IZABEL KOVAČIĆ: Mateo i ja jedno drugome najveća smo podrška

Karizmatična i autentična poduzetnica i naš poznati nogometaš Mateo Kovačić u ponedjeljak su postali roditelji sinčića. Tim povodom prisjetili smo se intervjua i editorijala koji nam je Izabel ekskluzivno dala prije nekoliko mjeseci.

event 13.10.2020.

Ona je ljepotica svjetske klase i zaista bi bilo ne­po­šteno nazvati je samo ženom nogometaša. Izabel Kovačić, životna ljubav našeg srebrnog reprezentativca Matea Kovačića, pozornost svjetskih medija privukla je autentičnom ljepotom i odmjerenošću, međutim do 28. godine ta diplomirana ekonomistica već se dokazala i kao kreativna poduzetnica. Pokrenula je brend eko dječje odjeće i obuće Lunilou, potpisala i kozmetičku liniju Bella, s Mateom je osnovala humanitarnu zakladu Mateo Kovačić, a odnedavno je i zaštitno lice novog pametnog nakita Bellabeat.

Book: Prije četiri godine pokrenuli ste brend eko dječje obuće i odjeće. Kako biste definirali Lunilou? 
Sad kad kažete četiri godine zvuči mi tako kratko, imam dojam da smo zaokupljeni time već cijelo desetljeće. Lunilou je projekt moje sestre Ivane i mene koji smo započeli zbog nećakinje i njezina atopijskog dermatitisa. Pronalazak odjeće koja bi joj odgovarala jednostavno je bio prekompliciran. U jednom trenutku samo smo prestale tražiti odjeću i krenule u potragu za materijalima. Ideja smo imale i previše i jedva smo čekale pronaći tvornicu s kojom ćemo moći surađivati i stvoriti Lunilou. Lunilou je osmišljen za našu obitelj, ali obitelj se, eto, proširila na naše klijente koji su prepoznali kvalitetu materijala i ideju brige za naše najmanje dok se ujedno brinemo za okoliš.

Book: Sad kad znamo što vas je inspiriralo za pokretanje eko brenda dječje odjeće otkrijte nam i koji je ključni modni komad u kolekciji.
Eko nije samo trend nego nužnost koju zanemarujemo. Roditelji imaju priliku birati među nebrojeno puno brendova i materijala odjeće i obuće za svoje dijete, a u tom moru izbora nudimo najmekanije, najudobnije i najsigurnije proizvode. 
Prvi proizvod koji je izišao iz naše male manufakture Lunilou bile su dječje mokasine od kože bez kroma, koje su mi i danas najdraži komad u našoj kolekciji. Ručno napravljene mokasine za najnježnija stopala i prve dječje eco-friendly mokasine u Hrvatskoj.

Book: A tko je u vašoj maloj manufakturi zadužen za kreativu, dizajn kolekcije?
Izabel: U početku smo sestra i ja radile apsolutno sve – kreativa, dizajn, nabava materijala, istraživanje novih procesa proizvodnje i postproizvodnje… baš sve. Iznimno nam je bilo važno da sve vidimo i isprobamo kako bismo bile sigurne kakav proizvod nudimo. Sada smo pronašli ljude kojima vjerujemo i koji razumiju kako vidimo budućnost Lunilou.

Book: Koje materijale koristite i gdje ih nabavljate?
Izabel: Organski pamuk, lan, vlakna bambusa i reciklirani poliamid. Svi prirodni materijali koje koristimo imaju GOTS certifikat i OEKO-TEX standard 100, a uglavnom ih nabavljamo u Portugalu i Italiji. Za neke proizvode materijale smo nabavili kod nas i cilj nam je što više proizvodnju preseliti u Hrvatsku.

Jelena Balić/StoryBOOK

Book: Prema nekim statistikama prodaja proizvoda koji se oglašavaju kao održivi/ekološki raste šest puta brže od ostalih. Kakva su vaša iskustva, koliko je ljudima to važno pri kupnji odjeće?
Izabel: S obzirom na to da sestra i ja ne živimo u Hrvatskoj, moram priznati da nismo bile do kraja upoznate s ekološkom situacijom, no kada smo pokrenule Lunilou, vrlo brzo nam je postalo jasno da je potreba i potražnja upravo za takvim prozvodima vrlo velika. 
Roditelji imaju mogućnost informirati se kako se još bolje brinuti za svoje dijete. U današnjoj masovnoj proizvodnji koristi se puno štetnih kemikalija, i u proizvodnji i u postproizvodnji. 
U Lunilou posebnu smo pozornost posvetili upravo tome pa svi naši proizvodi prolaze proces ozonskog pranja. To znači da su prikladni za osjetljivu kožu i ne sadržavaju kemijske ostatke nastale tijekom proizvodnje. Što više ljudima govorimo o štetnim tvarima koje dolaze u dodir s dječjom kožom, to više pozornosti pridaju materijalima i proizvodima koje kupuju.

