode nasilja u kojoj su osjetile strah za vlastiti život ili život svoje djece i bijeg iz takvog odnosa je tada borba za vlastiti život. Takve situacije često obilježavaju izrazito grubo fizičko nasilje i/ili prijetnje smrću. Za neke, proces odlučivanja traje dulje, nakon što žrtva spozna da se situacija neće poboljšati.           

Book: Može li se nasilništvo izliječiti?

Nasilno ponašanje nije bolest! Ponekad se radi o posljedičnom ponašanju uslijed duševnog oboljenja. U većini slučajeva to je naučeni obrazac ponašanja. U Hrvatskoj se temeljem Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji provodi zaštitna mjera, a temeljem Kaznenog zakona sigurnosna mjera Psihosocijalnog tretmana počinitelja nasilja u obitelji (PSTPN). Naša iskustva u provođenju PSTPN potvrđuju da su promjene moguće, ali ne na način da mijenjamo osobu. Radimo isključivo na promjeni dijela ponašanja u smislu usvajanja nenasilnih obrazaca ponašanja, poboljšanja samokontrole, primjerenog izražavanja emocija i slično.

Prema evaluaciji naših voditeljica tretmana, statistički od ukupnog broja osoba koje su uključene u psihosocijalni tretman oko 75 posto završi tretman s ocjenom uspješan ili djelomično uspješan. Kao neuspješne ocijenimo približno oko 5 posto. Oko 20 posto uključenih u tretman ne završi ga zbog neredovitog pohađanja, akutnog oboljenja ili odustajanja.

Evaluacija koju provodimo kroz kontakt sa žrtvama nakon završetka tretmana upućuje na zadovoljstvo promjenama koje su osobe postigle tijekom tretmana u najvećem broju slučajeva. Trebate znati da ovaj tretman nije dobrovoljan, aktivira ga Prekršajni ili Kazneni sud svojom odlukom nakon utvrđivanja nasilnog ponašanja u obitelji. Stoga, počinitelj nasilja nema izbora hoće li ili neće dolaziti redovno na tretman koji traje pet i pol mjeseci.

Nažalost, u slučajevima kada se kod nasilnika radi o psihopatskoj strukturi osobnosti, žrtva zaista nema mira ni sigurnosti tijekom života kamo god da ode. To su one situacije kada on kaže: “Naći ću te i na kraju svijeta i ubiti; jer ako nisi moja – nećeš biti ničija…” Takvi nasilnici su opsesivno orijentirani na svoju partnericu (sadašnju ili bivšu) te su spremni poduzeti krajnje mjere kao što su sustavno praćenje, prijetnje pa nažalost sve do pokušaja ubojstva. U tako ekstremnim slučajevima sustav mora funkcionirati vrlo umreženo i brzo kako bi nasilnik bio što prije uhvaćen i procesuiran. Tu ima puno zamki jer psihopat je vrlo prilagodljiv, umiljat i obično vrlo cijenjen u svojoj mikrozajednici tako da treba vremena dok se ne povjeruje žrtvi da je kod kuće potpuna suprotnost svom javnom djelovanju.

Imamo srećom i dobrih primjera kako su neke od naših korisnica nakon više mjeseci rada na sebi uspjele izaći iz nasilne veze. Uvijek istaknem primjer jedne naše korisnice smještaja u skloništu koja je u kasnim sedamdesetim godinama svog života prvi put odlučila da joj je dosta i te hladne noći, u sitne sate, nakon višesatnog maltre­tiranja izašla iz svoje kuće u spavaćici i otišla pješice u policijsku postaju. Došla je i rekla je: “Pomozite mi! Ja se kući više ne vraćam!” Svima je mogla biti baka, pa i prabaka. Možete zamisliti kakav je dojam ostavila na ljude u policijskoj postaji. Rekla nam je nedavno: “Tek sada živim punim plućima! I svim mlađim ženama poručujem da ne čekaju kao ja…”

Book: Što vam pokazuje iskustvo, zašto neke žene ne napuštaju svog partnera ni nakon godina zlostavljanja? Zbog financijske ovisnosti o partneru ili “zbog djece, da sačuvaju obitelj na okupu”? Koliko time u isto vrijeme nanose štete djeci?

