IVANA ANDABAKA: Kreativnost je impuls napretka u današnjem svijetu

Zahvaljujući zahtjevnoj i strogoj, ali pravednoj i fleksibilnoj ravnateljici, HDLU je danas jedna od najorganiziranijih i najagilnijih organizacija na hrvatskoj kulturnoj sceni. Otkrila nam je zašto su umjetnici potrebni društvu te zašto umjetnost nadvlada svaku krizu, pa optimistično vjeruje da će i ovu

event 10.12.2020.
Zagreb, 11. kolovoza 2020-. HDLU – Ivana AndabakaPhoto: Robert Gaspert

Kad je prihvatila funkciju ravnateljice Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu, Ivani Andabaki nije bilo nimalo lako. Iako je već tada, nakon što je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, imala iskustvo brand managerice u jednoj velikoj, međunarodnoj kompaniji te je magistarsku diplomu iz menadžmenta u kulturi stekla na fakultetu Internacional Universitat de Catalunya u Barceloni, a zatim je bila i voditeljica odjela za strukovno obrazovanje u Agenciji za mobilnost i programe EU na provedbi programa za cjeloživotno učenje (poslije Erasmus+ programa), mnogi su (javno) mislili da je premlada, a k tome još i – žena.

Iako odgovorna za financijsku, pravnu i organizacijsku stabilizaciju udruge, uspostavu brojnih umjetničkih projekata razvijenih u suradnji s privatnim sektorom, poticanje razvoja umjetničke djelatnosti u kontekstu kulturnih i kreativnih industrija, razvoj edukativnih programa za članove HDLU-a, diversifikaciju izvora prihoda HDLU-a, uključenje HDLU-a u brojne projekte Europske unije uz zadržavanje heterogenog i dinamičnog izložbenog programa četiriju galerija kojima HDLU upravlja, Ivana se nije prepala, nego je svima pokazala da je itekako kompetentna.

UMJETNOST U DOBA KORONE Mogli bismo reći da su umjetnost i umjetnici, odnosno njihova egzistencija, definitivno među najpogođenijim skupinama u ovo doba pandemije. Kako vi gledate na ovu krizu, vidite li svjetlo na kraju tunela kad je o umjetnosti riječ?

Svaku krizu nadvlada umjetnost, a iz krize nastaju nove spoznaje i djelovanja. To je moj optimistični pogled na stanje, ali i ono što nas povijest uči. Kreirati i izražavati se osnovna je ljudska potreba koja posebno jača u teškim trenucima. Problem nastaje u padajućoj kupovnoj moći, zatvaranju muzeja, galerija, ukidanju sponzorstava, nagrada, rezidencija jer se time onemogućuje produkcija, odnosno distribucija umjetnosti. Ovakva kriza zasigurno će smanjiti određene aktivnosti, no vjerujem da će i potaknuti neke nove oblike predstavljanja, poput angažirane umjetnosti, umjetnosti u javnom prostoru i sl.

ANGAŽIRANOST Što umjetnici u današnje vrijeme mogu učiniti svojim angažiranim radovima za bolji svijet – planet, ženska prava, podizanje svijesti i razine tolerancije? I kakve su vaše ambicije u vezi s tim?

Umjetnici su ključne osobe za podizanje svijesti o gorućim društvenim pitanjima, bilo svojim djelima, a još više interaktivnom djelovanjem s građanstvom. HDLU sve više potiče ovakvu vrstu rada umjetnika; u rujnu ove godine planiramo, u suradnji s projektom Ilica Q’art, pokrenuti performativne izvedbe umjetnika s temom gentrifikacije Ilice, nedavno smo zaključili projekt usmjeren aktivaciji starijeg stanovništva kroz rad s umjetnicima i sl. Na globalnoj razini, jako je dobar primjer društvene odgovornosti i podizanja svijesti Banksyjev brod koji je poklonio njemačkoj aktivistici P. Klemp, koja se bavi spašavanjem migranata iz Sredozemnog mora.

STATUS UMJETNOSTI Imate li osjećaj da je umjetnost kod nas općenito podcijenjena te da umjetnici ne uživaju status kakav zapravo zaslužuju? Može li se u Hrvatskoj živjeti od umjetnosti ? I zašto su umjetnici potrebni društvu?

