IZABEL KOVAČIĆ: Mateo i ja jedno drugome najveća smo podrška

Karizmatična i autentična poduzetnica i naš poznati nogometaš Mateo Kovačić u ponedjeljak su postali roditelji sinčića. Tim povodom prisjetili smo se intervjua i editorijala koji nam je Izabel ekskluzivno dala prije nekoliko mjeseci.

event 13.10.2020.

Ona je ljepotica svjetske klase i zaista bi bilo ne­po­šteno nazvati je samo ženom nogometaša. Izabel Kovačić, životna ljubav našeg srebrnog reprezentativca Matea Kovačića, pozornost svjetskih medija privukla je autentičnom ljepotom i odmjerenošću, međutim do 28. godine ta diplomirana ekonomistica već se dokazala i kao kreativna poduzetnica. Pokrenula je brend eko dječje odjeće i obuće Lunilou, potpisala i kozmetičku liniju Bella, s Mateom je osnovala humanitarnu zakladu Mateo Kovačić, a odnedavno je i zaštitno lice novog pametnog nakita Bellabeat.

Book: Prije četiri godine pokrenuli ste brend eko dječje obuće i odjeće. Kako biste definirali Lunilou? 
Sad kad kažete četiri godine zvuči mi tako kratko, imam dojam da smo zaokupljeni time već cijelo desetljeće. Lunilou je projekt moje sestre Ivane i mene koji smo započeli zbog nećakinje i njezina atopijskog dermatitisa. Pronalazak odjeće koja bi joj odgovarala jednostavno je bio prekompliciran. U jednom trenutku samo smo prestale tražiti odjeću i krenule u potragu za materijalima. Ideja smo imale i previše i jedva smo čekale pronaći tvornicu s kojom ćemo moći surađivati i stvoriti Lunilou. Lunilou je osmišljen za našu obitelj, ali obitelj se, eto, proširila na naše klijente koji su prepoznali kvalitetu materijala i ideju brige za naše najmanje dok se ujedno brinemo za okoliš.

Book: Sad kad znamo što vas je inspiriralo za pokretanje eko brenda dječje odjeće otkrijte nam i koji je ključni modni komad u kolekciji.
Eko nije samo trend nego nužnost koju zanemarujemo. Roditelji imaju priliku birati među nebrojeno puno brendova i materijala odjeće i obuće za svoje dijete, a u tom moru izbora nudimo najmekanije, najudobnije i najsigurnije proizvode. 
Prvi proizvod koji je izišao iz naše male manufakture Lunilou bile su dječje mokasine od kože bez kroma, koje su mi i danas najdraži komad u našoj kolekciji. Ručno napravljene mokasine za najnježnija stopala i prve dječje eco-friendly mokasine u Hrvatskoj.

Book: A tko je u vašoj maloj manufakturi zadužen za kreativu, dizajn kolekcije?
Izabel: U početku smo sestra i ja radile apsolutno sve – kreativa, dizajn, nabava materijala, istraživanje novih procesa proizvodnje i postproizvodnje… baš sve. Iznimno nam je bilo važno da sve vidimo i isprobamo kako bismo bile sigurne kakav proizvod nudimo. Sada smo pronašli ljude kojima vjerujemo i koji razumiju kako vidimo budućnost Lunilou.

Book: Koje materijale koristite i gdje ih nabavljate?
Izabel: Organski pamuk, lan, vlakna bambusa i reciklirani poliamid. Svi prirodni materijali koje koristimo imaju GOTS certifikat i OEKO-TEX standard 100, a uglavnom ih nabavljamo u Portugalu i Italiji. Za neke proizvode materijale smo nabavili kod nas i cilj nam je što više proizvodnju preseliti u Hrvatsku.

Jelena Balić/StoryBOOK

Book: Prema nekim statistikama prodaja proizvoda koji se oglašavaju kao održivi/ekološki raste šest puta brže od ostalih. Kakva su vaša iskustva, koliko je ljudima to važno pri kupnji odjeće?
Izabel: S obzirom na to da sestra i ja ne živimo u Hrvatskoj, moram priznati da nismo bile do kraja upoznate s ekološkom situacijom, no kada smo pokrenule Lunilou, vrlo brzo nam je postalo jasno da je potreba i potražnja upravo za takvim prozvodima vrlo velika. 
Roditelji imaju mogućnost informirati se kako se još bolje brinuti za svoje dijete. U današnjoj masovnoj proizvodnji koristi se puno štetnih kemikalija, i u proizvodnji i u postproizvodnji. 
U Lunilou posebnu smo pozornost posvetili upravo tome pa svi naši proizvodi prolaze proces ozonskog pranja. To znači da su prikladni za osjetljivu kožu i ne sadržavaju kemijske ostatke nastale tijekom proizvodnje. Što više ljudima govorimo o štetnim tvarima koje dolaze u dodir s dječjom kožom, to više pozornosti pridaju materijalima i proizvodima koje kupuju.

