IVANA ANDABAKA: Kreativnost je impuls napretka u današnjem svijetu

Zahvaljujući zahtjevnoj i strogoj, ali pravednoj i fleksibilnoj ravnateljici, HDLU je danas jedna od najorganiziranijih i najagilnijih organizacija na hrvatskoj kulturnoj sceni. Otkrila nam je zašto su umjetnici potrebni društvu te zašto umjetnost nadvlada svaku krizu, pa optimistično vjeruje da će i ovu

event 10.12.2020.
Zagreb, 11. kolovoza 2020-. HDLU – Ivana AndabakaPhoto: Robert Gaspert

Kad je prihvatila funkciju ravnateljice Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu, Ivani Andabaki nije bilo nimalo lako. Iako je već tada, nakon što je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, imala iskustvo brand managerice u jednoj velikoj, međunarodnoj kompaniji te je magistarsku diplomu iz menadžmenta u kulturi stekla na fakultetu Internacional Universitat de Catalunya u Barceloni, a zatim je bila i voditeljica odjela za strukovno obrazovanje u Agenciji za mobilnost i programe EU na provedbi programa za cjeloživotno učenje (poslije Erasmus+ programa), mnogi su (javno) mislili da je premlada, a k tome još i – žena.

Iako odgovorna za financijsku, pravnu i organizacijsku stabilizaciju udruge, uspostavu brojnih umjetničkih projekata razvijenih u suradnji s privatnim sektorom, poticanje razvoja umjetničke djelatnosti u kontekstu kulturnih i kreativnih industrija, razvoj edukativnih programa za članove HDLU-a, diversifikaciju izvora prihoda HDLU-a, uključenje HDLU-a u brojne projekte Europske unije uz zadržavanje heterogenog i dinamičnog izložbenog programa četiriju galerija kojima HDLU upravlja, Ivana se nije prepala, nego je svima pokazala da je itekako kompetentna.

UMJETNOST U DOBA KORONE Mogli bismo reći da su umjetnost i umjetnici, odnosno njihova egzistencija, definitivno među najpogođenijim skupinama u ovo doba pandemije. Kako vi gledate na ovu krizu, vidite li svjetlo na kraju tunela kad je o umjetnosti riječ?

Svaku krizu nadvlada umjetnost, a iz krize nastaju nove spoznaje i djelovanja. To je moj optimistični pogled na stanje, ali i ono što nas povijest uči. Kreirati i izražavati se osnovna je ljudska potreba koja posebno jača u teškim trenucima. Problem nastaje u padajućoj kupovnoj moći, zatvaranju muzeja, galerija, ukidanju sponzorstava, nagrada, rezidencija jer se time onemogućuje produkcija, odnosno distribucija umjetnosti. Ovakva kriza zasigurno će smanjiti određene aktivnosti, no vjerujem da će i potaknuti neke nove oblike predstavljanja, poput angažirane umjetnosti, umjetnosti u javnom prostoru i sl.

ANGAŽIRANOST Što umjetnici u današnje vrijeme mogu učiniti svojim angažiranim radovima za bolji svijet – planet, ženska prava, podizanje svijesti i razine tolerancije? I kakve su vaše ambicije u vezi s tim?

Umjetnici su ključne osobe za podizanje svijesti o gorućim društvenim pitanjima, bilo svojim djelima, a još više interaktivnom djelovanjem s građanstvom. HDLU sve više potiče ovakvu vrstu rada umjetnika; u rujnu ove godine planiramo, u suradnji s projektom Ilica Q’art, pokrenuti performativne izvedbe umjetnika s temom gentrifikacije Ilice, nedavno smo zaključili projekt usmjeren aktivaciji starijeg stanovništva kroz rad s umjetnicima i sl. Na globalnoj razini, jako je dobar primjer društvene odgovornosti i podizanja svijesti Banksyjev brod koji je poklonio njemačkoj aktivistici P. Klemp, koja se bavi spašavanjem migranata iz Sredozemnog mora.

STATUS UMJETNOSTI Imate li osjećaj da je umjetnost kod nas općenito podcijenjena te da umjetnici ne uživaju status kakav zapravo zaslužuju? Može li se u Hrvatskoj živjeti od umjetnosti ? I zašto su umjetnici potrebni društvu?

Rijetki su hrvatski umjetnici koji natprosječno zarađuju i žive samo od svojega umjetničkog rada, ali ih ima i oni su dominantno usmjereni na vanjsko tržište jer je naše lokalno, posebno za živuće suvremene umjetnike, jednostavno premalo. Ostali, većina njih, svoj umjetnički rad dopunjuje radom na akademijama, školama i sl.

