Lidija je arhitektica, alpinistica, roni pod ledom i još štošta. Rekli bi da joj je samo nebo granica, ali ona i pilotira!

Netko ju je jednom dobro opisao Krležinom rečenicom ‘Nisam nikad smiren, samo malo manje nemiran’. Upoznajte arhitekticu i avanturisticu Lidiju Lijić čija su energija i strast za životom fascinantni

event 19.02.2021.
Zagreb, 12. veljace 2021., Perfecta Dreams – Lidija LijicPhoto: Robert Gaspert

Snovi mijenjaju sadašnjost, stvaraju budućnost, sve što u svijetu postoji nekada je bio samo san. Svatko od nas imao je (i ima) barem jedan san koji želi ostvariti. Snovi se ostvaruju ako imamo hrabrosti slijediti ih i vjerovati u sebe. Žene koje su ostvarile svoje snove to najbolje znaju! Kako bi pokazali da se svaki san može ostvariti i inspirirali vas da nikada ne odustanete od njegovog ostvarenja, s partnerom Perfecta Dreams pokrećemo serijal priča o uspješnim i hrabrim ženama koje su ostvarile svoj životni san te kreativni natječaj u kojima pozivamo sve vas da nam ispričate svoju priču o snu koji ste ostvarili. Vaš najoriginalniji san nagrađujemo premium Perfecta Dreams krevetom. Nakon sestara Gabrijele i Petre Korice, koje su napisale prvu knjigu za djecu o umjetnoj inteloigenciji, serijal priča o uspješnim ženama nastavljamo s još jednom nevjerojatnom mladom danom, uspješnom arhitekticom i avanturisticom iz Splita. Upoznajte Lidiju Lijić…

Lidija Lijic Photo: Robert Gaspert

‘Planinarenje je dovelo do slobodnog penjanja; ronjenje na boce do ronjenja na dah, a konstantno proučavanje oblaka do letenja!’. Tako – s nevjerojatnom lakoćom, kao da je to tako uobičajeno i ‘normalno’, svoje avanture opisuje splitska arhitektica, peterostruka prvakinja u ronjenju, alpinistica i pilotkinja Lidija Lijić. Netko ju je jednom dobro opisao Krležinom rečenicom ‘Nisam nikad smiren, samo malo manje nemiran’, no kad roni ispod zaleđenog jezera ili se penje na Himalaju i Kilimandžaro ne boji se, kaže ova 39-godišnjakinja, ni visina ni dubina, više ju je strah – mirovanja. A upravo joj je taj nemiran duh i omogućio da, unatoč svim preprekama, a prije svega nedostatku vremena, ostvari sve svoje (avanturističke)snove.

‘Strah od odustajanja puno me više brine od samog straha izazova. To, naravno, ne znači da nemam strahove, imam ih, jako puno’, kaže Lidija. U njezinom životu, priča nam, nije postojao neki trenutak odluke, shvaćanje da se želi baviti ekstremnim sportovima, no želja za avanturizmom u njoj je tinjala oduvijek, kroz različite oblike aktivnosti. Tako je prvo na red došlo slobodno penjanje, nakon čega ronjenje na boce, koje je, pak, dovelo do ronjenja na dah, tj. do natjecateljskog aspekta ronjenja.

‘More me oduvijek privlačilo, tj. ono što je ispod površine. Kao dijete sam s obitelji provodila ljeta na pustom otočiću, gdje su počela moja prva istraživanja i znatiželja za podmorjem. Čim sam napunila 16 godina, položila sam za ronioca na boce, a s 18 sam gledajući film ‘The big blue’ otkrila da postoji ronjenje na dah. Motivirana filmom, odlučila sam da ću postati svjetski prvak u ronjenju. To sam si tad napisala i stavila na zid. U tom sam se periodu preselila u Italiju radi studija, pronašla sam lokalni klub gdje su počeli moji prvi treninzi. S 20 sam počela s natjecanjima, s 24 osvojila prvo zlato na europskom prvenstvu. I tako je to krenulo’, priča Lidija nadovezujući se kako je – tako slučajno – u njezin život došlo i letenje. Jedan je dan ležala na travi i promatrala nebo, razmišljajući kako joj je lijepo. I onda je iznad nje proletjela jedrilica. Odmah je pomislila ‘A kako je tek njima gore lijepo’; idući dan upisala je tečaj letenja, a danas je jedina ženska članica Aerokluba Split.

S obzirom na to da radi puno radno vrijeme, zanimalo nas je kako usklađuje zahtjevan posao arhitektice sa svojim hobijima.