Rijetki su hrvatski umjetnici koji natprosječno zarađuju i žive samo od svojega umjetničkog rada, ali ih ima i oni su dominantno usmjereni na vanjsko tržište jer je naše lokalno, posebno za živuće suvremene umjetnike, jednostavno premalo. Ostali, većina njih, svoj umjetnički rad dopunjuje radom na akademijama, školama i sl.

Definitivno je uloga umjetnika u društvu umanjena, što je problem jer je kreativnost, kao impuls napretka u današnjemu prezasićenom svijetu, izuzetno važna karakteristika. Ovo razdoblje bolesti COVID-19 i posljedično usporavanje životnog ritma još je više naglasilo važnost (auto)refleksije, življenja i uživanja u trenutku – sve ono što ćete, družite li se s umjetnicima, otkriti da čini njihov privilegirani pogled na svijet.

Ivana Andabaka / Robert Gašpert

ULAGANJE U UMJETNINE U svijetu je to jedan od najdražih “hobija” bogataša. Ima li kod nas pravih kolekcionara?

U Hrvatskoj postoje ozbiljni kolekcionari, ali ih je malo. Iako ih se većina bavi modernom, postoji nekoliko fantastičnih kolekcija suvremene umjetnosti bazirane na novim tendencijama, djelovanju EXAT 51 i općenito konceptualnoj umjetnosti, dok se javlja i zanimanje novih imena u sažetom kolekcionarskom društvu za hrvatske mlade umjetnike. Isplati li se? Umjetnine predstavljaju rizična ulaganja i vrlo su podložne promjenama na ekonomskoj i društvenoj sceni te jačanju, odnosno slabljenju interesa struke i javnosti. Da bi se ulaganje isplatilo, važno je aktivno pratiti scenu i kretanja, a nerijetko i samostalno poticati uvrštavanje umjetnika na važne manifestacije, izložbe i suradnje; onda je moguće da i ROI u samo 10-15 godina bude znatan. Međutim, umjetnička djela rijetko su kad samo predmet ulaganja jer je kolekcionarima poprilično teško odvojiti se od radova. Puno je veća povezanost između kupca i umjetnina od samo investicijskog aspekta; ta je veza emotivna, statusna.

BITI ŽENA NA VODEĆOJ POZICIJI Zapravo ste jako mladi (s 30 godina) došli na funkciju ravnateljice zagrebačkog HDLU-a. Što vam je bio najveći izazov? I jeste li nailazili na predrasude u vezi s rodnom ravnopravnosti na vodećim pozicijama?

To je bilo baš izazovno razdoblje. (Pre)mlada, nepoznata u sektoru i, k tome, žena. Imala sam svakakvih problema, poput izjava “Inače imam problema sa ženama, a posebno s tobom”, prozivanja da sam “na poziciju došla zbog političkih veza”, izazivanja svake moje ideje jer sam došla iz drugog područja i sl. Međutim, zahvalna sam jer sam imala snažnu podršku svoje uprave, a dionici i suradnici ubrzo su prepoznali moje osobine ozbiljnog i pedantnog radoholičara i danas se HDLU smatra jednom od najorganiziranijih i najagilnijih organizacija na hrvatskoj umjetničkoj sceni. Iako vas takvi komentari začude, možda i na trenutak povrijede, odlučila sam ih pretvoriti u motivaciju da budem što uspješnija.

BIZNIS STYLE Kako biste opisali svoj stil vođenja? Koji su vam prioriteti? Kakva šefica nastojite biti, odnosno kako biste voljeli da vas opisuju kao šeficu?

Najvažnije mi je imati dobar tim koji poznaje i uvijek nastoji ispuniti moja očekivanja i standard rada, ali koji je samostalan, proaktivan i pozitivan prema poslu. Što je moj tim samostalniji, to se ja osjećam bolje i ispunjenije kao njihov lider. Vjerujem da me moji djelatnici vide kao zahtjevnu i strogu, ali pravednu i fleksibilnu i time sam jako zadovoljna. Kad nastane problem, uvijek ga rješavamo zajedno, a eventualne pogreške prolazimo kao važna iskustva za budućnost. HDLU-ova radna atmosfera uvijek je vrlo aktivna i dinamična, a veseli me što imamo jako puno pozitivnih komentara na naš rad i na naš tim. Trudim se uvijek napredovati i svaki put sve više motivirati ljude da pokušaju više i bolje, a rekla bih da je rečenica koju su moji djelatnici najviše čuli od mene: “Ako smo tako radili prošle godine i to je bilo dobro, to samo znači da ove godine moramo još više i još bolje”.

