Björk – buntovnica dosljedna samoj sebi

Najpoznatija stanovnica Islanda, tijekom četiri desetljeća bogate karijere nikada se nije previše zamarala time što drugi misle o njoj i uvijek je vjerno pratila svoju viziju glazbe i umjetnosti, naša autorica Maja Šitum otkriva crtice – o glazbi, opsjednutim obožavateljima, pobuni protiv establišmenta i seksualnom uznemiravanju

event 11.06.2021.
Björk – buntovnica dosljedna samoj sebi

Muškarci mogu biti smiješni, debeli, inteligentni, senzualni, filozofi, ali žene uvijek moraju biti ženstvene. “Mislim da je to potpuno sranje i želim vidjeti žene jakih karaktera koje mogu biti ono što jesu”, izjavila je jednom Björk, a te riječi najbolje opisuju i nju. Njezine pjesme obožavaju milijuni diljem svijeta.

Buduća zvijezda rođena je u Reykjaviku, a vrlo brzo nakon što je stigla na svijet njezini su se roditelji, aktivistkinja Hildur Runa Hauksdóttir te sindikalni vođa i električar Guðmundur Gunnarsson, razveli. Brigu o Björk preuzela je majka koja se s njom preselila u hipi komunu gdje je upoznala novog supruga, gitarista Sævara Árnasona. Od najranije mladosti djevojčica je pokazivala glazbeni talent i sa šest godina počela pohađati glazbenu školu gdje je učila svirati klavir i flautu. Voljela je pisati i pjesme, a kada je na jednoj školskoj priredbi kao desetogodišnjakinja otpjevala “I Love You”, snimila ju je jedna od učiteljica koja je snimku poslala tadašnjem jedinom islandskom radiju. Oduševila je sve svojim pjevanjem te joj je izdavačka kuća Fálkinn ponudila ugovor, a prvi album “Björk” objavila je krajem 1977., mjesec dana nakon što je navršila 12 godina.

Bjork

Glazba joj je postala sastavni dio života, a tijekom srednje škole obrijala je obrve, pjevala i svirala bubnjeve u punk bendu, tetovirala vikinški kompas na ruku, na partyjima pila najmanje bocu votke, a buntovnu stranu pokazala je i neobičnom krađom. “Prošla sam fazu pobune protiv establišmenta i mislila sam da bismo sve trebali dobivati besplatno. Tada sam ukrala dječji bazen jer tadašnji dečko i ja nismo imali kadu. Dok smo krali taj mali bazen, bila sam s prijateljem pjesnikom koji se jako znojio. Pjesnici jednostavno nemaju dovoljno jake živce za takve stvari”, kroz smijeh se prisjetila glazbenica. Nakon završetka srednje škole s Jakobom Madnúsonom oformila je bend Tappi Tikarrass s kojim je prvi put iskusila međunarodnu slavu, a iznimno popularan bio je i bend Kuki u kojem je počela razvijati urlike koji postaju dio njezinih kasnijih pjesama. Objavila je prvu zbirku poezije, odigrala prvu ulogu u filmu “The Juniper Tree”, a 1986. udala se za gitarista Þóra Eldona.

“Uvijek mi je smiješno kada me pitaju viđam li se s kime. Kada sam bila tinejdžerica, na Islandu nismo izlazili na spojeve. Jednostavno smo išli van, napili se do besvijesti, idućeg jutra probudili se s nekim i onda se udali za tu osobu! Tako da ni danas ne izlazim na spojeve nego se sredim i idem u restoran na večeru”, opisala je. Iste godine doznala je da je trudna, a prije nego što je rodila sina Sindrija Eldona, jednim je nastupom izazvala veliku kontroverzu. “Imala sam obrijane obrve, bila sam u visokoj trudnoći i tijekom nastupa na TV showu pokazala sam goli trbuh. Ta kombinacija nekim je gledateljima bila previše, a jedna je žena doživjela i srčani udar. Tužila me, ali srećom je izgubila parnicu”, prisjetila se Björk koja je uživala u majčinstvu. Tada je s prijateljima i kolegama osnovala alternativni rock bend Sykurmolarnir (Kocke šećera) koji je postigao međunarodni uspjeh. Nastupali su u američkim talk showovima te bili predgrupa bendu U2 tijekom njihove turneje Zoo TV.

Bjork, Red Bull Music Academy Montreal

 
Unatoč sve boljem statusu na svjetskoj glazbenoj sceni, umjetnica se odlučila otisnuti u solo vode te se 1992. odselila u London. “U usporedbi s Londonom, Island je kao zemlja iz 19. stoljeća. Sve je usmjereno obitelji koju viđate svakog tjedna, susrećete ih u trgovini, zajedno odlazite na doručak… kao da živite u nekom seocetu. Svi ljudi koje ste ikada upoznali, žive desetak minuta od vas. Baš i nema kriminala, kao ni nasilja ni oružja pa su djeca vani cijele dane. Obožavam Reykjavik, sve svoje prijatelje, vrijeme kada sam bila kućanica, kuhala zdravu hranu i izlazila opijati se. Odluka da se preselim u London i onamo odvučem sina bila je drastična, ali morala sam to učiniti”, objasnila je, a u Engleskoj je počela surađivati s producentom Nelleejem Hooperom s kojim je napravila njezin prvi samostalni hit “Human Behaviour”, a godinu kasnije objavila je album “Debut”.

Njezine pjesme imale su sve više poklonika i postala je jedna od najpraćenijih i najpoznatijih žena na svijetu, a njome je postao opsjednut i Amerikanac Ricardo Lopez. U svojim dnevnicima pisao je koliko je obožava i da želi da ga ona prihvati, a u jednom zapisu opisuje da želi izumiti vremenski stroj kako bi se mogao vratiti u 70-e godine i sprijateljiti s njom. Pisani dnevnik imao je 803 stranice i u njemu se Bjork spominje 408 puta, a o svojim maštarijama vodio je zabilješke i u svom videodnevniku.