Definitivno je uloga umjetnika u društvu umanjena, što je problem jer je kreativnost, kao impuls napretka u današnjemu prezasićenom svijetu, izuzetno važna karakteristika. Ovo razdoblje bolesti COVID-19 i posljedično usporavanje životnog ritma još je više naglasilo važnost (auto)refleksije, življenja i uživanja u trenutku – sve ono što ćete, družite li se s umjetnicima, otkriti da čini njihov privilegirani pogled na svijet.

Ivana Andabaka / Robert Gašpert

ULAGANJE U UMJETNINE U svijetu je to jedan od najdražih “hobija” bogataša. Ima li kod nas pravih kolekcionara?

U Hrvatskoj postoje ozbiljni kolekcionari, ali ih je malo. Iako ih se većina bavi modernom, postoji nekoliko fantastičnih kolekcija suvremene umjetnosti bazirane na novim tendencijama, djelovanju EXAT 51 i općenito konceptualnoj umjetnosti, dok se javlja i zanimanje novih imena u sažetom kolekcionarskom društvu za hrvatske mlade umjetnike. Isplati li se? Umjetnine predstavljaju rizična ulaganja i vrlo su podložne promjenama na ekonomskoj i društvenoj sceni te jačanju, odnosno slabljenju interesa struke i javnosti. Da bi se ulaganje isplatilo, važno je aktivno pratiti scenu i kretanja, a nerijetko i samostalno poticati uvrštavanje umjetnika na važne manifestacije, izložbe i suradnje; onda je moguće da i ROI u samo 10-15 godina bude znatan. Međutim, umjetnička djela rijetko su kad samo predmet ulaganja jer je kolekcionarima poprilično teško odvojiti se od radova. Puno je veća povezanost između kupca i umjetnina od samo investicijskog aspekta; ta je veza emotivna, statusna.

BITI ŽENA NA VODEĆOJ POZICIJI Zapravo ste jako mladi (s 30 godina) došli na funkciju ravnateljice zagrebačkog HDLU-a. Što vam je bio najveći izazov? I jeste li nailazili na predrasude u vezi s rodnom ravnopravnosti na vodećim pozicijama?

To je bilo baš izazovno razdoblje. (Pre)mlada, nepoznata u sektoru i, k tome, žena. Imala sam svakakvih problema, poput izjava “Inače imam problema sa ženama, a posebno s tobom”, prozivanja da sam “na poziciju došla zbog političkih veza”, izazivanja svake moje ideje jer sam došla iz drugog područja i sl. Međutim, zahvalna sam jer sam imala snažnu podršku svoje uprave, a dionici i suradnici ubrzo su prepoznali moje osobine ozbiljnog i pedantnog radoholičara i danas se HDLU smatra jednom od najorganiziranijih i najagilnijih organizacija na hrvatskoj umjetničkoj sceni. Iako vas takvi komentari začude, možda i na trenutak povrijede, odlučila sam ih pretvoriti u motivaciju da budem što uspješnija.

BIZNIS STYLE Kako biste opisali svoj stil vođenja? Koji su vam prioriteti? Kakva šefica nastojite biti, odnosno kako biste voljeli da vas opisuju kao šeficu?

Najvažnije mi je imati dobar tim koji poznaje i uvijek nastoji ispuniti moja očekivanja i standard rada, ali koji je samostalan, proaktivan i pozitivan prema poslu. Što je moj tim samostalniji, to se ja osjećam bolje i ispunjenije kao njihov lider. Vjerujem da me moji djelatnici vide kao zahtjevnu i strogu, ali pravednu i fleksibilnu i time sam jako zadovoljna. Kad nastane problem, uvijek ga rješavamo zajedno, a eventualne pogreške prolazimo kao važna iskustva za budućnost. HDLU-ova radna atmosfera uvijek je vrlo aktivna i dinamična, a veseli me što imamo jako puno pozitivnih komentara na naš rad i na naš tim. Trudim se uvijek napredovati i svaki put sve više motivirati ljude da pokušaju više i bolje, a rekla bih da je rečenica koju su moji djelatnici najviše čuli od mene: “Ako smo tako radili prošle godine i to je bilo dobro, to samo znači da ove godine moramo još više i još bolje”.