Iz pozicije osobe koja nije žrtva obiteljskog nasilja, koja ima samopouzdanja i vjeru u sebe, uvijek se rješenje čini vrlo jednostavno: okrenuti se i zauvijek otići od nasilnika. U početku žrtve vrlo često ne prepoznaju pojavu nasilnog ponašanja koje se manifestira kroz povremeno iskazivanje ljubomore, prigovaranja zbog izgleda i ponašanja, zatim prelazi u emocionalne ucjene, vrijeđanje, praćenje, nadzor, kontrolu, pa na uništavanje stvari i imovine, šamaranje, prisiljavanje na seksualne odnose… S vremenom, partner sustavno i kontinuirano uspostavlja kontrolu i moć nad žrtvom obiteljskog nasilja koristeći razne oblike nasilja: fizičko nasilje, izoliranje, ponižavanje, zastrašivanje, seksualno i ekonomsko nasilje… Primjerice, nasilnik polako s vremenom traži od žrtve da prestane raditi “jer će se on brinuti za nju i djecu”, pa da prekine prijateljstvo s najboljom prijateljicom “jer se ona vrlo nepristojno ponaša, a i pokazuje da njega baš ne uvažava”, pa traži da prestane tako često ići roditeljima i/ili bratu ili sestri, pa pita “tko ti je važniji?”. Na taj način žrtva postupno prestane raditi, izgubi prijatelje, poremeti odnos s roditeljima i drugom rodbinom… ostaje ekonomski i socijalno vezana isključivo za nasilnika. To je sve psihičko nasilje koje se s vremenom razvija u zastrašivanje: “Nemaš posao pa će ti sud oduzeti djecu ako se budeš htjela rastati”, “Vidiš kako si nestabilna, nijedan sud ti ne bi dao djecu”, “Uništit ću te ako me prijaviš”… Sve to je vrijeđanje, kritizira­nje i omalovažavanje. Osoba se počinje osjećati bespomoćno i ima uništeno samo­po­uzdanje te vjeruje da za sebe ne može ništa učiniti. Osim toga, vrlo su česte eksplicitne prijetnje smrću zbog kojih se osoba jednostavno ne usudi tražiti pomoć. Svakako bi bilo lakše izaći iz nasilničkog odnosa u samom početku, ali i tu je život kompliciraniji od teorije.

Naravno da sve ovo o čemu govorim vrlo loše djeluje na psihički razvoj djece u takvim obiteljima. Gotovo uvijek su djeca indirektne, a ponekad i direktne žrtve nasilja. Odrastaju u strahu, neizvjesnosti, u potisnutoj agresiji prema nasilniku koja može odrastanjem prerasti u direktan sukob s njime. Sve to može prerasti u bježanje od kuće, skitnju i druge neprimjerene oblike ponašanja pa u konačnici i određene delinkventne aktivnosti. S druge strane, djeca iz takvih obitelji mogu biti vrlo introvertirana, nepovjerljiva, plašljiva te kasnije u životu imati teškoće u uspostavljanju prisnijih odnosa s ljudima.

Book: Tko su najčešće nasilnici?

Počinitelji nasilja nisu isključivo muškarci, ali oni to jesu u većini slučajeva. Naš prosječni počinitelj nasilja u obitelji je muškarac, i to u 75 posto slučajeva, a žene se pojavljuju u 25 posto slučajeva. Kod nas u psihosocijalnom tretmanu su klijenti ugla­vnom srednje dobi i srednjeg stručnog obrazovanja. Ovaj tretman je orijentiran na promjenu stavova, ponašanja i znanja koja su prisutna kod počinitelja nasilja, a neprimjerena su. Tretmanom se poboljšavaju komunikacijske vještine, iskazivanje vlastitih očekivanja na primjeren način bez ponižavanja i zlostavljanja člana obitelji. Proširuju se uvidi u to što čini zdrav partnerski odnos, a to su: partnerska fleksibilnost, prilagodljivost, naizmjeničnost, vremenska ograničenost, međusobna nenametljivost i slično.

