Dr. Strangelove, Dr. Who, Dr. No & Dr. Felver, spiritus movens zagrebačke scene

“Molimo doktora Felvera da se javi na šalter informacija!“ zaorilo se jednom prilikom na jednom kolodvorskom razglasu, otkriva DJ Felver, naš doktor klupske scene, u autorskoj kolumni objavljenoj u magazinu StoryBOOK. Kaže kako je bilo nečeg romantičnog u toj želji da se ne razotkrije i ne zaustavi. Baš kao i svih ovih godina rada, neovisno o ulogama koje je igrao… Uronite u scenu

event 29.06.2021.
Autorska kolumna, DJ Felver

Činilo mi se tog jutra, u tom trenutku dok mi se na ekranu pokazivalo vlastito ime, kako će mi svemoćna tražilica Google ponuditi nešto što sam o sebi ne znam, nešto novo, nešto iznenađujuće, nešto o čemu ću moći ispisati barem stranicu humorističnog i zanimljivog teksta. Naišao sam na izraze koji možda opisuju moj rad – od doajen klupske scene, spiritus movens zagrebačke scene, do onih nešto kraćih poput producent, organizator i DJ.

Pokraj mojeg imena iskakale su reklame za nezaboravna ljetovanja u last minute aranžmanu za bisere našeg Jadrana, otoke. Jednom sam negdje pročitao kako je otok odlično mjesto za silazak niz vrijeme, otok je zak(l)on. Pomislio sam kako je blesavo koristiti Google za pretragu uspomena. Koliko znam, još mi nitko nije napravio download mozga, ali reklame su prizivale u sjećanje jedno moje takvo last minute putovanje, u pravom smislu te riječi.

StoryBOOK, autorska kolumna DJ Felver

Bila je sredina 90-ih, vrijeme kada je scena bila življa nego ikad, a mi smo puni entuzijazma mogli preplivati kilometre i kilometre do bilo kojeg otoka. Tog kasnog ljeta direktno nakon nastupa iz Pule krenuo sam na Silbu na druženje nas šačice uvrnutih glazbenih entuzijasta spremnih prevrnuti svaki kamen za glazbenu poslasticu. Sreća moja da sam bio jedan od prstiju te šačice.

Vožnja autobusom iz Pule do Brestove, ukrcavanje na trajekt za Cres, pa dalje do Malog Lošinja na katamaran za Silbu – zvuči komplicirano, ali za koncentriranog sudionika sve je to moguće izvesti u jednom dahu. Pospremio sam ploče u čvrstu srebrnu metalnu torbu i krenuo. Zaspao sam čim je bus napustio Pulu. I naravno, umjesto u Brestovi, probudio sam se na zadnjoj postaji, u Rijeci. Mala devijacija u odnosu na itinerar, ali ništa nerješivo, pomislio sam.

E sad, pronašao sam šalter ispod velikoga plavog natpisa “Informacije” – vrlo je kratko trajao taj razgovor, a informacija je bila: “Nema šanse da stignete do Malog Lošinja i da uhvatite taj jedini katamaran za Silbu”, kroz one rupice na staklu protisnula je službenica, malo neempatična za moj ukus, ali valjda nisam bio prva budala toga dana. OK, taj smo dio riješili, ne idem na Silbu. Maločas spomenuti entuzijasti bit će zakinuti. Ali uslijedilo je ono najteže: obavijestiti ih o svemu i suočiti se s reakcijom.


Profesore i Doktore, u to smo se vrijeme tako međusobno oslovljavali moj prijatelj i ja. Naime, tada nije bilo mobitela, samo fiksni – na žetone ili telefonske kartice, više pojma nemam. Biram na papiriću zapisan kućni broj na Silbi, čekam s knedlom u grlu da bih u jadu i čemeru priopćio sav svoj fijasko. ”Doktore, zaje*** si stvar!” Na to nisam imao odgovor Profesoru, a još sam manje slutio komplot koji slijedi. Poražen i neispavan sjeo sam na kolodvorsku klupu i čekao prvi autobus za Zagreb.


