Džentlmen iz prvih redova

Upoznajte autora platforme The Gentleman Blogger, modnog i travel influencera čiji je brend nastao tijekom jednog ručka s Diane Pernet, slavnom američko-francuskom modnom kritičarkom i pionirkom blogginga. I u tjedan dana postao profitabilan. Naša kolumnistica Iva Biondić ulovila je Matthewa Zorpasa u jednoj od europskih modnih prijestolnica tijekom premijere njegova dokumentarca

event 18.09.2020.
The Gentleman Blogger

Matthew Zorpas redovito je na Esquireovoj listi muškaraca s najviše stila ili onoj GQ-ovoj najboljih Instagram profila koje treba pratiti, a GQ Taiwan proglasio ga je i jednim od najbolje odjevenih muškaraca na svijetu. Kao i svi oni koji odaberu svoj put i krenu njime prije od masa koje naknadno shvate koliko je neki put atraktivan i/ili lukrativan, Matthewov odabir da bude bloger su u modnim krugovima u Londonu prije gotovo osam godina najprije ismijavali, a potom ga proglasili „inspirativnim digitalnim revolucionarom”. Blog The Gentleman Blogger lansirao je 2012. godine i od tada ga se redovito može vidjeti u prvim redovima najvećih svjetskih muških modnih revija.

Rođen na Cipru, Matthew je završio studij odnosa s javnošću na London College of Communications, a potom magistrirao na temu globalnih medija i komunikacija na prestižnom London School of Economics. Ne znam koliko je u njegovu uspjehu prevagnula diploma, a koliko urođena kreativnost, stil i ležerna elegancija, no Matthew se zaista dobro globalno snalazi i medijski i komunikacijski. Redovito surađuje s brendovima kao što su Hugo Boss, Bentley, Johnnie Walker i Clinique, brojnim svjetskim hotelima i turističkim zajednicama. Razvijao je globalne kampanje sa satovima IWC Schaffhausen, modnim kućama poput Dsquared i Brooks Brothers, automobilima Mini Cooper, naočalama Cutler and Gross, namještajem Kartell, aerodromom Heathrow kao shopping destinacijom…
Danas je uz Brada Pitta, Charlize Theron i Davida Beckhama zaštitno lice satova Breitling, a prošle godine bio je ambasador Nespressa. Redoviti je suradnik Harrodsa i njegove online rubrike Anatomija stila, predavač na Institutu Marangoni u Londonu i gost predavač na brojnim svjetskim modnim i umjetničkim obrazovnim institucijama. Na Matthewovu Instagram profilu i blogu nema pomodnih stilskih gubljenja, selfieja iz neprirodnih kutova, irelevantnih privatnih trenutaka. Dio Matthewova uspjeha krije se u njegovoj nevjerojatnoj profesionalnoj disciplini, kreativnosti i eleganciji i odlična je lekcija svakom tko želi biti uspješan u digitalnom svijetu. Razgovarala sam s Matthewom o njegovu putu i uspjehu za nedavnog susreta u jednoj od europskih modnih prijestolnica tijekom premijere njegova dokumentarca.

#influencer

Book: Kad sam sa svojom urednicom razgovarala o tebi i dogovarala ovaj intervju, nije mi se činilo primjereno predstaviti te kao influencera. Mislila sam si da si ti toliko više od toga kako se danas ta riječ koristi. Smeta li i tebi etiketa influencer? Kako bi ti sebe odredio?
Ja sam od blogera postao influencer pa instagramer. To je samo terminologija. Niti mi to smeta niti me to definira. Kao i u bilo kojoj industriji, trendovi i inovatori predstavljaju se terminima koji odgovaraju toj industriji. I terminologija i moj put će se razvijati.
Book: Znači, danas je biti influencer legitimna profesija? Kako bi je ti definirao?
Ja bih sebe zapravo definirao kao poduzetnika, kreativnog individualca. Definirao bih to kao onoga koji koristi internet da bi kreirao inspirativan sadržaj za druge; sadržaj koji utječe na njegove pratitelje da donose određene odluke o svom stilu života.