Book: Globalno zagađenje jedan je od najvećih problema modernog društva, moda odnosno proizvodnja jeftine odjeće pogotovo je jedno od gorućih pitanja. Što mislite o tome, smatrate li da brendovi moraju imati tu odgovornost prema društvu?
Izabel: Mislim da napokon dolazi vrijeme kada ljudi počinju prihvaćati da mogu utjecati na svijet oko sebe, na loš i na dobar način. Ne treba puno kako bi se situacija promijenila, a najbolje je početi od sebe. 
Slow fashion princip je prema kojem krojimo brend. Kvalitetni materijali i klasični dizajn koji ne podliježe sezonskim trendovima i koji se može prenositi na mlađe generacije kako to inače uvijek biva. Upravo zato pažnju posvećujemo odabiru boja koje koristimo u kolekcijama. Vjerni smo lagano zagasitim bojama i varijantama plave i ružičaste koje ne sadržavaju štetne tvari i kemikalije. 
Kada je riječ o odgovornosti brendova prema društvu, mislim da upravo iz tog trenda počinje proces proizvodnje. O recikliranim materijalima puno se govori i oni su temelj proizvodnje mnogih brendova, pa i našeg. 
Recikliranjem smanjujemo potrebu za preradom i procesuiranjem sirovih materijala koje uzrokuje onečišćenje vode i zraka, a s obzirom na to da se od recikliranih proizvoda stvaraju novi proizvodi, smanjuje se količina smeća po deponijima i samim time emisija metana. U Lunilou ne želimo okretati glavu od takvih problema i upravo zato smo odlučili da će naši kupaći kostimi za djecu i odrasle biti izrađeni od recikliranog poliamida, što se zapravo odnosi na recikliranu plastiku, npr. PET boce, plastične slamke itd. 
Svaki brend koliko god bio malen može pridonijeti očuvanju okoliša i rješavanju najvećeg problema koji se stavlja pred nas.

Book: U modnom svijetu vrlo često surađuju brendovi, dizajneri i slavne osobe. Tko je “taj netko”koga biste željeli u svom brendu? 
Izabel: Ufff, ima ih zaista puno… Svuda oko nas su inspirativne žene, majke, poduzetnice kojima se divim i koje definitivno vidim kao inspiraciju za Lunilou. No ipak neću otkriti sve s obzirom na to da spremamo nekoliko iznenađenja za sljedeću godinu.

Book: Takvu inspirativnu ženu u vama su pronašli u Bellabeatu, čije ste zaštitno lice za novi nakit Leaf Crystal koji omogućuje pristup ekskluzivnom wellness sadržaju poput face joge, pilatesa, joge i fitnessa kao i brojnim meditacijama te opcijama za praćenje podataka o zdravlju žene (aktivnosti, spavanje, hidratacija, menstrualni ciklus…). Što od toga koristite? 
Izabel: Suradnja s Bellabeatom nametnula se prirodno uz neke zajedničke vrijednosti kojima se vodimo, oni u poslovanju, a ja u životu. Baš kao i meni, iznimno im je važna posvećenost zdravlju i kvaliteti života tako da sam veoma sretna što ću imati priliku otkriti sve opcije koje nude u aplikaciji i samim time poboljšati neke navike koje malo zapostavljam, a među njima su hidratacija i spavanje.

Jelena Balić/StoryBOOK

Book: Usprkos tom “zapostavljanju” redovito ste na listi najljepših svjetskih WAG-sica – zbog autentičnog izgleda, modnog stila, predivne kose… Koliko ulažete u izgled? Koji su vam omiljeni načini njege?
Izabel: Na njegu nikad nisam gledala kao na ulaganje u izgled. I sestru i mene mama je odmalena učila da moramo uvijek biti uredne i čiste i tog se principa i danas obje držimo. Malo iz straha od mame, a uglavnom zato što mi se kombinacija manje je više u kozmetici pokazala kao pravi odabir. Najvažnije mi je da je koža čista i hidratizirana, a kosa nahranjena uljem ili maskom. To mi je osnova za svaki dan, a za posebne prilike ipak više vjerujem stručnjacima kojima se prepustim u ruke.

Book: Prošle godine osmislili ste kozmetičku liniju. Koji vam je proizvod must have?
Izabel: Tako je. U suradnji s Olivalom i dm-om osmislili smo liniju proizvoda Bella, koje i najčešće koristim. Piling za tijelo i suho ulje za kosu i kožu definitivno su moji favoriti.

