Džentlmen iz prvih redova

Upoznajte autora platforme The Gentleman Blogger, modnog i travel influencera čiji je brend nastao tijekom jednog ručka s Diane Pernet, slavnom američko-francuskom modnom kritičarkom i pionirkom blogginga. I u tjedan dana postao profitabilan. Naša kolumnistica Iva Biondić ulovila je Matthewa Zorpasa u jednoj od europskih modnih prijestolnica tijekom premijere njegova dokumentarca

event 18.09.2020.
The Gentleman Blogger

Matthew Zorpas redovito je na Esquireovoj listi muškaraca s najviše stila ili onoj GQ-ovoj najboljih Instagram profila koje treba pratiti, a GQ Taiwan proglasio ga je i jednim od najbolje odjevenih muškaraca na svijetu. Kao i svi oni koji odaberu svoj put i krenu njime prije od masa koje naknadno shvate koliko je neki put atraktivan i/ili lukrativan, Matthewov odabir da bude bloger su u modnim krugovima u Londonu prije gotovo osam godina najprije ismijavali, a potom ga proglasili „inspirativnim digitalnim revolucionarom”. Blog The Gentleman Blogger lansirao je 2012. godine i od tada ga se redovito može vidjeti u prvim redovima najvećih svjetskih muških modnih revija.

Rođen na Cipru, Matthew je završio studij odnosa s javnošću na London College of Communications, a potom magistrirao na temu globalnih medija i komunikacija na prestižnom London School of Economics. Ne znam koliko je u njegovu uspjehu prevagnula diploma, a koliko urođena kreativnost, stil i ležerna elegancija, no Matthew se zaista dobro globalno snalazi i medijski i komunikacijski. Redovito surađuje s brendovima kao što su Hugo Boss, Bentley, Johnnie Walker i Clinique, brojnim svjetskim hotelima i turističkim zajednicama. Razvijao je globalne kampanje sa satovima IWC Schaffhausen, modnim kućama poput Dsquared i Brooks Brothers, automobilima Mini Cooper, naočalama Cutler and Gross, namještajem Kartell, aerodromom Heathrow kao shopping destinacijom…
Danas je uz Brada Pitta, Charlize Theron i Davida Beckhama zaštitno lice satova Breitling, a prošle godine bio je ambasador Nespressa. Redoviti je suradnik Harrodsa i njegove online rubrike Anatomija stila, predavač na Institutu Marangoni u Londonu i gost predavač na brojnim svjetskim modnim i umjetničkim obrazovnim institucijama. Na Matthewovu Instagram profilu i blogu nema pomodnih stilskih gubljenja, selfieja iz neprirodnih kutova, irelevantnih privatnih trenutaka. Dio Matthewova uspjeha krije se u njegovoj nevjerojatnoj profesionalnoj disciplini, kreativnosti i eleganciji i odlična je lekcija svakom tko želi biti uspješan u digitalnom svijetu. Razgovarala sam s Matthewom o njegovu putu i uspjehu za nedavnog susreta u jednoj od europskih modnih prijestolnica tijekom premijere njegova dokumentarca.

#influencer

Book: Kad sam sa svojom urednicom razgovarala o tebi i dogovarala ovaj intervju, nije mi se činilo primjereno predstaviti te kao influencera. Mislila sam si da si ti toliko više od toga kako se danas ta riječ koristi. Smeta li i tebi etiketa influencer? Kako bi ti sebe odredio?
Ja sam od blogera postao influencer pa instagramer. To je samo terminologija. Niti mi to smeta niti me to definira. Kao i u bilo kojoj industriji, trendovi i inovatori predstavljaju se terminima koji odgovaraju toj industriji. I terminologija i moj put će se razvijati.
Book: Znači, danas je biti influencer legitimna profesija? Kako bi je ti definirao?
Ja bih sebe zapravo definirao kao poduzetnika, kreativnog individualca. Definirao bih to kao onoga koji koristi internet da bi kreirao inspirativan sadržaj za druge; sadržaj koji utječe na njegove pratitelje da donose određene odluke o svom stilu života.