”S kojim ti to doktorom razgovaraš?”
“Ma, s Felverom, iz Petrove.”
Profesor nije tratio vrijeme, nego se uhvatio fiksnog i krenuo u ozbiljnu organizaciju žurnoga ginekološkog pregleda. “Doktor Felver iz Petrove zadržan je zbog hitne intervencije. Molim Vas, shvatite da se radi o žurnom stanju trudnice na Silbi. Zadržite katamaran po svaku cijenu, brod ne smije otići bez dr. Felvera, ne zanima me koliko ćete čekati”, dojavio je odgovornima u Jadroliniji.


“Molimo doktora Felvera da se javi na šalter informacija!”
Odjednom se zaorilo na kolodvorskom razglasu. Pa dobro, većinu svog života živim u Petrovoj ulici, pa sam po svoj prilici mogao biti i doktor, liječnik, barem po mjestu stanovanja. Bilo je nečeg romantičnog u toj želji da se ne zaustavim, da prešutim, u toj želji da stignem na otok i zakoračio sam prema tom pozivu!

StoryBOOK, autorska kolumna DJ Felver


Nekoliko sati kasnije, vozač autobusa svojeg je jedinog preostalog putnika dovezao do katamarana koji je strpljivo čekao. Odlučnim, gotovo doktorskim korakom koračao sam prema njemu, čvrsto držeći metalnu torbu s pločama u ruci, nadajući se da je neću morati otvoriti jer u njoj nije bilo lijekova ni hitnih medicinskih preparata, nego pomno složene ploče, one iste kojima se i danas znam vratiti. U svakom DJ-u i zaljubljeniku u glazbu čuči jedna opsesija: gomilati ploče i od njih sagraditi idealni diskoklub. Potraga za raritetima često se pretvara u kompulzivnu potrebu jer vinil nije samo oruđe za rad nego i pravo blago. Ok, bilo je tu i nekih tabletica, ali nedovoljno da bilo koga uvjeri u moj “liječnički” poziv. Od sreće sam već zaboravio na to da sam umalo kolosalno zaje*** stvar. Doduše, malo mi je bilo nelagodno, bojao sam se da moja tankoćutna “umjetnička narav” ne razotkrije istinu. E to bi bilo neugodno, kao da mađioničaru malo prerano padne onaj saten kojim prekriva pomoćnicu koju je upravo prepilio na dva dijela.

“Doktor Felver?” Upitno me pozdravljala posada, dajući svima do znanja da je njihovu čekanju došao kraj. Dobri su bili, malo namrgođeni, ali je cijela populacija katamarana odahnula kad je dr. Felver kročio u brodski salon. “Evo me, evo me!” Kapetan broda osobno me dočekao i smjestio na jedino slobodno mjesto u prvom redu, baš pokraj trudnice širokog osmijeha dobrodošlice i olakšanja. ”Uh!” Skoro sam naglas izvalio. Dug je put do Silbe. Čeznuo sam za slušalicama i mirom u njima. Odsutno sam gledao pred sebe pokušavajući zamijeniti ritam brodskog motora zamišljenim dugometražnim zvukom kojim će isti mastermind Profesoru i ekipi kreirati sljubljenost zvuka i tijela.


Da ne zaboravim. Cijeli ovaj urnebes i neugoda, jedna gaža, druga, put do treće, spavanje do Rijeke, akrobacija do Silbe, Jadrolinija, bolnica u Petrovoj, Profesor i Doktor, šalter informacija, moja doktorska torba… Sve je bilo u službi društva od, brojkom i slovom, nas šestero (6) zaljubljenika u glazbu i ples, u diskoklubu koji je godinama zatvoren, ali će se čudom otvoriti baš tada kada smo mi to poželjeli.