Book: Globalno zagađenje jedan je od najvećih problema modernog društva, moda odnosno proizvodnja jeftine odjeće pogotovo je jedno od gorućih pitanja. Što mislite o tome, smatrate li da brendovi moraju imati tu odgovornost prema društvu?
Izabel: Mislim da napokon dolazi vrijeme kada ljudi počinju prihvaćati da mogu utjecati na svijet oko sebe, na loš i na dobar način. Ne treba puno kako bi se situacija promijenila, a najbolje je početi od sebe. 
Slow fashion princip je prema kojem krojimo brend. Kvalitetni materijali i klasični dizajn koji ne podliježe sezonskim trendovima i koji se može prenositi na mlađe generacije kako to inače uvijek biva. Upravo zato pažnju posvećujemo odabiru boja koje koristimo u kolekcijama. Vjerni smo lagano zagasitim bojama i varijantama plave i ružičaste koje ne sadržavaju štetne tvari i kemikalije. 
Kada je riječ o odgovornosti brendova prema društvu, mislim da upravo iz tog trenda počinje proces proizvodnje. O recikliranim materijalima puno se govori i oni su temelj proizvodnje mnogih brendova, pa i našeg. 
Recikliranjem smanjujemo potrebu za preradom i procesuiranjem sirovih materijala koje uzrokuje onečišćenje vode i zraka, a s obzirom na to da se od recikliranih proizvoda stvaraju novi proizvodi, smanjuje se količina smeća po deponijima i samim time emisija metana. U Lunilou ne želimo okretati glavu od takvih problema i upravo zato smo odlučili da će naši kupaći kostimi za djecu i odrasle biti izrađeni od recikliranog poliamida, što se zapravo odnosi na recikliranu plastiku, npr. PET boce, plastične slamke itd. 
Svaki brend koliko god bio malen može pridonijeti očuvanju okoliša i rješavanju najvećeg problema koji se stavlja pred nas.

Book: U modnom svijetu vrlo često surađuju brendovi, dizajneri i slavne osobe. Tko je “taj netko”koga biste željeli u svom brendu? 
Izabel: Ufff, ima ih zaista puno… Svuda oko nas su inspirativne žene, majke, poduzetnice kojima se divim i koje definitivno vidim kao inspiraciju za Lunilou. No ipak neću otkriti sve s obzirom na to da spremamo nekoliko iznenađenja za sljedeću godinu.

Book: Takvu inspirativnu ženu u vama su pronašli u Bellabeatu, čije ste zaštitno lice za novi nakit Leaf Crystal koji omogućuje pristup ekskluzivnom wellness sadržaju poput face joge, pilatesa, joge i fitnessa kao i brojnim meditacijama te opcijama za praćenje podataka o zdravlju žene (aktivnosti, spavanje, hidratacija, menstrualni ciklus…). Što od toga koristite? 
Izabel: Suradnja s Bellabeatom nametnula se prirodno uz neke zajedničke vrijednosti kojima se vodimo, oni u poslovanju, a ja u životu. Baš kao i meni, iznimno im je važna posvećenost zdravlju i kvaliteti života tako da sam veoma sretna što ću imati priliku otkriti sve opcije koje nude u aplikaciji i samim time poboljšati neke navike koje malo zapostavljam, a među njima su hidratacija i spavanje.

Jelena Balić/StoryBOOK

Book: Usprkos tom “zapostavljanju” redovito ste na listi najljepših svjetskih WAG-sica – zbog autentičnog izgleda, modnog stila, predivne kose… Koliko ulažete u izgled? Koji su vam omiljeni načini njege?
Izabel: Na njegu nikad nisam gledala kao na ulaganje u izgled. I sestru i mene mama je odmalena učila da moramo uvijek biti uredne i čiste i tog se principa i danas obje držimo. Malo iz straha od mame, a uglavnom zato što mi se kombinacija manje je više u kozmetici pokazala kao pravi odabir. Najvažnije mi je da je koža čista i hidratizirana, a kosa nahranjena uljem ili maskom. To mi je osnova za svaki dan, a za posebne prilike ipak više vjerujem stručnjacima kojima se prepustim u ruke.