Na tome bi možda i ostalo da mediji nisu doznali da je glazbenica početkom 1996. započela vezu s glazbenikom Goldijem, što je Lopeza naljutilo, a osobito ga je razbjesnilo što je u vezi s crncem. Zaključio je da je mora kazniti i na 11 snimljenih kaseta (od kojih svaka traje oko dva sata) sam sa sobom raspravlja o svojoj ljubavi i osveti. “Jednostavno je, moram je ubiti. Moram joj poslati paket, poslat ću je u pakao… Želim joj biti najvažnija osoba koja će joj promijeniti život. Želim biti njezin anđeo smrti”, jedna je od rečenica koje govori u kameru, a 12. rujna 1996. snimio je posljednji video, no tada nije znao da su nekoliko dana ranije glazbenici prekinuli. “Svijete, je*i se! Bjork je*i se, ti koja voliš crnčuge”, viknuo je u kameru prije nego što si je pucao u usta dok je u pozadini svirao jedan od njezinih albuma.

Prije ovog čina pjevačici je poslao paket u kojem je bila bomba koju je sam izradio, a sakrio ju je u velikoj knjizi u kojoj je izrezao centar. Isprva je namjeravao poslati joj igle umočene u HIV-om zaraženu krv, ali shvatio je da ne zna napraviti takav uređaj pa se odlučio za bombu prepunu kiseline koja će se aktivirati čim se otvori. Njegov posljednji video pronađen je prije nego što je paket stigao britanskom izdavaču njezinih albuma, a u jednom poštanskom uredu pronašao ga je Scotland Yard. “Jako sam se uzrujala jer je netko umro. Tjedan dana nisam mogla spavati i sve me jako prestrašilo… Da me netko vrlo lako mogao ozlijediti i nauditi mom sinu”, godinu kasnije rekla je glazbenica koja je nakon Lopezova samoubojstva njegovoj obitelji poslala poruku i cvijeće.

BJORK: BIOPHILIA LIVE

No nije imala problema samo s Lopezom. Njezin “obožavatelj” iz Španjolske 1998. provalio je u dom njezine majke, spavao u njezinu krevetu te odbio otići sve dok ga policija nije uhitila. “Ozbiljno razmišljam da prestanem biti umjetnica jer se bojim za život svog sina. Ovo je gore nego incident s pismo-bombom. Moja majka ne bi zbog mog posla trebala susretati strance u svom domu. Osjećam veliku krivnju”, razmišljala je tada, no od svog životnog poziva, srećom, nije odustala i nastavila je snimati albume koje je sama producirala, uređivala, miksala te joj je u posljednje vrijeme počelo smetati što se u člancima navodi da je “kantautorica koja radi s muškim producentima”. “Kada radim na albumu, pišem jednu pjesmu mjesečno, možda u dva mjeseca, i 85 posto moje glazbe svodi se na to da sjedim za laptopom i uređujem pjesme. Za svaku pjesmu potrebni su tjedni”, rekla je i dodala da je možda sama kriva što je se ne doživljava kao producenticu jer voli stvarati lijepe i zanimljive fotografije pa nema baš mnogo onih koje je prikazuju kako sjedi u studiju za miksetom i laptopom.

Ponukane tim njezinim propitkivanjem, mlade glazbenice pokrenule su internetsku stranicu na kojoj se objavljuju kako rade u studiju okružene opremom. “Tolika mi je čast što su to učinile”, rekla je Islanđanka kojoj su sugrađani željeli pokloniti otočić i koja je isprva odbacivala ideju feminizma. “Mislim da će dobiti neku bitku jedino ako ignoriraju sve feminističke gluposti. Svaki put kada se žena žali na svoju poziciju, meni se zijeva. Jednostavno budite što želite. Ne recite ‘ne mogu biti u bendu’ nego samo budite u bendu. Feminizam me jako umara. Moju majku možete nazvati feministkinjom i svjedočila sam kako se izolira od muškaraca, a time i društva. Za moju generaciju važno je da nešto činimo, a ne samo da se bunimo kako stvari nisu onakve kakve bi trebale biti”, govorila je, ali posljednjih godina promijenila je mišljenje.

“O feminizmu nisam željela govoriti gotovo deset godina, ali onda sam pomislila ‘baš si kukavica ako se ne želiš suprotstaviti, ne zbog sebe već žena’. Godinama sam bila jedina djevojka u bendu i naučila sam, i to na teži način, želim li da se poslušaju moje ideje, moram ih predstaviti kao da su ideje nekog muškog člana. Želim pružiti podršku mladim djevojkama koje su sada u dvadesetima i reći im da nisu ništa umislile nego da je stvarno teško. Što muškarac kaže jednom, žena mora reći pet puta”, opisala je prije nekoliko godina glazbenica koja je medijima zamjerila što nisu pridavali toliku pažnju albumima čije pjesme nisu bile protkane ljubavnom tematikom, za razliku od onih na albumu “Vulnicura”, gdje je stihovima opisala prekid dugogodišnje veze s Matthewom Barneyjem, koje su analizirane u detalje.

Bjork, Shanghai Changning Arena, 2008.

 
U redatelja se zaljubila 2000. i zajedno su bili 13 godina, a iako je prekid bio vrlo bolan i današnja je komunikacija minimalna, o Matthewu ne želi govoriti zbog kćeri Isadore Bjarkardottir koju je rodila 2002. godine. “Jednog dana sam se probudila i osjetila maniju. Dva tjedna bila sam opsjednuta žena. Osjećala sam da moram pronaći svoje mjesto u šumi, u prirodi ili ću umrijeti. Pronašla sam idealno mjesto za dva dana, a kasnije sam doznala da sam trudna i tada mi je sve bilo jasno”, opisala je, a s kćeri živi na dvije lokacije, u New Yorku i na Islandu.