Možda mi danas nedostaju ti trenuci u kojima ne postoji ništa što bi nas zaustavilo i usporilo, u hrabrosti bivanja bez uzmicanja. Na neki sam način bio bezobraznije i bezbrižnije slobodan. U to smo vrijeme bili uvjereni i u naše poslanje i jedni u druge i u obranu te naše umjetničke utopije koju smo svi zajedno izmaštali.


A kako objasniti to ludilo partijanja posljednjih dvadeset pet godina? Prava se priča ne nalazi u tajnim i teško nabavljivim pločama, tehnikama ili zvjezdanim statusima DJ-a, nego u emocijama ljudi koji žive tu apsurdnost, razuzdanost i obilje i u atmosferi koja time vlada, u osjećaju da je sve moguće i da je sve – ljubav.

Tijekom svih ovih godina rada, neovisno o ulogama koje sam igrao, možda je najvažnije što sam naučio to da treba ostvariti neku vrstu last minute magije svakog dana i noći: omogućiti ljudima da sanjare, iznenaditi ih, zavesti glazbenim bojama, probuditi u njima osjećaj da zajedno dišu – baš kao što su Profesor i društvo, zajedno sa mnom, Doktorom, disali u tim trenucima. U trenutku kad su sve društvene konvencije poništene, a prisutna je unutarnja želja da se uroni i prepusti, glazba postaje ono što je i sam život – putovanje.

Foto: Hrvoje Štefotić, Shutterstock

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Jacqueline Kennedy Onassis, poznata i kao Jackie O, jedna je od bezvremenskih svjetskih modnih i beauty ikona. Nekadašnja prva dama dobro je znala tajne dobrog izgleda i na koji način je on povezan s imanjem moći. Stoga su njezini beauty rituali i danas predmet velikog interesa. Za njezinu kožu brinuo se poznati dermatolog Erno Laszlo, čija klijentica je također bila i Marilyn Monroe. O njezinoj skincare rutini puno se može saznati iz dokumenta iz 1963. koji je završio i u njujorškom Makeup Museumu

Za razliku od ženske mode o kojoj se najčešće piše i koju se strastveno prati, muška je moda oduvijek bila pomalo zapostavljena. No, to nipošto ne znači da ona nije vrijedna proučavanja i da je nevažna. Upravo zato, legendarni je londonski muzej Victoria and Albert odlučio posvetiti svoju iduću veliku izložbu upravo toj temi – […]

Za sebe volim vjerovati da sam najbliže Freudovoj teoriji koju je postavio na početku stoljeća, a koja kaže da su fotografije zapravo najbliže onom što je on nazivao nesvjesnim, ulaz u naše želje, strahove, snove, iluzije te da na nekoj nesvjesnoj razini odaberemo okinuti fotku baš u trenu kada se slika donekle poklopi s našom unutarnjom ili je pak na neki način oživi, pokrene, potakne nas na neko posve drugo gledanje…, otkriva nam naša svestrana novinarka, spisateljica, fotografkinja te glavna urednica Cosmopolitana Aleksandra Orlić uoči izložbe fotografija – ANIMA, Druga lica Rovinja i Zagreba – koju možete pogledati od 21. listopada do 28. studenog u Muzeju grada Zagreba

Dalibor Matanić možda je domaći najplodniji režiser, a koji posljednjim svojim radovima niže nagradu za nagradom. Iako nas je isprva iznenadila, ne možemo reći da nije bila očekivana nagrada Grand Prix koju je njegova nova serija ‘Područje bez signala’ osvojila na prestižnom festivalu Series Mania koji se održao od 26. kolovoza do 2. rujna ove godine. Na festivalu je prikazano više od 60 ekskluzivnih premijera serija iz cijeloga svijeta, a u natjecateljskom programu Panorama International u kojem je ‘Područje bez signala’ nagrađeno titulom najbolje serije, u konkurenciji je bilo 15 serija