Book: Prošle godine osmislili ste kozmetičku liniju. Koji vam je proizvod must have?
Izabel: Tako je. U suradnji s Olivalom i dm-om osmislili smo liniju proizvoda Bella, koje i najčešće koristim. Piling za tijelo i suho ulje za kosu i kožu definitivno su moji favoriti.

Book: Pitate li nekad supruga Matea za savjet ili mišljenje? Koliko vam se petlja u posao i na koji način?
Izabel: Ma ja volim kad se on petlja jer korisno je ponekad čuti savjet ili kritiku nekoga tko sve to promatra iz drugog kuta. 
Iako mu možda to ne priznam odmah, dosta savjeta čak i prihvatimo.

Book: A vi njemu, dajete li mu nekad modne savjete? Ili možda nogometne kritike? 
Izabel: Ufff, oko nogometa ipak sve prepuštam njemu, no za modu uvijek imam spreman komentar.

Book: Koji vam je omiljeni modni komad u garderobi?
Izabel: Zaluđena sam kombinezonima, imam ih svih vrsta i boja. Moja ljubav prema tom odjevnom predmetu traje već nekoliko godina bez obzira na trendove. Kako sam stalno u pokretu i na putu, važno mi je da ujutro nemam previše komplikacija oko outfita i da sam vrlo brzo spremna.

Book: Privatni život vs. karijera – koliko vam je zahtjevan zadatak to uskladiti?
Izabel: Trenutačno je sve dosta stresno jer smo oboje stalno na putu – Mateo zbog klupskih obaveza, a ja zbog Lunilou. Svake godine sudjelujemo na barem tri do četiri dječja sajma u Europi. Priprema i sudjelovanje zaista zahtijevaju puno odricanja. 
No jedno smo drugome uvijek podrška tako da, eto, samo još više uživamo kada uspijemo uhvatiti zajedničke trenutke.

Book: Trenutačno živite u Londonu, kako izgleda vaša svakodnevica, što volite raditi kad ukradete vrijeme samo za vas dvoje?
Izabel: Naš život u Londonu u najmanju je ruku, rekla bih, hektičan. Trebalo nam je dosta vremena da pronađemo stan kako bismo napokon imali mjesto za sebe. Sada kada smo to riješili moram priznati da počinjemo uživati. 
Svakodnevica nam je zapravo uobičajena – odlazak u kupnju, kuhanje ručka, Mateov trening, moji brojni online sastanci, a navečer Netflix i chill moment.

Book: Gdje izlazite, s kim se najčešće družite?
Ne izlazimo baš često, više uživamo s prijateljima u kućnom okruženju. Upravo se s prijateljima i najviše družimo, kao i s obitelji koja nam dolazi u posjet.

Book: Vas dvoje zajedno ste i u jednom biznisu – pokrenuli ste Zakladu Mateo Kovačić. Tko su primarni korisnici zaklade, kome je namijenjena?
Izabel: Zaklada je pomogla pri otvorenju habilitacijskog centra SILAB i iznimno smo ponosni i sretni što možemo biti dijelom takve predivne priče. 
Habilitacijska Udruga za djecu s teškoćama u razvoju – Senzorno Integracijski Laboratorij (SILAB) osnovana je u srpnju 2017. godine radi pružanja habilitacije djeci sa smetnjama u razvoju. Habilitacijski program provodi se putem senzorne integracije, fizioterapije i radne terapije.
Korisnici su centra djeca s oštećenjem sluha, poremećajem govora, poremećajem u ponašanju, Downovim sindromom, autizmom, ADHD poremećajem i ostalim disfunkcijama u psihomotornom razvoju.
Stručni tim habilitacijskog centra sastoji se od pedijatra, fizioterapeuta i radnih terapeuta s verificiranim međunarodnim tečajevima AYRES senzorne integracije ASI, Bobath terapije i Neurofeedback terapije.
S nevjerojatnim ljudima iz SILABA planiramo se širiti i razvijati, a malim pacijentima osigurati sveobuhvatnu procjenu i terapiju na jednom mjestu u što kraćem vremenu.