#TheGentlemanBlogger

Book: Kako je nastao tvoj blog?
The Gentleman Blogger sljedeće će ljeto proslaviti osam godina. Brend je nastao tijekom ručka s Diane Pernet, slavnom američko-francuskom modnom kritičarkom i pionirkom blogginga, mojom mentoricom koja je odlučila da to ime trebam dati svom blogu. Nakon šest mjeseci pripreme i razvoja lansirao sam svoju platformu koja je u tjedan dana postala profitabilna. Unikatnost i autentičnost mojih poruka i vizuala i danas me izdvaja.
Book: Na koje si kampanje i suradnje najponosniji?
Radio sam zaista s puno brendova, od onih modnih do satova, alkohola i automobila. Svaka je kampanja koju sam radio unikatna i ima neku svoju ljepotu. Kampanje na koje sam najponosniji svakako su Nespresso kojem sam bio ambasador, Gianfranco Ferré za parfem kojem sam bio zaštitno lice, kampanja koju smo s Breitlingom snimali na Islandu i kampanja “Posjetite Genevu” koju sam radio za njihovu turističku zajednicu.
Book: Metrika tvojih društvenih kampanja nije na prvu tako jaka. Zašto su onda tako privlačne globalno popularnim brendovima?
Metrika nikada nije mjerilo uspjeha ili ono što najviše zanima ozbiljne brendove. Globalnim brendovima privlačan je moj network, moja zajednica followera koji su iznimno lojalni i specifični.

#fashionis(not)art

Book: U tvom dokumentarcu “Make/Believe” tvrdiš da moda nije umjetnost. Na nedavnom festivalu modnih filmova u Istanbulu mnogima u publici nije se svidio taj tvoj stav.
Modu ne bismo trebali smatrati umjetnošću. Moda je industrija koja ima jasnu svrhu – da zaradi i odjene ljude. Nerazumno je da se kreiraju i proizvode toliki nepotrebni odjevni predmeti. Modna industrija najveći je zagađivač nakon naftne. Dizajneri bi trebali kreirati održive, unikatne i funkcionalne proizvode. A umjetnost neka ostave umjetnicima.
Book: Dodao si tijekom razgovora na festivalu da su ipak pojedini dizajneri, poput Alexandera McQueena, bili umjetnici. Postoji li tko u današnjem modnom svijetu koga smatraš umjetnikom?
Umjetnost je iznimna forma ekspresije, ona nije filtrirana i ograničena. Ona je bezvremenska. Vrlo malo ljudi na svijetu ima talent koji može tako nešto stvoriti. Interesantno je da su povijesno to često oni koji su tijekom života bili i emotivno i materijalno zanemareni.
Book: Kako je moda postala tvoja strast?
Na prvoj godini studija u Londonu bio sam na stažu u British Fashion Councilu, gdje sam razvio fantastičnu mrežu prijatelja i kolega. Moda je u samoj srži Londona. Njezina raznolikost i inkluzija postale su moja strast

#toolsoftrade

Book: Ti si poput kakvog digitalnog dinosaura. Još imaš svoju www domenu, koju rijetko tko od tvojih mlađih kolega influencera danas koristi.
Generacije koje dolaze ne koriste više veće ekrane i ne posjećuju više web domene nego gotovo isključivo upotrebljavaju aplikacije. Ja na svojoj web domeni i dalje inoviram. To je bio moj ulaz u modnu industriju i to je danas arhiva mog rada i putovanja. Njezin sam stopostotni vlasnik i nijedan trend ili algoritam ne može je izmijeniti.
Book: Na tvom Instagramu više nema hashtagova. Zašto?
Klikneš li ti ikada zapravo na hashtag? Oni ne utječu na moj rast i algoritme koji su mi bitni za posao.
Book: Kako zapravo zarađuješ? Možeš li mi malo demistificirati svoj poslovni model?
Klijentima nudim kreiranje sadržaja i vidljivost. Svaka produkcija, svaka fotografija, svako pozicioniranje proizvoda ima svoj trošak, svoju cijenu. Od jednokratnih projekata do ambasadorskih uloga i evenata, svaki klijent želi biti dio tvoje digitalne egzistencije i podsjetiti na svoje postojanje.

#workandplay

Book: Je li tvoj posao zaista igra? Ili je jako puno posla da bi se snimila jedna jedina fotografija za Instagram, dosta pretvaranja da se dobro zabavljaš i samo malo stvarno dobre zabave?
Nakon dosta osobnog razvoja i rasta uspio sam izbalansirati sebe i svoj posao. Nekoć sam putovao tri, četiri puta tjedno radi projekata. Sada sam odlučio provoditi više vremena na mjestima u koje putujem i ostaviti minimalno dva dana da ih istražim, da se zabavim i opustim. Kad putujem s klijentom, to je vrlo intenzivno jer smo stalno u potrazi za dobrim kadrom i nemiran sam dok ne obavim posao.
Book: U čemu najviše uživaš? Odjeći? Putovanjima? Svojoj zajednici followera?
I dalje stvarno uživam u putovanjima, odjeća mi je zaista sekundarna, a moja zajednica vrlo je izazovna. Imam sreću što vidim puno različitih mjesta i kultura koje me inspiriraju.
Book: Prošle godine snimio si i dokumentarac koji je gostovao na brojnim festivalima modnih filmova. Odakle ideja?
“Make/Believe” moj je osobni portret. Ideja je bila da pustim bliže svoju publiku – pokažem im tko sam i kako iza kamera izgleda moj svakodnevni posao. Film je imao premijere i gostovao na festivalima u brojnim gradovima, od Londona i Pariza, Milana i Thessalonikija do Istanbula. Ovog Božića objavit ću ga online na svojoj web stranici TheGentlemanBlogger.com.