Book: S obzirom na to da su nasilnici svuda oko nas, koliko smo kao društvo senzibilizirani za tu problematiku? Zašto ljudi najčešće okreću leđa tome i prave se da susjedovi problemi nisu njihovi problemi? Što možemo učiniti kao promatrači, društvo u cjelini?

Upravo ta formulacija “društvo u cjelini” može biti moćna platforma ako se u zajednici njeguje globalna i ukorijenjena svijest o neprihvatljivosti nasilnog ponašanja, o obvezi svih nas da nasilje prijavimo! Najgora opcija je reći: “To nije moj problem, ne želim se miješati, oni će to riješiti sami…” Na taj način postajete zapravo suučesnici u nasilju. Nasilje moraju prijaviti i liječnici ako postoji ikakva sumnja da se ono događa u obitelji pacijenta. Moraju ga prijaviti i svećenici kada za to saznaju. Stoga, morate ga prijaviti i vi i ja.

KOMU SE OBRATITI ZA POMOĆ

Dom za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja “Duga – Zagreb”

www.duga-zagreb.hr

telefon: 01 6383 503 (svaki radni dan od ponedjeljka do petka, od 8 do 16 sati)

e-mail: info@duga-zagreb.hr

Besplatan savjet možete dobiti u Savjetovalištu u Ninskoj 10/2 u Sesvetama – osobnim dolaskom; na besplatni telefon 0800 88 98; na mirna-zona@zagreb.hr (ponedjeljkom, srijedom i petkom 16:30 – 19:30)

Nazovite policiju na broj 192 ili nadležni Centar za socijalnu skrb ako ste životno ugroženi i trebate se skloniti, sami ili s djecom

Sklonište “Duga” je otvoreno 24 sata svaki dan u godini za žrtve iz cijele Hrvatske, a smještaj je moguć isključivo preko policije ili nadležnog Centra za socijalnu skrb

Razgovarala: Ana Herceg

Fotografije: Dražen Kokorić, Profimedia

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Ova značajna umjetnička manifestacija, pored Meštrovićevog paviljona, širi se na još 5 lokacija, a obuhvatit će više od 100 mladih umjetnika koji djeluju u mediju slikarstva, kiparstva, grafike, fotografije, instalacije, multimedije, performansa, sound arta, videa i filma

Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način, istražite u novom raskošnom izdanju. Kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije, StoryBOOK je vaša autentična molekula jesenskog stila, stava, pop kulture i samo dobrih vijesti

Magazin Forbes objavio je svoju godišnju listu najbogatijih žena u SAD-u, a koje su svoj impresivni imetak stekle samostalno. Na prestižnoj Forbesovoj listi zasjala su imena 97 žena, dok ih je prošle godine na listi bilo 80, a magazin je objavio kako kolektivna vrijednost svih žena na listi premašuje 90 milijardi dolara. Na listi su se našle žene iz širokog spektra branši i različitih generacija

Spoj prirode, luksuza i opuštene ladanjske atmosfere, pogled na more i brežuljke u svim nijansama zelene te arhitektura kuće u kojoj se stapaju unutarnji i vanjski prostor uspješnoj ruskoj tenisačici vrijedili su 8,6 milijuna dolara koliko je potrošila na imanje u Summerlandu

U nastojanju da koži priuštimo najbolji tretman, kakav i zaslužuje, često nesvjesno griješimo u koracima kombinirajući širok spektar njegujućih sastojaka i ne sluteći da neki od njih u kombinaciji izazivaju kontraefekt, osobito na osjetljivoj puti. Dobro proučite sastojke na deklaracijama kako biste izbjegli fatalne kombinacije i otkrijte nove formulacije koje će joj uistinu pružiti sve benefit

Njih dvoje zaista su rijetko svestrani umjetnici, često ispred svojeg vremena, nerijetko šokantni, ali uvijek zanimljivi. Netipični su, autentični, netradicionalni i samim time jako intrigantni. Igrom slučaja i životni su partneri pa nas je zanimalo kako to zvuči kad ovi zaigrani umjetnici odluče razgovarati o sasvim „običnim“, životnim stvarima

