Martina Petrović: ‘Kad jednom izađete izvan hrvatskih granica, lakše pronalazite partnere i dodatne izvore financiranja’

Voditeljica Deska Kreativne Europe – Ureda MEDIA Hrvatske, Martina Petrović, ponosna govori o hrvatskim rezultatima, odnosno o ukupnom iznosu od 10 milijuna eura koji su hrvatski korisnici uspjeli osigurati putem različitih poziva Potprograma MEDIA od sredine rujna 2008. sve do danas

event 28.06.2021.
Martina Petrović

Voditeljica ste Deska Kreativne Europe – Ureda MEDIA. Približite nam malo ciljeve, smjer, viziju svoje funkcije…

Iako je zadaća Deska davati savjete i odgovarati na upite hrvatskih filmskih i televizijskih profesionalaca te autora videoigara, objašnjavajući im različite strategije financiranja i kriterije prihvatljivosti njihovih djela, nastojim istodobno biti aktivna i u osmišljavanju te organizaciji inovativnih i kreativnih radionica – važnih instrumenata izobrazbe, informiranja i umrežavanja hrvatskih, kao i europskih filmskih profesionalaca. Voljela bih pritom svakako istaknuti da je uloga Deska isključivo savjetodavna. Drugim riječima, projekte hrvatskih filmaša u sklopu 14 natječaja namijenjenih producentima, organizatorima festivala, distributerima, kinima ocjenjuju te o njihovim odobrenim iznosima sufinanciranja odlučuju nezavisni eksperti. Njih odabire Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA), koja je operativno tijelo Europske komisije. Također, ne može se dogoditi da hrvatske projekte ocjenjuju hrvatski stručnjaci, nego se uvijek poštuje pravilo da naše projekte vrednuju nezavisni eksperti koji nisu iz Hrvatske.

Nacionalni deskovi ponekad u očima filmskih profesionalaca i producenata djeluju kao institucije koje im žele otežati život. Iako svoj posao doista radim sa srcem, ne mogu filmaše posve zaštititi od birokratskih procedura koje moraju proći. Moj je posao organizirati sastanke s njima, proći raspisivanje prijavnica te im pomoći savjetima, sugestijama i uputama kako bi njihovi scenariji i strategije za film bili prihvatljivi za određene natječaje.

Najizazovniji je dio posla kako, primjerice, novi Potprogram MEDIA 2021. – 2027. što bezbolnije predstaviti hrvatskim filmašima. Iskreno govoreći, radi se punom parom, a sve kako bi pozicija hrvatskih filmaša, hrvatskih filmskih festivala i drugih korisnika iz Hrvatske bila ravnopravna s prijaviteljima iz drugih, odnosno 37 zemalja članica Potprograma MEDIA. Točno je da se kasni sa svime, ali nadam se da nećemo dugo čekati objavu novih poziva. Preostaje usvajanje pravnog okvira na razini Europske unije pa se iskreno nadam da će postojati određeno razumijevanje s obzirom na situaciju. S druge strane najdraži je dio posla kad pogodim pravi trenutak organizacije radionice/događanja koja propitkuje aktualne teme – od problematike jednake zastupljenosti projekata iz zemalja niskog produkcijskog kapaciteta do TV pripovijedanja ili pak važnosti osnaživanja festivala kao alternativnih modela distribucije. Jednako tako sretna sam kad u tom velikom broju programa usavršavanja znam preporučiti onaj koji najviše odgovara potrebama filmskog projekta i autorskog tima te kad jednog dana taj projekt sudjeluje u sklopu međunarodnih filmskih festivala ili pak osvoji nagradu. I na kraju mislim da se najviše veselim svakom pojedinačnom hrvatskom rezultatu i često mi naši korisnici znaju reći da se više radujem njihovim rezultatima nego oni sami. Kada volite to što radite i kada ste istodobno sretni zbog uspjeha drugih, možemo puno toga postići. Samo zajedničkim stremljenjima, komunikacijom i razmjenom informacija možemo biti na dobrom putu te biti sigurni da koračamo i prema vlastitom uspjehu.

Od 2008. do danas ostvarili ste izvrsne rezultate, osigurali ukupno 10 milijuna eura za hrvatske korisnike Potprograma MEDIA. Na što ste najponosniji, odnosno koji su projekti postigli najveće uspjehe i potpuno opravdali ulaganja?