Osim po glazbenom izričaju, suradnji s brojnim zanimljivim umjetnicima, glazbenicima i modnim dizajnerima, ova svestrana umjetnica, kojoj je u njujorškoj MoMA-i bila posvećena izložba, okušala se i u glumi. Početkom ovog stoljeća s Larsom Von Trierom snimila je film “Ples u tami”, a da njihov odnos na setu nije bio najbolji, nisu ni krili. On je za nju govorio da je problematična te da je iz protesta poderala i pojela majicu koju nije željela nositi, a ona da nakon tog filma više nikada neće glumiti.

Unatoč svemu, film su zajedno promovirali i ona se na dodjeli nagrada Oscar 2001. pojavila u “labud-haljini” dizajnera Marjana Pejoskog koja je isprva izazvala brojne kritike, ali kasnije je proglašena jednom od deset ikonskih haljina crvenoga tepiha. “Naporno je što se još govori o toj haljini, osobito jer sam nosila mnogo neobičnije i luđe haljine u Europi i nitko nije pisnuo. Čini mi se da u Europi ima mjesta za ekscentričnost, ali ne i u SAD-u. Njome sam željela poručiti da bi ljudi trebali nositi što žele”, rekla je, a 17 godina nakon snimanja otkrila je zašto joj je to iskustvo bilo toliko traumatično.

Bjork, 73rd Annual Acedemy Awards in Los Angeles

Dala je podršku ženama koje su kroz #metoo inicijativu javno progovorile o sustavnom zlostavljanju u svijetu zabave (ali i svim ostalim poslovima) te je #metoo opisala kako ju je danski redatelj zlostavljao. Grlio ju je bez njezina odobrenja, stalno joj je šaputao seksualno eksplicitne stvari te opisivao svoje želje, čak i kada bi u njihovu društvu bila i njegova supruga. A kada mu je nakon dva mjeseca rekla da prestane, toliko je pobjesnio da je pred svima razbio stolicu.

“Dok smo snimali u Švedskoj, prijetio je da će sa svog balkona prijeći na moj i ući u moju sobu. Njegova seksualna namjera bila je jasna. Supruga mu je spavala u sobi pokraj, a ja sam pobjegla u prijateljevu. Izmislio je priče da sam teška, koje je medijima potom prenosio njegov producent, što se savršeno poklapa s tehnikama zastrašivanja i maltretiranja Harveyja Weinsteina. Nikada nisam pojela majicu. Nisam pristala da me se seksualno uznemirava. Tada je rekao da sam problematična, ali ako to znači da se braniš od takvog ponašanja, onda sam bila problematična. Dokinimo to prokletstvo”, napisala je.

Autor: Maja Šitum

Fotografije: Profimedia

Autentičan.
Provokativan.
Priča za sebe.

StoryBOOK je suvremen lifestyle brend kreiran za bijeg u svijet fantazije, glamura i dekadencije. Voli HEDONIZAM i AKTIVIZAM. Sve što zovemo umijećem življenja na Storybookov način.

Da se make up artiste na smatra uzalud umjetnicima dobar je primjer TikTokerska make up zvijezda Mimi Choi iz Vancouvera. Njezini nadrealni 3D make up lookovi ne ostavljaju ravnodušnim. Često koristi i vlastito lice kao umjetničko platno. Svoj prvi TikTok post je objavila u siječnju, a danas ima više od 880 tisuća pratitelja

Sjećate li se onih zlatnih vremena u kojima je cvjetala popularnost ‘Prijatelja’, a ravna i stepenasta frizura boje meda koju je nosila Rachel Green bila je sveti gral u domeni najljepših celebrity frizura?

Venecijanski filmski festival tj. tzv Mostra, ove je godine donijela mnogo pamtljivih i upečatljivih trenutaka, a jedan od njih svakako je bio prilikom predstavljanja tv serije ‘Scenes from a Marriage’. Ako teško podnosite čekanje i napetost iz tjedna u tjedan, predlažem da pričekate 10. listopada kada izlazi posljednja, peta epizoda. Bit će to jedno prilično intenzivno bingeanje!

Prošlo je nešto više od mjesec dana otkako su Talibani preuzeli vlast u Afganistanu, što je, očekivano, prouzrokovalo humanitarnu krizu zabrinjavajućih razmjera. Kao što su mnogi mediji dosad izvještavali, ženska su prava i slobode posebno ugrožena, a na meti nove vlasti našle su se i afganistanske novinarke. Sudeći po izvještavanju Reporters Sans Frontièresa, od 700 novinarki koje su donedavno radile u Kabulu, svoja radna mjesta zadržalo je njih tek 39. Evo kako im možemo barem simbolično pomoći

Danas, treći dan Zagreb Design Weeka, posjetitelji će imati priliku uz stručno vodstvo upoznati koncept nizozemskog dizajna kroz izložbu „Oporavak!“ kojom vas kustosice Marleen van Bergeijk i Lisa Hardon vode na putovanje prema otpornosti i predstavljaju alternativne rute nizozemskih dizajnera nastale u naše doba društvenih izazova. Nakon vođene ture, bit će prikazan dokumentarni film “ To je nizozemski dizajn” redatelja Elbea Stevensa o svjetskom uspjehu nizozemskog dizajna. Vrhunski dizajneri otkrivaju kako je mala zemlja postala tako velika na području dizajna, objašnjavajući takav uspjeh kultnim primjerima nizozemskog dizajna kroz više od 100 godina

Ruska kazališna senzacija Tri sestre teatra Red Torch iz Novosibirska redatelja Timofeja Kuljabina odigrat će predstavu na znakovnom jeziku 27., 28. i 29. rujna u zagrebačkom HNK u sklopu Festivala svjetskog kazališta

Nakon što je snimio svoju posljednju scenu kao James Bond u ‘No Time to Die’, Daniel Craig emotivno se obratio cijeloj ekipi na setu

“Hrvatski prirodoslovni muzej u vremenima izazova 1846. do 2023.” naslov je serije izložbi kojom će se promovirati dosezi u prirodoslovlju matične muzejske institucije za prirodoslovlje u Hrvatskoj tijekom gotovo 180 godina postojanja. Serija obuhvaća nekoliko fotodokumentarnih izložbenih projekata, a koji će rezultirati reprezentativnom Fotomonografijom istog imena. Prva izložba moći će se razgledati od 29. rujna do 8. listopada 2021. na Europskom trgu