#sustainability

Book: Spomenuo si već koliko je modna industrija velik zagađivač, a u posljednje vrijeme i privatno i poslovno snažno zagovaraš održivost. Što je podiglo tvoju svijest o tome da se moramo bolje brinuti o svom planetu?

Putujući svijetom, imao sam prilike svjedočiti brojnim prirodnim katastrofama, od zagađenosti zraka u Pekingu do požara u Brazilu. Posljednje dvije godine te su katastrofe intenzivirane i trebaju služiti kao opomena svima nama što će se dogoditi ako nastavimo ovako. Smanjio sam broj putovanja, prestao jesti crveno meso, minimizirao plastični otpad i svakog svog klijenta propitujem o njegovoj politici održivosti. Svatko od nas mora prilagoditi svoje navike kako bi živjeli održivije.
Book: Želiš raditi samo s klijentima koji imaju održivo poslovanje. Koliko je teško biti tako principijelan u tvom poslu?
Na svu sreću sve je više brendova koji vide što se zbiva u svijetu i razvijaju poslovanje u održivijem smjeru pa smo na istoj valnoj dužini.
Book: Što još radiš kako bi živio održivije?
Ovog ljeta pridružio sam se inicijativi jednog prijatelja prema kojoj smijem kupiti samo jedan odjevni predmet mjesečno, što pridonosi smanjenju otpada i boljoj iskorištenosti moje garderobe. Zapravo mi je ta inicijativa pomogla da ponovno otkrijem neke komade u svojoj kolekciji i mudrije promišljam što ću od odjeće kupiti.

#humility in the #firstrow
Book: Na već spomenutom Istanbul Fashion Film Festivalu tijekom razgovora s tobom poslije filma netko iz publike spomenuo je da, bez obzira na slavu i mjesto u prvom redu na najvećim svjetskim modnim revijama, djeluješ kao vrlo skromna osoba. To je jedna od tvojih karakteristika zbog koje ti se najviše divim. Kako si ostao skroman u tom modnom vašaru taštine?
I tu svoju kvalitetu moram posvetiti prijateljima. Moji prijatelji drže me prizemljenim. Često vidim ljude koje uspjeh ponese, a potom i vrlo grubo prizemlji.
Book: Koji će modni brendovi u Firenci, Milanu, Parizu i Londonu sljedeće sezone imati sreće da im The Gentleman Blogger sjedi u prvom redu? Koji su tvoji najdraži prvi redovi?
Od Fendija do Valentina, Pal Zilerija i Ferragama… Neću propustiti nijedan! London, Pariz, Milano i Firenca – stižem! Ipak, na Fendijevim revijama najdraže mi je sjediti u prvom redu. Taj me brend ugostio prije sedam godina, kada sam prvi put krenuo na tjedne mode, i danas je kao dio moje obitelji.

Razgovarala Iva Biondić

Fotografije TheGentlemanBlogger.co

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Podcasti nisu više nikakva novost, od početka 2000.-ih slušamo i gledamo razne podcaste, vezano uz svakojake teme i sadržaje. No, danas donosimo popis onih zbog kojih ćete često imati upalu trbušnih mišića. Čim ih krenete slušati, izmamit će vam osmijeh (a neki i zadovoljni sarkastični cer!) na lice – smijeh na glas je zagarantiran!

Nakon 80-ih dočekali smo povratak 90-ih, a trendovi nas sada konačno bacaju u eklektične 70-te. Nakon pedeset godina groovy stil je ponovo u modi i srcu, a to se može primijetiti već letimičnim pogledom na izloge high street brendova. A ako zavirite dublje u ormare, možda još uvijek imate neke naslijeđene originalne komade koje su 70-ih nosile vaše majke ili bake. Prekopajte ormare jer ono što donose najnovije kolekcije malo se razlikuje od originala

HIR Studio iz Hong Konga dizajnirao je seriju javnih klupa u vijećnici koristeći reciklirani plastični otpad iz domaćinstava s područja uz rijeku Shing Mun. Inspirirali su se konceptom da ono što je uzeto iz zajednici se može zajednici i vratiti te su koristili reciklirane plastične boce i njihovom preradom napravili nove moderne klupe

