Donosimo ulomak iz posljednje knjige Roberta Torrea ‘Ludilo uzvraća udarac’

Psihijatar Robert Torre autor je nekoliko knjiga s područja psihologije ovisnosti te kritičkog pamfleta ‘Prava istina o psihijatriji’. Donosimo isječak iz njegove posljednje knjige ‘Ludilo uzvraća udarac’ u kojoj je izložio više od dva stoljeća dugu priču o monopolu psihijatrije nad ludilom

event 18.10.2021.
ludilo_naslovnica3d

SIROMAŠTVO IZLUĐUJE

Već desetljećima različita istraživanja, u različitim kulturama, različitih zemalja, opetovano pokazuju da je siromaštvo najmoćniji predisponirajući čimbenik za razvoj psihotičnih poremećaja. Porast stupnja bijede najrazličitije vrste izravno je proporcionalan pojavnosti (psihotičnih) psihijatrijskih poremećaja. 
Ako se išta u psihijatriji može u jakom smislu podvesti pod pojam „uzroka“, onda je to siromaštvo. Siromaštvo je „uzrok nad uzrocima“. Psihički poremećaji nastaju u mulju društvenog dna: u prostorima društvene ekskluzije i marginalizacije. Neurogenetska, neurobiokemijska, ali i intrapsihička razina tek su od pobočne važnosti. 
Siromaštvo je glavni uzročni čimbenik psihičke bijede. Nju naknadno akademski kategoriziramo kao ovaj ili onaj psihički poremećaj. 
A u još naglašenijem smislu za sve navedeno, od siromaštva važnije je samo relativno siromaštvo. To znači da je razina psihopatologije veća u društvima s većim socijalnim razlikama između bogatih i siromašnih. 
Siromašni žive stresnije od bogatih, ali se sa stresom i manje učinkovito nose. Nemoć u izlaženju na kraj i nošenju sa stresom sama je po sebi posljedica siromaštva. Primjerice, nezaposleni su dvostruko depresivniji od zaposlenih. Siromašna djeca će tijekom života u trostruko većoj mjeri pobolijevati od psihičkih poremećaja od svojih bogatijih vršnjaka. Utoliko, psihički poremećaji dominantno proizlaze iz društvenih nejednakosti.

Ako je pak siromaštvo temeljni uzrok psihičkih poremećaja, onda njihovo zbrinjavanje svakako ne pretpostavlja primjenu psihoterapijskog pristupa prema širokim narodnim masama, niti s druge strane, puštanje psihofarmaka u vodovod. Iz siromaštva proizišlu psihičku bijedu nećemo riješiti tako da je medikalizacijom i psihijatrizacijom društveno dekontekstualiziramo, to jest da je socijalno atomiziramo kroz medikamentozno sediranje ojađene sirotinje. Šteta koju društvena nejednakost svaljuje na donje slojeve društva rješiva je samo smanjenjem iste te nejednakosti. Ostale razine zahvata također su nužne, ali ipak kao drugorazredne. 
Što je tko siromašniji, to veća je vjerojatnost da će oboljeti od nekoga psihijatrijskog poremećaja. Sirotinja se socijalizira i ostvaruje svoja prava kroz psihijatrijske poremećaje. Pa i ondje gdje je siromaštvo nije uzročni čimbenik psihijatrijskog poremećaja, ono opet oboljele čini deficitarno ekipiranim za nošenje s poremećajem. Ali vrijedi i protusmjerni izvod, bogatstvo je protektivni čimbenik za psihijatrijske poremećaje.
Mi doduše nikad nećemo moći egzaktno odgovoriti zašto pojedine osobe razvijaju psihijatrijske poremećaje kao odgovore na život. No pouzdano znamo da rizični čimbenici poput siromaštva, nezaposlenosti, disfunkcionalnosti obitelji, zlostavljanja u ranoj dječjoj dobi, uz neobrazovanost, značajno doprinose porastu pojavnosti psihijatrijskih poremećaja. 
Eliminacija navedenih čimbenika jedini je pouzdani oblik prevencije u psihijatriji jer su na razini prevencije psihijatrijske neuroznanosti još daleko od toga da bi bili kapacitirani detektirati, a nekmoli ukloniti neurobiokemijske ili neurogenetske nejednakosti, odnosno abnormalnosti među ljudima. S druge strane, suvremene države itekako su kapacitirane intervenirati u socijalno tkivo poradi uklanjanja socijalnih nejednakosti, koje u još naglašenijoj mjeri generiraju psihijatrijske poremećaje. 