U zagrebačkoj Uraniji-prostoru kreacije se prije nekoliko dana za javnost otvorila zanimljiva izložba pjesništva. Radi se o nestalnom, stalno promjenjivom djelu koje (u trenutku potrebe za definicijom) definiramo kao poeziju, a zapravo može biti – bilo što; umjetničko djelo koje gledamo, slušamo, osjećamo…

Uprizorenjem dječje opere BRUNDIBÁR, češkog skladatelja Hansa Krása u režiji Hrvoja Korbara i Krešimira Dolenčića i u izvedbi dječjeg zbora Zvjezdice, žele se komemorirati jasenovačke žrtve te podsjetiti na zločine logora Jasenovac

Nakon međunarodnog uspjeha drame Tri zime, praizvedene u National Theatre u Londonu i ovjenčane najprestižnijom nagradom za autorice na području engleskog jezika Susan Smith Blackburn, Tena Štivičić u ovoj drami razotkriva intimu suvremenog bračnog para koji se lomi pod teretom očekivanja. Onih vlastitih, iznevjerenih, međusobnih i onih koje im nameće društvo

Sve više sadržaja queer tematike ulazi u mainstream medije. Predstavljamo nove queer umjetnike, glazbene nade raznih žanrova, a koji talentom i kvalitetom osvajaju platforme i kanale svojim djelima

Priča inspirirana kultnim londonskim hotelom Savoy u kojem je osnivač kuće, Guccio Gucci, radio kao mladić i gdje je, gledajući glamurozne goste hotela kako hodaju lobijem, uživao u njihovim modnim izdanjima pronalazeći inspiraciju za svoj budući rad, poslužila je keativnom dvojcu Alas i Piggott kao temelj priče za moćnu kampanju. Zavirite u čudesan Gucci svijet

Nemojte propustiti panel o non-fungible tokenima, novom načinu trgovanja umjetninama koji strelovito raste

Osmi puta zaredom, Zagreb Design Week pružit će priliku mladim modnim dizajnerima, uglavnom studentima i alumnijima TTF-a da predstave svoje kreacije na modnoj reviji. Ovo je jedina takva prilika u Hrvatskoj za mlade dizajnere. Izuzetno je bitno mladima dati prostora kako bi što prije započeli izravno raditi te na taj način potaknuli osobni razvoj. Održati vlastitu modnu reviju već tokom studija velik je izazov, ali uz pravu podršku nije i nemoguće

Vježbanje, osim što ima funkciju da vas održi u formi i pokrene, mora biti zabavno! Zato vam svakog tjedna donosimo nove ideje i nove treninge koje možete, ako ćete pažljivo pratiti upute u videima, izvoditi s lakoćom u svome domu

Na 365 stranica Mate Škugor kroz osobnu, neposrednu i razigranu priču priča kako su ljubav i strast prema glazbi prerasli u ozbiljan posao i kako je heroje s omiljenih mu albuma dovodio na pozornice želeći sa što je više ljudi moguće podijeliti ono isto ushićenje koje je osjetio kada ih je prvi puta čuo

ZKM-ov ‘Čarobnjak iz Oza’ u režiji Saše Broz, adaptaciji i dramaturgiji Nikoline Bogdanović na tragu je najboljih ZKM-ovih dječjih predstava koje pamte generacije starijih gledatelja, u što se oduševljena publika uvjerila već na pokaznoj srpanjskoj izvedbi uz glumce koje je rasplesala koreografkinja Blaženka Kovač Carić. Ovo je definitivno predstava za koju će se tražiti karta više!

Na kraju ovog tjedna kada su nam školarci sjeli u školske klupe, oni mlađi krenuli u vrtiće, a mi ispunjavanje obveza i svakodnevnih zadataka prebacili u još višu brzinu, donosimo vam vrlo učinkovit trening kojim ćete si olakšati napetosti koje su možda nastale u danima iza vas, ali i onima koje će se stvoriti u danima koji dolaze

Pjevačica Lana Del Rey, dosljedna imidžu old school američke dive, platila je dvadeset posto više od tražene cijene za ovu pomalo nostalgičnu povijesnu nekretninu. Koliba s dvije spavaće sobe i kupaonicom koju obožava, u trendovskom predjelu Los Angelesa ‘Echo Park’, korespondira s njezinim autentičnim stilom

‘Reservation Dogs’ je serija snimljena u Oklahomi, gdje su svi članovi televizijske ekipe, od glumaca do scenarista pripadnici starosjedilačkog naroda tj. ‘Indigineus people’. Serija prati priču o rezervatu, ruralnom mjestu, iz kojeg svi zapravo žele i planiraju pobjeći u Kaliforniju. Otkrit ćemo vam još samo da na Rotten Tomatoes serija ima ocjenu 100/100

Zagrebačka i šira publika ove će jeseni tijekom rujna i listopada imati priliku uživati u izložbama radova slavnog američkog dizajnera Miltona Glasera. Njegovi su radovi donacija njujorške zaklade Aliis Inserviendo Consumor Foundation (AIC FOUNDATION INC.) čiju je iznimnu i vrijednu zbirku tijekom godina sakupio hrvatski dizajner Mirko Ilić, Glaserov dugogodišnji prijatelj.

Otkako je prije dva dana Netflix najavio dolazak serije Seinfeld na svoj streaming servis, fanovi su svojim reakcija preplavili internet. Podsjetimo, ‘Seinfeld’ je jedna od najpopularnijih američkih humorističnih serija u povijesti, emitirana od 5. lipnja 1989. do 14. svibnja 1998. godine, a osmislio ju je i režirao Larry David zajedno s Jerryjem Seinfeldom, ujedno i glavnim glumcem

Festival Ljetne večeri HNK u Zagrebu nastavlja se i tijekom rujna. Ususret novoj sezoni u subotu 4. rujna u 18 sati na Trgu Republike Hrvatske 15 nastupit će Opera i Drama Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Umjetnica i spisateljica Tisja Kljaković Braić prilično je obradovala sve svoje obožavatelje kada je ovih dana iznenada objavila da u prodaju dolazi njezina knjiga ‘Oni 2’, svojevrsni nastavak bestselera ‘Oni’. I – u knjizi je ugostila Vojka V.!