Odabrati nijansu ruža za usne u trgovini danas je dosta nemoguće zbog obaveznog nošenje maski. Situacija traje već dovoljno dugo da su i oni najopskrbljeniji sada već iscrpili zalihe ruževa. Iako smo se već i naviknuli na kupnju online, najčešće to nije idealna opcija kada je u pitanju odabir novog ruža jer nijansa na ekranu jer se nijansa na ekranu rijetko kada podudara s onom na koži. U Chanelu su uspješno doskočili i tom problemu

Luksuzna talijanska kuća Gucci već nekoliko godina slovi kao modna adresa iz koje izlaze nebrojena kreativna rješenja, bilo da je riječ o neobičnim modnim revijama s fantastičnim scenografijama, ekscentričnim kolekcijama, zanimljivim i često angažiranim kampanjama koje pomiču granice ili pak – o ‘običnim’ pozivnicama. No, za sudjelovanje u predstavljanju posljednje kolekcije Alessandra Michelea odabrani su morali rješavati rebuse i zaigrati kviz… a onda je osvanula Gucci Aria

sh.es.na je dizajnerski brend kojeg je 2017. godine u Zagrebu pokrenula povjesničarka umjetnosti Marija Borovičkić. Kao mali lokalni brend ručnih radova nastoji se približiti održivoj ekonomiji i ekologiji kroz kvalitetu i izdržljivost proizvoda i materijala. Simboličko značenje riječi „šesno“ – lijepo, uredno, posloženo ili dobro odrađeno – temeljni je vodič i svojevrsni moto sh.es.na brenda

Ako se volite opuštati uz svijeće, sigurno vam dosta često ostane voska i praznih staklenki. Većina svijeća uglavnom ne izgori do kraja, no vosak bez fitilja se ne može dalje koristiti. Naravno, to nije razlog da sve to bacite u smeće jer ostatke voska kao i zdjelice u kojima ste ga dobili se mogu reciklirati na mnoge kreativne načine. Osim što se mogu koristiti dalje kao spremnici i vazice, staklenke mogu poslužiti za vaše nove reciklirane voštanice

Sezona jagoda podsjetila nas je na božanstveni desert, savršen za svaku prigodu

Seriju je jedna kritika u stranom časopisu opisala kao sudar stilova i žanrova serija ‘Desperate Housewives’, ‘Gilmore Girls’ i ‘Buffy’, i to točno tim redoslijedom. Ovo je jednostavno kategorija sama za sebe. I zato nas veseli što uskoro dolazi i druga sezona

StoryBOOK na svojim raskošnim stranicama slavi vrijeme koje tek dolazi, kroz nostalgiju, hedonizam i aktivizam, nadu, heroine novog doba i zarazni plesni optimizam. Uživajte

Kako bi proslavio generaciju mladih glazbenika koji su nastavili stvarati iako je svijet (kreative) u posljednjih godinu dana stao, Spotify je kreirao playlistu naziva ‘Our Generation’ i izvrsno ju povezao s vizualnom umjetnošću. Ilustratorica Eliza Williams ‘oslikala’ je glazbene žanrove ukrasivši ih različitim ilustracijama tako da slušatelji, ovisno o žanru koji odaberu, mogu istovremeno uživati i u sjajnim vizualima koji ih transportiraju u neke ljepše, paralelne svjetove, daleko od svega što nas trenutno okružuje

‘Fashion is broken, let’s fix it together’ slogan je nove platforme Fixing Fashion. Ideja koja stoji iza platforme oslanja se na činjenicu da modna industrija proizvodi ogromnu količinu nove odjeće, a kupci, zbog njezine cjenovne pristupačnosti i trendova koji prebrzo cirkuliraju, ogromne količine odjeće bacaju već kad se na njoj odšije i samo jedan šav. Ili kad samo ‘izađu’ iz mode. Zbog takvog odnosa prema modi pati naš eko-sustav koji već godinama jedva diše pod hrpama tekstilnog otpada

Tri romana dolaze iz Južne Koreje i osvajaju književne top liste: ‘Molim te, pazi na mamu’, ‘Vegetarijanka’ i ‘Ljudska djela’. Južnokorejska književnost živi između dvije krajnosti; tople obiteljske priče i poetika nasilja

Film „Sound of Metal“ obilježen je prepoznatljivim stilom i snažnom, glasnom izvedbom, dok istovremeno gradi most i napetost između tišine i buke. Režiser Darius Marder s ovim filmom je napravio jako dobru stvar. Na 93. dodjeli Oscara film je bio nominiran u šest kategorija, a osvojio je dva prestižna kipića – za najbolji zvuk i najbolju montažu