Dvije prijateljice, Sabina Rešić i Azra Salkanović, autorice su novog zanimljivog hrvatskog brenda NUUIT. Ovi trenutačno poprilično popularni modni dodatci su izrađeni od dva sloja vrlo mekane kože te ugodni za nošenje. Namijenjeni su prvenstveno ženama koje prate modu i uvijek su u potrazi za novim stvarima i idejama. To su osobe koje teže autentičnom modnom izričaj i ne nedostaje im hrabrost nositi neobične odjevne komade kao što su NUUIT harnessi

Psihijatar Robert Torre autor je nekoliko knjiga s područja psihologije ovisnosti te kritičkog pamfleta ‘Prava istina o psihijatriji’. Donosimo isječak iz njegove posljednje knjige ‘Ludilo uzvraća udarac’ u kojoj je izložio više od dva stoljeća dugu priču o monopolu psihijatrije nad ludilom

Glitch art neki uspoređuju s punkom. On je sustavna pogreška koja mijenja vizualni dojam i pandan je našoj osobnoj ranjivosti. Jer u svijetu koji strogo teži savršenstvu biti greška postalo je vrijednost po sebi, a veliki revival glitch arta dogodio se dijelom i zbog izazivanja medija koji su se mnogima činili izvan dosega te su smatrani ekskluzivnim, glossy, nerealističnim i bez mane. Glitch art postao je više od pokreta koji veliča nesavršenosti i komentira suvremenu kulturu, ušao je u naše osobne datoteke, ali i u mainstream medije, što je zanimljivo s obzirom na to da je kritika pop kulture i njezinih trendova, otkriva Vedrana Sunko

Popularna serija knjiga ‘Catwalk’ potkraj listopada dobiva novo pojačanje – tom posvećen bogatoj povijesti talijanske modne kuće Versace. Knjiga sa zlatnim koricama nosi naziv ‘Versace Catwalk: The Complete Collections’ i sastoji se od impozantnih 1200 fotografija s modnih revija i kratkim tekstovima koji prate vizuale dajući temeljiti uvid u svaku Versace kolekciju, ali i u […]

Djelo je napravljeno posebno za umjetničinu retrospektivnu izložbu Yayoi Kusama koja je održana u Reini Sofiji, u Madridu, Centru Pompidou, u Parizu, Tate Modern, u Londonu i Muzeju američke umjetnosti Whitney, u New Yorku, 2011. i 2012. To je bila najveća instalacija koju je napravila do tada. Kao što drugi dio naslova djela sugerira, djelo nastoji vizualizirati život kao ‘briljantno’ iskustvo. Djelo postoji u tri izdanja od kojih je ova verzija (koja je opsjela Instagram!) u vlasništvu Tatea

Magazin StoryBOOK s novim brojem slavi umijeće življenja na umjetnički način, izdvojite vrijeme i uživajte u istraživanju imaginarija zanimljivih umjetnika, svjetski poznatog ilustratora i dizajnera Mirka Ilića, koji je prije 35 godina preselio u SAD i postao umjetnički direktor časopisa Time te ilustrator za New York Times, razgovarali smo o angažiranoj umjetnosti i toleranciji. Naučite […]

Začarana šuma – zaboravljen svijet mitskih bića Hrvatske zajednički je umjetnički projekt Ive Lulić i Zdenka Bašića koji predstavlja priču o staroslavenskim božanstvima kroz medij režirane fotografije snimljene u prirodnim krajolicima Hrvatske. Oboje autora već dugo crpe inspiraciju iz tema hrvatske mitologije, a sada su zajedno realizirali umjetnički projekt na temu slavenske mitologije s ciljem očuvanja navedenog dijela kulture i povijesti

Dvije briljantne serije fotografija koje datiraju iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, a tematiziraju noćni život u Parizu i New Yorku spajajući tako nostalgiju i izlaske za kojima smo toliko dugo čeznuti, zovu nas na partijanje. Zavirite!