Ovog ljeta u Meksiku svoja je vrata otvorio dugo očekivani, all-inclusive hotel Nickelodeon Hotels & Resorts Riviera Maya s pet zvjezdica, predstavljajući idealnu destinaciju za obitelji s djecom u potrazi za nesvakidašnjim i nezaboravnim odmorom. Razigranost i šarenilo jednog od najpoznatijih TV kanala za djecu susreli su se s besprijekornim gostoprimstvom i udobnošću koje nude Karisma Hotels & Resorts i Grupo Lomas, kreirajući fenomenalni swim-up resort na obali oceana, s ogromnim vodenim parkom, tematskim sobama i apartmanima, vrhunskim restoranima inspiriranim crtanim filmovima i cjelodnevnom zabavom.

Paolo Sorrentino, majstor prekrasnih filmova, ove jeseni donosi još jedno (ako je suditi prema traileru) isto takvo prekrasno ostvarenje – film ‘The Hand of God’. Sorrentino se ovim filmom vraća u rodni grad kako bi ispričao svoju najosobniju priču, priču o sudbini i obitelji, sportu i kinu, ljubavi i gubitku.

Možda na prvu djeluje neobično i nekonvencionalno, no u suradnji s umjetnicima mlađe i srednje generacije realizirano je jedanaest umjetničkih intervencija u Kaznionici u Turopolju i Odgojnom zavodu u Turopolju. Projekt Sloboda stvaranja, uključit će još oslikavanje Zatvora u Rijeci, Probacijskog ureda u Zagrebu, Zatvora u Bjelovaru i Zatvora u Zagrebu

Međunarodni filmski festival u Karlovym Varyma izgleda da nikada prije nije okupio toliko filmskih zvijezda kao na svome zatvaranju prije dva dana. Jedna od njih bio je i pisac i režiser Ethan Hawke koji je na ovom uglednom svjetskom festivalu ovjenčan Predsjedničkom nagradom koja se dodjeljuje za izniman doprinos suvremenoj svjetskoj kinematografiji. Dva velika priznanja dodijeljena su i hrvatskom filmu ‘Zbornica’!

Paolo Roversi talijanski je modni fotograf s pariškom adresom poznat po dramatičnim fotografijama nabijenima emocijom, pomalo subverzivnima i s ‘filmskom’ notom. Teško je moguće da Roversi, sa svojim sentimentom, može snimiti ‘običnu’ fotografiju, a to je, naime, i dokazao svojom posljednjom suradnjom s modnom kućom McQueen

Art Zagreb ove godine predstavlja šest galerija, što je najveći broj do sada. Hala V Tehničkog muzeja Nikola Tesla na nekoliko dana ponovno postaje središte hrvatskog tržišta umjetnina. Posjetitelji će moći birati među radovima tridesetak umjetnika koji će biti predstavljeni na sedamnaest štandova. Suradnja je nastala s ciljem povezivanja povjesničara umjetnosti i autora.

Globalno zatopljenje (koliko god neki nijekali ovu pojavu ili bolje rečeno ljudski uzrokovani poremećaj Zemljinog života) uzima svoj danak i osjeća se u svakodnevnom životu ‘malog’ čovjeka. Naše ponašanje prema Zemlji je bešćutno, krajnje okrutno i iznimno sebično. Osim biljaka, ove katastrofe uzrokuju neizmjernu patnju i u životinjskom svijetu. I svatko tko odmahne rukom na tu činjenicu, čak i onaj koji je svjestan katastrofe koju čovjek uzrokuje, uz opravdanje da je opasnost za čovjeka veća, trebao bi pogledati bar jedan od ova četiri filma. Promijenit će mu pogled na životinjski svijet, ekologiju, okoliš koji ga okružuje, ma cijeli svijet!

Tiffany & Co. je objavio novu kampanju naslova ‘About Love’ u kojoj glavnu ulogu igraju njegovi novi ambasadori – jedan od najpopularnijih parova današnjice, Beyoncé i Jay Z. No, obožavatelje (pop)kulture čak i više od slavnog para impresionirao je nikad viđeni rad Jean-Michel Basquiata

Izložbu Centra za kreativnost slovenskog Muzeja arhitekture i dizajna obilježava svježi odabir proizvoda suvremenog slovenskog dizajna, lokalnih materijala i održivih načela. Trideset i jedan izložak predstavlja odgovor slovenskih dizajnera na promjene izazvane Covid pandemijom. Slovensku notu Zagreb Design Weeku daje i koncert Zalegasper 22. rujna u vrtu Hale V. Slovenija predstavljanjem svog suvremenog dizajna obilježava predsjedanje Vijećem EU–a.

Počelo je trinaesto izdanje Monoplaya, jedinstvenog festivala plesnog sola! Do 28. kolovoza Monoplay u Zadar dovodi vrhunske međunarodne i domaće izvođače, predstavlja brojne novitete te nagovještava velike promjene koje se događaju na zadarskoj plesnoj sceni

Treći Rab Film Festival donio je u ovo pandemijsko vrijeme dašak tako poželjenog glamura na Rab. Osim filmova, posjetitelji su mogli uživati u dvije glazbene poslastice – koncertima Zorana Predina i temperamentne Nine Flamenco.