UMJETNIČKO OKRUŽENJE BARCELONE Magistrirali ste menadžment u kulturi u Barceloni. Koliko je kultura toga grada utjecala na vas osobno i vaš profesionalni rast?

Barcelona je predivan i vrlo dinamičan grad u kojem je kulturna scena aktivna, raznovrsna i čini svakodnevicu građana i turista. Upravo to je smjer kojemu mi, kao “proizvođači” kulturnog sadržaja, ali i oblikovatelji zagrebačkog, odnosno hrvatskog kulturnog života trebamo težiti. Velik broj blockbuster izložbi (što Zagrebu nedostaje jer izostaje adekvatna financijska potpora privatnog i javnog sektora, a i još je nedovoljna razina rada galerija i muzeja na razvoju publike), galerija posvećenih opusu jednog lokalnog umjetnika čime ga se pozicionira na međunarodnoj karti (npr. A. Tàpies, a što je slabo iskorišteno u Hrvatskoj iako imamo već popriličan broj umjetnika koji su relevantni na svjetskoj sceni) te niz umjetničkih događanja na svim razinama (nacionalno, gradsko, kvartovsko) usmjerenih različitim generacijama.

MODA Ostavljate dojam da jako volite modu. Kako biste definirali svoj stilski potpis? Imate li neki modni fetiš? I koliko je, prema vašemu mišljenju, važna modna prezentacija u javnosti?

Modna prezentacija bilo koje poslovne žene ili muškarca, posebno onih koji djeluju u javnom prostoru, važna je i tu zagovaram klasičan, monokromatski, nenametljiv i bezvremenski stil bez eksperimenata s cvjetnim uzorcima, volanima ili čipkom.

Nemam modni fetiš, važna mi je kvaliteta i dizajn koji traje i nadilazi sezonu, ali moja je slabost njega kože. Tu sam jako posvećena i uživam otkrivati nove proizvode za hidrataciju kako bih što dulje prevenirala korištenje anti-age proizvoda, a posebno jer gotovo nikad ne koristim puder za lice. Godinama sam vjerni korisnik Babor kozmetike, a zadnje mi je otkriće Carboxy tretman koji radim u poliklinici Lohuis Filipović.

SLOBODNO VRIJEME Koji su vam afiniteti osim umjetnosti?

Prije korone to su uvijek bili “city breaks” ispunjeni muzejima, galerijama i restoranima. No najviše volim mirne izlete u planine, trekking, nevjerojatnu prirodu i tišinu.  Neizostavni je trening pilatesa na spravama u studiju Reformer, ritual odlaska na Dolac svake subote pa kava u Cogitu ili Program baru te studiozno biranje cvijeća u cvjetnoj galeriji Tvoje.hr. Doduše, najviše slobodnog vremena sad provodim u dječjim parkićima. I to je super!

PRIVATNI ŽIVOT VS KARIJERA Uspijevate li uskladiti oboje?

Naravno, majčinstvo je nešto što vas samo još više može motivirati na dobre poslovne rezultate, jer time djetetu pružate uzor, zdravi pogled na rad i na ravnopravnu ulogu majke i oca kao privređivača obitelji. Majčinstvo me u poslu “omekšalo”, imam puno više razumijevanja za slobodno vrijeme djelatnika, njihove specifične potrebe, loše dane, pogreške, neprospavane noći ili sl. S druge strane, oksimoronski, osnažilo me jer ništa više na poslu ne može pokvariti dan toliko da to jedan dječji osmijeh ili zagrljaj odmah ne izbriše. Otkrila sam cijeli jedan novi svijet čitajući knjige o odgoju djece, preferirajući skandinavski pristup, i to se ogleda u mojem poslu. Jako mi je drago da moj sin, još otkad je bio jednogodišnjak, kad vidi Meštrovićev paviljon viče “Mama”.

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Ako ste do sada zbog nesnosnih gužvi zaobilazili Veneciju, ove sezone imate jedinstvenu priliku za proučavanje raskošnih palača podignutih na pješčanom i nesigurnom tlu, na rešetki satkanoj od balvana i drvenih stupova koji postepeno tonu u lagunu. Dakle, amblemska mjesta koja su zbog gužve najčešće nepodnošljiva, ove godine skoro da zjape prazna. Bizantska arhitektura Bazilike svetog Marka, Trga svetog Marka, gotika Duždeve palače, Bazilika svete Marije od Zdravlja, gondole u Canalu Grande ove godine se čine kao raskošna kulisa za neki romantični film, koji tek treba snimiti