Na izboru The Best Chef Awards 2021. Ana Roš, glavni chef slovenskog te svjetski poznatog restorana Hiša Franko, u kojem isključivo s namirnicama iz regije utjelovljuje svoju viziju stvarajući osebujnu kulinarsku čaroliju, zauzela je sedmo mjesto. O veličini uspjeha dodatno govori i činjenica da je Ana jedina žena u top 10! Donosimo ekskluzivni intervju koji je Ana dala za StoryBOOK, a u kojem priča o strasti prema kuhanju koja ju je, zahvaljujući predanom radu, dovela u vrh gastronomskog svijeta

Volite li modnu fotografiju starih majstora kao što su Irving Penn ili Richard Avedon, tada ćete zasigurno obožavati studijske fotografije koje su nastale kao vizuali za novu kolekciju modne kuće Schiaparelli. Premda je dio fotografija u boji, a dio u crno-bijeloj tehnici, kako bi se predočila dualnost Else Schiaparelli koja je poslužila kao nadahnuće za […]

180 Studios 14. listopada ove godine javnosti predstavlja izložbu originalnih setova, rekvizita, kostima i umjetničkih djela koja osvjetljavaju jedinstvenu estetiku djela, filma ‘The French Dispatch’ Wesa Andersona

Kada je legendarni britanski glazbenik David Bowie preminuo u siječnju 2016. godine, njegovi obožavatelji su se, premda nevoljko, pomirili s time da je došao kraj jednoj plodnoj karijeri, te da im ne preostaje ništa drugo nego iznova preslušavati neke od njegovih brojnih albuma ili pak gledati neki od nebrojenih filmova koje je tijekom svoje karijere […]

Red Hot Chili Peppers najavili su svoju prvu turneju otkad se gitarist John Frusciante vratio u grupu! Turneju su najavili u satiričnom videu, televizijskim vijestima, postaje KHOT. Naravno da tv postaja ne postoji, izmišljena je!

Prije sedam godina Nikola Škorić osnovao je Electrocoin, prvu bitcoin mjenjačnicu za posredovanje u trgovanju kriptovalutama, ubrzo mu se pridružio i današnji partner, ravnopravni direktor tvrtke Marin Maržić, a nakon toga tvrtka je razvila i PayCek sustav za procesiranje kriptouplata te s Hrvatskom poštom i uslugu za otkup kriptovaluta u HP poslovnicama. Zahvaljujući tome ove su godine zauzeli šesto mjesto Deloitteove liste najbrže rastućih tehnoloških tvrtki srednje Europe, što je ujedno najbolji rezultat hrvatske tvrtke. Da bi te činjenice zvučale još impresivnije, dovoljno je reći da su prošle godine ostvarili promet od 44 milijuna eura, što su ove godine dosegli već u prvih šest mjeseci

Sjećate li se onih zlatnih vremena u kojima je cvjetala popularnost ‘Prijatelja’, a ravna i stepenasta frizura boje meda koju je nosila Rachel Green bila je sveti gral u domeni najljepših celebrity frizura?

Prošlo je nešto više od mjesec dana otkako su Talibani preuzeli vlast u Afganistanu, što je, očekivano, prouzrokovalo humanitarnu krizu zabrinjavajućih razmjera. Kao što su mnogi mediji dosad izvještavali, ženska su prava i slobode posebno ugrožena, a na meti nove vlasti našle su se i afganistanske novinarke. Sudeći po izvještavanju Reporters Sans Frontièresa, od 700 novinarki koje su donedavno radile u Kabulu, svoja radna mjesta zadržalo je njih tek 39. Evo kako im možemo barem simbolično pomoći

Priča inspirirana kultnim londonskim hotelom Savoy u kojem je osnivač kuće, Guccio Gucci, radio kao mladić i gdje je, gledajući glamurozne goste hotela kako hodaju lobijem, uživao u njihovim modnim izdanjima pronalazeći inspiraciju za svoj budući rad, poslužila je keativnom dvojcu Alas i Piggott kao temelj priče za moćnu kampanju. Zavirite u čudesan Gucci svijet

Paolo Sorrentino, majstor prekrasnih filmova, ove jeseni donosi još jedno (ako je suditi prema traileru) isto takvo prekrasno ostvarenje – film ‘The Hand of God’. Sorrentino se ovim filmom vraća u rodni grad kako bi ispričao svoju najosobniju priču, priču o sudbini i obitelji, sportu i kinu, ljubavi i gubitku.