#TheGentlemanBlogger

Book: Kako je nastao tvoj blog?
The Gentleman Blogger sljedeće će ljeto proslaviti osam godina. Brend je nastao tijekom ručka s Diane Pernet, slavnom američko-francuskom modnom kritičarkom i pionirkom blogginga, mojom mentoricom koja je odlučila da to ime trebam dati svom blogu. Nakon šest mjeseci pripreme i razvoja lansirao sam svoju platformu koja je u tjedan dana postala profitabilna. Unikatnost i autentičnost mojih poruka i vizuala i danas me izdvaja.
Book: Na koje si kampanje i suradnje najponosniji?
Radio sam zaista s puno brendova, od onih modnih do satova, alkohola i automobila. Svaka je kampanja koju sam radio unikatna i ima neku svoju ljepotu. Kampanje na koje sam najponosniji svakako su Nespresso kojem sam bio ambasador, Gianfranco Ferré za parfem kojem sam bio zaštitno lice, kampanja koju smo s Breitlingom snimali na Islandu i kampanja “Posjetite Genevu” koju sam radio za njihovu turističku zajednicu.
Book: Metrika tvojih društvenih kampanja nije na prvu tako jaka. Zašto su onda tako privlačne globalno popularnim brendovima?
Metrika nikada nije mjerilo uspjeha ili ono što najviše zanima ozbiljne brendove. Globalnim brendovima privlačan je moj network, moja zajednica followera koji su iznimno lojalni i specifični.

#fashionis(not)art

Book: U tvom dokumentarcu “Make/Believe” tvrdiš da moda nije umjetnost. Na nedavnom festivalu modnih filmova u Istanbulu mnogima u publici nije se svidio taj tvoj stav.
Modu ne bismo trebali smatrati umjetnošću. Moda je industrija koja ima jasnu svrhu – da zaradi i odjene ljude. Nerazumno je da se kreiraju i proizvode toliki nepotrebni odjevni predmeti. Modna industrija najveći je zagađivač nakon naftne. Dizajneri bi trebali kreirati održive, unikatne i funkcionalne proizvode. A umjetnost neka ostave umjetnicima.
Book: Dodao si tijekom razgovora na festivalu da su ipak pojedini dizajneri, poput Alexandera McQueena, bili umjetnici. Postoji li tko u današnjem modnom svijetu koga smatraš umjetnikom?
Umjetnost je iznimna forma ekspresije, ona nije filtrirana i ograničena. Ona je bezvremenska. Vrlo malo ljudi na svijetu ima talent koji može tako nešto stvoriti. Interesantno je da su povijesno to često oni koji su tijekom života bili i emotivno i materijalno zanemareni.
Book: Kako je moda postala tvoja strast?
Na prvoj godini studija u Londonu bio sam na stažu u British Fashion Councilu, gdje sam razvio fantastičnu mrežu prijatelja i kolega. Moda je u samoj srži Londona. Njezina raznolikost i inkluzija postale su moja strast

#toolsoftrade

Book: Ti si poput kakvog digitalnog dinosaura. Još imaš svoju www domenu, koju rijetko tko od tvojih mlađih kolega influencera danas koristi.
Generacije koje dolaze ne koriste više veće ekrane i ne posjećuju više web domene nego gotovo isključivo upotrebljavaju aplikacije. Ja na svojoj web domeni i dalje inoviram. To je bio moj ulaz u modnu industriju i to je danas arhiva mog rada i putovanja. Njezin sam stopostotni vlasnik i nijedan trend ili algoritam ne može je izmijeniti.
Book: Na tvom Instagramu više nema hashtagova. Zašto?
Klikneš li ti ikada zapravo na hashtag? Oni ne utječu na moj rast i algoritme koji su mi bitni za posao.
Book: Kako zapravo zarađuješ? Možeš li mi malo demistificirati svoj poslovni model?
Klijentima nudim kreiranje sadržaja i vidljivost. Svaka produkcija, svaka fotografija, svako pozicioniranje proizvoda ima svoj trošak, svoju cijenu. Od jednokratnih projekata do ambasadorskih uloga i evenata, svaki klijent želi biti dio tvoje digitalne egzistencije i podsjetiti na svoje postojanje.