UMJETNIČKO OKRUŽENJE BARCELONE Magistrirali ste menadžment u kulturi u Barceloni. Koliko je kultura toga grada utjecala na vas osobno i vaš profesionalni rast?

Barcelona je predivan i vrlo dinamičan grad u kojem je kulturna scena aktivna, raznovrsna i čini svakodnevicu građana i turista. Upravo to je smjer kojemu mi, kao “proizvođači” kulturnog sadržaja, ali i oblikovatelji zagrebačkog, odnosno hrvatskog kulturnog života trebamo težiti. Velik broj blockbuster izložbi (što Zagrebu nedostaje jer izostaje adekvatna financijska potpora privatnog i javnog sektora, a i još je nedovoljna razina rada galerija i muzeja na razvoju publike), galerija posvećenih opusu jednog lokalnog umjetnika čime ga se pozicionira na međunarodnoj karti (npr. A. Tàpies, a što je slabo iskorišteno u Hrvatskoj iako imamo već popriličan broj umjetnika koji su relevantni na svjetskoj sceni) te niz umjetničkih događanja na svim razinama (nacionalno, gradsko, kvartovsko) usmjerenih različitim generacijama.

MODA Ostavljate dojam da jako volite modu. Kako biste definirali svoj stilski potpis? Imate li neki modni fetiš? I koliko je, prema vašemu mišljenju, važna modna prezentacija u javnosti?

Modna prezentacija bilo koje poslovne žene ili muškarca, posebno onih koji djeluju u javnom prostoru, važna je i tu zagovaram klasičan, monokromatski, nenametljiv i bezvremenski stil bez eksperimenata s cvjetnim uzorcima, volanima ili čipkom.

Nemam modni fetiš, važna mi je kvaliteta i dizajn koji traje i nadilazi sezonu, ali moja je slabost njega kože. Tu sam jako posvećena i uživam otkrivati nove proizvode za hidrataciju kako bih što dulje prevenirala korištenje anti-age proizvoda, a posebno jer gotovo nikad ne koristim puder za lice. Godinama sam vjerni korisnik Babor kozmetike, a zadnje mi je otkriće Carboxy tretman koji radim u poliklinici Lohuis Filipović.

SLOBODNO VRIJEME Koji su vam afiniteti osim umjetnosti?

Prije korone to su uvijek bili “city breaks” ispunjeni muzejima, galerijama i restoranima. No najviše volim mirne izlete u planine, trekking, nevjerojatnu prirodu i tišinu.  Neizostavni je trening pilatesa na spravama u studiju Reformer, ritual odlaska na Dolac svake subote pa kava u Cogitu ili Program baru te studiozno biranje cvijeća u cvjetnoj galeriji Tvoje.hr. Doduše, najviše slobodnog vremena sad provodim u dječjim parkićima. I to je super!

PRIVATNI ŽIVOT VS KARIJERA Uspijevate li uskladiti oboje?

Naravno, majčinstvo je nešto što vas samo još više može motivirati na dobre poslovne rezultate, jer time djetetu pružate uzor, zdravi pogled na rad i na ravnopravnu ulogu majke i oca kao privređivača obitelji. Majčinstvo me u poslu “omekšalo”, imam puno više razumijevanja za slobodno vrijeme djelatnika, njihove specifične potrebe, loše dane, pogreške, neprospavane noći ili sl. S druge strane, oksimoronski, osnažilo me jer ništa više na poslu ne može pokvariti dan toliko da to jedan dječji osmijeh ili zagrljaj odmah ne izbriše. Otkrila sam cijeli jedan novi svijet čitajući knjige o odgoju djece, preferirajući skandinavski pristup, i to se ogleda u mojem poslu. Jako mi je drago da moj sin, još otkad je bio jednogodišnjak, kad vidi Meštrovićev paviljon viče “Mama”.