Gladni putovanja, kako onih egzotičnih, tako i city breakova, sve više maštamo o njima i pomno ih planiramo. No zanimljivo je da je istraživanje, koje je proveo Booking.com, pokazalo da je pauza u međunarodnim putovanjima nadahnula 84% putnika iz Hrvatske da na prvo mjesto stave ipak održiva putovanja. To je optimističan pokazatelj da će putnici u budućnosti donositi promišljenije odluke vezane za putovanja

Glavobolju, pad imuniteta, umor, probleme sa snom, koncentracijom ili libidom od sada možete rješavati digitalnim zvučnim tabletama. Njihova posebnost, osim što su izmišljene i kreirane u Hrvatskoj, je ta što im je glavna supstanca zvuk. Sonic Pills možete kupiti online ili u fizičkom obliku, a s njima ćete dobiti kod kojim ćete otključati online zvučno-terapijsku seansu posebno kreiranu za neki problem. Ovaj zanimljiv multimedijalni proizvod osmislila je zvučna terapeutkinja Petra Crnetić, a projekt je već pobrao brojne nagrade diljem svijeta

Kreativni direktori, modni urednici, kolekcionari, artisti… Insajderi koji kreativnu industriju poznaju bolje od ikoga pa tako imaju i osjećaj za najzanimljivije ideje, često su pokretači novih projekata i kolaboracija u tom zatvorenom svijetu koji konstantno intrigira javnost. Tako se rodila ideja i za seriju knjiga u limitiranim izdanjima, a koje su posvećene kreativcima iz različitih domena djelovanja

Yayoi Kusama je jedna od najznačajnijih svjetskih suvremenih umjetnica i od 23. travnja njezina velika retrospektiva moći će se pogledati u Gropius Bau u Berlinu i to pod nazivom ‘A Bouquet of Love I Saw in the Universe’!

U trokut preklopljenu maramu vezanu preko glave posljednji put su ponosno nosile naše majke i bake negdje 60-ih. No i ovaj retro trend je dočekao svojih pet minuta. Moda se trudi održati duh kontinuiranog optimizma pa nam ne dostaje bubblegum roza nijansi, šarenih topića, majica, suknjica i torbice iz 90-ih. Već smo se navikli da moda, kada joj zatreba, inspiraciju sve više umjesto iz maštanja o budućnosti, crpi iz prošlosti

Avant Arte digitalnu platformu 2015. godine osnovao je Christian Luiten zajedno s Curtisom Penningom, prijateljem iz djetinjstva. Njihov projekt je, kako sami kažu, nešto kao Tinder za umjetnost, a zanimljivo je i to što je Christianov interes za umjetnost krenuo iz njegove ljubavi prema rapu i zvijezdama kao što su Jay-Z i Kanye West. Avant Arte Instagram profil ima 2,3 milijuna pratitelja, što samo po sebi govori o važnosti projekta, ali i o tome da je način na koji plasira umjetnost u korak s vremenom

Kriptovalute imaju brojne obožavatelje, ali sve je više onih koji im nalaze mane. Tu se posebno ističu zaštitnici okoliša, koji upozoravaju na to koliko energije bitcoin troši. Zastrašujuće!

Prije nekoliko dana je britanska medijska kuća BBC javnost razveselila s odličnom viješću! Naime, zbog pandemijskih mjera, Record Store Day ove će se godine održati 12. lipnja i 17. srpnja te donosi odlične vijesti – Amy Winehouse, Ariana Grande, bend Madness i Bjork samo su neka od zvučnih imena čija će raritetna i do sada neobjavljena izdanja ugledati svjetlo dana – na vinylu!

S prepoznatljivim šiškama, plavim očima i vrckastim osmijehom, Bettie Page postala je i ostala simbolom seksualne revolucije šezdesetih

Iako možda niste čuli za Grece Ghanem, najvjerojatnije ste joj vidjeli lice i outfite. Ona je 56-godišnja bivša laborantica s pola milijuna Instagram pratitelja, koju obožavaju modni brendovi i fotografi. Na društvenim mrežama postala je sinonim za bezvremenski stil, a njezin profil je najbolji odgovor na pretpostavku da se žene nakon pedesete odijevaju konzervativno i dosadno

Hrana nas oduvijek zbližava, ona nas uvijek vraća u najtopliju prostoriju u kući – kuhinju. Prosječan čovjek s prosječnim primanjima tu činjenicu uzima zdravo za gotovo, no na svjetskoj razini hrana, a pogotovo ona nepotrebno bačena, postaje jedan od gorućih globalnih problema

Iako nije u istoj ligi kao vlasnik Amazona Jeff Bezos, Tatyana Bakalchuk ima bogatstvo kojim je nadmašila mnoge od nje slavnije i poznatije ličnosti. Forbes ju procjenjuje na 12.7 milijardi dolara, što ju čini bogatijom od osnivača Richemonta, Farfetcha i Urban Outfittersa zajedno