Jelena Balić/StoryBOOK

Autor: Ana Herceg

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

U nastojanju da koži priuštimo najbolji tretman, kakav i zaslužuje, često nesvjesno griješimo u koracima kombinirajući širok spektar njegujućih sastojaka i ne sluteći da neki od njih u kombinaciji izazivaju kontraefekt, osobito na osjetljivoj puti. Dobro proučite sastojke na deklaracijama kako biste izbjegli fatalne kombinacije i otkrijte nove formulacije koje će joj uistinu pružiti sve benefit

Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način, istražite u novom raskošnom izdanju. Kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije, StoryBOOK je vaša autentična molekula jesenskog stila, stava, pop kulture i samo dobrih vijesti

Njih dvoje zaista su rijetko svestrani umjetnici, često ispred svojeg vremena, nerijetko šokantni, ali uvijek zanimljivi. Netipični su, autentični, netradicionalni i samim time jako intrigantni. Igrom slučaja i životni su partneri pa nas je zanimalo kako to zvuči kad ovi zaigrani umjetnici odluče razgovarati o sasvim „običnim“, životnim stvarima

Sutra, 21. listopada, u Domu Hrvatskih likovnih umjetnika u Meštrovićevom paviljonu otvara se 35. Salon mladih Millennial. U raskošnom jesenskom broju premium lifestyle magazina Storybook razgovarali smo s ravnateljicom HDLU-a, Ivanom Andabakom, koja nam je pričala zašto su umjetnici potrebni društvu, što je posebno naglasilo ovo razdoblje COVID-19 pandemije, isplati li se ulagati u umjetnine, kako je biti žena na vodećoj poziciji, a osvrnula se i na Salon mladih

Biografski film o genijalnom umjetniku zvat će se jednostavno ‘Warhol’, a trebao bi pratiti njegovu menadžersku ulogu u Velvet Undergroundu kao i mentorsku ulogu mladim umjetnicima poput Jean-Michela Basquiata, moćan utjecaj na umjetničku scenu, poziciju na raskalašenoj noćnoj sceni New Yorka i pokušaj atentata 1968. od kojeg se nikada nije oporavio…

Mnogi sanjaju o jedinstvenom iskustvu izrade svojeg vlastitog umjetničkog djela, no nikada se nisu odvažili na taj korak. Magazin StoryBOOK vodi vas na individualnu radionicu u atelier svjetski nagrađivanog akademskog kipara Hrvoja Dumančića

Danas 98-godišnjak, Pierre Cardin vrlo je intrigantna persona u povijesti mode. I to ne samo zato što je iza njega vrlo bogata modna karijera niti zato što je svojim djelovanjem utjecao na rađanje mnogih modnih trendova (posebno 70-ih godina), već prvenstveno zato što je tijekom svog vijeka neumorno istraživao i ulagao u sve prema čemu je osjećao strast

Uz svu raskoš intervjua i fenomenoloških tema posvećenih glazbi, naša glumica s američkom adresom Leona Paraminski rekreirala je i autentične lookove glazbenih ikona. Leonu smo odlučili stilski približiti Jane Birkin. Ili pak u boho romantic métieru vizualizirati Florence Welch. Leoni dobro pristaje i punk stav u maniri Debbie Harry i inkarnacija Blondie, no ona je punokrvna glumica i zanima je poigravanje ulogama, pa zašto ne i Leona kao Lady Gaga, ikona transformacije

Luksuzna modna kuća Louis Vuitton objavila je svoju najnoviju kampanju za mušku kolekciju namijenjenu sezoni jesen/zima 2020. Kampanja je nazvana “Raj na Zemlji”, a u fokusu kolekcije, baš kao i vizuala s potpisom fantastičnog Tima Walkera, nalaze se oblaci koji simboliziraju slobodu, jedinstvo i mir

Jesen je stigla, a koronavirus nam je priuštio apsolutni reset u svakom mogućem smislu – emocionalnom, društvenom, financijskom, poljuljao je neke stavove, neka prijateljstva i opći osjećaj sigurnosti, no izvukao je i mnogo dobra…

O strepnjama, neizvjesnosti i strahovima koje su prolazile sa svojim borcima, palčićima, u novom jesenskom broju StoryBOOK-a pričale su nam poznate mame – manekenka i dizajnerica interijera Kristina Bradač Radić, dizajnerica i osnivačica brenda Mai by Majda, Majda Postružin i Daria Lorenci Flatz, prvakinja Drame HNK i voditeljica kreativnih programa u 4Sobe.