Book: Pitate li nekad supruga Matea za savjet ili mišljenje? Koliko vam se petlja u posao i na koji način?
Izabel: Ma ja volim kad se on petlja jer korisno je ponekad čuti savjet ili kritiku nekoga tko sve to promatra iz drugog kuta. 
Iako mu možda to ne priznam odmah, dosta savjeta čak i prihvatimo.

Book: A vi njemu, dajete li mu nekad modne savjete? Ili možda nogometne kritike? 
Izabel: Ufff, oko nogometa ipak sve prepuštam njemu, no za modu uvijek imam spreman komentar.

Book: Koji vam je omiljeni modni komad u garderobi?
Izabel: Zaluđena sam kombinezonima, imam ih svih vrsta i boja. Moja ljubav prema tom odjevnom predmetu traje već nekoliko godina bez obzira na trendove. Kako sam stalno u pokretu i na putu, važno mi je da ujutro nemam previše komplikacija oko outfita i da sam vrlo brzo spremna.

Book: Privatni život vs. karijera – koliko vam je zahtjevan zadatak to uskladiti?
Izabel: Trenutačno je sve dosta stresno jer smo oboje stalno na putu – Mateo zbog klupskih obaveza, a ja zbog Lunilou. Svake godine sudjelujemo na barem tri do četiri dječja sajma u Europi. Priprema i sudjelovanje zaista zahtijevaju puno odricanja. 
No jedno smo drugome uvijek podrška tako da, eto, samo još više uživamo kada uspijemo uhvatiti zajedničke trenutke.

Book: Trenutačno živite u Londonu, kako izgleda vaša svakodnevica, što volite raditi kad ukradete vrijeme samo za vas dvoje?
Izabel: Naš život u Londonu u najmanju je ruku, rekla bih, hektičan. Trebalo nam je dosta vremena da pronađemo stan kako bismo napokon imali mjesto za sebe. Sada kada smo to riješili moram priznati da počinjemo uživati. 
Svakodnevica nam je zapravo uobičajena – odlazak u kupnju, kuhanje ručka, Mateov trening, moji brojni online sastanci, a navečer Netflix i chill moment.

Book: Gdje izlazite, s kim se najčešće družite?
Ne izlazimo baš često, više uživamo s prijateljima u kućnom okruženju. Upravo se s prijateljima i najviše družimo, kao i s obitelji koja nam dolazi u posjet.

Book: Vas dvoje zajedno ste i u jednom biznisu – pokrenuli ste Zakladu Mateo Kovačić. Tko su primarni korisnici zaklade, kome je namijenjena?
Izabel: Zaklada je pomogla pri otvorenju habilitacijskog centra SILAB i iznimno smo ponosni i sretni što možemo biti dijelom takve predivne priče. 
Habilitacijska Udruga za djecu s teškoćama u razvoju – Senzorno Integracijski Laboratorij (SILAB) osnovana je u srpnju 2017. godine radi pružanja habilitacije djeci sa smetnjama u razvoju. Habilitacijski program provodi se putem senzorne integracije, fizioterapije i radne terapije.
Korisnici su centra djeca s oštećenjem sluha, poremećajem govora, poremećajem u ponašanju, Downovim sindromom, autizmom, ADHD poremećajem i ostalim disfunkcijama u psihomotornom razvoju.
Stručni tim habilitacijskog centra sastoji se od pedijatra, fizioterapeuta i radnih terapeuta s verificiranim međunarodnim tečajevima AYRES senzorne integracije ASI, Bobath terapije i Neurofeedback terapije.
S nevjerojatnim ljudima iz SILABA planiramo se širiti i razvijati, a malim pacijentima osigurati sveobuhvatnu procjenu i terapiju na jednom mjestu u što kraćem vremenu.

Jelena Balić/StoryBOOK

Autor: Ana Herceg

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Podcasti nisu više nikakva novost, od početka 2000.-ih slušamo i gledamo razne podcaste, vezano uz svakojake teme i sadržaje. No, danas donosimo popis onih zbog kojih ćete često imati upalu trbušnih mišića. Čim ih krenete slušati, izmamit će vam osmijeh (a neki i zadovoljni sarkastični cer!) na lice – smijeh na glas je zagarantiran!