Ponosna sam na hrvatske rezultate, odnosno na ukupan iznos od 10 milijuna eura koji su hrvatski korisnici uspjeli osigurati putem različitih poziva Potprograma MEDIA od sredine rujna 2008. sve do danas. Pritom bih svakako željela istaknuti da se Hrvatska, kao 32. punopravna članica tadašnjeg Programa MEDIA i jedina zemlja kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji, uspjela pozicionirati i nametnuti svojim rezultatima u odnosu na zemlje članice Europske unije. Danas je riječ o 38 zemalja članica Potprograma MEDIA i često su hrvatski prijavitelji, tj. hrvatski korisnici, natječući se s “velikim” zemljama članicama, bili pri samome vrhu ljestvice uspješnosti s obzirom na broj odobrenih projekata ili na temelju ostvarenih financijskih iznosa.

Željela bih istaknuti da smo i nakon spajanja dvaju potprograma − Kultura i MEDIA − u Program Kreativna Europa 2014. godine nastavili uspješne rezultate u dobivanju potpora, posebno za razvoj pojedinačnih projekata i onih namijenjenih filmskim festivalima. Usporedbe radi, od 15. rujna 2008. do 31. prosinca 2013. podržan je razvoj sedamnaest filmskih projekata (filmova i TV serija) te četiriju filmskih festivala. S druge strane, od 1. siječnja 2014. do 31. prosinca 2020. podržan je pak razvoj 49 hrvatskih dugometražnih hrvatskih filmova i TV serija te jedan kratki animirani film, dva televizijska projekta u sklopu zahtjevnog poziva za TV programiranje i četiri hrvatske videoigre. Kada govorimo o pozivima koji se odnose na promidžbu i distribuciju europskog filma, važno je istaknuti da je čak 14 hrvatskih kina osiguralo potporu putem jedinstvene mreže kina Europa Cinemas, ukupno je devet hrvatskih distributera osiguralo potporu za distribuciju europskog filma, dok je pet hrvatskih filmskih festivala 2015. uspjelo prema osiguranim sredstvima pozicionirati Hrvatsku na visoko treće mjesto u odnosu na 39 zemalja članica Potprograma MEDIA, a dva hrvatska filmska 2020. godine sudjeluju putem poziva za mreže festivala.

Možete li nam izdvojiti neke ideje/projekte koji su vam u posljednje vrijeme najzanimljiviji?

Volim istaknuti da je TV serija “Područje bez signala” u režiji Dalibora Matanića, a u produkciji Kinorame iza koje stoji Ankica Jurić Tilić, prva hrvatska TV serija koja je podržana i za razvoj projekta i za TV prikazivanje. Jednako tako, Animafest Zagreb jedini je hrvatski festival koji je u ulozi nositelja uspio osigurati pojedinačnu festivalsku i potporu za mreže festivala CEE Animation Festival Network.

Tu je i jedini hrvatski program stručnog usavršavanja (ZagrebDox Pro) koji kontinuirano dobiva sredstva Potprograma MEDIA još od 2012. godine. Putem poziva za razvoj publike, filmsko obrazovanje, promidžbu europskih audiovizualnih djela putem interneta te pilot-projekta Europske komisije “Kina – inovativni centri” hrvatske su organizacije, bilo s pozicije nositelja projekta ili partnera, sudjelovale u čak 12 projekata.

Martina Petrovic, voditeljica ureda Media desk Hrvatske / Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Kakav je potencijal hrvatskog audiovizualnog sektora u Europi?

Smatram da su osnutak Hrvatskog audiovizualnog centra te ulazak u tadašnji Program (današnji Potprogram) MEDIA uvelike pridonijeli pozicioniranju Hrvatske u sklopu europske i međunarodne kinematografije, a hrvatski film, odnosno hrvatska kinematografija, danas zasigurno više nije nepoznanica.

Kad jednom izađete izvan hrvatskih granica, lakše pronalazite partnere i dodatne izvore financiranja, a uspijevate se pozicionirati i kao izvoznik određenih znanja. Tako i naše filmaše počinju sve češće zvati na različite radionice u drugim zemljama, sudjeluju u različitim vrstama edukacije i sve su prisutniji na europskoj, odnosno međunarodnoj sceni.

Koji su najveći izazovi s kojima se susrećete u promociji, brendiranju i pozicioniranju hrvatskog audiovizualnog sektora, kakve su šanse malih u svijetu velikih i moćnih?

Iako su ponekad pri ispunjavanju određenih smjernica poziva na snazi bili iznimno visoki kriteriji, dosad se nije dogodilo da nakon zaključenja poziva hrvatski korisnici ne osiguraju financijska sredstva Potprograma MEDIA bilo u ulozi partnera ili samog prijavitelja.