‘Teško. U vječnoj sam organizaciji i žurbi. Vječno mi fali sna i vremena za obične stvari. Izađem iz kuće u sedam s kompletnom opremom za taj dan. Dolazim na posao s perajama, jurim na bazen u pauzi ili nakon posla, kasnije drugi trening. Vikendima obično kombiniram aktivnosti kao dio treninga. Obitelj i prijatelji su ti koji upotpunjuju tu priči i olakšavaju stvari, premda znam da nije lako to razumjeti ili još više čekati hoću li izroniti, vratiti se s neke avanture. O letenju ni ne pričam, javim se samo kad sletim. Nije im lako, ali svi su jako ponosni ne mene“, kaže Lidija. Ona je, pak, najponosnija na tri stvari: svoje uspjehe u ronjenju, prvi let i – možda najvažnije – to što je uz posao, koji je zahtjevan, uspjela održati volju za stvarima koje ju vesele i što nije odustala.

Lidija Lijic / Photo: Robert Gaspert

‘Najponosnija sam na svoje uspjehe u ronjenju, jer znam koliko je rada, truda i odricanja stajalo iza toga. Na titulu svjetske prvakinje, svih 5 rekorda, zato što su potvrda da to što radim, radim dobro. Prvi let također je nešto što se ne zaboravlja, jer i u njemu postoji klučan trenutak vjere u sebe, borbe sa strahom, isključivanje bezbroj sumnji u sebe“, kaže Lidija, prisjećajući se svog prvog zarona ispod leda, što je za nju bilo ostvarenje sna.

‘Željela sam zaroniti i vidjeti kako se kreću mjehurići zraka zarobljeni ispod leda, proučiti strukturu leda s one strane, dok svjetlost prolazi kroz nju. Što se tiče pripreme, tada sam već bila u pripremama za nadolazeća prvenstva i forma mi je bila poprilično dobra. Trebalo se samo suočiti s niskim temperaturama. To sam odradila u par treninga na zaleđenom Jarunu. Najveći izazov je bila organizacija svega. Sam zaron bio je na Weissensse-u, jezeru u Austriji. I moram reći da je osjećaj bio jedinstven. Planiram i ove godine to ponoviti, t. postaviti novi rekord u istoj disciplini. Naravno, ako nam situacija to dopusti“, kaže Lidija, koja je i ambasador i country direktor organizacije za očuvanje i zaštitu mora Sea Shepherd Croatia.

Planira se vratiti i na Himalaju, gdje je bila dvaput.

‘Ako postoji planinsko mjesto na kojem se priroda može vidjeti u svom najljepšem obliku, onda je to Himalaja. Probuditi se tako blizu zvijezdama, uz zvuk vode otopljenih ledenjaka, šumovi vjetra, boje, igre sjena po okolnim vrhovima, osjećaj da sam u najvišem gorju na svijetu. Vezano za Himalaju, imam još nekoliko želja: dotaknuti vrh nekog osam tisućnjaka i snimiti dobar dokumentarac, kako bih potaknula ljude da dođu na Himalaju i ne propuste nešto tako posebno. Kilimandžaro, pak, iako visinski zahtjevan, tehnički je lagan uspon. Dakle, trebalo se samo dobro aklimatizirati i jako dugo hodati za doći na visinu od 6000 metara. Sam uspon je predivan jer se prolazi kroz nekoliko vegetacijskih pojasa, za mene prvi put viđenih. Pratio nas je tim od 10 nosača i vodiča, koji su uvjet da uopće možete započeti uspon. U tom smislu, bilo je puno lakše kada ne morate nositi svu tu opremu i kilažu sami. Dolazak na vrh u zoru je spektakularan. Predivna slika vulkanskog krajolika i oblaka iznad kojih smo ostali stajajući na vrhu, doslovno oduzmu dah’, priča Lidija o svojim avanturama, a na pitanje osjeća li ponekad zamor, spremno odgovara:

‘Svaki ponedjeljak! Naravno da mi je teško. Mislim da nekad previše emotivno doživljavam svijet i stvari oko sebe, samim tim me i diraju. Najteže mi je racionalizirati stvari na razinu da me ne diraju. loš dan na poslu, neljubaznog čovjeka na parkingu, izdržati u stvarima u kojima ne vidim smisao, umor…’.

Ipak, život kakav živi naučio ju je da može sve što zamisli te da je samo pitanje truda i volje koju će uložiti u to. Naučila je, kaže, i ne podcjenjivati samu sebe; ne zaustaviti se kad se problem pojavi; naučila je i da ima puno više energije u sebi nego što je svjesna, da poraz nije nešto što ju definira negativno, već dokaz da si se odvažio nešto izvan okvira. Ipak, najbolje što su joj avanture donijele su prijateljstva, smijeh i uživanje u životu po ‘vlastitoj mjeri’, baš onako kako smatra da treba biti, a to sve ionako je najbolji životni ‘kapital’.

*Sadržaj nastao u suradnji s Perfectom Dreams.