Nakon 80-ih dočekali smo povratak 90-ih, a trendovi nas sada konačno bacaju u eklektične 70-te. Nakon pedeset godina groovy stil je ponovo u modi i srcu, a to se može primijetiti već letimičnim pogledom na izloge high street brendova. A ako zavirite dublje u ormare, možda još uvijek imate neke naslijeđene originalne komade koje su 70-ih nosile vaše majke ili bake. Prekopajte ormare jer ono što donose najnovije kolekcije malo se razlikuje od originala

HIR Studio iz Hong Konga dizajnirao je seriju javnih klupa u vijećnici koristeći reciklirani plastični otpad iz domaćinstava s područja uz rijeku Shing Mun. Inspirirali su se konceptom da ono što je uzeto iz zajednici se može zajednici i vratiti te su koristili reciklirane plastične boce i njihovom preradom napravili nove moderne klupe

Odabrati nijansu ruža za usne u trgovini danas je dosta nemoguće zbog obaveznog nošenje maski. Situacija traje već dovoljno dugo da su i oni najopskrbljeniji sada već iscrpili zalihe ruževa. Iako smo se već i naviknuli na kupnju online, najčešće to nije idealna opcija kada je u pitanju odabir novog ruža jer nijansa na ekranu jer se nijansa na ekranu rijetko kada podudara s onom na koži. U Chanelu su uspješno doskočili i tom problemu

Luksuzna talijanska kuća Gucci već nekoliko godina slovi kao modna adresa iz koje izlaze nebrojena kreativna rješenja, bilo da je riječ o neobičnim modnim revijama s fantastičnim scenografijama, ekscentričnim kolekcijama, zanimljivim i često angažiranim kampanjama koje pomiču granice ili pak – o ‘običnim’ pozivnicama. No, za sudjelovanje u predstavljanju posljednje kolekcije Alessandra Michelea odabrani su morali rješavati rebuse i zaigrati kviz… a onda je osvanula Gucci Aria

sh.es.na je dizajnerski brend kojeg je 2017. godine u Zagrebu pokrenula povjesničarka umjetnosti Marija Borovičkić. Kao mali lokalni brend ručnih radova nastoji se približiti održivoj ekonomiji i ekologiji kroz kvalitetu i izdržljivost proizvoda i materijala. Simboličko značenje riječi „šesno“ – lijepo, uredno, posloženo ili dobro odrađeno – temeljni je vodič i svojevrsni moto sh.es.na brenda

Ako se volite opuštati uz svijeće, sigurno vam dosta često ostane voska i praznih staklenki. Većina svijeća uglavnom ne izgori do kraja, no vosak bez fitilja se ne može dalje koristiti. Naravno, to nije razlog da sve to bacite u smeće jer ostatke voska kao i zdjelice u kojima ste ga dobili se mogu reciklirati na mnoge kreativne načine. Osim što se mogu koristiti dalje kao spremnici i vazice, staklenke mogu poslužiti za vaše nove reciklirane voštanice

Sezona jagoda podsjetila nas je na božanstveni desert, savršen za svaku prigodu

Seriju je jedna kritika u stranom časopisu opisala kao sudar stilova i žanrova serija ‘Desperate Housewives’, ‘Gilmore Girls’ i ‘Buffy’, i to točno tim redoslijedom. Ovo je jednostavno kategorija sama za sebe. I zato nas veseli što uskoro dolazi i druga sezona

StoryBOOK na svojim raskošnim stranicama slavi vrijeme koje tek dolazi, kroz nostalgiju, hedonizam i aktivizam, nadu, heroine novog doba i zarazni plesni optimizam. Uživajte

Kako bi proslavio generaciju mladih glazbenika koji su nastavili stvarati iako je svijet (kreative) u posljednjih godinu dana stao, Spotify je kreirao playlistu naziva ‘Our Generation’ i izvrsno ju povezao s vizualnom umjetnošću. Ilustratorica Eliza Williams ‘oslikala’ je glazbene žanrove ukrasivši ih različitim ilustracijama tako da slušatelji, ovisno o žanru koji odaberu, mogu istovremeno uživati i u sjajnim vizualima koji ih transportiraju u neke ljepše, paralelne svjetove, daleko od svega što nas trenutno okružuje

‘Fashion is broken, let’s fix it together’ slogan je nove platforme Fixing Fashion. Ideja koja stoji iza platforme oslanja se na činjenicu da modna industrija proizvodi ogromnu količinu nove odjeće, a kupci, zbog njezine cjenovne pristupačnosti i trendova koji prebrzo cirkuliraju, ogromne količine odjeće bacaju već kad se na njoj odšije i samo jedan šav. Ili kad samo ‘izađu’ iz mode. Zbog takvog odnosa prema modi pati naš eko-sustav koji već godinama jedva diše pod hrpama tekstilnog otpada

Tri romana dolaze iz Južne Koreje i osvajaju književne top liste: ‘Molim te, pazi na mamu’, ‘Vegetarijanka’ i ‘Ljudska djela’. Južnokorejska književnost živi između dvije krajnosti; tople obiteljske priče i poetika nasilja

Film „Sound of Metal“ obilježen je prepoznatljivim stilom i snažnom, glasnom izvedbom, dok istovremeno gradi most i napetost između tišine i buke. Režiser Darius Marder s ovim filmom je napravio jako dobru stvar. Na 93. dodjeli Oscara film je bio nominiran u šest kategorija, a osvojio je dva prestižna kipića – za najbolji zvuk i najbolju montažu