Sutra, 21. listopada, u Domu Hrvatskih likovnih umjetnika u Meštrovićevom paviljonu otvara se 35. Salon mladih Millennial. U raskošnom jesenskom broju premium lifestyle magazina Storybook razgovarali smo s ravnateljicom HDLU-a, Ivanom Andabakom, koja nam je pričala zašto su umjetnici potrebni društvu, što je posebno naglasilo ovo razdoblje COVID-19 pandemije, isplati li se ulagati u umjetnine, kako je biti žena na vodećoj poziciji, a osvrnula se i na Salon mladih

Biografski film o genijalnom umjetniku zvat će se jednostavno ‘Warhol’, a trebao bi pratiti njegovu menadžersku ulogu u Velvet Undergroundu kao i mentorsku ulogu mladim umjetnicima poput Jean-Michela Basquiata, moćan utjecaj na umjetničku scenu, poziciju na raskalašenoj noćnoj sceni New Yorka i pokušaj atentata 1968. od kojeg se nikada nije oporavio…

Mnogi sanjaju o jedinstvenom iskustvu izrade svojeg vlastitog umjetničkog djela, no nikada se nisu odvažili na taj korak. Magazin StoryBOOK vodi vas na individualnu radionicu u atelier svjetski nagrađivanog akademskog kipara Hrvoja Dumančića

Danas 98-godišnjak, Pierre Cardin vrlo je intrigantna persona u povijesti mode. I to ne samo zato što je iza njega vrlo bogata modna karijera niti zato što je svojim djelovanjem utjecao na rađanje mnogih modnih trendova (posebno 70-ih godina), već prvenstveno zato što je tijekom svog vijeka neumorno istraživao i ulagao u sve prema čemu je osjećao strast

Uz svu raskoš intervjua i fenomenoloških tema posvećenih glazbi, naša glumica s američkom adresom Leona Paraminski rekreirala je i autentične lookove glazbenih ikona. Leonu smo odlučili stilski približiti Jane Birkin. Ili pak u boho romantic métieru vizualizirati Florence Welch. Leoni dobro pristaje i punk stav u maniri Debbie Harry i inkarnacija Blondie, no ona je punokrvna glumica i zanima je poigravanje ulogama, pa zašto ne i Leona kao Lady Gaga, ikona transformacije

Luksuzna modna kuća Louis Vuitton objavila je svoju najnoviju kampanju za mušku kolekciju namijenjenu sezoni jesen/zima 2020. Kampanja je nazvana “Raj na Zemlji”, a u fokusu kolekcije, baš kao i vizuala s potpisom fantastičnog Tima Walkera, nalaze se oblaci koji simboliziraju slobodu, jedinstvo i mir

Jesen je stigla, a koronavirus nam je priuštio apsolutni reset u svakom mogućem smislu – emocionalnom, društvenom, financijskom, poljuljao je neke stavove, neka prijateljstva i opći osjećaj sigurnosti, no izvukao je i mnogo dobra…

O strepnjama, neizvjesnosti i strahovima koje su prolazile sa svojim borcima, palčićima, u novom jesenskom broju StoryBOOK-a pričale su nam poznate mame – manekenka i dizajnerica interijera Kristina Bradač Radić, dizajnerica i osnivačica brenda Mai by Majda, Majda Postružin i Daria Lorenci Flatz, prvakinja Drame HNK i voditeljica kreativnih programa u 4Sobe.

Dalton i Bhaskaran su se upoznali na studiju mode u Montréalu, a projekt Matières Fécales nastao je kao odgovor na sve što smatraju grijehom modne industrije – od potrošnosti odjeće, preko zagađenja pa sve do iskorištavanja dječjeg rada. Također, Matières Fécales svojevrsni je i eksperiment koji im je pomogao da se riješe okova normi i predrasuda s kojima su se susretali te pronađu svoj identitet u kojem se osjećaju dobro, i koji voli i prati više od 700.000 pratitelja

Izložba “Grace Before Jones: Camera, Disco, Studio”, otvorena je krajem rujna u Nottingham Contemporaryju, jednoj od najvećih galerija u Ujedinjenom Kraljevstvu, i posvećena je upravo neponovljivoj pojavi koju je utjelovila Grace Jones