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Ako ste do sada zbog nesnosnih gužvi zaobilazili Veneciju, ove sezone imate jedinstvenu priliku za proučavanje raskošnih palača podignutih na pješčanom i nesigurnom tlu, na rešetki satkanoj od balvana i drvenih stupova koji postepeno tonu u lagunu. Dakle, amblemska mjesta koja su zbog gužve najčešće nepodnošljiva, ove godine skoro da zjape prazna. Bizantska arhitektura Bazilike svetog Marka, Trga svetog Marka, gotika Duždeve palače, Bazilika svete Marije od Zdravlja, gondole u Canalu Grande ove godine se čine kao raskošna kulisa za neki romantični film, koji tek treba snimiti

Ako vas većina moderne umjetnosti ne oduševljava i često se pitate što ljudi vide u tri šare na platnu, te pritom konstatirate kako ipak želite vidjeti “vještinu”, tada vas trebamo uvjeriti da postoji mnogo suvremenih autora koji bi vas upravo vještinom mogli razoružati

Postoje oni neki posebni komadi koji brišu obrise stilova i sezona, ovo je naš izbor

S novim ljetnim izdanjem slavimo KULTURU HEDONIZMA I DOKOLIČARENJA. Digitalne nomade, tajne uvale i chefove na jahtama, imamo fetiš na torbe, istražujemo prikrivene identitete čija nas djela uzbuđuju, umjetnike, individualce… i donosimo ekskluzivne doživljaje – NEW YORK, PARIZ, UK i FRANCUSKA POLINEZIJA dali su posebnu nijansu i impuls ljeta stranicama našeg novog broja. Uživajte!

Više od stoljeća čvrsto utkan u američku gastro tradiciju kao najomiljeniji sendvič neformalnih okupljanja i obiteljskih roštilja, hamburger je s vremenom postao i nedjeljiva asocijacija za fast food restorane. Ovaj ukusni sendvič po završetku Drugog svjetskog rata otisnuo se na uspješan kulinarski pohod svijetom kojim i danas vlada u bezbroj varijanti. U novije vrijeme, gurmanskim inačicama uvrstio se i u „haute cuisine“

Nove generacije žele slobodu punog spektra izražavanja vlastitog identiteta i nipošto ne pristaju na to da ih se smješta u kućice ili ladice pa ni kad je riječ o rodnom identitetu. Istraživanja su pokazala da oko 50 posto milenijalaca smatra da je rod pitanje koje se može definirati – spektrom. Činjenica je da su otkad je svijeta novi naraštaji donosili svjetonazore kakvih se njihovi roditelji najčešće nisu mogli ni domisliti, stoga i na ovaj “trend” možemo gledati kao na svojevrstan simptom zdravlja društva, otkriva Vedrana Sunko

Studio iz Kopenhagena osmislio je mjesto iz mašte koje “nadilazi vrijeme, prostor i limite realnosti i gdje se prošlost, sadašnjost i budućnost stapaju u digitalnom scenariju”, opustite se, odlutajte, a neke elemente iz interijera možete i kupiti te tako djelić imaginarnog hotela ponijeti u vlastiti dom

Fotograf iz Bruxellesa već pet godina krstari svijetom pronalazeći i snimajući najzanimljivija mjesta za život, od nebodera do izoliranih skrovišta, a proputovao je preko 20 zemalja na šest kontinenata. Osim zanimljivih lokacija, fotografirao je i nekoliko osebujnih i ultranaprednih nebodera. Otkrijte svoje tajno virtualno, a jednom možda i stvarno, mjesto za bijeg

Magazin StoryBOOK oduvijek je bio ozbiljno uronjen u kulturu, posebno u popkulturne sadržaje koji su i nama i našim čitateljima služili kao mjesto za bijeg u neku ljepšu i uzbudljiviju stvarnost. Ovo ljeto vas, kroz rubriku Kul-tura, na web stranici storybook.story.hr vodimo u najposebniju turu kroz kulturna događanja koja uključuju sve one opuštajuće doživljaje s elementima – SLUŠAJ, GLEDAJ i UŽIVAJ

Kad je ove godine objavila pjesmu “Nešto sam ti htjela reći”, Sabina Herman, u glazbenim krugovima poznata kao Queen of Sabe, novim spotom zaintrigirala je i mnoge ljubitelje prirode i putovanja. Nestvarni pejzaži koji oduzimaju dah pripadaju veličanstvenoj zemlji vatre, leda i vilenjaka – Islandu – u koju se ova talentirana glazbenica zaljubila već pri prvom od ukupno tri susreta

Alessandro Michele reinterpretirao je kodove Guccija na neki sebi svojstven način. Za talijansku modnu kuću bila je to nova renesansa, a brend je u stotu obljetnicu ušao kao jedna od najvažnijih modnih adresa današnjice. Evo kako je sve počelo još te davne 1921. godine u Firenci, kada je Guccio Gucci otvorio malenu trgovinu s kožnatim modnim dodacima