Gladni putovanja, kako onih egzotičnih, tako i city breakova, sve više maštamo o njima i pomno ih planiramo. No zanimljivo je da je istraživanje, koje je proveo Booking.com, pokazalo da je pauza u međunarodnim putovanjima nadahnula 84% putnika iz Hrvatske da na prvo mjesto stave ipak održiva putovanja. To je optimističan pokazatelj da će putnici u budućnosti donositi promišljenije odluke vezane za putovanja

Glavobolju, pad imuniteta, umor, probleme sa snom, koncentracijom ili libidom od sada možete rješavati digitalnim zvučnim tabletama. Njihova posebnost, osim što su izmišljene i kreirane u Hrvatskoj, je ta što im je glavna supstanca zvuk. Sonic Pills možete kupiti online ili u fizičkom obliku, a s njima ćete dobiti kod kojim ćete otključati online zvučno-terapijsku seansu posebno kreiranu za neki problem. Ovaj zanimljiv multimedijalni proizvod osmislila je zvučna terapeutkinja Petra Crnetić, a projekt je već pobrao brojne nagrade diljem svijeta

Kreativni direktori, modni urednici, kolekcionari, artisti… Insajderi koji kreativnu industriju poznaju bolje od ikoga pa tako imaju i osjećaj za najzanimljivije ideje, često su pokretači novih projekata i kolaboracija u tom zatvorenom svijetu koji konstantno intrigira javnost. Tako se rodila ideja i za seriju knjiga u limitiranim izdanjima, a koje su posvećene kreativcima iz različitih domena djelovanja

Yayoi Kusama je jedna od najznačajnijih svjetskih suvremenih umjetnica i od 23. travnja njezina velika retrospektiva moći će se pogledati u Gropius Bau u Berlinu i to pod nazivom ‘A Bouquet of Love I Saw in the Universe’!

U trokut preklopljenu maramu vezanu preko glave posljednji put su ponosno nosile naše majke i bake negdje 60-ih. No i ovaj retro trend je dočekao svojih pet minuta. Moda se trudi održati duh kontinuiranog optimizma pa nam ne dostaje bubblegum roza nijansi, šarenih topića, majica, suknjica i torbice iz 90-ih. Već smo se navikli da moda, kada joj zatreba, inspiraciju sve više umjesto iz maštanja o budućnosti, crpi iz prošlosti

Avant Arte digitalnu platformu 2015. godine osnovao je Christian Luiten zajedno s Curtisom Penningom, prijateljem iz djetinjstva. Njihov projekt je, kako sami kažu, nešto kao Tinder za umjetnost, a zanimljivo je i to što je Christianov interes za umjetnost krenuo iz njegove ljubavi prema rapu i zvijezdama kao što su Jay-Z i Kanye West. Avant Arte Instagram profil ima 2,3 milijuna pratitelja, što samo po sebi govori o važnosti projekta, ali i o tome da je način na koji plasira umjetnost u korak s vremenom

Kriptovalute imaju brojne obožavatelje, ali sve je više onih koji im nalaze mane. Tu se posebno ističu zaštitnici okoliša, koji upozoravaju na to koliko energije bitcoin troši. Zastrašujuće!

Prije nekoliko dana je britanska medijska kuća BBC javnost razveselila s odličnom viješću! Naime, zbog pandemijskih mjera, Record Store Day ove će se godine održati 12. lipnja i 17. srpnja te donosi odlične vijesti – Amy Winehouse, Ariana Grande, bend Madness i Bjork samo su neka od zvučnih imena čija će raritetna i do sada neobjavljena izdanja ugledati svjetlo dana – na vinylu!

S prepoznatljivim šiškama, plavim očima i vrckastim osmijehom, Bettie Page postala je i ostala simbolom seksualne revolucije šezdesetih

Iako možda niste čuli za Grece Ghanem, najvjerojatnije ste joj vidjeli lice i outfite. Ona je 56-godišnja bivša laborantica s pola milijuna Instagram pratitelja, koju obožavaju modni brendovi i fotografi. Na društvenim mrežama postala je sinonim za bezvremenski stil, a njezin profil je najbolji odgovor na pretpostavku da se žene nakon pedesete odijevaju konzervativno i dosadno

Hrana nas oduvijek zbližava, ona nas uvijek vraća u najtopliju prostoriju u kući – kuhinju. Prosječan čovjek s prosječnim primanjima tu činjenicu uzima zdravo za gotovo, no na svjetskoj razini hrana, a pogotovo ona nepotrebno bačena, postaje jedan od gorućih globalnih problema