Na RAFF 2021. – Rab Film Festival, filmskom festivalu istraživačkog filma, a boutique karaktera i atmosfere, posebnu pažnju privukao je film ‘Žica’ mlade hrvatske režiserke, scenaristice i producentice Tihe K. Gudac. Ovaj film obrađuje osjetljivu temu; postavljanje žilet-žice na slovensko-hrvatskoj granici kako bi se spriječio dolazak ilegalnih migranata. Kako je film nastajao, posebno zbog rada u periodu prvog lockdowna, s kojim izazovima se sve Tiha susretala i kako pristupa temi te ju približava publici (i onoj boutique festivala) pročitajte niže u razgovoru

I ove godine, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, „Okolo“ nastavlja s umjetničkim iznenađenjima koja uljepšavaju (u)lice grada, stvaraju atmosferu optimizma u ovim izazovnim vremenima i pozivaju građane da kroz umjetnost nanovo otkriju svoj grad. Od 20. do 30. kolovoza svi su pozvani da se zapute u umjetnički obilazak grada i razgledaju niz prostorno-specifičnih instalacija i street art intervencija s potpisom domaćih kreativnih snaga

Nakon jednogodišnje stanke koja je uslijedila zbog pandemije, jedan od najprestižnijih svjetskih kazališnih festivala, Festival Avignon ove se sezone ponovno otvorio i to s iznimno atraktivnim programom. Na Festivalu je sudjelovala i prisustvovala i intendantica zagrebačkog HNK Dubravka Vrgoč istaknuvši kako je tijekom prvog tjedna vidjela nekoliko sjajnih predstava: Izdvojila bih tri koje su me iznimno dojmile – „FRATERNITY, a fantastic tale“ Caroline Guiela Nguyen, „Liebestod el olor a sangre no se me quita de los ojoj Juan Belmonte“ Angelice Liddell i „Kingdom“ Anne-Cécile Vandalem. Sve tri predstave povezuje tema katastrofe, ove trenutačne pandemijske ili one osobne, bave se vanjskim i unutarnjim ratovima i istražuju mogućnost utjehe u nemogućim vremenima. Iznimno su aktualne i ono što ih čini specifičnim u rasporedu našega vremena je da nas se izravno tiču te s lakoćom dotiču naše emocije

Serija The Crown ulazi u svoju novu sezonu sa više likova nego ikada do sada; potvrđeno je da nas čeka još dvije sezone, a u ulogama princeze Diane, princa Charlesa i kraljice Elizabete gledat ćemo Elizabeth Debicki, Dominica Westa i Imeldu Staunton

Jadranska obala vrvi boutique festivalima; glazbenim, kulturnim, kazališnim, a među njima našao se i jedan filmski koji kao da je iz – filma! RAFF 2021 – Rab Film Festival treću godinu za redom publici donosi odlične filmove pod vedrim ljetnim otočkim nebom. No, u nešto drugačijem izdanju! Naime, kako bi u potpunosti svojim posjetiteljima i filmskoj publici pružio savršeno otočko iskustvo, RAFF osim filmskog donosi i ono gastronomsko, glazbeno i edukativno iskustvo. RAFF filmovi se pak gledaju iz kaića, iz barki, u prekrasnoj gradskoj uvali! Sve je kod ovog festivala posebno i jedinstveno, kako i priliči jednoj otočkoj priči

Odavno smo navikli da nas francuski modni dizajner Simon Porte Jacquemus časti estetikom od koje zastaje dah, a osim svojom modom redovno oduševljava i modnim prezentacijama, bilo da je riječ o revijama u čudesnim poljima lavande ili romantičnim kampanjama

Uskoro bi Dubrovnik mogao mirisati po Slobodi jer to je ime najboljeg idejnog rješenja za Plastic Smart Gadget u sklopu projekta Plastic Smart Cities Croatia za grad Dubrovnik.  Ideja  je bila izrada predmeta za višekratnu upotrebu koji snažno doprinosi smanjenju nastanka otpada, a neki od kriterija bili su doprinos smanjenju nastajanja plastičnog otpada, višekratna upotreba te  poticanje pojedinca na usvajanje principa „ponovno koristi“

Proces starenja je neizbježan, što ne znači da na njega ne možemo utjecati. Dovoljno je upoznati “mehaniku’” starenja kože, početi osluškivati njezine potrebe, a svoj beauty režim prilagoditi njezinim zahtjevima. Imali 20 ili 60 godina, jedno se nikad ne mijenja – zaštitite kožu od vanjskih oštećenja, UV zračenja, onečišćenog zraka i duhanskog dima. klonite se loše prehrane, neaktivnosti i stresa

Donosimo vam recept za slatki zalogaj koji nikog neće ostaviti ravnodušnim

„Divno je biti ovdje, čini se da je prošlo i puno i malo vremena od mog zadnjeg posjeta. Kao da postoje dva Sarajeva – stvarno i imaginarno. Ono jedno u kojem živiš i radiš, u kojem smo sada i ono koje nosimo sa sobom u svijet – to jedno mitsko Sarajevo. To mjesto zabave i magije koje je i dalje, za mene, glavni grad suživota. Ovo je divan grad i ovo je odličan festival. Mislim da je ovaj Festival gotovo kao vezivno tkivo između ta dva Sarajeva – on sjedinjuje vidljivo i nevidljivo u jednu sliku“ izjavio je Bono Vox u Narodnom pozorištu prije početka projekcije novorestaurirane verzije filma HOTEL OD MILIJUN DOLARA Wima Wendersa, dobitnika Počasnog Srca Sarajeva 27. Sarajevo Film Festivala

Svi s nestrpljenjem čekaju najnovije Seks i grad izdanje, ne samo da bi vidjeli glavne glumice u nešto zrelijoj verziji, već jer je u pitanju neobično važan modni događaj

Peptidi su kratki lanci aminokiselina, neke od kojih su poznate po sposobnosti ponovnog pokretanja proizvodnje kolagena, a time i usporavanja starenja. S vremenom se metabolizam kože usporava, odnosno koža se manje učinkovito obnavlja i sporije proizvodi kolagen, glavno vlakno u dermi, što dovodi do gubitka čvrstoće i elastičnosti. Uz prekomjerno provođenje vremena na suncu i izlaganje ultraljubičastim zrakama ovaj se proces i ubrzava. Kako starimo, kožu je potrebno stimulirati kako bi se obnovila

Održiva moda je veliki trend, no to ne znači da je lako kupiti komad koji je uistinu održiv. Odnosno proces nije jednostavan, a ono što pomaže su definitivno certifikati koji jamče neke od elemenata održivosti

Nevjerojatno je koliko jedan tako jednostavan objekt tijekom stoljeća fascinira i žene i muškarce, vizažiste, make-up dizajnere, kozmetičke mogule, glumice, pjevačice, čistačice, ljubavnice, kućanice i manekenke. Baš kao ni mala crna haljina, ni crveni ruž nikada nije izašao iz mode i nikada neće. On je jednostavno puno više od obične šminke!