Inspirirajte se idejama, naoružajte bojama, printovima, detaljima i vintage umjetninama te unutar vlastitog doma stvorite priču kopirajući vrhunske modne dizajnere – Margheritu Missoni, Alice Temperley i dvojac Basso & Brooke, koji se s lakoćom poigravaju stvarajući chic kaos u svojim arty oazama

Nakon što je raskinuo s Diorom, za kojeg je radio kao asistent, Yves Saint Laurent je osnovao vlastiti brend, a s prvom kolekcijom je debitirao 1962. U penziju se povukao 40 godina kasnije, a ta je četiri desetljeća Laurence Benaïm, novinarka i stručnjakinja za slavnog dizajnera, svela na sto legendarnih komada. Rezultat je luksuzno izdanje koje teži 9,5 kilograma i ogrnuto je u ručno proizvedenu kašmirsku svilu pod naslovom Yves Saint Laurent: The Impossible Collection

Profimedia

Početkom listopada u renoviranom prostoru Palais Galliera, jedinog modnog muzeja u Parizu, otvara se izložba ‘Gabrielle Chanel – Fashion Manifesto’ posvećena životu i radu slavne dizajnerice.

Vremenima ‘običnih’ papirnatih pozivnica za reviju, ispisanih krasopisom i omotanih svilenom vrpcom, očito je odzvonilo. U kriznim vremenima, važnost brendinga dodatno je naglašena, a poznato je da su modne kuće prvaci u inovativnosti. Naravno, tu su kreativnost ucrtali i u svaki segment najnovijih kolekcija i modnih revija koje se većinom održavaju bez publike

Yarn bombing, odnosno heklano ukrašavanje urbanih površina već je neko vrijeme popularan spoj aktivizma i ručnog rada, no lock down je i to promijenio. Kako se aktivizam proljetos preselio u stanove, glavna kućna radinost s aktivističkim prizvukom postalo je vezenje, a neka umjetnička rješenja stvarno su sjajna. Iako su mlađe generacije na njih u početku gledale s podsmjehom, posljednjih mjeseci vez je postao sredstvo subverzivnog komuniciranja putem društvenih mreža

Kao što je pojam K-1 svojedobno probio granice “rodnog” Japana i zaludio cijeli svijet domišljatom idejom mješovitih borilačkih sportova, slično se dogodilo i u kozmetičkoj sferi pojavom termina “K-10”. Pojam korejskih korijena zaslužan je za globalnu popularnost novog pristupa njezi lica. Riječ je o nanošenju različitih preparata u deset koraka koji su, navodno, najzaslužniji za tako poželjan izgled Korejki, ponosnih vlasnica najljepšeg tena na svijetu

Pitali smo se postoji li uopće žena na svijetu koja bi ljepotom i stilom mogla nadmašiti Monicu Bellucci, prvu suprugu slavnog francuskog glumca. Postoji. Iako se u vrijeme kad su njih dvoje počeli izlaziti – nije još ni rodila

Otac odnosa s javnošću Edward Bernays u knjizi “Propaganda” iz 1928. objašnjava da je ljudska žudnja para koja pokreće društvenu mašinu. Seksi žene postale su ono što prodaje. “Seksi” nam stalno izmiče iz ruku jer dokazuje naše nesavršenstvo. Je li to razlog zašto mu vječno težimo?

Aktivisti su se zabrinuli za opstanak tigrova još 2010. kada ih je bilo svega oko 3,200, a iste godine održao se i Tiger Summit na kojem su se okupili svjetski moćnici iz 13 zemalja te znanstvenici i celebrityji, poput Leonarda DiCapria. Deset godina kasnije broj ih se povećao za oko 700. No, iako im se broj generalno povećao, u Laosu, Vijetnamu i Kambodži tigrovi su izumrli. Situaciji mogu pomoći jedino vlade, a kao podrška tom naporu Kenzo je lansirao novu capsule kolekciju

Ovo je godina u kojoj smo najviše vremena provodili u svom domu. Vjerojatno više nego ikada do sada. Za mnoge od nas, naši su domovi postali naši uredi, naše teretane, noćni barovi i restorani. A kada je riječ o detaljima za uređenje interijera – “Pravila kod nas ne postoje”, kaže Gucci