#workandplay

Book: Je li tvoj posao zaista igra? Ili je jako puno posla da bi se snimila jedna jedina fotografija za Instagram, dosta pretvaranja da se dobro zabavljaš i samo malo stvarno dobre zabave?
Nakon dosta osobnog razvoja i rasta uspio sam izbalansirati sebe i svoj posao. Nekoć sam putovao tri, četiri puta tjedno radi projekata. Sada sam odlučio provoditi više vremena na mjestima u koje putujem i ostaviti minimalno dva dana da ih istražim, da se zabavim i opustim. Kad putujem s klijentom, to je vrlo intenzivno jer smo stalno u potrazi za dobrim kadrom i nemiran sam dok ne obavim posao.
Book: U čemu najviše uživaš? Odjeći? Putovanjima? Svojoj zajednici followera?
I dalje stvarno uživam u putovanjima, odjeća mi je zaista sekundarna, a moja zajednica vrlo je izazovna. Imam sreću što vidim puno različitih mjesta i kultura koje me inspiriraju.
Book: Prošle godine snimio si i dokumentarac koji je gostovao na brojnim festivalima modnih filmova. Odakle ideja?
“Make/Believe” moj je osobni portret. Ideja je bila da pustim bliže svoju publiku – pokažem im tko sam i kako iza kamera izgleda moj svakodnevni posao. Film je imao premijere i gostovao na festivalima u brojnim gradovima, od Londona i Pariza, Milana i Thessalonikija do Istanbula. Ovog Božića objavit ću ga online na svojoj web stranici TheGentlemanBlogger.com.

#sustainability

Book: Spomenuo si već koliko je modna industrija velik zagađivač, a u posljednje vrijeme i privatno i poslovno snažno zagovaraš održivost. Što je podiglo tvoju svijest o tome da se moramo bolje brinuti o svom planetu?

Putujući svijetom, imao sam prilike svjedočiti brojnim prirodnim katastrofama, od zagađenosti zraka u Pekingu do požara u Brazilu. Posljednje dvije godine te su katastrofe intenzivirane i trebaju služiti kao opomena svima nama što će se dogoditi ako nastavimo ovako. Smanjio sam broj putovanja, prestao jesti crveno meso, minimizirao plastični otpad i svakog svog klijenta propitujem o njegovoj politici održivosti. Svatko od nas mora prilagoditi svoje navike kako bi živjeli održivije.
Book: Želiš raditi samo s klijentima koji imaju održivo poslovanje. Koliko je teško biti tako principijelan u tvom poslu?
Na svu sreću sve je više brendova koji vide što se zbiva u svijetu i razvijaju poslovanje u održivijem smjeru pa smo na istoj valnoj dužini.
Book: Što još radiš kako bi živio održivije?
Ovog ljeta pridružio sam se inicijativi jednog prijatelja prema kojoj smijem kupiti samo jedan odjevni predmet mjesečno, što pridonosi smanjenju otpada i boljoj iskorištenosti moje garderobe. Zapravo mi je ta inicijativa pomogla da ponovno otkrijem neke komade u svojoj kolekciji i mudrije promišljam što ću od odjeće kupiti.

#humility in the #firstrow
Book: Na već spomenutom Istanbul Fashion Film Festivalu tijekom razgovora s tobom poslije filma netko iz publike spomenuo je da, bez obzira na slavu i mjesto u prvom redu na najvećim svjetskim modnim revijama, djeluješ kao vrlo skromna osoba. To je jedna od tvojih karakteristika zbog koje ti se najviše divim. Kako si ostao skroman u tom modnom vašaru taštine?
I tu svoju kvalitetu moram posvetiti prijateljima. Moji prijatelji drže me prizemljenim. Često vidim ljude koje uspjeh ponese, a potom i vrlo grubo prizemlji.
Book: Koji će modni brendovi u Firenci, Milanu, Parizu i Londonu sljedeće sezone imati sreće da im The Gentleman Blogger sjedi u prvom redu? Koji su tvoji najdraži prvi redovi?
Od Fendija do Valentina, Pal Zilerija i Ferragama… Neću propustiti nijedan! London, Pariz, Milano i Firenca – stižem! Ipak, na Fendijevim revijama najdraže mi je sjediti u prvom redu. Taj me brend ugostio prije sedam godina, kada sam prvi put krenuo na tjedne mode, i danas je kao dio moje obitelji.

Razgovarala Iva Biondić

Fotografije TheGentlemanBlogger.co

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Naš dom je trenutno naša gastro, glazbena, wellbeing, popkulturna, hedonistička i art oaza. Nekad mjesto susreta, ove osebujne zime mjesto posebnih doživljaja. Neki će zbog toga postati samostalniji u vlastitoj kreaciji, neki zahvalniji i zadovoljniji, a StoryBOOK će vam pomoći premostiti taj put od izolacije do inspiracije, svečano intoniranih misli i trenutaka, svijeta ikona, business ideja, dozu ironije i lude imaginacije. Jer SHOW MUST GO ON. Od sutra smo na kioscima!