Nakon posljednjeg, kratkog filma ‘The Human Voice’ gdje smo uživali u izvedbi Tilde Swinton i Almodóvarovoj estetici, sada s nestrpljenjem čekamo novi film Madres Paralelas koji 10. rujna dolazi u kina. Glavne uloge imaju Penélope Cruz, Aitana Sánchez-Gijón i njegova vječna filmska muza Rossy de Palma

S novim ljetnim izdanjem slavimo KULTURU HEDONIZMA I DOKOLIČARENJA. Digitalne nomade, tajne uvale i chefove na jahtama, imamo fetiš na torbe, istražujemo prikrivene identitete čija nas djela uzbuđuju, umjetnike, individualce… i donosimo ekskluzivne doživljaje – NEW YORK, PARIZ, UK i FRANCUSKA POLINEZIJA dali su posebnu nijansu i impuls ljeta stranicama našeg novog broja. Uživajte!

Kokteli su stil života, a ne trend ili snobizam, kako ih mnogi manje informirani prikazuju ili doživljavaju. Utjelovljuju urbanu kulturu i tradiciju i pravi su lakmus papir za umijeće življenja, opću kulturu i životne navike pojedinca. Klasični i vječni, svaki sa svojom pričom, načinjeni od najboljih sastojaka, uljepšat će vrijeme odmora, samoće ili društva. Životu su potrebni rituali, a ispijanje pića ritual je koji zbližava ljude.

Vremena u kojima živimo uvelike podsjećaju na postapokaliptične scenarije. Novonormalno možda još uvijek ne izgleda kao u Mad Maxu, no ta estetika je definitivno u modi.
Jedan od takvih projekata je bangkoški retoran Na-Oh u kreativnom bohu hubu Chang Chui koji vrvi recikliranim elementima i eksperimetalnim pristupima. Ono što ga čini prepoznatljivim među ostalim je prizemljeni avion Lockheed L-1011 Tristar. No to nije kraj jer upravo je ova letjelica nedavno otvoreni restoran Na-Oh, koji je vizija svojevrsne leteće Noine arke

Bivša kreativna direktorica brenda Celine, Phoebe Philo vraća se u industriju i to s vlastitim modnim brendom. Kako je najavio portal Business of Fashion, Philo će sljedeće godine predstaviti prvu kolekciju još neimenovanog brenda čije vlasništvo dizajnerica dijeli s grupacijom LVMH

Iako među mlađim kreacijama talijanske gastronomske tradicije, tiramisu je zasigurno njezin najpoznatiji slatki izdanak. Ovaj desert porijeklom iz regije Veneto, kao trijumfalni spoj piškota u kavi, mascarponea s jajima i šećerom, te kakaoa, u posljednjih je tridesetak godina među najomiljenijima, kako u domovini tako i u svijetu

Uzgoj biljaka i vrtlarenje, zahvaljujući lockdownu, postao je jako trendi hobi. Nemogućnost putovanja na egzotične destinacije posebno je cijenu podigla egzotičnim ukrasima, naročito biljkama. Kod nas je prilično teško nabaviti neuobičajene biljke, a njihovo naručivanje iz inozemstva nije siguran način jer dostava često traje predugo za živu biljku. No od nedavno ni to nije problem jer online trgovina Džungla Plants prodaje i sigurno dostavlja zanimljiv izbor egzotičnih biljaka i sve ono što je potrebno za njihov uspješan uzgoj

Kaubojske ili biker boots možda nisu za plažu, ali u ljetnoj varijanti izgledaju odlično u paru s kratkim jeans hlačicama, minicama, ali i lepršavim haljinama u boho stilu, kao zanimljiv večernji element

Ako ste do sada zbog nesnosnih gužvi zaobilazili Veneciju, ove sezone imate jedinstvenu priliku za proučavanje raskošnih palača podignutih na pješčanom i nesigurnom tlu, na rešetki satkanoj od balvana i drvenih stupova koji postepeno tonu u lagunu. Dakle, amblemska mjesta koja su zbog gužve najčešće nepodnošljiva, ove godine skoro da zjape prazna. Bizantska arhitektura Bazilike svetog Marka, Trga svetog Marka, gotika Duždeve palače, Bazilika svete Marije od Zdravlja, gondole u Canalu Grande ove godine se čine kao raskošna kulisa za neki romantični film, koji tek treba snimiti

Ako vas većina moderne umjetnosti ne oduševljava i često se pitate što ljudi vide u tri šare na platnu, te pritom konstatirate kako ipak želite vidjeti “vještinu”, tada vas trebamo uvjeriti da postoji mnogo suvremenih autora koji bi vas upravo vještinom mogli razoružati

Postoje oni neki posebni komadi koji brišu obrise stilova i sezona, ovo je naš izbor

Nove generacije žele slobodu punog spektra izražavanja vlastitog identiteta i nipošto ne pristaju na to da ih se smješta u kućice ili ladice pa ni kad je riječ o rodnom identitetu. Istraživanja su pokazala da oko 50 posto milenijalaca smatra da je rod pitanje koje se može definirati – spektrom. Činjenica je da su otkad je svijeta novi naraštaji donosili svjetonazore kakvih se njihovi roditelji najčešće nisu mogli ni domisliti, stoga i na ovaj “trend” možemo gledati kao na svojevrstan simptom zdravlja društva, otkriva Vedrana Sunko