Održivost je jedan od trenutno najpopularnijih termina u modernom rječniku, a princip održivosti proteže se kroz sve aspekte našeg djelovanja, od modne i beauty industrije, preko prehrane, transporta pa sve do načina stanovanja i dizajna doma. Imajući u vidu stanje našeg eko sustava i činjenicu da do sada nismo osobito marili za okoliš, bilo je i vrijeme da ekološka osviještenost postane – važna

O negativnim posljedicama koje modna industrija ima na okoliš čitamo na dnevnoj bazi, stoga je jedno od ključnih pitanja današnjice kako istovremeno biti modno i ekološki osviješten. Da li je budućnost u zanimljivim pop-up trgovinama s luksuzno prezentiranom second-hand odjećom ili majicama od morske trave koje same sebe čiste i zimskim jaknama punjenim divljim cvijećem – odlučite sami, no nama ovo više ne zvuči kao nekakva suluda SF budućnost

U proljetnom izdanju magazina StoryBOOK naša kolumnistica Mia Kovačić donosi priču o predivnoj i samoodrživoj oazi na osami kojoj je bilo potrebno šest godina da se od prenoćišta pretvori u stvaran turistički dragulj. Nekadašnji austrougarski put koji je vezao Dalmaciju s Biokovom sada je it lokacija

O potencijalima kulturnog i kreativnog sektora, važnosti medija, angažiranim umjetnicima i art kolektivima čije su ideje u posljednje vrijeme posebno zanimljive razgovarali smo s Moranom Bigač Leš i Anerom Stopfer, voditeljicama Deska Kreativne Europe

Zavirite u sjajnu Louis Vuitton izložbu u Hong Kongu i u mislima odlutajte u svijet ekscentričnih dizajnerskih rješenja. Jer inspiracija za kreiranje LV interijera uvijek su bila i ostala – putovanja, te nomadski život i istraživanje koji prate uzbudljive putničke pohode

Nismo još sigurni hoće li 2021. donijeti toliko željeno oslobođenje i opuštanje mjera, no za sada možemo maštati, možda čak i planirati. U tu svrhu evo inspirirajućih retrospektivnih izložbi suvremene umjetnosti koje bi mogli donijeti dašak boje, vedrine pa i revolucionarnog žara u našu dušu

Frajeri koje volimo, tema Moderan tip, kolumna o barber sceni, Giorgio Armani life story, Tajna društva, Highlander… uniseks teme su zavladale novim proljetnim brojem

Kada se začinjenom soku od rajčice i votki pridoda kultni pariški te njujorški bar, slavni barmen, jedan ruski princ te holivudski glumac, nastaje barski klasik imena Bloody Mary, čija priča mami osmijeh kroničarima miksologije, a okus oplemenjuje svaki otmjeni brunch

Gua sha i roleri od poludragih kamenja beauty trend su koji već nekoliko godina ne izlazi iz mode. Najpoznatiji su oni izrađeni od žada i rozenkvarca, no može ih se naći i od drugih vrsta poludragih kamenja. Iako roleri izgledaju zanimljivije i moćnije, kamena gua sha pločica možda je čak i jednostavnija za korištenje, a daje izvrsne rezultate

Godinama prije nego što je svijet upoznao njegove radove s limenkama juhe marke Campbell, osebujni pop art umjetnik Andy Warhol objavio je satiričnu kuharicu naziva “Wild Raspberries”. Prvi put objavljena davne 1959. godine, kuharica sada ide na aukciju, a bit će dostupna na online dražbi u organizaciji aukcijske kuće Bonhams New York

Beauty industrija posljednje vrijeme u trend uvodi novi sastojak, a svi tvrde da taj još bolje vraća sjaj i zdravi izgled lica. Nazivaju ga novom hijaluronskom kiselinom, no u pitanju je PGA- poliglutaminska kiselina. Prirodno derivirani sastojak nastao iz fermentirane soje trebao bi biti odgovor na potrebe onih koji pate zbog suhe, dehidrirane kože

Žedni egzotičnih destinacija, mode i interijera neki bi se ovog proljeća mogli uputiti do jedne od ne toliko dalekih oaza. A ove sezone Maroko je turistički posebno interesantan, jer nakon ulaska u državu nije potrebno biti u karanteni. S druge strane šoping u Marakešu je nedosanjani san svih onih urbanih nomada koji žive da bi putovali ili samo njeguju boho stil

Prošla su vremena kada su mirisni štapići podsjećali na indie shopove, ako ne već i na daleka putovanja. Danas su se ovi mirisni osvježivači prostora infiltrirali čak i u ponude luksuznih brendova, a njihov miris sve manje u sebi sadrži sandalovine i pačulija, a sve više je nalik suvremenim luksuznim parfemima.