Dalton i Bhaskaran su se upoznali na studiju mode u Montréalu, a projekt Matières Fécales nastao je kao odgovor na sve što smatraju grijehom modne industrije – od potrošnosti odjeće, preko zagađenja pa sve do iskorištavanja dječjeg rada. Također, Matières Fécales svojevrsni je i eksperiment koji im je pomogao da se riješe okova normi i predrasuda s kojima su se susretali te pronađu svoj identitet u kojem se osjećaju dobro, i koji voli i prati više od 700.000 pratitelja

Izložba “Grace Before Jones: Camera, Disco, Studio”, otvorena je krajem rujna u Nottingham Contemporaryju, jednoj od najvećih galerija u Ujedinjenom Kraljevstvu, i posvećena je upravo neponovljivoj pojavi koju je utjelovila Grace Jones

Inspirirajte se idejama, naoružajte bojama, printovima, detaljima i vintage umjetninama te unutar vlastitog doma stvorite priču kopirajući vrhunske modne dizajnere – Margheritu Missoni, Alice Temperley i dvojac Basso & Brooke, koji se s lakoćom poigravaju stvarajući chic kaos u svojim arty oazama

Nakon što je raskinuo s Diorom, za kojeg je radio kao asistent, Yves Saint Laurent je osnovao vlastiti brend, a s prvom kolekcijom je debitirao 1962. U penziju se povukao 40 godina kasnije, a ta je četiri desetljeća Laurence Benaïm, novinarka i stručnjakinja za slavnog dizajnera, svela na sto legendarnih komada. Rezultat je luksuzno izdanje koje teži 9,5 kilograma i ogrnuto je u ručno proizvedenu kašmirsku svilu pod naslovom Yves Saint Laurent: The Impossible Collection

Profimedia

Početkom listopada u renoviranom prostoru Palais Galliera, jedinog modnog muzeja u Parizu, otvara se izložba ‘Gabrielle Chanel – Fashion Manifesto’ posvećena životu i radu slavne dizajnerice.

Vremenima ‘običnih’ papirnatih pozivnica za reviju, ispisanih krasopisom i omotanih svilenom vrpcom, očito je odzvonilo. U kriznim vremenima, važnost brendinga dodatno je naglašena, a poznato je da su modne kuće prvaci u inovativnosti. Naravno, tu su kreativnost ucrtali i u svaki segment najnovijih kolekcija i modnih revija koje se većinom održavaju bez publike

Yarn bombing, odnosno heklano ukrašavanje urbanih površina već je neko vrijeme popularan spoj aktivizma i ručnog rada, no lock down je i to promijenio. Kako se aktivizam proljetos preselio u stanove, glavna kućna radinost s aktivističkim prizvukom postalo je vezenje, a neka umjetnička rješenja stvarno su sjajna. Iako su mlađe generacije na njih u početku gledale s podsmjehom, posljednjih mjeseci vez je postao sredstvo subverzivnog komuniciranja putem društvenih mreža

Kao što je pojam K-1 svojedobno probio granice “rodnog” Japana i zaludio cijeli svijet domišljatom idejom mješovitih borilačkih sportova, slično se dogodilo i u kozmetičkoj sferi pojavom termina “K-10”. Pojam korejskih korijena zaslužan je za globalnu popularnost novog pristupa njezi lica. Riječ je o nanošenju različitih preparata u deset koraka koji su, navodno, najzaslužniji za tako poželjan izgled Korejki, ponosnih vlasnica najljepšeg tena na svijetu

Pitali smo se postoji li uopće žena na svijetu koja bi ljepotom i stilom mogla nadmašiti Monicu Bellucci, prvu suprugu slavnog francuskog glumca. Postoji. Iako se u vrijeme kad su njih dvoje počeli izlaziti – nije još ni rodila

Otac odnosa s javnošću Edward Bernays u knjizi “Propaganda” iz 1928. objašnjava da je ljudska žudnja para koja pokreće društvenu mašinu. Seksi žene postale su ono što prodaje. “Seksi” nam stalno izmiče iz ruku jer dokazuje naše nesavršenstvo. Je li to razlog zašto mu vječno težimo?