Robert Torre / Robert Anic/PIXSELL

SIROMAŠTVO ZAGLUPLJUJE

Niža razina intelektualnog funkcioniranja, pa i psihijatrijski poremećaji, idu uz siromaštvo i njegov su sastavni dio. Biti rođen siromašan, rasti i stasati u okružju siromaštva, već po sebi uvećava vjerojatnost lošijega kognitivnog funkcioniranja. Zato ne čudi što recimo odgojno zapuštena i obrazovno zanemarena siromašna djeca funkcioniraju kognitivno deficitarno. Ili pak, da su djeca nesiromašnih roditelja prosječno ujedno i inteligentnija djeca. 
Društvene nejednakosti pametnoj, marljivoj i siromašnoj djeci otežavaju uspon po društvenoj ljestvici. Istodobno, usporavaju društveno propadanje neambicioznoj bogatoj djeci, nižih kognitivnih kapaciteta. 
Tko se rodi siromašan, ima veću vjerojatnost da će to i ostati, nego onaj tko nije da će to postati. Siromaštvo nije izbor. Pa ni neizravan. Nitko ga ne želi. Ono ne proizlazi iz manjkavosti karaktera siromašnih i nije rezultat njihovih nesposobnosti, već društvenih nejednakosti koje generiraju supkulturu siromaštva. 
Siromašni se osjećaju ovisno, nesretno, bespomoćno, bezvrijedno i marginalizirano. Kao da su ispali iz društva i ne pripadaju mu. Isključeni su s tržišta rada. Unutar supkulture siromaštva, žive kao tuđini u vlastitoj zemlji. Unutarnji su stranci zasebnim običajima, psihologijom i svjetonazorom. Doživljavaju se kao paraziti, a zapravo su žrtve društva. Društvo ih paternalistički sažalijeva, a oni se sebe stide. Društvo im lijepi vanjsku, a oni sebi nutarnju stigmu. 

Utoliko je u krivu postavka kako su siromašni jednaki kao i svi ostali ljudi samo što, eto, životno nisu imali sreće pa su siromašni. Jer tada bi se i oni, samo iz nepovoljne perspektive siromaštva, ponašali kao informirani racionalni subjekti i vukli poteze kojima maksimiziraju životnu dobrobit. 
Nažalost, oni to ne čine jer su u lošijem smislu drukčiji. Žive život pod visokim naponom kroničnog stresa i negativnih emocija. U stanjima koja zamagljuju intelekt i ruše rasudnu moć. 
Siromaštvo drži um siromašne osobe u zarobljeništvu. Život u neimaštini troši toliko mentalne snage da umanjuje kapacitet za razborito vođenje života. Kako su istraživanja pokazala, loše životne odluke i nesposobnost dugoročnoga racionalnog životnog planiranja nisu uzrok, već posljedica siromaštva. Zato, siromaštvo nije samo ekonomsko, nego i psihološko, pa i kognitivno stanje. 
Siromašni žive napeto u vječnoj sadašnjosti. Sutrašnjica im je jednako neizvjesna, ali ne mogu si dopustiti brigovanje unaprijed. Kad i današnji dan valja preživjeti. 

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Još jedna genijalna ideja umjetnika prekrivenog identiteta odjeknula ne samo unutar umjetničkih krugova nego i mnogo šire. Banksy planira prodati šablone svog čuvenog murala na zidovima Readinga, a potom taj novac uložiti u pretvaranje zatvora u umjetnički centar

Ovaj ukusni sendvič – najčešće načinjen od mljevenog goveđeg mesa, s raznim dodacima i posebnog peciva – po završetku Drugoga svjetskog rata otisnuo se na uspješan kulinarski pohod svijetom kojim i danas vlada u bezbroj varijanti. U novije vrijeme, gurmanskim inačicama uvrstio se i u „haute cuisine“

Magazin StoryBOOK novim brojem slavi umijeće življenja na hedonistički način – kokteli, kultni hoteli, art instalacije i editorijali, pop kultura i ekskluzivni intervjui s glumačkim i ikonama mode, njegove stranice obojene su energijom new age idola i glasom nove generacije. Neka u 2022. živi TRAJNOST. Izvrsnost. Umjetnost. Dugovječnost. Bunt.