Studio iz Kopenhagena osmislio je mjesto iz mašte koje “nadilazi vrijeme, prostor i limite realnosti i gdje se prošlost, sadašnjost i budućnost stapaju u digitalnom scenariju”, opustite se, odlutajte, a neke elemente iz interijera možete i kupiti te tako djelić imaginarnog hotela ponijeti u vlastiti dom

Fotograf iz Bruxellesa već pet godina krstari svijetom pronalazeći i snimajući najzanimljivija mjesta za život, od nebodera do izoliranih skrovišta, a proputovao je preko 20 zemalja na šest kontinenata. Osim zanimljivih lokacija, fotografirao je i nekoliko osebujnih i ultranaprednih nebodera. Otkrijte svoje tajno virtualno, a jednom možda i stvarno, mjesto za bijeg

Magazin StoryBOOK oduvijek je bio ozbiljno uronjen u kulturu, posebno u popkulturne sadržaje koji su i nama i našim čitateljima služili kao mjesto za bijeg u neku ljepšu i uzbudljiviju stvarnost. Ovo ljeto vas, kroz rubriku Kul-tura, na web stranici storybook.story.hr vodimo u najposebniju turu kroz kulturna događanja koja uključuju sve one opuštajuće doživljaje s elementima – SLUŠAJ, GLEDAJ i UŽIVAJ

Alessandro Michele reinterpretirao je kodove Guccija na neki sebi svojstven način. Za talijansku modnu kuću bila je to nova renesansa, a brend je u stotu obljetnicu ušao kao jedna od najvažnijih modnih adresa današnjice. Evo kako je sve počelo još te davne 1921. godine u Firenci, kada je Guccio Gucci otvorio malenu trgovinu s kožnatim modnim dodacima

Nakon završene glumačke akademije u Zagrebu Marija je ostvarila zapažene uloge, bila je i stalna članica ansambla HNK Ivan pl. Zajc, no zbog jasne vizije što zapravo želi napustila je tu sigurnost i otisnula se u životnu pustolovinu. Ovu zanimljivu životnu priču u cijelosti potražite u raskošnom ljetnom izdanju magazina StoryBOOK. Razgovarala Ana Herceg

Ovaj grčki kolač od naranče sočan je i osvježavajući desert za ove tople dane

Čak i prije pandemije koronavirusa u trend se počelo vraćati sporo putovanje. To znači putovati manje, no mudrije birati destinacije i više uživati u procesu, umjesto mahnito pratiti svoje često ambiciozne “to do” liste

Kate Elizabeth Winslet već u jedanaestoj godini počinje studirati dramu na prestižnim institucijama. Formalno obrazovanje napustila je sa šesnaest godina i u potpunosti se posvetila glumi. Do sada je ostvarila preko šezdeset uloga i osvojila niz prestižnih nagrada

Design studio Mireldy na čelu s art direktoricom, dizajnericom i ilustratoricom Imeldom Ramović osvojio je prvo mjesto na prestižnom američkom natjecanju Dieline Awards 2021 Presented by Adobe u kategoriji Beers, Ciders, Hard Seltzer & Malt za dizajn etiketa berlinske craft pivovare Fuerst Wiacek. Dieline Awards jedno je od najvećih dizajnerskih natjecanja koje svake godine dodjeljuje priznanja za najbolju ambalažu na globalnoj razini

Kada bolje razmislim, logično je da novi poslovni potez glazbenika Pharella Williamsa nosi ime sa sintagmom ‘good time’ u sebi. Glazbenik koji je u jednom trenutku dominirao glazbenim ljestvicama hitom Happy sada se bacio u hotelijerske poslovne vode. Otvorio je hotel naziva The Goodtime Hotel u Palm Beachu. No, ono što me je privuklo jest njegovo uređenje; pravi hommage art decou, no na jedan neopterećen, lagan, čak pastelni način

Iako smo treću sezonu gledali prije točno dvije godine, nakon svega par minuta prve epizode, nove, četvrte sezone, kao da smo bezbolno nastavili gdje smo stali 2019., kao da nije prošlo niti tjedan dana od posljednje epizode. Ako ste poklonik serije, nova sezona instantno će vas ‘usisati’. Trenutno je dostupno četiri epizoda za gledanje, dok će sve ostale sljedeće ‘izlaziti’ u tjednom ritmu

Podcasti nisu više nikakva novost, od početka 2000.-ih slušamo i gledamo razne podcaste, vezano uz svakojake teme i sadržaje. No, danas donosimo popis onih zbog kojih ćete često imati upalu trbušnih mišića. Čim ih krenete slušati, izmamit će vam osmijeh (a neki i zadovoljni sarkastični cer!) na lice – smijeh na glas je zagarantiran!

Glavobolju, pad imuniteta, umor, probleme sa snom, koncentracijom ili libidom od sada možete rješavati digitalnim zvučnim tabletama. Njihova posebnost, osim što su izmišljene i kreirane u Hrvatskoj, je ta što im je glavna supstanca zvuk. Sonic Pills možete kupiti online ili u fizičkom obliku, a s njima ćete dobiti kod kojim ćete otključati online zvučno-terapijsku seansu posebno kreiranu za neki problem. Ovaj zanimljiv multimedijalni proizvod osmislila je zvučna terapeutkinja Petra Crnetić, a projekt je već pobrao brojne nagrade diljem svijeta

Za sparnih kalifornijskih noći holivudska diva Marilyn Monroe u krevet je išla gola, noseći na sebi samo nekoliko kapi već tada kultnog parfema Chanel 5, a znate li po čemu je mirisao njezin mr. Big, američki predsjednik John F. Kennedy? Tajna šifra glasi: Eight & Bob.Može li se buteljirati ljetni hedonizam?

STORYBOOK, ljeto 2021.

zavirite u aktualni broj

Naše stranice prepune su hedonizma i ekskluzivnih doživljaja. Uživajte, naučili smo ih u posljednje vrijeme cijeniti još više.