Ako vas većina moderne umjetnosti ne oduševljava i često se pitate što ljudi vide u tri šare na platnu, te pritom konstatirate kako ipak želite vidjeti “vještinu”, tada vas trebamo uvjeriti da postoji mnogo suvremenih autora koji bi vas upravo vještinom mogli razoružati

Postoje oni neki posebni komadi koji brišu obrise stilova i sezona, ovo je naš izbor

S novim ljetnim izdanjem slavimo KULTURU HEDONIZMA I DOKOLIČARENJA. Digitalne nomade, tajne uvale i chefove na jahtama, imamo fetiš na torbe, istražujemo prikrivene identitete čija nas djela uzbuđuju, umjetnike, individualce… i donosimo ekskluzivne doživljaje – NEW YORK, PARIZ, UK i FRANCUSKA POLINEZIJA dali su posebnu nijansu i impuls ljeta stranicama našeg novog broja. Uživajte!

Više od stoljeća čvrsto utkan u američku gastro tradiciju kao najomiljeniji sendvič neformalnih okupljanja i obiteljskih roštilja, hamburger je s vremenom postao i nedjeljiva asocijacija za fast food restorane. Ovaj ukusni sendvič po završetku Drugog svjetskog rata otisnuo se na uspješan kulinarski pohod svijetom kojim i danas vlada u bezbroj varijanti. U novije vrijeme, gurmanskim inačicama uvrstio se i u „haute cuisine“

Nove generacije žele slobodu punog spektra izražavanja vlastitog identiteta i nipošto ne pristaju na to da ih se smješta u kućice ili ladice pa ni kad je riječ o rodnom identitetu. Istraživanja su pokazala da oko 50 posto milenijalaca smatra da je rod pitanje koje se može definirati – spektrom. Činjenica je da su otkad je svijeta novi naraštaji donosili svjetonazore kakvih se njihovi roditelji najčešće nisu mogli ni domisliti, stoga i na ovaj “trend” možemo gledati kao na svojevrstan simptom zdravlja društva, otkriva Vedrana Sunko

Studio iz Kopenhagena osmislio je mjesto iz mašte koje “nadilazi vrijeme, prostor i limite realnosti i gdje se prošlost, sadašnjost i budućnost stapaju u digitalnom scenariju”, opustite se, odlutajte, a neke elemente iz interijera možete i kupiti te tako djelić imaginarnog hotela ponijeti u vlastiti dom

Fotograf iz Bruxellesa već pet godina krstari svijetom pronalazeći i snimajući najzanimljivija mjesta za život, od nebodera do izoliranih skrovišta, a proputovao je preko 20 zemalja na šest kontinenata. Osim zanimljivih lokacija, fotografirao je i nekoliko osebujnih i ultranaprednih nebodera. Otkrijte svoje tajno virtualno, a jednom možda i stvarno, mjesto za bijeg

Magazin StoryBOOK oduvijek je bio ozbiljno uronjen u kulturu, posebno u popkulturne sadržaje koji su i nama i našim čitateljima služili kao mjesto za bijeg u neku ljepšu i uzbudljiviju stvarnost. Ovo ljeto vas, kroz rubriku Kul-tura, na web stranici storybook.story.hr vodimo u najposebniju turu kroz kulturna događanja koja uključuju sve one opuštajuće doživljaje s elementima – SLUŠAJ, GLEDAJ i UŽIVAJ

Kad je ove godine objavila pjesmu “Nešto sam ti htjela reći”, Sabina Herman, u glazbenim krugovima poznata kao Queen of Sabe, novim spotom zaintrigirala je i mnoge ljubitelje prirode i putovanja. Nestvarni pejzaži koji oduzimaju dah pripadaju veličanstvenoj zemlji vatre, leda i vilenjaka – Islandu – u koju se ova talentirana glazbenica zaljubila već pri prvom od ukupno tri susreta

Alessandro Michele reinterpretirao je kodove Guccija na neki sebi svojstven način. Za talijansku modnu kuću bila je to nova renesansa, a brend je u stotu obljetnicu ušao kao jedna od najvažnijih modnih adresa današnjice. Evo kako je sve počelo još te davne 1921. godine u Firenci, kada je Guccio Gucci otvorio malenu trgovinu s kožnatim modnim dodacima

Nakon završene glumačke akademije u Zagrebu Marija je ostvarila zapažene uloge, bila je i stalna članica ansambla HNK Ivan pl. Zajc, no zbog jasne vizije što zapravo želi napustila je tu sigurnost i otisnula se u životnu pustolovinu. Ovu zanimljivu životnu priču u cijelosti potražite u raskošnom ljetnom izdanju magazina StoryBOOK. Razgovarala Ana Herceg