Iako nije u istoj ligi kao vlasnik Amazona Jeff Bezos, Tatyana Bakalchuk ima bogatstvo kojim je nadmašila mnoge od nje slavnije i poznatije ličnosti. Forbes ju procjenjuje na 12.7 milijardi dolara, što ju čini bogatijom od osnivača Richemonta, Farfetcha i Urban Outfittersa zajedno

Održivost je jedan od trenutno najpopularnijih termina u modernom rječniku, a princip održivosti proteže se kroz sve aspekte našeg djelovanja, od modne i beauty industrije, preko prehrane, transporta pa sve do načina stanovanja i dizajna doma. Imajući u vidu stanje našeg eko sustava i činjenicu da do sada nismo osobito marili za okoliš, bilo je i vrijeme da ekološka osviještenost postane – važna

O negativnim posljedicama koje modna industrija ima na okoliš čitamo na dnevnoj bazi, stoga je jedno od ključnih pitanja današnjice kako istovremeno biti modno i ekološki osviješten. Da li je budućnost u zanimljivim pop-up trgovinama s luksuzno prezentiranom second-hand odjećom ili majicama od morske trave koje same sebe čiste i zimskim jaknama punjenim divljim cvijećem – odlučite sami, no nama ovo više ne zvuči kao nekakva suluda SF budućnost

U proljetnom izdanju magazina StoryBOOK naša kolumnistica Mia Kovačić donosi priču o predivnoj i samoodrživoj oazi na osami kojoj je bilo potrebno šest godina da se od prenoćišta pretvori u stvaran turistički dragulj. Nekadašnji austrougarski put koji je vezao Dalmaciju s Biokovom sada je it lokacija

O potencijalima kulturnog i kreativnog sektora, važnosti medija, angažiranim umjetnicima i art kolektivima čije su ideje u posljednje vrijeme posebno zanimljive razgovarali smo s Moranom Bigač Leš i Anerom Stopfer, voditeljicama Deska Kreativne Europe

Zavirite u sjajnu Louis Vuitton izložbu u Hong Kongu i u mislima odlutajte u svijet ekscentričnih dizajnerskih rješenja. Jer inspiracija za kreiranje LV interijera uvijek su bila i ostala – putovanja, te nomadski život i istraživanje koji prate uzbudljive putničke pohode

Nismo još sigurni hoće li 2021. donijeti toliko željeno oslobođenje i opuštanje mjera, no za sada možemo maštati, možda čak i planirati. U tu svrhu evo inspirirajućih retrospektivnih izložbi suvremene umjetnosti koje bi mogli donijeti dašak boje, vedrine pa i revolucionarnog žara u našu dušu

Frajeri koje volimo, tema Moderan tip, kolumna o barber sceni, Giorgio Armani life story, Tajna društva, Highlander… uniseks teme su zavladale novim proljetnim brojem

Kada se začinjenom soku od rajčice i votki pridoda kultni pariški te njujorški bar, slavni barmen, jedan ruski princ te holivudski glumac, nastaje barski klasik imena Bloody Mary, čija priča mami osmijeh kroničarima miksologije, a okus oplemenjuje svaki otmjeni brunch

Gua sha i roleri od poludragih kamenja beauty trend su koji već nekoliko godina ne izlazi iz mode. Najpoznatiji su oni izrađeni od žada i rozenkvarca, no može ih se naći i od drugih vrsta poludragih kamenja. Iako roleri izgledaju zanimljivije i moćnije, kamena gua sha pločica možda je čak i jednostavnija za korištenje, a daje izvrsne rezultate

Godinama prije nego što je svijet upoznao njegove radove s limenkama juhe marke Campbell, osebujni pop art umjetnik Andy Warhol objavio je satiričnu kuharicu naziva “Wild Raspberries”. Prvi put objavljena davne 1959. godine, kuharica sada ide na aukciju, a bit će dostupna na online dražbi u organizaciji aukcijske kuće Bonhams New York

Beauty industrija posljednje vrijeme u trend uvodi novi sastojak, a svi tvrde da taj još bolje vraća sjaj i zdravi izgled lica. Nazivaju ga novom hijaluronskom kiselinom, no u pitanju je PGA- poliglutaminska kiselina. Prirodno derivirani sastojak nastao iz fermentirane soje trebao bi biti odgovor na potrebe onih koji pate zbog suhe, dehidrirane kože

Žedni egzotičnih destinacija, mode i interijera neki bi se ovog proljeća mogli uputiti do jedne od ne toliko dalekih oaza. A ove sezone Maroko je turistički posebno interesantan, jer nakon ulaska u državu nije potrebno biti u karanteni. S druge strane šoping u Marakešu je nedosanjani san svih onih urbanih nomada koji žive da bi putovali ili samo njeguju boho stil

Prošla su vremena kada su mirisni štapići podsjećali na indie shopove, ako ne već i na daleka putovanja. Danas su se ovi mirisni osvježivači prostora infiltrirali čak i u ponude luksuznih brendova, a njihov miris sve manje u sebi sadrži sandalovine i pačulija, a sve više je nalik suvremenim luksuznim parfemima.