Potprogram MEDIA pruža potporu putem 14 poziva za podnošenje projektnih prijedloga, a hrvatski su prijavitelji u 2020. – dakle u završnoj rekordnoj i izazovnoj godini Potprograma – bili uspješni u čak 11 kategorija. U navedenom sedmogodišnjem razdoblju sudjelovalo je ukupno 70 organizacija. To je zaista velik uspjeh za Hrvatsku u kontekstu Potprograma MEDIA! S obzirom na ukupan broj prijavitelja iz 38 zemalja članica, svaki poziv, odnosno natječaj se brojio i bio određena vrsta izazova. No hrvatski prijavitelji/korisnici pokazali su da itekako imaju što ponuditi u kontekstu filmova i projekata te biti jednako konkurentni onima iz preostalih 38 zemalja.

Može li se u Hrvatskoj živjeti od umjetnosti?

Ima jedna uzrečica koja kaže otprilike ovako: “Kad postoji volja, postoji i način!” Drugim riječima, danas, kada smo dio šire europske priče, vjerujem da svatko pridonosi svojim znanjem i stručnosti u osnaživanju naše, odnosno hrvatske kulturne politike. Važno je uvijek imati u vidu da se jedino zajedničkim radom, tzv. zajedničkim stremljenjima, komunikacijom i razmjenom informacija možemo uspješno pozicionirati te biti jednako konkurentni u odnosu na druge kulturne politike na razini cijele Europe.

I na kraju sve je moguće, odnosno svaki se uspjeh može ostvariti ako uložite svoje srce i pritom volite to što radite, tj. ako ste pritom savjesni i odgovorni. Ako i vjerujete u to što radite i rastete u nadi, možete biti puni vjere i u druge te nade u vlastite i uspjehe drugih.

Ipak, audiovizualna industrija definitivno je među najpogođenijim skupinama u ovo doba pandemije. Kako vi gledate na ovu krizu, vidite li svjetlo na kraju tunela kad je o audiovizualnoj industriji riječ?

Točno je da je europski audiovizualni sektor doživio ozbiljne kratkoročne i dugoročne posljedice zbog krize uzrokovane COVID-19. Trenutačne posljedice krize bile su raznolike i zahvatile su gotovo sve glavne grane audiovizualnog sektora, od prekida produkcijskih projekata do zatvaranja kina. No ima i uspješnih priča koje treba promovirati u ovim izazovnim vremenima.

Bez obzira na odgode snimanja filmova, zatvaranje kina te hibridna održavanja hrvatskih filmskih festivala nastojala sam maksimalno pomoći hrvatskim prijaviteljima pri raspisivanju projekata, organizirati webinare i individualna savjetovanja te ih povezati s odgovarajućim partnerima. Jednostavno nema odustajanja i bez obzira na neizvjesnost situacije bilo mi je važno da u završnoj godini sedmogodišnjeg razdoblja izvučemo maksimum sufinanciranja koji se nudio putem poziva.

Primjerice, 2020. bila je s jedne strane izazovna zbog pandemije, a s druge rekordna i najbolja godina u kontekstu uspješnih hrvatskih rezultata. Drugim riječima, prvi su put hrvatski korisnici bili uspješni u 11 od ukupno 14 poziva za predlaganje projekata Potprograma MEDIA. Odnosno uspjeli su ostvariti ukupan i rekordan iznos od 2,260.241 euro, što je prema visini sredstava najbolji ostvaren godišnji iznos od 2008. godine!

Razgovarala: Ana Herceg

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Kaubojske ili biker boots možda nisu za plažu, ali u ljetnoj varijanti izgledaju odlično u paru s kratkim jeans hlačicama, minicama, ali i lepršavim haljinama u boho stilu, kao zanimljiv večernji element

S novim ljetnim izdanjem slavimo KULTURU HEDONIZMA I DOKOLIČARENJA. Digitalne nomade, tajne uvale i chefove na jahtama, imamo fetiš na torbe, istražujemo prikrivene identitete čija nas djela uzbuđuju, umjetnike, individualce… i donosimo ekskluzivne doživljaje – NEW YORK, PARIZ, UK i FRANCUSKA POLINEZIJA dali su posebnu nijansu i impuls ljeta stranicama našeg novog broja. Uživajte!