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Za razliku od ženske mode o kojoj se najčešće piše i koju se strastveno prati, muška je moda oduvijek bila pomalo zapostavljena. No, to nipošto ne znači da ona nije vrijedna proučavanja i da je nevažna. Upravo zato, legendarni je londonski muzej Victoria and Albert odlučio posvetiti svoju iduću veliku izložbu upravo toj temi – […]

Za sebe volim vjerovati da sam najbliže Freudovoj teoriji koju je postavio na početku stoljeća, a koja kaže da su fotografije zapravo najbliže onom što je on nazivao nesvjesnim, ulaz u naše želje, strahove, snove, iluzije te da na nekoj nesvjesnoj razini odaberemo okinuti fotku baš u trenu kada se slika donekle poklopi s našom unutarnjom ili je pak na neki način oživi, pokrene, potakne nas na neko posve drugo gledanje…, otkriva nam naša svestrana novinarka, spisateljica, fotografkinja te glavna urednica Cosmopolitana Aleksandra Orlić uoči izložbe fotografija – ANIMA, Druga lica Rovinja i Zagreba – koju možete pogledati od 21. listopada do 28. studenog u Muzeju grada Zagreba

Dalibor Matanić možda je domaći najplodniji režiser, a koji posljednjim svojim radovima niže nagradu za nagradom. Iako nas je isprva iznenadila, ne možemo reći da nije bila očekivana nagrada Grand Prix koju je njegova nova serija ‘Područje bez signala’ osvojila na prestižnom festivalu Series Mania koji se održao od 26. kolovoza do 2. rujna ove godine. Na festivalu je prikazano više od 60 ekskluzivnih premijera serija iz cijeloga svijeta, a u natjecateljskom programu Panorama International u kojem je ‘Područje bez signala’ nagrađeno titulom najbolje serije, u konkurenciji je bilo 15 serija

Dvije prijateljice, Sabina Rešić i Azra Salkanović, autorice su novog zanimljivog hrvatskog brenda NUUIT. Ovi trenutačno poprilično popularni modni dodatci su izrađeni od dva sloja vrlo mekane kože te ugodni za nošenje. Namijenjeni su prvenstveno ženama koje prate modu i uvijek su u potrazi za novim stvarima i idejama. To su osobe koje teže autentičnom modnom izričaj i ne nedostaje im hrabrost nositi neobične odjevne komade kao što su NUUIT harnessi

Psihijatar Robert Torre autor je nekoliko knjiga s područja psihologije ovisnosti te kritičkog pamfleta ‘Prava istina o psihijatriji’. Donosimo isječak iz njegove posljednje knjige ‘Ludilo uzvraća udarac’ u kojoj je izložio više od dva stoljeća dugu priču o monopolu psihijatrije nad ludilom

Glitch art neki uspoređuju s punkom. On je sustavna pogreška koja mijenja vizualni dojam i pandan je našoj osobnoj ranjivosti. Jer u svijetu koji strogo teži savršenstvu biti greška postalo je vrijednost po sebi, a veliki revival glitch arta dogodio se dijelom i zbog izazivanja medija koji su se mnogima činili izvan dosega te su smatrani ekskluzivnim, glossy, nerealističnim i bez mane. Glitch art postao je više od pokreta koji veliča nesavršenosti i komentira suvremenu kulturu, ušao je u naše osobne datoteke, ali i u mainstream medije, što je zanimljivo s obzirom na to da je kritika pop kulture i njezinih trendova, otkriva Vedrana Sunko

Popularna serija knjiga ‘Catwalk’ potkraj listopada dobiva novo pojačanje – tom posvećen bogatoj povijesti talijanske modne kuće Versace. Knjiga sa zlatnim koricama nosi naziv ‘Versace Catwalk: The Complete Collections’ i sastoji se od impozantnih 1200 fotografija s modnih revija i kratkim tekstovima koji prate vizuale dajući temeljiti uvid u svaku Versace kolekciju, ali i u […]

Djelo je napravljeno posebno za umjetničinu retrospektivnu izložbu Yayoi Kusama koja je održana u Reini Sofiji, u Madridu, Centru Pompidou, u Parizu, Tate Modern, u Londonu i Muzeju američke umjetnosti Whitney, u New Yorku, 2011. i 2012. To je bila najveća instalacija koju je napravila do tada. Kao što drugi dio naslova djela sugerira, djelo nastoji vizualizirati život kao ‘briljantno’ iskustvo. Djelo postoji u tri izdanja od kojih je ova verzija (koja je opsjela Instagram!) u vlasništvu Tatea

Magazin StoryBOOK s novim brojem slavi umijeće življenja na umjetnički način, izdvojite vrijeme i uživajte u istraživanju imaginarija zanimljivih umjetnika, svjetski poznatog ilustratora i dizajnera Mirka Ilića, koji je prije 35 godina preselio u SAD i postao umjetnički direktor časopisa Time te ilustrator za New York Times, razgovarali smo o angažiranoj umjetnosti i toleranciji. Naučite […]