Bivša osnivačica i voditeljica nekadašnjeg epicentra zagrebačke DIY kulture, udruge i galerije Prostor manufakturne slobode (PMS) Marta Grbešić oduševljava novim projektom Luda baba

Iako se zima privodi kraju to ne znači da ćemo se ovog proljeća prestati družiti s ledom. Takozvani „skin icing“ je najnoviji beauty trend, kojeg je trenutačno pun Instagram i TikTok. Brojne su i poznate osobe koje možete gledati kako u sklopu svoje beauty rutine masiraju lice kockicom leda, a jedna od njih je i Irina Shayk

Tony Conigliaro, jedan od najpoznatijih barmena svijeta, unio je revoluciju u barsku umjetnost, kombiniravši je s parfumerstvom, davši joj tako čarobnu dimenziju. Ovaj nagrađivani autor i poduzetnik s londonskom adresom, još je prije nekoliko godina našem autoru Anti Cariću ispričao crtice o svojem profesionalnom putu koji ga je, zahvaljujući talentu i inovativnosti, doveo gdje je i danas – do svjetskog miksološkog vrha

Ne postoji građevina koja je bila veći sinonim za kreativnost, raskalašan život, boemštinu i destrukciju: Chelsea Hotel bio je utočište piscima, slikarima, glazbenicima i neprilagođenim individualcima koji nisu imali novca ili ih zbog njihovog osebujnog karaktera nitko drugi nije htio “udomiti”. Gitarističke protuhe i omamljene ljepotice u viktorijanskim haljama, pjesnici – narkići, dramski pisci, propali filmaši i francuski glumci… Svi su ovdje postajali netko

Kada je pandemija u (modnom) svijetu zaključala vrata društvenih i kulturnih događanja, mnogi su u modnoj industriji pomislili kako je došao kraj klasičnim modnim revijama i pitali se što će se u novim okolnostima dogoditi s modom. No, moda se u restriktivnim uvjetima pokazala vrlo prilagodljivom, pa su kreativni umovi brzo pronašli način da prikažu svoje kolekcije publici. Možda nismo očekivali toliki pomak u prezentaciji, no premium moda sve smjelije uplovljava u svijet cyber umjetnosti

U povijesti su umjetnička djela često bila ušutkavana, no svijet umjetnosti uobičajeno ide protiv standarda pristojnosti u borbi
za slobodu izražavanja. Cenzura zatire slobodu govora i umjetničko izražavanje, a u umjetničkom djelu svaki je djelić baš onakav kakav i treba biti – bilo slučajno, bilo namjerno. Ovo su najpoznatija djela moderne umjetnosti koja su, prema mišljenju nekih, šokantna, ali promijenila su naš pogled na umjetnost

Što praćenje života poznatih govori o nama i našim vrijednostima? Ima li sveprisutna celebrifikacija društva ikakvu drugu funkciju od isprazne zabave? I koja je uopće razlika između slavne i celebrity osobe? Početkom 20. stoljeća bogati i utjecajni ljudi, poput Johna D. Rockefellera, plaćali su stručnjacima da im spriječe objavljivanje imena u novinama jer su više od svega cijenili svoju – privatnost. Pa zašto je se danas tako olako odričemo? Otkriva Mihaela Batinić

Od 1999. do 2014. glazbena industrija izgubila je 43 posto prihoda. Tek se 2016. zarada od glazbe počela povećavati. Razlog tom rastu krije se u sve većoj popularnosti streaming platformi, kao što su Apple Music, Google Play, Tidal te najveća Spotify koja danas ima više od 40 milijuna pretplatnika

Nedavno istraživanje otkrilo je male i velike želje zaljubljenika u putovanja. Nekad su uživali u urbanim ekspedicijama modnim, kulturnim i shopping metropolama, a danas ponajviše maštaju o neobičnim, lijepo namještenim i luksuznim interijerima okruženima fantastičnom prirodom poput snježne šume ili morske obale. A gdje se vi vidite?

Prema novijim istraživanjima ispada da su žene mnogo bolje menadžerice, šefice, pa i vlasnice tvrtki. Ispada i da za uspjeh tvrtke nije važna samo jurnjava za profitom, nego i sposobnost prenošenja svojih ideja na druge zaposlenike, pa i dobra komunikacija – u čemu su žene, eto, bolje. No svijet (biznisa) ipak nikad nije bio naklonjen ženama…

Istraživanja su pokazala da ljude koje upoznamo procjenjujemo za samo sedam do trideset sekundi, i to najviše na osnovi izgleda i stava. Zato uvijek imajte na umu staru izreku da ne postoji druga šansa za ostavljanje prvog dojma.