Ako ste do sada zbog nesnosnih gužvi zaobilazili Veneciju, ove sezone imate jedinstvenu priliku za proučavanje raskošnih palača podignutih na pješčanom i nesigurnom tlu, na rešetki satkanoj od balvana i drvenih stupova koji postepeno tonu u lagunu. Dakle, amblemska mjesta koja su zbog gužve najčešće nepodnošljiva, ove godine skoro da zjape prazna. Bizantska arhitektura Bazilike svetog Marka, Trga svetog Marka, gotika Duždeve palače, Bazilika svete Marije od Zdravlja, gondole u Canalu Grande ove godine se čine kao raskošna kulisa za neki romantični film, koji tek treba snimiti

Ako vas većina moderne umjetnosti ne oduševljava i često se pitate što ljudi vide u tri šare na platnu, te pritom konstatirate kako ipak želite vidjeti “vještinu”, tada vas trebamo uvjeriti da postoji mnogo suvremenih autora koji bi vas upravo vještinom mogli razoružati

Postoje oni neki posebni komadi koji brišu obrise stilova i sezona, ovo je naš izbor

Više od stoljeća čvrsto utkan u američku gastro tradiciju kao najomiljeniji sendvič neformalnih okupljanja i obiteljskih roštilja, hamburger je s vremenom postao i nedjeljiva asocijacija za fast food restorane. Ovaj ukusni sendvič po završetku Drugog svjetskog rata otisnuo se na uspješan kulinarski pohod svijetom kojim i danas vlada u bezbroj varijanti. U novije vrijeme, gurmanskim inačicama uvrstio se i u „haute cuisine“

Nove generacije žele slobodu punog spektra izražavanja vlastitog identiteta i nipošto ne pristaju na to da ih se smješta u kućice ili ladice pa ni kad je riječ o rodnom identitetu. Istraživanja su pokazala da oko 50 posto milenijalaca smatra da je rod pitanje koje se može definirati – spektrom. Činjenica je da su otkad je svijeta novi naraštaji donosili svjetonazore kakvih se njihovi roditelji najčešće nisu mogli ni domisliti, stoga i na ovaj “trend” možemo gledati kao na svojevrstan simptom zdravlja društva, otkriva Vedrana Sunko

Studio iz Kopenhagena osmislio je mjesto iz mašte koje “nadilazi vrijeme, prostor i limite realnosti i gdje se prošlost, sadašnjost i budućnost stapaju u digitalnom scenariju”, opustite se, odlutajte, a neke elemente iz interijera možete i kupiti te tako djelić imaginarnog hotela ponijeti u vlastiti dom

Fotograf iz Bruxellesa već pet godina krstari svijetom pronalazeći i snimajući najzanimljivija mjesta za život, od nebodera do izoliranih skrovišta, a proputovao je preko 20 zemalja na šest kontinenata. Osim zanimljivih lokacija, fotografirao je i nekoliko osebujnih i ultranaprednih nebodera. Otkrijte svoje tajno virtualno, a jednom možda i stvarno, mjesto za bijeg

Magazin StoryBOOK oduvijek je bio ozbiljno uronjen u kulturu, posebno u popkulturne sadržaje koji su i nama i našim čitateljima služili kao mjesto za bijeg u neku ljepšu i uzbudljiviju stvarnost. Ovo ljeto vas, kroz rubriku Kul-tura, na web stranici storybook.story.hr vodimo u najposebniju turu kroz kulturna događanja koja uključuju sve one opuštajuće doživljaje s elementima – SLUŠAJ, GLEDAJ i UŽIVAJ

Kad je ove godine objavila pjesmu “Nešto sam ti htjela reći”, Sabina Herman, u glazbenim krugovima poznata kao Queen of Sabe, novim spotom zaintrigirala je i mnoge ljubitelje prirode i putovanja. Nestvarni pejzaži koji oduzimaju dah pripadaju veličanstvenoj zemlji vatre, leda i vilenjaka – Islandu – u koju se ova talentirana glazbenica zaljubila već pri prvom od ukupno tri susreta

Alessandro Michele reinterpretirao je kodove Guccija na neki sebi svojstven način. Za talijansku modnu kuću bila je to nova renesansa, a brend je u stotu obljetnicu ušao kao jedna od najvažnijih modnih adresa današnjice. Evo kako je sve počelo još te davne 1921. godine u Firenci, kada je Guccio Gucci otvorio malenu trgovinu s kožnatim modnim dodacima