Aktivisti su se zabrinuli za opstanak tigrova još 2010. kada ih je bilo svega oko 3,200, a iste godine održao se i Tiger Summit na kojem su se okupili svjetski moćnici iz 13 zemalja te znanstvenici i celebrityji, poput Leonarda DiCapria. Deset godina kasnije broj ih se povećao za oko 700. No, iako im se broj generalno povećao, u Laosu, Vijetnamu i Kambodži tigrovi su izumrli. Situaciji mogu pomoći jedino vlade, a kao podrška tom naporu Kenzo je lansirao novu capsule kolekciju

Ovo je godina u kojoj smo najviše vremena provodili u svom domu. Vjerojatno više nego ikada do sada. Za mnoge od nas, naši su domovi postali naši uredi, naše teretane, noćni barovi i restorani. A kada je riječ o detaljima za uređenje interijera – “Pravila kod nas ne postoje”, kaže Gucci

U Monaku, gdje „SAVOIR VIVRE“ živi svoj vrhunac, našla se i osebujna manufaktura čokolade koja svojim izvrsnim proizvodima sladi njegove bogate stanovnike, ali i putnike namjernike. U godini kada „CHOCOLATERIE DE MONACO“ obilježava 100. godišnjicu, odlazimo u Monaco-Ville i slavni butique u kojem legendarna kuća, danas pod prinčevim jamstvom, pruža sigurno utočište svim ljubiteljima čokoladnih kreacija čarobnog okusa.

Pandemija je minimalizirala utjecaj celebrity kulture, redefinirala pojam influencera, vratila na scenu stručnjake te donijela podršku “običnim” ljudima – svakodnevnim junacima, tako da će ova kriza uz mnoge probleme donijeti i nešto dobra – bolje i odgovornije društvo.

Modne piste, čak i one online, su i ove sezone iznjedrile nove beauty trendove, pa će se u sezoni jesen-zima 2020 s maskama ili bez njih, žene, pa i muškarci ipak šminkati. Ovo su trendovi koje ćete uskoro željeti uklopiti u svoje dekorativne beauty rutine

Tyleru Blevinsu videozapisi na YouTubeu i Twitchu 2018. donijeli su 8,5 milijuna eura; KuroKy je na turnirima osvojio 4,2 milijuna dolara; Shaquille O’Neal novac je uložio u NRG Esports, dok je Will Smith investirao čak 46 milijuna dolara u esportsku ekipu Gen.G. Iza svakog profi igrača stoje treneri, savjetnici, pa i osobni kuhari, a za sponzoriranje esportskih događanja milijune dolara izdvajaju brendovi poput Coca-Cole, Intela i Mercedes-Benza. Treba li još što dodati?

Često se pitamo – što je to feminizam, u vrijeme kad umjesto knjiga i medija imamo društvene mreže, a uz njih i poremećaj pozornosti zbog kojeg većina ne čita ništa dulje od Instagram posta, sunovrat dominantnih vrijednosti? No, ženski glas se širi brže i moćnije nego ikad prije. Možda se taj takozvani celebrity ‘light’ feminizam čini miljama dalekim od ideje kako se klasično doživljava borba za rodnu ravnopravnost, no u pitanju su samo drugi načini i kanali

Ako ste, u vrijeme kasnoljetnih i ranojesenskih godišnjih odmora, običavali putovati na neke nove europske destinacije, od Skandinavije do starih mediteranskih gradova te istraživati neka nova mjesta ili pak dane provoditi ljenčareći na nekoj od domaćih plaža, a pandemija koronavirusa pomrsila vam je planove, to nipošto ne znači da ne možete uživati u zasluženom odmoru

Francuska luksuzna modna kuća Saint Laurent nije dopustila da ju pokoleba novonastala globalna kriza. Kolekcija koju plasira na tržište ove jeseni ni na koji način ne tematizira pandemiju ili neku njezinu posljedicu kao što su mnogi dizajneri u posljednje vrijeme, posve razumljivo, činili. Naprotiv, Saint Laurent je nastavio kročiti utabanim stazama, ne mijenjajući pritom niti način snimanja kampanje niti svoj kreativni izričaj. Neka vam posluži kao stilska inspiracija

Vanjski zidovi prestižnog njujorškog muzeja Metropolitan postali su dom porukama nade koje Yoko Ono šalje stanovnicima New Yorka