Iako je samoodrživa moda u trendu više nego ikada i puno se govori o smanjivanju tekstilnog otpada i dalje radije kupujemo novo nego popravljamo pohabano. Prilično narcistička kultura koju smo stvorili nošenje zakrpane odjeće smatra neprihvatljivim, osim kad je u pitanju jeans. Zakrpani džemper nikada neće biti isti kao novi, no njegov šarm i jest upravo u tome. Ključan twist, kako psihički tako i po pitanju odjeće, je prigrliti nesavršenosti jer su drugačije i jedinstvene

Praporčići, zvončići i stari dobro poznati božićni hitovi svake godine sve ranije kreću stizati do naših ušiju. Ako vam poznati hitovi već paraju po živcima i na listi za blagdane želite slušati ponešto drugačije a podjednako atmosferične zvukove, zavirite u Storybookov TOP 10

Za mnoge se može činiti čudnim da prestižna aukcijska kuća Christie’s ima ‘odjel torbi’, no u pitanju su rijetki i jedinstveni komadi koje potpisuju Hermès, Louis Vuitton i Chanel, a cijene koje postižu ovi modni detalji pune naslovnice novina. Od 2015. godine svake se godine sruši rekord u cijeni najskuplje prodane torbe, a samo možemo nagađati da li će se ovaj trend nastaviti i u 2020., godini punoj iznenađenja

Prije više od dvjesto godina šarlota je stupila na gastro pozornicu kao engleski desert, no početkom 19. stoljeća chef Marie-Antoine Careme uveo ju je u glasovitu francusku kuhinju i dao joj novo, otmjenije ruho

Američki filmski redatelj Wes Anderson nadaleko je poznat po svojoj neobičnoj estetici koja, odmičući se od realnosti i uranjajući u svijet mašte, kreira posebne, vrhunski stilizirane svjetove. Sanjiva estetika Andersenovih filmova privukla je dosad čete obožavatelja, a jedan od njih, Wally Koval, odlučio joj je posvetiti posebnu pažnju

Mlada diplomirana grafička dizajnerica Tena Grgić, umjetničkog imena ARTENA slikarstvu je dala novu dimenziju. Samouka slikarica jednom je prilikom odlučila oslikati cijelo tijelo, a rezultat je oduševio i druge. Nakon suradnje s grupama O.S.D.S i U pol’ 9 kod Sabe njen rad zamijetila je i Ella Dvornik

Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način, istražite u novom raskošnom izdanju. Kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije, StoryBOOK je vaša autentična molekula jesenskog stila, stava, pop kulture i samo dobrih vijesti

Prošle godine (i svake godine prije toga), u ovo vrijeme već smo se naveliko pripremali za sezonu partyja (i skijanja), a paralelno s time i za ekstra njegu kože. Iako su nam kretanja ove godine bitno ograničena prednovogodišnja i postnovogodišnja sezona i dalje je idealna za njezino dubinsko čišćenje. Za one kojima ne dolaze u obzir vrhunski specijalistički tretmani, postoji plan B – fenomenalni beauty pripravkci koji za samo nekoliko minuta nude spas u zadnji čas

Takozvani ‘tampon tax’ je jedan od primjera neravnopravnosti i iskorištavanja žena na način da se tamponi, ulošci i drugi ženski higijenski proizvodi ne smatraju osnovnim potrepštinama te nisu oslobođeni od poreza. Tako su žene zbog svoje biologije niša na kojoj država zarađuje što cijelu priču čini itekako političkom, a uz nju se veže i pitanje količine otpada koju generira

Mnogi danas rade od kuće, dojučer blagovaonski stolovi postali su radni, dan je zamijenila noć, a noć dan, pretjerano moćni bluetooth zvučnici i slušalice koje ste dobili na dar, konačno imaju smisla… No, ovakav pomalo zbrkani lifestyle traži i neuobičajenu dozu ugode u radnom prostoru. Pronašli smo nekoliko inspiracija kojima vladaju stil i savršeni (ne)sklad, tipičniji za skandinavska rješenja ili francuski boho chic

Jesen je stigla, a koronavirus nam je priuštio apsolutni reset u svakom mogućem smislu – emocionalnom, društvenom, financijskom, poljuljao je neke stavove, neka prijateljstva i opći osjećaj sigurnosti, no izvukao je i mnogo dobra…