U Monaku, gdje „SAVOIR VIVRE“ živi svoj vrhunac, našla se i osebujna manufaktura čokolade koja svojim izvrsnim proizvodima sladi njegove bogate stanovnike, ali i putnike namjernike. U godini kada „CHOCOLATERIE DE MONACO“ obilježava 100. godišnjicu, odlazimo u Monaco-Ville i slavni butique u kojem legendarna kuća, danas pod prinčevim jamstvom, pruža sigurno utočište svim ljubiteljima čokoladnih kreacija čarobnog okusa.

Pandemija je minimalizirala utjecaj celebrity kulture, redefinirala pojam influencera, vratila na scenu stručnjake te donijela podršku “običnim” ljudima – svakodnevnim junacima, tako da će ova kriza uz mnoge probleme donijeti i nešto dobra – bolje i odgovornije društvo.

Modne piste, čak i one online, su i ove sezone iznjedrile nove beauty trendove, pa će se u sezoni jesen-zima 2020 s maskama ili bez njih, žene, pa i muškarci ipak šminkati. Ovo su trendovi koje ćete uskoro željeti uklopiti u svoje dekorativne beauty rutine

Tyleru Blevinsu videozapisi na YouTubeu i Twitchu 2018. donijeli su 8,5 milijuna eura; KuroKy je na turnirima osvojio 4,2 milijuna dolara; Shaquille O’Neal novac je uložio u NRG Esports, dok je Will Smith investirao čak 46 milijuna dolara u esportsku ekipu Gen.G. Iza svakog profi igrača stoje treneri, savjetnici, pa i osobni kuhari, a za sponzoriranje esportskih događanja milijune dolara izdvajaju brendovi poput Coca-Cole, Intela i Mercedes-Benza. Treba li još što dodati?

Često se pitamo – što je to feminizam, u vrijeme kad umjesto knjiga i medija imamo društvene mreže, a uz njih i poremećaj pozornosti zbog kojeg većina ne čita ništa dulje od Instagram posta, sunovrat dominantnih vrijednosti? No, ženski glas se širi brže i moćnije nego ikad prije. Možda se taj takozvani celebrity ‘light’ feminizam čini miljama dalekim od ideje kako se klasično doživljava borba za rodnu ravnopravnost, no u pitanju su samo drugi načini i kanali

Ako ste, u vrijeme kasnoljetnih i ranojesenskih godišnjih odmora, običavali putovati na neke nove europske destinacije, od Skandinavije do starih mediteranskih gradova te istraživati neka nova mjesta ili pak dane provoditi ljenčareći na nekoj od domaćih plaža, a pandemija koronavirusa pomrsila vam je planove, to nipošto ne znači da ne možete uživati u zasluženom odmoru

Francuska luksuzna modna kuća Saint Laurent nije dopustila da ju pokoleba novonastala globalna kriza. Kolekcija koju plasira na tržište ove jeseni ni na koji način ne tematizira pandemiju ili neku njezinu posljedicu kao što su mnogi dizajneri u posljednje vrijeme, posve razumljivo, činili. Naprotiv, Saint Laurent je nastavio kročiti utabanim stazama, ne mijenjajući pritom niti način snimanja kampanje niti svoj kreativni izričaj. Neka vam posluži kao stilska inspiracija

Vanjski zidovi prestižnog njujorškog muzeja Metropolitan postali su dom porukama nade koje Yoko Ono šalje stanovnicima New Yorka

Rashid je svakako jedan od najproduktivnijih dizajnera današnjice, a u posljednjih 25 godina potpisao je impresivnih četiri tisuće dizajna i dobio oko 400 vrijednih nagrada. Radi u 40-ak zemalja svijeta i nevjerojatno se lako prebacuje iz područja u područje koristeći različite materijale i poigravajući se najraznovrsnijim idejama i estetikama. Našoj autorici Sanji Muzaferiji dao je ekskluzivan uvid u svoj nerijetko kontroverzan, ali često i obožavan svijet umjetnosti i misli