Nakon završene glumačke akademije u Zagrebu Marija je ostvarila zapažene uloge, bila je i stalna članica ansambla HNK Ivan pl. Zajc, no zbog jasne vizije što zapravo želi napustila je tu sigurnost i otisnula se u životnu pustolovinu. Ovu zanimljivu životnu priču u cijelosti potražite u raskošnom ljetnom izdanju magazina StoryBOOK. Razgovarala Ana Herceg

Ovaj grčki kolač od naranče sočan je i osvježavajući desert za ove tople dane

O uspjehu brenda inspiriranog slow living filozofijom kao istinskom dozom luksuza Ana Herceg razgovarala je s Ivom Bravic Millereau, suosnivačicom i predsjednicom svjetskog wellness brenda RE.VITYL

Čak i prije pandemije koronavirusa u trend se počelo vraćati sporo putovanje. To znači putovati manje, no mudrije birati destinacije i više uživati u procesu, umjesto mahnito pratiti svoje često ambiciozne “to do” liste

Kate Elizabeth Winslet već u jedanaestoj godini počinje studirati dramu na prestižnim institucijama. Formalno obrazovanje napustila je sa šesnaest godina i u potpunosti se posvetila glumi. Do sada je ostvarila preko šezdeset uloga i osvojila niz prestižnih nagrada

Design studio Mireldy na čelu s art direktoricom, dizajnericom i ilustratoricom Imeldom Ramović osvojio je prvo mjesto na prestižnom američkom natjecanju Dieline Awards 2021 Presented by Adobe u kategoriji Beers, Ciders, Hard Seltzer & Malt za dizajn etiketa berlinske craft pivovare Fuerst Wiacek. Dieline Awards jedno je od najvećih dizajnerskih natjecanja koje svake godine dodjeljuje priznanja za najbolju ambalažu na globalnoj razini

Kada bolje razmislim, logično je da novi poslovni potez glazbenika Pharella Williamsa nosi ime sa sintagmom ‘good time’ u sebi. Glazbenik koji je u jednom trenutku dominirao glazbenim ljestvicama hitom Happy sada se bacio u hotelijerske poslovne vode. Otvorio je hotel naziva The Goodtime Hotel u Palm Beachu. No, ono što me je privuklo jest njegovo uređenje; pravi hommage art decou, no na jedan neopterećen, lagan, čak pastelni način

Iako smo treću sezonu gledali prije točno dvije godine, nakon svega par minuta prve epizode, nove, četvrte sezone, kao da smo bezbolno nastavili gdje smo stali 2019., kao da nije prošlo niti tjedan dana od posljednje epizode. Ako ste poklonik serije, nova sezona instantno će vas ‘usisati’. Trenutno je dostupno četiri epizoda za gledanje, dok će sve ostale sljedeće ‘izlaziti’ u tjednom ritmu

Podcasti nisu više nikakva novost, od početka 2000.-ih slušamo i gledamo razne podcaste, vezano uz svakojake teme i sadržaje. No, danas donosimo popis onih zbog kojih ćete često imati upalu trbušnih mišića. Čim ih krenete slušati, izmamit će vam osmijeh (a neki i zadovoljni sarkastični cer!) na lice – smijeh na glas je zagarantiran!

Glavobolju, pad imuniteta, umor, probleme sa snom, koncentracijom ili libidom od sada možete rješavati digitalnim zvučnim tabletama. Njihova posebnost, osim što su izmišljene i kreirane u Hrvatskoj, je ta što im je glavna supstanca zvuk. Sonic Pills možete kupiti online ili u fizičkom obliku, a s njima ćete dobiti kod kojim ćete otključati online zvučno-terapijsku seansu posebno kreiranu za neki problem. Ovaj zanimljiv multimedijalni proizvod osmislila je zvučna terapeutkinja Petra Crnetić, a projekt je već pobrao brojne nagrade diljem svijeta

One koji žive u neiscrpnom obilju teško je dojmiti još većim luksuzom. No umota li ga se u nešto vanzemaljsko, puno će lakše privući i njihovu pozornost. Putovanja u svemir ono je što golica maštu i budi strast najimućnijih ljudi svijeta, a čini se da će uskoro u prostranstvima svemira moći uživati i zavaljeni u luksuznom svemirskom hotelu.

Za sparnih kalifornijskih noći holivudska diva Marilyn Monroe u krevet je išla gola, noseći na sebi samo nekoliko kapi već tada kultnog parfema Chanel 5, a znate li po čemu je mirisao njezin mr. Big, američki predsjednik John F. Kennedy? Tajna šifra glasi: Eight & Bob.Može li se buteljirati ljetni hedonizam?

STORYBOOK, ljeto 2021.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.