Rashid je svakako jedan od najproduktivnijih dizajnera današnjice, a u posljednjih 25 godina potpisao je impresivnih četiri tisuće dizajna i dobio oko 400 vrijednih nagrada. Radi u 40-ak zemalja svijeta i nevjerojatno se lako prebacuje iz područja u područje koristeći različite materijale i poigravajući se najraznovrsnijim idejama i estetikama. Našoj autorici Sanji Muzaferiji dao je ekskluzivan uvid u svoj nerijetko kontroverzan, ali često i obožavan svijet umjetnosti i misli

Promišljajući o povijesti filmske umjetnosti mogao bi se steći pogrešan dojam da su joj dugo vremena žene doprinosile skoro isključivo kao glumice. No situacija je, kao i obično kada je u pitanju ženska povijest, posve drugačija. Jedan od primjera je i priča o Alice Idi Antoinette Guy-Blaché

Slavni Orson Wells jedan je od prvih koji je spomenuo i opisao ovo piće u novinama Coshocton Tribune dok je u Rimu krajem 40-ih godina prošlog stoljeća radio na filmu “Black Magic”, znanom i kao “Cagliostro”. Izjavio je da su bitteri u piću izvrsni za jetru, dok je džin štetan, ali da su sastojci ipak uravnoteženi. Iako je Martini njegov zaštitni znak, Negroni je bio prvi koktel koji je ispijao i slavni tajni agent James Bond u prvom romanu Iana Fleminga “Casino Royale”

Od 2004. godine kada je otvoren kao reinkarnacija legendarnog noćnog kluba Ostgut, Berghain slovi kao “najbolji noćni klub na svijetu”. I premda će mnogi tu tezu zasigurno nastojati osporiti, Berghain je nedvojbeno posebno mjesto koje morate posjetiti ako svojim plesnim cipelama zakoračite na tlo Berlina, neosporne prijestolnice elektronske glazbe i raskalašenog ponašanja. No, za prijestolnicu plesa i posebnih iskustava stvar se u vrijeme korone zakomplicirala

“Povezani smo empatijom jer smo bića sačinjena od emocija”, objasnio je kreativni direktor ove prestižne modne kuće Pierpaolo Piccioli, te dodao: “Također smo sastavljeni i od energije i upravo ta energija prouzrokuje promjene, posebno one pozitivne.” Što je bila nit vodilja za novu kampanju. Adut Akech, Christy Turlington, Gwyneth Paltrow, Janet Mock, Laura Dern, Liu Wen, Naomi Campbell i Rossy de Palma fotografirali su njihovi bližnji, a novac od kampanje biti će doniran

Rezidencije u ekskluzivnom kvartu Montecito u Kaliforniji privlače mnoge poznate i slavne. Taj spoj luksuza i opuštene ladanjske atmosfere, blizina mora, pogled na planine, arhitektura u kojoj se stapaju unutarnji i vanjski prostor te život okružen bujnom florom, visoko su na listi prioriteta mnogih. Kao i privatnost, što ova posebna kuća, koja se prostire se na 1,5 privatnih hektara, svakako nudi

Primamljivog mirisa, zadivljujućeg okusa – lagan, sočan, osvježavajući, extra sirupasti – posve nam je jasno zašto je ovaj tradicionalni grčki kolač koji savršeno paše uz sočno voće, desert požude tijekom ljetnih vrućina

Nevjerojatno je koliko jedan tako jednostavan objekt tijekom stoljeća fascinira i žene i muškarce, vizažiste, make-up dizajnere, kozmetičke mogule, glumice, pjevačice, čistačice, ljubavnice, kućanice i manekenke. Baš kao ni mala crna haljina, ni crveni ruž nikada nije izašao iz mode i nikada neće. On je jednostavno puno više od obične šminke!

Sve češće uživamo u street style kadrovima iz Stockholma ili Kopenhagena, a svjetski magazini i portali, uz interijere, sve češće objavljuju i lookove stylish Skandinavki poznatih po ležernoj odjeći čistih linija, nemarnim frizurama i prirodnom make up-u. Izgleda da ta struja sa sjevera utječe i na južniju frontu, a trend sređenih djevojaka na biciklima kroz nekoliko posljednjih sezona polako se preslikava i na naše ulice

Manje poznata ili gotovo potpuno nepoznata pića u zaborav padaju zbog mnoštva različitih razloga. No među njima niti jedno nije toliko obavijeno velom tajne kao Dubonnet. I dok će sam spomen ovog aperitivnog pića izazvati čuđenje većine ovovjekih barmena, samo najpotkovaniji znaju priču koja se krije iza ovog za mnoge tajanstvenog eliksira koji je od svog nastanka u Francuskoj 19. stoljeća dospio na britanski kraljevski dvor