Začarana šuma – zaboravljen svijet mitskih bića Hrvatske zajednički je umjetnički projekt Ive Lulić i Zdenka Bašića koji predstavlja priču o staroslavenskim božanstvima kroz medij režirane fotografije snimljene u prirodnim krajolicima Hrvatske. Oboje autora već dugo crpe inspiraciju iz tema hrvatske mitologije, a sada su zajedno realizirali umjetnički projekt na temu slavenske mitologije s ciljem očuvanja navedenog dijela kulture i povijesti

Dvije briljantne serije fotografija koje datiraju iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, a tematiziraju noćni život u Parizu i New Yorku spajajući tako nostalgiju i izlaske za kojima smo toliko dugo čeznuti, zovu nas na partijanje. Zavirite!

Na izboru The Best Chef Awards 2021. Ana Roš, glavni chef slovenskog te svjetski poznatog restorana Hiša Franko, u kojem isključivo s namirnicama iz regije utjelovljuje svoju viziju stvarajući osebujnu kulinarsku čaroliju, zauzela je sedmo mjesto. O veličini uspjeha dodatno govori i činjenica da je Ana jedina žena u top 10! Donosimo ekskluzivni intervju koji je Ana dala za StoryBOOK, a u kojem priča o strasti prema kuhanju koja ju je, zahvaljujući predanom radu, dovela u vrh gastronomskog svijeta

Volite li modnu fotografiju starih majstora kao što su Irving Penn ili Richard Avedon, tada ćete zasigurno obožavati studijske fotografije koje su nastale kao vizuali za novu kolekciju modne kuće Schiaparelli. Premda je dio fotografija u boji, a dio u crno-bijeloj tehnici, kako bi se predočila dualnost Else Schiaparelli koja je poslužila kao nadahnuće za […]

180 Studios 14. listopada ove godine javnosti predstavlja izložbu originalnih setova, rekvizita, kostima i umjetničkih djela koja osvjetljavaju jedinstvenu estetiku djela, filma ‘The French Dispatch’ Wesa Andersona

Kada je legendarni britanski glazbenik David Bowie preminuo u siječnju 2016. godine, njegovi obožavatelji su se, premda nevoljko, pomirili s time da je došao kraj jednoj plodnoj karijeri, te da im ne preostaje ništa drugo nego iznova preslušavati neke od njegovih brojnih albuma ili pak gledati neki od nebrojenih filmova koje je tijekom svoje karijere […]

Red Hot Chili Peppers najavili su svoju prvu turneju otkad se gitarist John Frusciante vratio u grupu! Turneju su najavili u satiričnom videu, televizijskim vijestima, postaje KHOT. Naravno da tv postaja ne postoji, izmišljena je!

Prije sedam godina Nikola Škorić osnovao je Electrocoin, prvu bitcoin mjenjačnicu za posredovanje u trgovanju kriptovalutama, ubrzo mu se pridružio i današnji partner, ravnopravni direktor tvrtke Marin Maržić, a nakon toga tvrtka je razvila i PayCek sustav za procesiranje kriptouplata te s Hrvatskom poštom i uslugu za otkup kriptovaluta u HP poslovnicama. Zahvaljujući tome ove su godine zauzeli šesto mjesto Deloitteove liste najbrže rastućih tehnoloških tvrtki srednje Europe, što je ujedno najbolji rezultat hrvatske tvrtke. Da bi te činjenice zvučale još impresivnije, dovoljno je reći da su prošle godine ostvarili promet od 44 milijuna eura, što su ove godine dosegli već u prvih šest mjeseci

Sjećate li se onih zlatnih vremena u kojima je cvjetala popularnost ‘Prijatelja’, a ravna i stepenasta frizura boje meda koju je nosila Rachel Green bila je sveti gral u domeni najljepših celebrity frizura?