Veliki gastronom Brillat-Savarin jednom je napisao: „Reci mi što jedeš i reći ću ti tko si.“ I upravo ova rečenica najbolje sažima civilizacijski napredak čovječanstva, očit i kroz evoluciju hrane i njenog poimanja, na koju barem neki od nas, ne gledaju više samo kao na nešto što zadovoljava jedan od naših osnovnih životnih nagona, nego i na nešto što može biti umjetnost, užitak pa čak i duhovno iskustvo

Glazbenik koji stoji iza hita ‘Watermelon Sugar’ otkrio je magazinu Dazed da se za pokretanje beauty brenda odlučio prvenstveno zbog svoje ljubavi prema eksperimentiranju, pa tako i s raznobojnim lakovima za nokte

Za one koji naginju prirodi i ne zaobilaze šarenilo donosimo pet ideja idealnih za blagdansku wish listu

Nakon beauty hashtagova kao što su ‘no make-up-make-up’, ‘effortless look’, ‘francuski look’, ili pak ‘rich girl hair’ najnoviji trend se zove ‘ clean look’. Zaživio je viralno zahvaljujući TikToku s 48 milijun pogleda. Zapravo je u pitanju svjež izgled baziran na čistoj koži, poprilično klasičan i jednostavan. Kosa može biti svezana u neurednu punđu, zalizanu ili s razdjeljkom, uz njega ide jednostavan srebrni ili zlatni nakit, klasični modeli i krojevi kako ukrasa tako i frizure

S nestrpljenjem se iščekivala premijera filma „Dinastija Gucci“, no čim je prikazivanje krenulo počele su i Drame u Gucci stilu. Baš kao i u filmu gdje članovi obitelji najčešće završe na sudu i to upravo zbog vlastite obitelji, slično bi se moglo dogoditi i filmu. Nasljednici talijanske modne kuće Gucci zaprijetili su producentima filma ‘House of Gucci’ sudskim procesom zbog načina na koji su prikazali obitelj koja stoji iza poznatog brenda, osobito zbog portretiranja Patrizije Reggiani – ‘Crne udovice’ kao žrtve

Ovaj brz i jednostavan recept za pripremu osvojit će vas i svojim zanimljivim okusom, a savršen je odabir za one dane kada tražite bezmesni, ali hranjiv obrok. Uživajte!

Tvrtka Pirelli iduće godine slavi svoj 150. rođendan, a veliku obljetnicu propisno je obilježila novim izdanjem svog fantastičnog kalendara koji ovoga puta dolazi u omotu koji podsjeća na onaj gramofonske ploče i ima čak 160 stranica. A tko su zvijezde?

Svjetska se javnost tijekom 1950-ih te 1960-ih godina upoznala s okrutnošću prema životinjama na farmama, što je pridonijelo porastu broja vegetarijanaca, posebno 1970-ih godina. Sljedeća su dva desetljeća zaslužna za golem porast popularnosti vegetarijanstva zbog destruktivnog djelovanja čovjeka na okoliš te je danas vegetarijanstvo sa svim svojim potkategorijama popularnije nego ikad. Gotovo je uobičajeno da restorani uz standardne jelovnike imaju i vegetarijanske, a bogata ponuda proizvoda za vegetarijance daje prostora za kreaciju maštovitih te ukusnih jela koja pristašama tog pristupa mogu osigurati dug i zdrav život. Vegetarijanstvo je uistinu proživjelo turbulentnu povijest te ga u mraku suvremenog svijeta mnogi smatraju istinskim svjetlom humanosti

Za vratiti mladost koži i radijantni sjaj učinili bi skoro sve pa tako neki jedu zlato i mažu se njime, a beauty industrija ne prestaje izbacivati nove „čudotvorne“ pripravke i sastojke na tržište. Najnoviji metal koji volimo je bakar, odnosno bakreni peptidi

Iva Bele, trenerica načela uspjeha, otkriva kako izbaciti ljutnju na konstruktivan način, da pritom pomognemo sebi, a ne povrijedimo druge. Možemo li upravljati svojim emocijama i je li svaka reakcija na kraju naš izbor?

Inspirirajte se idejama, bojama, printovima, detaljima i vintage umjetninama te unutar vlastitog doma stvorite priču poput vrhunskih modnih dizajnera – Margherite Missoni, Alice Temperley i dvojca Basso & Brooke, koji se s lakoćom poigravaju stvarajući chic kaos u svojim arty oazama, piše Mia Kovačić

Francuski dizajner Jean Paul Gaultier oduvijek je bio onaj koji hrabro pomiče modne granice, a drugi ga slijede. Tako je u svoje poslovanje uveo cirkularnost. Od nedavno na službenim stranicama nudi mogućnost iznajmljivanja unikatnih modela odjeće kao i kupnju rabljenih komada po prilagođenim cijenama