Ovaj grčki kolač od naranče sočan je i osvježavajući desert za ove tople dane

O uspjehu brenda inspiriranog slow living filozofijom kao istinskom dozom luksuza Ana Herceg razgovarala je s Ivom Bravic Millereau, suosnivačicom i predsjednicom svjetskog wellness brenda RE.VITYL

Čak i prije pandemije koronavirusa u trend se počelo vraćati sporo putovanje. To znači putovati manje, no mudrije birati destinacije i više uživati u procesu, umjesto mahnito pratiti svoje često ambiciozne “to do” liste

Kate Elizabeth Winslet već u jedanaestoj godini počinje studirati dramu na prestižnim institucijama. Formalno obrazovanje napustila je sa šesnaest godina i u potpunosti se posvetila glumi. Do sada je ostvarila preko šezdeset uloga i osvojila niz prestižnih nagrada

Design studio Mireldy na čelu s art direktoricom, dizajnericom i ilustratoricom Imeldom Ramović osvojio je prvo mjesto na prestižnom američkom natjecanju Dieline Awards 2021 Presented by Adobe u kategoriji Beers, Ciders, Hard Seltzer & Malt za dizajn etiketa berlinske craft pivovare Fuerst Wiacek. Dieline Awards jedno je od najvećih dizajnerskih natjecanja koje svake godine dodjeljuje priznanja za najbolju ambalažu na globalnoj razini

Kada bolje razmislim, logično je da novi poslovni potez glazbenika Pharella Williamsa nosi ime sa sintagmom ‘good time’ u sebi. Glazbenik koji je u jednom trenutku dominirao glazbenim ljestvicama hitom Happy sada se bacio u hotelijerske poslovne vode. Otvorio je hotel naziva The Goodtime Hotel u Palm Beachu. No, ono što me je privuklo jest njegovo uređenje; pravi hommage art decou, no na jedan neopterećen, lagan, čak pastelni način

Iako smo treću sezonu gledali prije točno dvije godine, nakon svega par minuta prve epizode, nove, četvrte sezone, kao da smo bezbolno nastavili gdje smo stali 2019., kao da nije prošlo niti tjedan dana od posljednje epizode. Ako ste poklonik serije, nova sezona instantno će vas ‘usisati’. Trenutno je dostupno četiri epizoda za gledanje, dok će sve ostale sljedeće ‘izlaziti’ u tjednom ritmu

Podcasti nisu više nikakva novost, od početka 2000.-ih slušamo i gledamo razne podcaste, vezano uz svakojake teme i sadržaje. No, danas donosimo popis onih zbog kojih ćete često imati upalu trbušnih mišića. Čim ih krenete slušati, izmamit će vam osmijeh (a neki i zadovoljni sarkastični cer!) na lice – smijeh na glas je zagarantiran!

Glavobolju, pad imuniteta, umor, probleme sa snom, koncentracijom ili libidom od sada možete rješavati digitalnim zvučnim tabletama. Njihova posebnost, osim što su izmišljene i kreirane u Hrvatskoj, je ta što im je glavna supstanca zvuk. Sonic Pills možete kupiti online ili u fizičkom obliku, a s njima ćete dobiti kod kojim ćete otključati online zvučno-terapijsku seansu posebno kreiranu za neki problem. Ovaj zanimljiv multimedijalni proizvod osmislila je zvučna terapeutkinja Petra Crnetić, a projekt je već pobrao brojne nagrade diljem svijeta

One koji žive u neiscrpnom obilju teško je dojmiti još većim luksuzom. No umota li ga se u nešto vanzemaljsko, puno će lakše privući i njihovu pozornost. Putovanja u svemir ono je što golica maštu i budi strast najimućnijih ljudi svijeta, a čini se da će uskoro u prostranstvima svemira moći uživati i zavaljeni u luksuznom svemirskom hotelu.

Za sparnih kalifornijskih noći holivudska diva Marilyn Monroe u krevet je išla gola, noseći na sebi samo nekoliko kapi već tada kultnog parfema Chanel 5, a znate li po čemu je mirisao njezin mr. Big, američki predsjednik John F. Kennedy? Tajna šifra glasi: Eight & Bob.Može li se buteljirati ljetni hedonizam?

STORYBOOK, ljeto 2021.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.