Campbell priča svoju priču kroz anegdote koje je doživjela radeći s renomiranim modnim insajderima, stilistima, fotografima, dizajnerima i urednicima, a koji su s vremenom postali ikoničnima. Jedan od fotografa s kojima je Naomi surađivala, a koji je često orkestrirao upravo te trenutke za pamćenje, je Peter Lindbergh čije fotografije krase knjigu. Zavirite

Profimedia/Copenhagen Fashion Week

Već godinama se oduševljavamo skandinavskom uličnom modom i influencericama koje su po popularnosti odmah uz bok Francuskinjama. Kolovoški Copenhagen Fashion Week, osim digitalnih sadržaja imao je i one u fizičkom prostoru pa su sve oči modne i beauty industrije bile uprte prema skandinavskim influencericama. Kada je skandinavska ljepota u pitanju jedan od glavnih područja interesa su preparati i rutine kojima mogu zahvaliti svoj uvijek svjež i zdrav izgled

Odrastali smo uz kultne kadrove video spota pjesme ‘Freedom’ Georgea Michaela, u kojima Linda Evangelista i Christy Turlington poziraju s (tada) netipičnim frizurama za modele, kratkim i seksi. Pandemija je učinila svoje i natjerala mnoge na sličan, nešto radikalniji rez. Termin ‘safety cut’ skovan je za potrebe ovog trenutka kada nismo bili sigurni što će se događati s pandemijom, a opisuje žensko šišanje koje je kraće nego inače za slučaj da uslijedi još jedan lockdown

Autor je vruća, bezbrižna ljeta često provodio lutajući Europom. Upravo na tim europskim putovanjima nastala je serija nostalgičnih crno-bijelih fotografija koje je Sergio Purtell sada objavio u knjizi “Love’s Labour”, a koja je prepuna prikaza zadivljujućih krajolika te intimnih portreta potpunih neznanaca koji uživaju u dugim i vrućim ljetnim danima i noćnim zabavama

No, kako to zbilja miriše svemir? Kemičaru Steveu Pearceu su trebale čak četiri godine rada da razvije miris koji najvjernije podsjeća na miris svemira, a koji bi se potom koristio na zahtjevnim NASA-inim astronautskim treninzima. No, zahvaljujući Mattu Richmondu i njegovom timu koji su se dočepali parfemske formule, “miris svemira” uskoro bi mogao biti dostupan svijetu i to kao jedinstveni parfem – “Eau de Space”

U žaru društvene, ekonomske i zdravstvene krize izazvane pandemijom španjolske gripe rodio se jedan novi trend – veo. Žene koje su te dramatične 1918. godine marile za stil, boju svog vela uparivale su s bojom šešira, a isti su način kombiniranja ovih it detalja preporučivale i stranice modnih magazina.

Istraživanja su pokazala da ljude koje upoznamo procjenjujemo za samo sedam do trideset sekundi, i to najviše na osnovi izgleda i stava. Zato uvijek imajte na umu staru izreku da ne postoji druga šansa za ostavljanje prvog dojma.

Za sparnih kalifornijskih noći holivudska diva Marilyn Monroe u krevet je išla gola, noseći na sebi samo nekoliko kapi već tada kultnog parfema Chanel 5, a znate li po čemu je mirisao njezin mr. Big, američki predsjednik John F. Kennedy? Tajna šifra glasi: Eight & Bob.Može li se buteljirati ljetni hedonizam?

Profimedia

Svaka epoha nosi svoje ideale ženske ljepote, no zanimljivo je promatrati kako su se ti trendovi ciklički kretali kroz tisuće godina. I kako onda definirati ljepotu?

STORYBOOK, jesen 2020.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.

Newsletter

StoryBOOK je suvremen lifestyle magazin, koji se na hrvatskom tržištu nametnuo kao lider u ‘slow journalism’ pokretu. Njegova uspješna formula na jedinstven način spaja umjetnost, žensku snagu, pop-kulturu, modu, ljepotu, fenomenološke teme, svijet businessa, društvenu scenu, gastronomiju, aktivizam i hedonizam. Prijavite se na naš NEWSLETTER jer … StoryBOOK je priča za sebe.