Prije više od dvjesto godina šarlota je stupila na gastro pozornicu kao engleski desert, no početkom 19. stoljeća chef Marie-Antoine Careme uveo ju je u glasovitu francusku kuhinju i dao joj novo, otmjenije ruho

Američki filmski redatelj Wes Anderson nadaleko je poznat po svojoj neobičnoj estetici koja, odmičući se od realnosti i uranjajući u svijet mašte, kreira posebne, vrhunski stilizirane svjetove. Sanjiva estetika Andersenovih filmova privukla je dosad čete obožavatelja, a jedan od njih, Wally Koval, odlučio joj je posvetiti posebnu pažnju

Luksuzna modna kuća Louis Vuitton objavila je svoju najnoviju kampanju za mušku kolekciju namijenjenu sezoni jesen/zima 2020. Kampanja je nazvana “Raj na Zemlji”, a u fokusu kolekcije, baš kao i vizuala s potpisom fantastičnog Tima Walkera, nalaze se oblaci koji simboliziraju slobodu, jedinstvo i mir

Kao što je pojam K-1 svojedobno probio granice “rodnog” Japana i zaludio cijeli svijet domišljatom idejom mješovitih borilačkih sportova, slično se dogodilo i u kozmetičkoj sferi pojavom termina “K-10”. Pojam korejskih korijena zaslužan je za globalnu popularnost novog pristupa njezi lica. Riječ je o nanošenju različitih preparata u deset koraka koji su, navodno, najzaslužniji za tako poželjan izgled Korejki, ponosnih vlasnica najljepšeg tena na svijetu

Pandemija je minimalizirala utjecaj celebrity kulture, redefinirala pojam influencera, vratila na scenu stručnjake te donijela podršku “običnim” ljudima – svakodnevnim junacima, tako da će ova kriza uz mnoge probleme donijeti i nešto dobra – bolje i odgovornije društvo.

Primamljivog mirisa, zadivljujućeg okusa – lagan, sočan, osvježavajući, extra sirupasti – posve nam je jasno zašto je ovaj tradicionalni grčki kolač koji savršeno paše uz sočno voće, desert požude tijekom ljetnih vrućina

Nevjerojatno je koliko jedan tako jednostavan objekt tijekom stoljeća fascinira i žene i muškarce, vizažiste, make-up dizajnere, kozmetičke mogule, glumice, pjevačice, čistačice, ljubavnice, kućanice i manekenke. Baš kao ni mala crna haljina, ni crveni ruž nikada nije izašao iz mode i nikada neće. On je jednostavno puno više od obične šminke!

Manje poznata ili gotovo potpuno nepoznata pića u zaborav padaju zbog mnoštva različitih razloga. No među njima niti jedno nije toliko obavijeno velom tajne kao Dubonnet. I dok će sam spomen ovog aperitivnog pića izazvati čuđenje većine ovovjekih barmena, samo najpotkovaniji znaju priču koja se krije iza ovog za mnoge tajanstvenog eliksira koji je od svog nastanka u Francuskoj 19. stoljeća dospio na britanski kraljevski dvor

Profimedia/Copenhagen Fashion Week

Već godinama se oduševljavamo skandinavskom uličnom modom i influencericama koje su po popularnosti odmah uz bok Francuskinjama. Kolovoški Copenhagen Fashion Week, osim digitalnih sadržaja imao je i one u fizičkom prostoru pa su sve oči modne i beauty industrije bile uprte prema skandinavskim influencericama. Kada je skandinavska ljepota u pitanju jedan od glavnih područja interesa su preparati i rutine kojima mogu zahvaliti svoj uvijek svjež i zdrav izgled

Za slučaj da je korona pandemija isisala i posljednji tračak glamura iz vaših života, dobro će vam doći doza kvalitetnog razgovora o modi. Ovo je pet podcasta koji svakom ljubitelju mode mogu popraviti dan. Uživajte #YourStoryMatters

STORYBOOK, zima 2020.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.

Newsletter

StoryBOOK je suvremen lifestyle magazin, koji se na hrvatskom tržištu nametnuo kao lider u ‘slow journalism’ pokretu. Njegova uspješna formula na jedinstven način spaja umjetnost, žensku snagu, pop-kulturu, modu, ljepotu, fenomenološke teme, svijet businessa, društvenu scenu, gastronomiju, aktivizam i hedonizam. Prijavite se na naš NEWSLETTER jer … StoryBOOK je priča za sebe.

    [acceptance* acceptance-718]Prihvaćam da se moja email adresa koristi u reklamne svrhe. Saznajte više na Pravila privatnosti[/acceptance]