Nakon završene glumačke akademije u Zagrebu Marija je ostvarila zapažene uloge, bila je i stalna članica ansambla HNK Ivan pl. Zajc, no zbog jasne vizije što zapravo želi napustila je tu sigurnost i otisnula se u životnu pustolovinu. Ovu zanimljivu životnu priču u cijelosti potražite u raskošnom ljetnom izdanju magazina StoryBOOK. Razgovarala Ana Herceg

Ovaj grčki kolač od naranče sočan je i osvježavajući desert za ove tople dane

O uspjehu brenda inspiriranog slow living filozofijom kao istinskom dozom luksuza Ana Herceg razgovarala je s Ivom Bravic Millereau, suosnivačicom i predsjednicom svjetskog wellness brenda RE.VITYL

Čak i prije pandemije koronavirusa u trend se počelo vraćati sporo putovanje. To znači putovati manje, no mudrije birati destinacije i više uživati u procesu, umjesto mahnito pratiti svoje često ambiciozne “to do” liste

Kate Elizabeth Winslet već u jedanaestoj godini počinje studirati dramu na prestižnim institucijama. Formalno obrazovanje napustila je sa šesnaest godina i u potpunosti se posvetila glumi. Do sada je ostvarila preko šezdeset uloga i osvojila niz prestižnih nagrada

Design studio Mireldy na čelu s art direktoricom, dizajnericom i ilustratoricom Imeldom Ramović osvojio je prvo mjesto na prestižnom američkom natjecanju Dieline Awards 2021 Presented by Adobe u kategoriji Beers, Ciders, Hard Seltzer & Malt za dizajn etiketa berlinske craft pivovare Fuerst Wiacek. Dieline Awards jedno je od najvećih dizajnerskih natjecanja koje svake godine dodjeljuje priznanja za najbolju ambalažu na globalnoj razini

Kada bolje razmislim, logično je da novi poslovni potez glazbenika Pharella Williamsa nosi ime sa sintagmom ‘good time’ u sebi. Glazbenik koji je u jednom trenutku dominirao glazbenim ljestvicama hitom Happy sada se bacio u hotelijerske poslovne vode. Otvorio je hotel naziva The Goodtime Hotel u Palm Beachu. No, ono što me je privuklo jest njegovo uređenje; pravi hommage art decou, no na jedan neopterećen, lagan, čak pastelni način

Iako smo treću sezonu gledali prije točno dvije godine, nakon svega par minuta prve epizode, nove, četvrte sezone, kao da smo bezbolno nastavili gdje smo stali 2019., kao da nije prošlo niti tjedan dana od posljednje epizode. Ako ste poklonik serije, nova sezona instantno će vas ‘usisati’. Trenutno je dostupno četiri epizoda za gledanje, dok će sve ostale sljedeće ‘izlaziti’ u tjednom ritmu

Podcasti nisu više nikakva novost, od početka 2000.-ih slušamo i gledamo razne podcaste, vezano uz svakojake teme i sadržaje. No, danas donosimo popis onih zbog kojih ćete često imati upalu trbušnih mišića. Čim ih krenete slušati, izmamit će vam osmijeh (a neki i zadovoljni sarkastični cer!) na lice – smijeh na glas je zagarantiran!

Glavobolju, pad imuniteta, umor, probleme sa snom, koncentracijom ili libidom od sada možete rješavati digitalnim zvučnim tabletama. Njihova posebnost, osim što su izmišljene i kreirane u Hrvatskoj, je ta što im je glavna supstanca zvuk. Sonic Pills možete kupiti online ili u fizičkom obliku, a s njima ćete dobiti kod kojim ćete otključati online zvučno-terapijsku seansu posebno kreiranu za neki problem. Ovaj zanimljiv multimedijalni proizvod osmislila je zvučna terapeutkinja Petra Crnetić, a projekt je već pobrao brojne nagrade diljem svijeta

One koji žive u neiscrpnom obilju teško je dojmiti još većim luksuzom. No umota li ga se u nešto vanzemaljsko, puno će lakše privući i njihovu pozornost. Putovanja u svemir ono je što golica maštu i budi strast najimućnijih ljudi svijeta, a čini se da će uskoro u prostranstvima svemira moći uživati i zavaljeni u luksuznom svemirskom hotelu.

Za sparnih kalifornijskih noći holivudska diva Marilyn Monroe u krevet je išla gola, noseći na sebi samo nekoliko kapi već tada kultnog parfema Chanel 5, a znate li po čemu je mirisao njezin mr. Big, američki predsjednik John F. Kennedy? Tajna šifra glasi: Eight & Bob.Može li se buteljirati ljetni hedonizam?

STORYBOOK, ljeto 2021.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.