Umjetnički radovi najpopularnijeg anonimnog umjetnika na svijetu, Banksyja, uvijek privlače pažnju javnosti, bilo da je riječ o misterioznim crtežima koji posve neopaženo osvanu na nekom od gradskih zidova ili pak o onima koji se za basnoslovne iznose prodaju na najprestižnijim svjetskim dražbama, poput parodije slavne Monetove slike “Lopoči” koja je svojevrsna kritika kapitalističkog društva

Za njenu ljubav prema umjetnosti zaslužan je djed koji je volio mitologiju i bajke. Kaže naučio ju je mnogo toga, ali i opskrbio zanimljivom literaturom kao što su djela Carla Gustava Junga, Josepha Campbella i pjesnika Roberta Blya. Naravno, Pamela Anderson je, intrigantna kakva je, zanimljiva umjetnicima, tako da je ljubav obostrana

Netflixova serija Damin Gambit, pokazalo se, ima magnetsku moć privući gledateljice i to ne više razina. Sama priča o šahovskoj genijalci Beth Harmon koju tumači Anya Taylor-Joy te njenom uspjehu kao i ovisnosti o tabletama, alkoholu, pobjedi i šahu dovoljno je intrigantna, no dodamo li tome i vrlo uspješnu estetsku komponentu, ne treba se čuditi što žene naprosto obožavaju ovaj lik.

Prelazak iz toplih sunčanih dana u maglovitu i hladnu jesen ponekad zna biti težak. To posebno teško pada onima koji pate od sezonskog afektivnog poremećaja. Jedna od popularnijih metoda liječenja je terapija svjetlom, a toga bi nam poprilično moglo nedostajati ove sezone budući da smo kod kuće više nego ikada.

Budući da je stigmatiziran kao potrošna roba, o kišobranu kao modnom dodatku velika većina ljudi, uopće ne razmišlja. No, umjetnik i obrtnik Michel Heurtault hrabro i nadasve uspješno ruši tu percepciju te je kišobranima i suncobranima, koje izrađuje ručno od najfinijih materijala u svom atelieru Parasolerie Heurtault u Parizu, vratio auru elegancije i glamura

Indianapolis Museum of Art u Newfieldu otkrio je svoj novi umjetnički projekt za 2021., sačinjen od poznatih djela nizozemskog slikara Vincenta van Gogha. Od kultnih “Suncokreta” pa sve do obožavane “Zvjezdane noći”, posjetitelji će moći “uskočiti” u umjetnička djela renomiranog umjetnika, baš kao što su to učinili Lily Collins i Lucas Bravo u popularnoj Netflixovoj seriji ‘Emily u Parizu’

Audrey Hepburn je tema novog dokumentarnog filma Audrey koji prikazuje intimnu sferu njezina života, a donosi i dosad neviđene snimke te intervjue s njezinim bližnjima

Magazin Forbes objavio je svoju godišnju listu najbogatijih žena u SAD-u, a koje su svoj impresivni imetak stekle samostalno. Na prestižnoj Forbesovoj listi zasjala su imena 97 žena, dok ih je prošle godine na listi bilo 80, a magazin je objavio kako kolektivna vrijednost svih žena na listi premašuje 90 milijardi dolara. Na listi su se našle žene iz širokog spektra branši i različitih generacija

U nastojanju da koži priuštimo najbolji tretman, kakav i zaslužuje, često nesvjesno griješimo u koracima kombinirajući širok spektar njegujućih sastojaka i ne sluteći da neki od njih u kombinaciji izazivaju kontraefekt, osobito na osjetljivoj puti. Dobro proučite sastojke na deklaracijama kako biste izbjegli fatalne kombinacije i otkrijte nove formulacije koje će joj uistinu pružiti sve benefit

Danas 98-godišnjak, Pierre Cardin vrlo je intrigantna persona u povijesti mode. I to ne samo zato što je iza njega vrlo bogata modna karijera niti zato što je svojim djelovanjem utjecao na rađanje mnogih modnih trendova (posebno 70-ih godina), već prvenstveno zato što je tijekom svog vijeka neumorno istraživao i ulagao u sve prema čemu je osjećao strast

Uz svu raskoš intervjua i fenomenoloških tema posvećenih glazbi, naša glumica s američkom adresom Leona Paraminski rekreirala je i autentične lookove glazbenih ikona. Leonu smo odlučili stilski približiti Jane Birkin. Ili pak u boho romantic métieru vizualizirati Florence Welch. Leoni dobro pristaje i punk stav u maniri Debbie Harry i inkarnacija Blondie, no ona je punokrvna glumica i zanima je poigravanje ulogama, pa zašto ne i Leona kao Lady Gaga, ikona transformacije