Promišljajući o povijesti filmske umjetnosti mogao bi se steći pogrešan dojam da su joj dugo vremena žene doprinosile skoro isključivo kao glumice. No situacija je, kao i obično kada je u pitanju ženska povijest, posve drugačija. Jedan od primjera je i priča o Alice Idi Antoinette Guy-Blaché

Slavni Orson Wells jedan je od prvih koji je spomenuo i opisao ovo piće u novinama Coshocton Tribune dok je u Rimu krajem 40-ih godina prošlog stoljeća radio na filmu “Black Magic”, znanom i kao “Cagliostro”. Izjavio je da su bitteri u piću izvrsni za jetru, dok je džin štetan, ali da su sastojci ipak uravnoteženi. Iako je Martini njegov zaštitni znak, Negroni je bio prvi koktel koji je ispijao i slavni tajni agent James Bond u prvom romanu Iana Fleminga “Casino Royale”

Od 2004. godine kada je otvoren kao reinkarnacija legendarnog noćnog kluba Ostgut, Berghain slovi kao “najbolji noćni klub na svijetu”. I premda će mnogi tu tezu zasigurno nastojati osporiti, Berghain je nedvojbeno posebno mjesto koje morate posjetiti ako svojim plesnim cipelama zakoračite na tlo Berlina, neosporne prijestolnice elektronske glazbe i raskalašenog ponašanja. No, za prijestolnicu plesa i posebnih iskustava stvar se u vrijeme korone zakomplicirala

“Povezani smo empatijom jer smo bića sačinjena od emocija”, objasnio je kreativni direktor ove prestižne modne kuće Pierpaolo Piccioli, te dodao: “Također smo sastavljeni i od energije i upravo ta energija prouzrokuje promjene, posebno one pozitivne.” Što je bila nit vodilja za novu kampanju. Adut Akech, Christy Turlington, Gwyneth Paltrow, Janet Mock, Laura Dern, Liu Wen, Naomi Campbell i Rossy de Palma fotografirali su njihovi bližnji, a novac od kampanje biti će doniran

Rezidencije u ekskluzivnom kvartu Montecito u Kaliforniji privlače mnoge poznate i slavne. Taj spoj luksuza i opuštene ladanjske atmosfere, blizina mora, pogled na planine, arhitektura u kojoj se stapaju unutarnji i vanjski prostor te život okružen bujnom florom, visoko su na listi prioriteta mnogih. Kao i privatnost, što ova posebna kuća, koja se prostire se na 1,5 privatnih hektara, svakako nudi

Primamljivog mirisa, zadivljujućeg okusa – lagan, sočan, osvježavajući, extra sirupasti – posve nam je jasno zašto je ovaj tradicionalni grčki kolač koji savršeno paše uz sočno voće, desert požude tijekom ljetnih vrućina

Nevjerojatno je koliko jedan tako jednostavan objekt tijekom stoljeća fascinira i žene i muškarce, vizažiste, make-up dizajnere, kozmetičke mogule, glumice, pjevačice, čistačice, ljubavnice, kućanice i manekenke. Baš kao ni mala crna haljina, ni crveni ruž nikada nije izašao iz mode i nikada neće. On je jednostavno puno više od obične šminke!

Sve češće uživamo u street style kadrovima iz Stockholma ili Kopenhagena, a svjetski magazini i portali, uz interijere, sve češće objavljuju i lookove stylish Skandinavki poznatih po ležernoj odjeći čistih linija, nemarnim frizurama i prirodnom make up-u. Izgleda da ta struja sa sjevera utječe i na južniju frontu, a trend sređenih djevojaka na biciklima kroz nekoliko posljednjih sezona polako se preslikava i na naše ulice

Manje poznata ili gotovo potpuno nepoznata pića u zaborav padaju zbog mnoštva različitih razloga. No među njima niti jedno nije toliko obavijeno velom tajne kao Dubonnet. I dok će sam spomen ovog aperitivnog pića izazvati čuđenje većine ovovjekih barmena, samo najpotkovaniji znaju priču koja se krije iza ovog za mnoge tajanstvenog eliksira koji je od svog nastanka u Francuskoj 19. stoljeća dospio na britanski kraljevski dvor