Prošlo je nešto više od mjesec dana otkako su Talibani preuzeli vlast u Afganistanu, što je, očekivano, prouzrokovalo humanitarnu krizu zabrinjavajućih razmjera. Kao što su mnogi mediji dosad izvještavali, ženska su prava i slobode posebno ugrožena, a na meti nove vlasti našle su se i afganistanske novinarke. Sudeći po izvještavanju Reporters Sans Frontièresa, od 700 novinarki koje su donedavno radile u Kabulu, svoja radna mjesta zadržalo je njih tek 39. Evo kako im možemo barem simbolično pomoći

Priča inspirirana kultnim londonskim hotelom Savoy u kojem je osnivač kuće, Guccio Gucci, radio kao mladić i gdje je, gledajući glamurozne goste hotela kako hodaju lobijem, uživao u njihovim modnim izdanjima pronalazeći inspiraciju za svoj budući rad, poslužila je keativnom dvojcu Alas i Piggott kao temelj priče za moćnu kampanju. Zavirite u čudesan Gucci svijet

Paolo Sorrentino, majstor prekrasnih filmova, ove jeseni donosi još jedno (ako je suditi prema traileru) isto takvo prekrasno ostvarenje – film ‘The Hand of God’. Sorrentino se ovim filmom vraća u rodni grad kako bi ispričao svoju najosobniju priču, priču o sudbini i obitelji, sportu i kinu, ljubavi i gubitku.

Možda na prvu djeluje neobično i nekonvencionalno, no u suradnji s umjetnicima mlađe i srednje generacije realizirano je jedanaest umjetničkih intervencija u Kaznionici u Turopolju i Odgojnom zavodu u Turopolju. Projekt Sloboda stvaranja, uključit će još oslikavanje Zatvora u Rijeci, Probacijskog ureda u Zagrebu, Zatvora u Bjelovaru i Zatvora u Zagrebu

Proces starenja je neizbježan, što ne znači da na njega ne možemo utjecati. Dovoljno je upoznati “mehaniku’” starenja kože, početi osluškivati njezine potrebe, a svoj beauty režim prilagoditi njezinim zahtjevima. Imali 20 ili 60 godina, jedno se nikad ne mijenja – zaštitite kožu od vanjskih oštećenja, UV zračenja, onečišćenog zraka i duhanskog dima. klonite se loše prehrane, neaktivnosti i stresa

Donosimo vam recept za slatki zalogaj koji nikog neće ostaviti ravnodušnim

Održiva moda je veliki trend, no to ne znači da je lako kupiti komad koji je uistinu održiv. Odnosno proces nije jednostavan, a ono što pomaže su definitivno certifikati koji jamče neke od elemenata održivosti

Nakon posljednjeg, kratkog filma ‘The Human Voice’ gdje smo uživali u izvedbi Tilde Swinton i Almodóvarovoj estetici, sada s nestrpljenjem čekamo novi film Madres Paralelas koji 10. rujna dolazi u kina. Glavne uloge imaju Penélope Cruz, Aitana Sánchez-Gijón i njegova vječna filmska muza Rossy de Palma

Uzgoj biljaka i vrtlarenje, zahvaljujući lockdownu, postao je jako trendi hobi. Nemogućnost putovanja na egzotične destinacije posebno je cijenu podigla egzotičnim ukrasima, naročito biljkama. Kod nas je prilično teško nabaviti neuobičajene biljke, a njihovo naručivanje iz inozemstva nije siguran način jer dostava često traje predugo za živu biljku. No od nedavno ni to nije problem jer online trgovina Džungla Plants prodaje i sigurno dostavlja zanimljiv izbor egzotičnih biljaka i sve ono što je potrebno za njihov uspješan uzgoj

Nove generacije žele slobodu punog spektra izražavanja vlastitog identiteta i nipošto ne pristaju na to da ih se smješta u kućice ili ladice pa ni kad je riječ o rodnom identitetu. Istraživanja su pokazala da oko 50 posto milenijalaca smatra da je rod pitanje koje se može definirati – spektrom. Činjenica je da su otkad je svijeta novi naraštaji donosili svjetonazore kakvih se njihovi roditelji najčešće nisu mogli ni domisliti, stoga i na ovaj “trend” možemo gledati kao na svojevrstan simptom zdravlja društva, otkriva Vedrana Sunko

Fotograf iz Bruxellesa već pet godina krstari svijetom pronalazeći i snimajući najzanimljivija mjesta za život, od nebodera do izoliranih skrovišta, a proputovao je preko 20 zemalja na šest kontinenata. Osim zanimljivih lokacija, fotografirao je i nekoliko osebujnih i ultranaprednih nebodera. Otkrijte svoje tajno virtualno, a jednom možda i stvarno, mjesto za bijeg

Ovaj grčki kolač od naranče sočan je i osvježavajući desert za ove tople dane

STORYBOOK, jesen 2021.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.