Luksuzna modna kuća Louis Vuitton objavila je svoju najnoviju kampanju za mušku kolekciju namijenjenu sezoni jesen/zima 2020. Kampanja je nazvana “Raj na Zemlji”, a u fokusu kolekcije, baš kao i vizuala s potpisom fantastičnog Tima Walkera, nalaze se oblaci koji simboliziraju slobodu, jedinstvo i mir

O strepnjama, neizvjesnosti i strahovima koje su prolazile sa svojim borcima, palčićima, u novom jesenskom broju StoryBOOK-a pričale su nam poznate mame – manekenka i dizajnerica interijera Kristina Bradač Radić, dizajnerica i osnivačica brenda Mai by Majda, Majda Postružin i Daria Lorenci Flatz, prvakinja Drame HNK i voditeljica kreativnih programa u 4Sobe.

Dalton i Bhaskaran su se upoznali na studiju mode u Montréalu, a projekt Matières Fécales nastao je kao odgovor na sve što smatraju grijehom modne industrije – od potrošnosti odjeće, preko zagađenja pa sve do iskorištavanja dječjeg rada. Također, Matières Fécales svojevrsni je i eksperiment koji im je pomogao da se riješe okova normi i predrasuda s kojima su se susretali te pronađu svoj identitet u kojem se osjećaju dobro, i koji voli i prati više od 700.000 pratitelja

Izložba “Grace Before Jones: Camera, Disco, Studio”, otvorena je krajem rujna u Nottingham Contemporaryju, jednoj od najvećih galerija u Ujedinjenom Kraljevstvu, i posvećena je upravo neponovljivoj pojavi koju je utjelovila Grace Jones

Inspirirajte se idejama, naoružajte bojama, printovima, detaljima i vintage umjetninama te unutar vlastitog doma stvorite priču kopirajući vrhunske modne dizajnere – Margheritu Missoni, Alice Temperley i dvojac Basso & Brooke, koji se s lakoćom poigravaju stvarajući chic kaos u svojim arty oazama

Nakon što je raskinuo s Diorom, za kojeg je radio kao asistent, Yves Saint Laurent je osnovao vlastiti brend, a s prvom kolekcijom je debitirao 1962. U penziju se povukao 40 godina kasnije, a ta je četiri desetljeća Laurence Benaïm, novinarka i stručnjakinja za slavnog dizajnera, svela na sto legendarnih komada. Rezultat je luksuzno izdanje koje teži 9,5 kilograma i ogrnuto je u ručno proizvedenu kašmirsku svilu pod naslovom Yves Saint Laurent: The Impossible Collection

Profimedia

Početkom listopada u renoviranom prostoru Palais Galliera, jedinog modnog muzeja u Parizu, otvara se izložba ‘Gabrielle Chanel – Fashion Manifesto’ posvećena životu i radu slavne dizajnerice.

Vremenima ‘običnih’ papirnatih pozivnica za reviju, ispisanih krasopisom i omotanih svilenom vrpcom, očito je odzvonilo. U kriznim vremenima, važnost brendinga dodatno je naglašena, a poznato je da su modne kuće prvaci u inovativnosti. Naravno, tu su kreativnost ucrtali i u svaki segment najnovijih kolekcija i modnih revija koje se većinom održavaju bez publike

Yarn bombing, odnosno heklano ukrašavanje urbanih površina već je neko vrijeme popularan spoj aktivizma i ručnog rada, no lock down je i to promijenio. Kako se aktivizam proljetos preselio u stanove, glavna kućna radinost s aktivističkim prizvukom postalo je vezenje, a neka umjetnička rješenja stvarno su sjajna. Iako su mlađe generacije na njih u početku gledale s podsmjehom, posljednjih mjeseci vez je postao sredstvo subverzivnog komuniciranja putem društvenih mreža

Kao što je pojam K-1 svojedobno probio granice “rodnog” Japana i zaludio cijeli svijet domišljatom idejom mješovitih borilačkih sportova, slično se dogodilo i u kozmetičkoj sferi pojavom termina “K-10”. Pojam korejskih korijena zaslužan je za globalnu popularnost novog pristupa njezi lica. Riječ je o nanošenju različitih preparata u deset koraka koji su, navodno, najzaslužniji za tako poželjan izgled Korejki, ponosnih vlasnica najljepšeg tena na svijetu

Otac odnosa s javnošću Edward Bernays u knjizi “Propaganda” iz 1928. objašnjava da je ljudska žudnja para koja pokreće društvenu mašinu. Seksi žene postale su ono što prodaje. “Seksi” nam stalno izmiče iz ruku jer dokazuje naše nesavršenstvo. Je li to razlog zašto mu vječno težimo?