Bivša osnivačica i voditeljica nekadašnjeg epicentra zagrebačke DIY kulture, udruge i galerije Prostor manufakturne slobode (PMS) Marta Grbešić oduševljava novim projektom Luda baba

Iako se zima privodi kraju to ne znači da ćemo se ovog proljeća prestati družiti s ledom. Takozvani „skin icing“ je najnoviji beauty trend, kojeg je trenutačno pun Instagram i TikTok. Brojne su i poznate osobe koje možete gledati kako u sklopu svoje beauty rutine masiraju lice kockicom leda, a jedna od njih je i Irina Shayk

Tony Conigliaro, jedan od najpoznatijih barmena svijeta, unio je revoluciju u barsku umjetnost, kombiniravši je s parfumerstvom, davši joj tako čarobnu dimenziju. Ovaj nagrađivani autor i poduzetnik s londonskom adresom, još je prije nekoliko godina našem autoru Anti Cariću ispričao crtice o svojem profesionalnom putu koji ga je, zahvaljujući talentu i inovativnosti, doveo gdje je i danas – do svjetskog miksološkog vrha

Ne postoji građevina koja je bila veći sinonim za kreativnost, raskalašan život, boemštinu i destrukciju: Chelsea Hotel bio je utočište piscima, slikarima, glazbenicima i neprilagođenim individualcima koji nisu imali novca ili ih zbog njihovog osebujnog karaktera nitko drugi nije htio “udomiti”. Gitarističke protuhe i omamljene ljepotice u viktorijanskim haljama, pjesnici – narkići, dramski pisci, propali filmaši i francuski glumci… Svi su ovdje postajali netko

Kada je pandemija u (modnom) svijetu zaključala vrata društvenih i kulturnih događanja, mnogi su u modnoj industriji pomislili kako je došao kraj klasičnim modnim revijama i pitali se što će se u novim okolnostima dogoditi s modom. No, moda se u restriktivnim uvjetima pokazala vrlo prilagodljivom, pa su kreativni umovi brzo pronašli način da prikažu svoje kolekcije publici. Možda nismo očekivali toliki pomak u prezentaciji, no premium moda sve smjelije uplovljava u svijet cyber umjetnosti

U povijesti su umjetnička djela često bila ušutkavana, no svijet umjetnosti uobičajeno ide protiv standarda pristojnosti u borbi
za slobodu izražavanja. Cenzura zatire slobodu govora i umjetničko izražavanje, a u umjetničkom djelu svaki je djelić baš onakav kakav i treba biti – bilo slučajno, bilo namjerno. Ovo su najpoznatija djela moderne umjetnosti koja su, prema mišljenju nekih, šokantna, ali promijenila su naš pogled na umjetnost

Što praćenje života poznatih govori o nama i našim vrijednostima? Ima li sveprisutna celebrifikacija društva ikakvu drugu funkciju od isprazne zabave? I koja je uopće razlika između slavne i celebrity osobe? Početkom 20. stoljeća bogati i utjecajni ljudi, poput Johna D. Rockefellera, plaćali su stručnjacima da im spriječe objavljivanje imena u novinama jer su više od svega cijenili svoju – privatnost. Pa zašto je se danas tako olako odričemo? Otkriva Mihaela Batinić

Od 1999. do 2014. glazbena industrija izgubila je 43 posto prihoda. Tek se 2016. zarada od glazbe počela povećavati. Razlog tom rastu krije se u sve većoj popularnosti streaming platformi, kao što su Apple Music, Google Play, Tidal te najveća Spotify koja danas ima više od 40 milijuna pretplatnika

Nedavno istraživanje otkrilo je male i velike želje zaljubljenika u putovanja. Nekad su uživali u urbanim ekspedicijama modnim, kulturnim i shopping metropolama, a danas ponajviše maštaju o neobičnim, lijepo namještenim i luksuznim interijerima okruženima fantastičnom prirodom poput snježne šume ili morske obale. A gdje se vi vidite?

Prema novijim istraživanjima ispada da su žene mnogo bolje menadžerice, šefice, pa i vlasnice tvrtki. Ispada i da za uspjeh tvrtke nije važna samo jurnjava za profitom, nego i sposobnost prenošenja svojih ideja na druge zaposlenike, pa i dobra komunikacija – u čemu su žene, eto, bolje. No svijet (biznisa) ipak nikad nije bio naklonjen ženama…

Istraživanja su pokazala da ljude koje upoznamo procjenjujemo za samo sedam do trideset sekundi, i to najviše na osnovi izgleda i stava. Zato uvijek imajte na umu staru izreku da ne postoji druga šansa za ostavljanje prvog dojma.