Možda na prvu djeluje neobično i nekonvencionalno, no u suradnji s umjetnicima mlađe i srednje generacije realizirano je jedanaest umjetničkih intervencija u Kaznionici u Turopolju i Odgojnom zavodu u Turopolju. Projekt Sloboda stvaranja, uključit će još oslikavanje Zatvora u Rijeci, Probacijskog ureda u Zagrebu, Zatvora u Bjelovaru i Zatvora u Zagrebu

Proces starenja je neizbježan, što ne znači da na njega ne možemo utjecati. Dovoljno je upoznati “mehaniku’” starenja kože, početi osluškivati njezine potrebe, a svoj beauty režim prilagoditi njezinim zahtjevima. Imali 20 ili 60 godina, jedno se nikad ne mijenja – zaštitite kožu od vanjskih oštećenja, UV zračenja, onečišćenog zraka i duhanskog dima. klonite se loše prehrane, neaktivnosti i stresa

Donosimo vam recept za slatki zalogaj koji nikog neće ostaviti ravnodušnim

Održiva moda je veliki trend, no to ne znači da je lako kupiti komad koji je uistinu održiv. Odnosno proces nije jednostavan, a ono što pomaže su definitivno certifikati koji jamče neke od elemenata održivosti

Nakon posljednjeg, kratkog filma ‘The Human Voice’ gdje smo uživali u izvedbi Tilde Swinton i Almodóvarovoj estetici, sada s nestrpljenjem čekamo novi film Madres Paralelas koji 10. rujna dolazi u kina. Glavne uloge imaju Penélope Cruz, Aitana Sánchez-Gijón i njegova vječna filmska muza Rossy de Palma

Uzgoj biljaka i vrtlarenje, zahvaljujući lockdownu, postao je jako trendi hobi. Nemogućnost putovanja na egzotične destinacije posebno je cijenu podigla egzotičnim ukrasima, naročito biljkama. Kod nas je prilično teško nabaviti neuobičajene biljke, a njihovo naručivanje iz inozemstva nije siguran način jer dostava često traje predugo za živu biljku. No od nedavno ni to nije problem jer online trgovina Džungla Plants prodaje i sigurno dostavlja zanimljiv izbor egzotičnih biljaka i sve ono što je potrebno za njihov uspješan uzgoj

Nove generacije žele slobodu punog spektra izražavanja vlastitog identiteta i nipošto ne pristaju na to da ih se smješta u kućice ili ladice pa ni kad je riječ o rodnom identitetu. Istraživanja su pokazala da oko 50 posto milenijalaca smatra da je rod pitanje koje se može definirati – spektrom. Činjenica je da su otkad je svijeta novi naraštaji donosili svjetonazore kakvih se njihovi roditelji najčešće nisu mogli ni domisliti, stoga i na ovaj “trend” možemo gledati kao na svojevrstan simptom zdravlja društva, otkriva Vedrana Sunko

Fotograf iz Bruxellesa već pet godina krstari svijetom pronalazeći i snimajući najzanimljivija mjesta za život, od nebodera do izoliranih skrovišta, a proputovao je preko 20 zemalja na šest kontinenata. Osim zanimljivih lokacija, fotografirao je i nekoliko osebujnih i ultranaprednih nebodera. Otkrijte svoje tajno virtualno, a jednom možda i stvarno, mjesto za bijeg

Ovaj grčki kolač od naranče sočan je i osvježavajući desert za ove tople dane

STORYBOOK, jesen 2021.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.