Aktivisti su se zabrinuli za opstanak tigrova još 2010. kada ih je bilo svega oko 3,200, a iste godine održao se i Tiger Summit na kojem su se okupili svjetski moćnici iz 13 zemalja te znanstvenici i celebrityji, poput Leonarda DiCapria. Deset godina kasnije broj ih se povećao za oko 700. No, iako im se broj generalno povećao, u Laosu, Vijetnamu i Kambodži tigrovi su izumrli. Situaciji mogu pomoći jedino vlade, a kao podrška tom naporu Kenzo je lansirao novu capsule kolekciju

Ovo je godina u kojoj smo najviše vremena provodili u svom domu. Vjerojatno više nego ikada do sada. Za mnoge od nas, naši su domovi postali naši uredi, naše teretane, noćni barovi i restorani. A kada je riječ o detaljima za uređenje interijera – “Pravila kod nas ne postoje”, kaže Gucci

U Monaku, gdje „SAVOIR VIVRE“ živi svoj vrhunac, našla se i osebujna manufaktura čokolade koja svojim izvrsnim proizvodima sladi njegove bogate stanovnike, ali i putnike namjernike. U godini kada „CHOCOLATERIE DE MONACO“ obilježava 100. godišnjicu, odlazimo u Monaco-Ville i slavni butique u kojem legendarna kuća, danas pod prinčevim jamstvom, pruža sigurno utočište svim ljubiteljima čokoladnih kreacija čarobnog okusa.

Pandemija je minimalizirala utjecaj celebrity kulture, redefinirala pojam influencera, vratila na scenu stručnjake te donijela podršku “običnim” ljudima – svakodnevnim junacima, tako da će ova kriza uz mnoge probleme donijeti i nešto dobra – bolje i odgovornije društvo.

Modne piste, čak i one online, su i ove sezone iznjedrile nove beauty trendove, pa će se u sezoni jesen-zima 2020 s maskama ili bez njih, žene, pa i muškarci ipak šminkati. Ovo su trendovi koje ćete uskoro željeti uklopiti u svoje dekorativne beauty rutine

Ako ste, u vrijeme kasnoljetnih i ranojesenskih godišnjih odmora, običavali putovati na neke nove europske destinacije, od Skandinavije do starih mediteranskih gradova te istraživati neka nova mjesta ili pak dane provoditi ljenčareći na nekoj od domaćih plaža, a pandemija koronavirusa pomrsila vam je planove, to nipošto ne znači da ne možete uživati u zasluženom odmoru

Francuska luksuzna modna kuća Saint Laurent nije dopustila da ju pokoleba novonastala globalna kriza. Kolekcija koju plasira na tržište ove jeseni ni na koji način ne tematizira pandemiju ili neku njezinu posljedicu kao što su mnogi dizajneri u posljednje vrijeme, posve razumljivo, činili. Naprotiv, Saint Laurent je nastavio kročiti utabanim stazama, ne mijenjajući pritom niti način snimanja kampanje niti svoj kreativni izričaj. Neka vam posluži kao stilska inspiracija

Vanjski zidovi prestižnog njujorškog muzeja Metropolitan postali su dom porukama nade koje Yoko Ono šalje stanovnicima New Yorka

Od 2004. godine kada je otvoren kao reinkarnacija legendarnog noćnog kluba Ostgut, Berghain slovi kao “najbolji noćni klub na svijetu”. I premda će mnogi tu tezu zasigurno nastojati osporiti, Berghain je nedvojbeno posebno mjesto koje morate posjetiti ako svojim plesnim cipelama zakoračite na tlo Berlina, neosporne prijestolnice elektronske glazbe i raskalašenog ponašanja. No, za prijestolnicu plesa i posebnih iskustava stvar se u vrijeme korone zakomplicirala