Prije više od dvjesto godina šarlota je stupila na gastro pozornicu kao engleski desert, no početkom 19. stoljeća chef Marie-Antoine Careme uveo ju je u glasovitu francusku kuhinju i dao joj novo, otmjenije ruho

Američki filmski redatelj Wes Anderson nadaleko je poznat po svojoj neobičnoj estetici koja, odmičući se od realnosti i uranjajući u svijet mašte, kreira posebne, vrhunski stilizirane svjetove. Sanjiva estetika Andersenovih filmova privukla je dosad čete obožavatelja, a jedan od njih, Wally Koval, odlučio joj je posvetiti posebnu pažnju

Luksuzna modna kuća Louis Vuitton objavila je svoju najnoviju kampanju za mušku kolekciju namijenjenu sezoni jesen/zima 2020. Kampanja je nazvana “Raj na Zemlji”, a u fokusu kolekcije, baš kao i vizuala s potpisom fantastičnog Tima Walkera, nalaze se oblaci koji simboliziraju slobodu, jedinstvo i mir

Kao što je pojam K-1 svojedobno probio granice “rodnog” Japana i zaludio cijeli svijet domišljatom idejom mješovitih borilačkih sportova, slično se dogodilo i u kozmetičkoj sferi pojavom termina “K-10”. Pojam korejskih korijena zaslužan je za globalnu popularnost novog pristupa njezi lica. Riječ je o nanošenju različitih preparata u deset koraka koji su, navodno, najzaslužniji za tako poželjan izgled Korejki, ponosnih vlasnica najljepšeg tena na svijetu

Pandemija je minimalizirala utjecaj celebrity kulture, redefinirala pojam influencera, vratila na scenu stručnjake te donijela podršku “običnim” ljudima – svakodnevnim junacima, tako da će ova kriza uz mnoge probleme donijeti i nešto dobra – bolje i odgovornije društvo.

Primamljivog mirisa, zadivljujućeg okusa – lagan, sočan, osvježavajući, extra sirupasti – posve nam je jasno zašto je ovaj tradicionalni grčki kolač koji savršeno paše uz sočno voće, desert požude tijekom ljetnih vrućina

Nevjerojatno je koliko jedan tako jednostavan objekt tijekom stoljeća fascinira i žene i muškarce, vizažiste, make-up dizajnere, kozmetičke mogule, glumice, pjevačice, čistačice, ljubavnice, kućanice i manekenke. Baš kao ni mala crna haljina, ni crveni ruž nikada nije izašao iz mode i nikada neće. On je jednostavno puno više od obične šminke!

Manje poznata ili gotovo potpuno nepoznata pića u zaborav padaju zbog mnoštva različitih razloga. No među njima niti jedno nije toliko obavijeno velom tajne kao Dubonnet. I dok će sam spomen ovog aperitivnog pića izazvati čuđenje većine ovovjekih barmena, samo najpotkovaniji znaju priču koja se krije iza ovog za mnoge tajanstvenog eliksira koji je od svog nastanka u Francuskoj 19. stoljeća dospio na britanski kraljevski dvor

Profimedia/Copenhagen Fashion Week

Već godinama se oduševljavamo skandinavskom uličnom modom i influencericama koje su po popularnosti odmah uz bok Francuskinjama. Kolovoški Copenhagen Fashion Week, osim digitalnih sadržaja imao je i one u fizičkom prostoru pa su sve oči modne i beauty industrije bile uprte prema skandinavskim influencericama. Kada je skandinavska ljepota u pitanju jedan od glavnih područja interesa su preparati i rutine kojima mogu zahvaliti svoj uvijek svjež i zdrav izgled

Za slučaj da je korona pandemija isisala i posljednji tračak glamura iz vaših života, dobro će vam doći doza kvalitetnog razgovora o modi. Ovo je pet podcasta koji svakom ljubitelju mode mogu popraviti dan. Uživajte #YourStoryMatters

STORYBOOK, zima 2020.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.

Newsletter

StoryBOOK je suvremen lifestyle magazin, koji se na hrvatskom tržištu nametnuo kao lider u ‘slow journalism’ pokretu. Njegova uspješna formula na jedinstven način spaja umjetnost, žensku snagu, pop-kulturu, modu, ljepotu, fenomenološke teme, svijet businessa, društvenu scenu, gastronomiju, aktivizam i hedonizam. Prijavite se na naš NEWSLETTER jer … StoryBOOK je priča za sebe.

    [acceptance* acceptance-718]Prihvaćam da se moja email adresa koristi u reklamne svrhe. Saznajte više na Pravila privatnosti[/acceptance]