Campbell priča svoju priču kroz anegdote koje je doživjela radeći s renomiranim modnim insajderima, stilistima, fotografima, dizajnerima i urednicima, a koji su s vremenom postali ikoničnima. Jedan od fotografa s kojima je Naomi surađivala, a koji je često orkestrirao upravo te trenutke za pamćenje, je Peter Lindbergh čije fotografije krase knjigu. Zavirite

Profimedia/Copenhagen Fashion Week

Već godinama se oduševljavamo skandinavskom uličnom modom i influencericama koje su po popularnosti odmah uz bok Francuskinjama. Kolovoški Copenhagen Fashion Week, osim digitalnih sadržaja imao je i one u fizičkom prostoru pa su sve oči modne i beauty industrije bile uprte prema skandinavskim influencericama. Kada je skandinavska ljepota u pitanju jedan od glavnih područja interesa su preparati i rutine kojima mogu zahvaliti svoj uvijek svjež i zdrav izgled

Odrastali smo uz kultne kadrove video spota pjesme ‘Freedom’ Georgea Michaela, u kojima Linda Evangelista i Christy Turlington poziraju s (tada) netipičnim frizurama za modele, kratkim i seksi. Pandemija je učinila svoje i natjerala mnoge na sličan, nešto radikalniji rez. Termin ‘safety cut’ skovan je za potrebe ovog trenutka kada nismo bili sigurni što će se događati s pandemijom, a opisuje žensko šišanje koje je kraće nego inače za slučaj da uslijedi još jedan lockdown

Autor je vruća, bezbrižna ljeta često provodio lutajući Europom. Upravo na tim europskim putovanjima nastala je serija nostalgičnih crno-bijelih fotografija koje je Sergio Purtell sada objavio u knjizi “Love’s Labour”, a koja je prepuna prikaza zadivljujućih krajolika te intimnih portreta potpunih neznanaca koji uživaju u dugim i vrućim ljetnim danima i noćnim zabavama

No, kako to zbilja miriše svemir? Kemičaru Steveu Pearceu su trebale čak četiri godine rada da razvije miris koji najvjernije podsjeća na miris svemira, a koji bi se potom koristio na zahtjevnim NASA-inim astronautskim treninzima. No, zahvaljujući Mattu Richmondu i njegovom timu koji su se dočepali parfemske formule, “miris svemira” uskoro bi mogao biti dostupan svijetu i to kao jedinstveni parfem – “Eau de Space”

U žaru društvene, ekonomske i zdravstvene krize izazvane pandemijom španjolske gripe rodio se jedan novi trend – veo. Žene koje su te dramatične 1918. godine marile za stil, boju svog vela uparivale su s bojom šešira, a isti su način kombiniranja ovih it detalja preporučivale i stranice modnih magazina.

Istraživanja su pokazala da ljude koje upoznamo procjenjujemo za samo sedam do trideset sekundi, i to najviše na osnovi izgleda i stava. Zato uvijek imajte na umu staru izreku da ne postoji druga šansa za ostavljanje prvog dojma.

Za sparnih kalifornijskih noći holivudska diva Marilyn Monroe u krevet je išla gola, noseći na sebi samo nekoliko kapi već tada kultnog parfema Chanel 5, a znate li po čemu je mirisao njezin mr. Big, američki predsjednik John F. Kennedy? Tajna šifra glasi: Eight & Bob.Može li se buteljirati ljetni hedonizam?

Profimedia

Svaka epoha nosi svoje ideale ženske ljepote, no zanimljivo je promatrati kako su se ti trendovi ciklički kretali kroz tisuće godina. I kako onda definirati ljepotu?

STORYBOOK, jesen 2020.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.

Newsletter

StoryBOOK je suvremen lifestyle magazin, koji se na hrvatskom tržištu nametnuo kao lider u ‘slow journalism’ pokretu. Njegova uspješna formula na jedinstven način spaja umjetnost, žensku snagu, pop-kulturu, modu, ljepotu, fenomenološke teme, svijet businessa, društvenu scenu, gastronomiju, aktivizam i hedonizam. Prijavite se na naš NEWSLETTER jer … StoryBOOK je priča za sebe.