“Povezani smo empatijom jer smo bića sačinjena od emocija”, objasnio je kreativni direktor ove prestižne modne kuće Pierpaolo Piccioli, te dodao: “Također smo sastavljeni i od energije i upravo ta energija prouzrokuje promjene, posebno one pozitivne.” Što je bila nit vodilja za novu kampanju. Adut Akech, Christy Turlington, Gwyneth Paltrow, Janet Mock, Laura Dern, Liu Wen, Naomi Campbell i Rossy de Palma fotografirali su njihovi bližnji, a novac od kampanje biti će doniran

Primamljivog mirisa, zadivljujućeg okusa – lagan, sočan, osvježavajući, extra sirupasti – posve nam je jasno zašto je ovaj tradicionalni grčki kolač koji savršeno paše uz sočno voće, desert požude tijekom ljetnih vrućina

Nevjerojatno je koliko jedan tako jednostavan objekt tijekom stoljeća fascinira i žene i muškarce, vizažiste, make-up dizajnere, kozmetičke mogule, glumice, pjevačice, čistačice, ljubavnice, kućanice i manekenke. Baš kao ni mala crna haljina, ni crveni ruž nikada nije izašao iz mode i nikada neće. On je jednostavno puno više od obične šminke!

Sve češće uživamo u street style kadrovima iz Stockholma ili Kopenhagena, a svjetski magazini i portali, uz interijere, sve češće objavljuju i lookove stylish Skandinavki poznatih po ležernoj odjeći čistih linija, nemarnim frizurama i prirodnom make up-u. Izgleda da ta struja sa sjevera utječe i na južniju frontu, a trend sređenih djevojaka na biciklima kroz nekoliko posljednjih sezona polako se preslikava i na naše ulice

Manje poznata ili gotovo potpuno nepoznata pića u zaborav padaju zbog mnoštva različitih razloga. No među njima niti jedno nije toliko obavijeno velom tajne kao Dubonnet. I dok će sam spomen ovog aperitivnog pića izazvati čuđenje većine ovovjekih barmena, samo najpotkovaniji znaju priču koja se krije iza ovog za mnoge tajanstvenog eliksira koji je od svog nastanka u Francuskoj 19. stoljeća dospio na britanski kraljevski dvor

Campbell priča svoju priču kroz anegdote koje je doživjela radeći s renomiranim modnim insajderima, stilistima, fotografima, dizajnerima i urednicima, a koji su s vremenom postali ikoničnima. Jedan od fotografa s kojima je Naomi surađivala, a koji je često orkestrirao upravo te trenutke za pamćenje, je Peter Lindbergh čije fotografije krase knjigu. Zavirite

Profimedia/Copenhagen Fashion Week

Već godinama se oduševljavamo skandinavskom uličnom modom i influencericama koje su po popularnosti odmah uz bok Francuskinjama. Kolovoški Copenhagen Fashion Week, osim digitalnih sadržaja imao je i one u fizičkom prostoru pa su sve oči modne i beauty industrije bile uprte prema skandinavskim influencericama. Kada je skandinavska ljepota u pitanju jedan od glavnih područja interesa su preparati i rutine kojima mogu zahvaliti svoj uvijek svjež i zdrav izgled

U žaru društvene, ekonomske i zdravstvene krize izazvane pandemijom španjolske gripe rodio se jedan novi trend – veo. Žene koje su te dramatične 1918. godine marile za stil, boju svog vela uparivale su s bojom šešira, a isti su način kombiniranja ovih it detalja preporučivale i stranice modnih magazina.

Istraživanja su pokazala da ljude koje upoznamo procjenjujemo za samo sedam do trideset sekundi, i to najviše na osnovi izgleda i stava. Zato uvijek imajte na umu staru izreku da ne postoji druga šansa za ostavljanje prvog dojma.

Profimedia

Svaka epoha nosi svoje ideale ženske ljepote, no zanimljivo je promatrati kako su se ti trendovi ciklički kretali kroz tisuće godina. I kako onda definirati ljepotu?

STORYBOOK, zima 2020.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.

Newsletter

StoryBOOK je suvremen lifestyle magazin, koji se na hrvatskom tržištu nametnuo kao lider u ‘slow journalism’ pokretu. Njegova uspješna formula na jedinstven način spaja umjetnost, žensku snagu, pop-kulturu, modu, ljepotu, fenomenološke teme, svijet businessa, društvenu scenu, gastronomiju, aktivizam i hedonizam. Prijavite se na naš NEWSLETTER jer … StoryBOOK je priča za sebe.