U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti do 19. prosinca traje 7. trijenalni međunarodni Device_art festival umjetnosti, robotike i novih tehnologija. Na festivalu sudjeluje 23 međunarodnih i domaćih umjetnika, umjetnica i kolektiva. Među njima su neka od najzvučnijih imena međunarodne device art scene te predstavnici inovativnog suvremenog zvuka i performansa

Švicarski proizvođač luksuznih satova Jaeger-LeCoultre ove godine slavi 90 godina od predstavljanja svog slavnog modela Reverso. Za tu je priliku objavio i posebnu seriju satova oslikanih radovima velikih majstora Courbeta, Van Gogha i Klimta. Te su slike godinama bile nedostupne očima javnosti i vjerovalo se da su zauvijek izgubljene

Film prati holivudski par Lucille Ball i Desi Arnaz, koje glume Kidman i Bardem, tijekom tjedna produkcije na setu kultnog filma ‘I Love Lucy’. Od čitanja scenarija u ponedjeljak sve do izvedbe pred publikom i snimanju u petak, i Ball i Arnaz se suočavaju s izazovima koji bi mogli okončati njihove karijere i brak, a sve kroz tjedan dana snimanja filma

Izložba, simbolično otvorena u mjesecu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, postavlja fotografije Ilarije Sagarije u dijalog s remek-djelom Giana Lorenza Berninija što će na svakog posjetitelja_icu sigurno ostaviti priličan utisak.

Odijela oštrog, savršenog kroja, naglašena ramena, komadi s potpisom brendova kao što je Stella McCartney i ‘ultra-lux’ krojevi postaju posebno mjesto u pop kulturi upravo zahvaljujući ovakvim likovima.

Ponekad je za sreću dovoljan jednostavan recept i umijeće efektne prezentacije i konteksta. Ana Grgić, chef de cuisine hotela Esplanade Zagreb zna što i kako

Užurbani život priziva jednostavnost – i u odijevanju i u make upu. Dobra je vijest da su jednostavni lookovi upravo i u trendu, i to oni koje možete kreirati brzo i sa samo nekoliko proizvoda. Uz lagani puder ili bb kremu te nezaobilaznu maskaru napravite sve ostalo samo olovkama!

Svi čeznemo za putovanjima, a posebna iskustva se u posljednje dvije godine još više priželjkuju i cijene. Ovo je pet svjetskih umjetničkih događanja, koja pruži li vam se prilika, nemojte zaobići.

Tehnologija izrade tkanina odavno je napredovala toliko da realne potrebe za izradom kaputa od životinjskog krzna više nema, a umjetne inačice vjerno “glume” ono pravo, što izgledom, što toplinom i udobnošću. Kakvo ćete vi nositi ove sezone?

Popularna serija knjiga ‘Catwalk’ potkraj listopada dobiva novo pojačanje – tom posvećen bogatoj povijesti talijanske modne kuće Versace. Knjiga sa zlatnim koricama nosi naziv ‘Versace Catwalk: The Complete Collections’ i sastoji se od impozantnih 1200 fotografija s modnih revija i kratkim tekstovima koji prate vizuale dajući temeljiti uvid u svaku Versace kolekciju, ali i u […]

Djelo je napravljeno posebno za umjetničinu retrospektivnu izložbu Yayoi Kusama koja je održana u Reini Sofiji, u Madridu, Centru Pompidou, u Parizu, Tate Modern, u Londonu i Muzeju američke umjetnosti Whitney, u New Yorku, 2011. i 2012. To je bila najveća instalacija koju je napravila do tada. Kao što drugi dio naslova djela sugerira, djelo nastoji vizualizirati život kao ‘briljantno’ iskustvo. Djelo postoji u tri izdanja od kojih je ova verzija (koja je opsjela Instagram!) u vlasništvu Tatea

Volite li modnu fotografiju starih majstora kao što su Irving Penn ili Richard Avedon, tada ćete zasigurno obožavati studijske fotografije koje su nastale kao vizuali za novu kolekciju modne kuće Schiaparelli. Premda je dio fotografija u boji, a dio u crno-bijeloj tehnici, kako bi se predočila dualnost Else Schiaparelli koja je poslužila kao nadahnuće za […]

180 Studios 14. listopada ove godine javnosti predstavlja izložbu originalnih setova, rekvizita, kostima i umjetničkih djela koja osvjetljavaju jedinstvenu estetiku djela, filma ‘The French Dispatch’ Wesa Andersona

Održiva moda je veliki trend, no to ne znači da je lako kupiti komad koji je uistinu održiv. Odnosno proces nije jednostavan, a ono što pomaže su definitivno certifikati koji jamče neke od elemenata održivosti

STORYBOOK, zima 2021.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.